Reduce-Reuse-Recycle по български

• 77 974
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 30
rumichka, кое е екото на изкуствената елха  newsm78
освен, че е от полиетилен, т.е. бавно се разгражда когато се изхвърли, отделно е боядисвана и не е сигурно колко са замърсили боите водните ресурси...
е да вярно е, че се ползва години наред и не се купува всяка година, но дали това е redure или reuse?
все пак докато има търсене ще има и предлагане и в дългосрочен план не виждам никакъв положителен баланс за околната среда  Peace
не ме разбирай погрешно, не те нападам лично, просто се замисли над тези въпроси и ще видиш, че не е толкова лесно да допринесеш за опазване на околната среда като не купуваш отсечена елхичка... тя поне до отсичането си е била част от природата и после ще се разгради в рамките на няколко месеца, а изкуствената  от създаването си до изхвърлянето си е само едно - замърсител  Rolling Eyes

Thinking Какво те навя на мисълта, че не съм се замисляла над тези въпроси? Всъщност след няколко безуспешни опита за вкореняване на жива елха - и малка и доста по-голяма, ползвам изкуствената си елха, която между другото имам от 12 години. И през това време не съм ползвала нито едно отсечено дръвче! Тъй като абсолютно съм се убедила в неспособноста си да отглеждам растения, възнамерявам да я ползвам още дълги години занапред! И това ако не е reduce-reuse??? Майка ми ползва подобна елхичка, закупена преди 27 години от Русия. Май досега двете с нея сме спасили около 35 дръвчета. Хубаво е, че знаеш за колко време се разгражда една жива елха. А знаеш ли за колко години се отглежда за да стане готова за сечене? Със сигурност не са няколко месеца или 1-2 години. Всъщност монетата има две страни!
В никакъв случай не смятам, че производството на пластмаси трябва да се стимулира. Индустрията така или иначе съществува, и едва ли ще я спрем от днес за утре. Със сигурност обаче можем значително да ограничим безумното производство на стоки еднодневки, произведени в Китай, като купуваме само качествени стоки с дълъг срок на употреба, стоки втора употреба, сами си приготвем това, което умеем и т.н. Даже ще спомогнем за намаляване на експлоатацията на труда в най-бедните страни. Но това е друга тема.

# 31
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
прие думите ми лично  Wink

# 32
прие думите ми лично  Wink

Доколкото мога да чета моят ник стои пред тях.  newsm78

Дай да не разваляме хубавата тема с поучителни постове.

И за да не е спам:

# 33
Малко далеч от коледната тема, но все пак интересно поне за мен... http://idealist-bg.com/idealism/?p=96
Ето и малко по коледната тема.. Не са мои идеи, но не цитирам източници щото съм ги събирала за лична употреба...
http://community.webshots.com/slideshow/579183763KzfKZA?mediaPosition=1
 Peace

# 34
Много готина тема. Отивам да чета Simple Smile

# 35
Охоо, дадохте ми толкова чудесни идеи Hug Още утре ще си потърся подходящи бои, с които да оцветя няколко дървени щипки, кутийки, шишарки ще си потърся... Имате ли идея какви бои да използвам, че да не са вредни за бебето?
Vennie, нави ме да си купя туя в саксия Peace Може ли да се гледа на терасата и през зимата?
asyalein, да, канелата е много важен ароматен щрих за Коледа. Тя създава усещане за топлина и домашен уют. Аз допълвам коледното настроение с естествени аромати на мандарини, портокали и канела. Вместо да изхвърлим веднага обелките от цитрусите, ги събираме в една купа за да миришат; в купата слагам и малко канела на прах.
perah, и в Крокотака си намерих добри идеи за топки от прежда, снежен човек от опаковки на Данонино, хахах, фигурки от тесто... много, много добри идеи наистина Simple Smile
♥rumichka♥ , мисля че от надраскани CDта, 2 или 3 броя , ще стане чудесен връх за елхата. Трябва да помисля с какво да ги изрежа с формата на звезда и като ги подпра отдолу върху картонен цилиндър от тоалетна хартия, мисля че ще се получи.

miniemouse, много мерси за линка с почистващите препарати! А случайно да имаш идея как мога да си приготвям домашен wc ароматизатор?

# 36
  • София
  И аз да се включа в темата, тъй като също сме на коледна вълна и тъкмо обмислях какво мога да ползвам за украса, а и да занимавам каките в изработването на нещо.

# 37
Охоо, дадохте ми толкова чудесни идеи Hug Още утре ще си потърся подходящи бои, с които да оцветя няколко дървени щипки, кутийки, шишарки ще си потърся... Имате ли идея какви бои да използвам, че да не са вредни за бебето?
Vennie, нави ме да си купя туя в саксия Peace Може ли да се гледа на терасата и през зимата?
asyalein, да, канелата е много важен ароматен щрих за Коледа. Тя създава усещане за топлина и домашен уют. Аз допълвам коледното настроение с естествени аромати на мандарини, портокали и канела. Вместо да изхвърлим веднага обелките от цитрусите, ги събираме в една купа за да миришат; в купата слагам и малко канела на прах.
perah, и в Крокотака си намерих добри идеи за топки от прежда, снежен човек от опаковки на Данонино, хахах, фигурки от тесто... много, много добри идеи наистина Simple Smile
♥rumichka♥ , мисля че от надраскани CDта, 2 или 3 броя , ще стане чудесен връх за елхата. Трябва да помисля с какво да ги изрежа с формата на звезда и като ги подпра отдолу върху картонен цилиндър от тоалетна хартия, мисля че ще се получи.

miniemouse, много мерси за линка с почистващите препарати! А случайно да имаш идея как мога да си приготвям домашен wc ароматизатор?

За боичките акрилни или темпера. На водна основа са и двата вида, е все пак не са безопасни ако попаднат в устата например, но нямат специфичен остър мирис, а се намират и сребристи златисти "празнични" цветове.

За wc ароматизатор нямам идея но съм се разровила в разни домашни козметики и препарати, така че ако срещна ще пиша... Това което ми хрумва е да се направи домашен одеколон на базата натурални есенци и да се сложи в пулверизатор и да се впръсква от време на време...

Peace

PS. Ето примерен вариант:

Боров дезодорант

½ супена лъжица борова смола
250 мл водка (или достатъчно че да покрие съставките)
кората на 2 лимона, фино нарязана или настъргана
кората на 2 портокала, фино нарязана или настъргана
10 пресни лаврови листа
3 супени лъжици борови иглички  ситно нарязани
3 супени лъжици пресни листа от мащерка
2 супени лъжици глицерин
100 мл есенциална портокалова вода (orange blossom water http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_flower_water)
1. Натрошете боровата смола докато стане на прах. Сложете супена лъжица водка и разбъркайте докато се разтвори. Сместа трабва да заприлича на фина паста. Добавете накълцаната на ситно лимонова и портокалова кора и разбъркайте добре.
2. Сложете получената смес заедно с лавровите листа, боровите иглички и мащерката в плътно затварящ се буркан. Добавете достатъчно водка, така че да покрие съставките, след това затворете и оставете на тумно за 2-4 седмици. 
3. След като е готово, прецедете и разбъркайте с глицерин и есенциална портокалова вода. Сложете в 100 мл стъклен спрей.
Има поне 1 година трайност.

Мисля, че би могло да се импровизира с билките и есенциалната вода според личния вкус...

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 01:45 от miniemouse

# 38
  • София
Много ми харесва тази тема, защото тръгнеш ли по тази пътечка, тя  става път и то все по-широк и ти трябват нови идеи и съмишленици...

Ще изчета всичко, но мернах идеите за повторно използване на консервени кутии - ТОТАЛНО ОТРИЧАМ ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ  поради токсичността на покритието , както и на самата ламарина. И двете не ги твърдя със сигурност, но от други орторексици го знам.

Искам да се похваля с рекорд - за второто ми дете използвах "шеста ръка" бебешка количка. Беше Кико, затова така се случи. С първото беше трета употреба, но докато родя второто стана шеста, дори може би седма. За съжаление заради едно отхлабено винтче загубих един от ринговете на сдвоените колела и понеже беше адски стар модел, не се намери същото колело, нито можеше да се поправи... Много ме е яд, беше с изцяло памучни , свалящи се калъфи....
Маниак съм всичко да е от естествени материали, без пластмаси(особено стари) и особено БЕЗ ПВЦ

Кабив, като автор на тази тема, тук те поздравявам за личният ти празник! И понеже по телефона ти пожелах около теб да има планини от био продукти, искам да се редактирам- ПОЖЕЛАВАМ ТИ ПЛАНИНИТЕ ОКОЛО ТЕБ ДА СА БИО, КАКТО И РАВНИНИТЕ, РЕКИТЕ, СЪРЦАТА... ВСИЧКО!

# 39
Kabiv, туята я гледам зимата вътре, не съм сигурна дали издържа при големи студове навън. Чела съм обаче, че е едно от малкото растения, които подобряват микроклимата в стаята, особено са подходящи за места ,където работи компютър и телевизор, защото отделят отрицателни йони. Щипките съм си ги оцветила със сребрист лак за нокти, но ги щипвам на гирлянда, не на растението.

# 40
Миналата година си купихме за Коледа смърч в саксия. На пролет порасна много и го преместих в кофа...Най-вероятно тази пролет ще се наложи да го посадя и за догодина да си купим ново дръче в саксия. Другият ми вариант е да остане това, но ще се наложи пак да го местя в още по-голяма саксия(керамична), и ще стане доста тежко за пренасяне от терасата в хола и обратно...Иначе няма проблем през зимата да стои навън. Даже май повече не му понася престоя в затворено помещение  Thinking А по принцип държим хладно в къщи...
За играчки съм се спряла на доста от идеите на крокотак, включително и тези от секция "от кошчето"

# 41
  • sofia
Аз просто искам да има пак пунктуве за изкупуване на стъклен амбалаж...и къде да си хвърлиш счупените прозорци от старата дограма (примерно).

С хобито си давам втори живот на всеки по-запазен парцал.

Иначе просто гледам да не купувам излишни неща и се "преработва" нещо старо......истината е, че рециклирането е мноооого скъпо (и времеемко, и трудоемко).

# 42
Аз просто искам да има пак пунктуве за изкупуване на стъклен амбалаж...

Има зелени контейнери за целта.
Ползвай тях Wink.

# 43
А как точно успявате да разделяте боклука в България? Пред нашия блок има една метална кофа и това е. На места съм виждала по 2-3 различни кофи, но са пълни със смесени отпадъци.

Найлоновите торби просто не мога да ги понасям. Примерно като купувам 1кг портокали и две чушки, 1 цвекло и вземам торба само за портокалите. За чушките лепя етикета на същата торба и ги слагам при портокалите и т.н.Но в някои магазини не можеш да купиш плодове или зеленчуци, без да са в торба.Нямам търпение да станат платени и да се спре това безумие.
 Ето, сега има буря и от 6тия етаж виждам как летят из въздуха и се закачат по дърветата. Отвратително...

# 44
Разделям го много съвестно.
Стъклариите мия добре.

Обаче ми прави впечатление, че в контейнерите за разделно сметосъбиране винаги има всякакви боклуци. Ужасно ме е яд!

Общи условия

Активация на акаунт