Reduce-Reuse-Recycle по български

• 79 045
  • 1 019
  •   1
Отговори
# 375
Мартеничка, благодаря за включването.
Ще чакаме Mooimeiske да се обади в темата, ако има някакъв feedback от Ретекс...

# 376
Поздравления за чудесната тема, радвам се, че Ви открих Hug

Много са ти хубави играчките!
само мънистенцата ми се струват опасни на бебешка играчка

# 377
  • Варна
Абе тоз Васко Кръпката и той голям еколог!!! Дънките му целите в кръпки, но той упорито продължава да ги кърпи и да не си купува нови!!! 

(това в кръга на шегата, разбира се)  Joy 

# 378
Васко Кръпката ... Laughing
Последните две страници съм ги пропуснала, признавам си. Ще ги прочета, но сега влизам само за да ви питам дали имате под ръка e-mail на Карфур, на който мога да изпратя молбата си за стоп спам? Заех се да си опазвам пощата от ненужни хартии и поне през последните дни се получава. Да видим как ще е в бъдеще newsm78 Но тия от Карфур са скрити - покрити, не мога да ги намеря.

# 379
# 380
Включвам се отново по темата за рециклирането на текстил - всички имаме купища старо бельо, стари дрехи, които не стават за даряване и прочее стари бокуци, които накрая обикновено отиват на бунището за битов отпадък, а това е срамота...
Ето какво открих - софийска фирма за рециклиране на текстил:
http://www.nonwotex.com/
Вече им писах на мейла, който са дали за връзка, да видим дали ще ми отговорят...
Идеята ми е, ако ми отговорят, да съберем старите си текстилни боклуци (естествено изпрани и почистени) и да им ги предадем, за да ги вложат в преработка.

# 381
и още нещо интересно по темата, за тези, които се интересуват:
http://www.wasteonline.org.uk/resources/InformationSheets/Textiles.htm

Дори в Англия, само около 25% от негодния текстил се реюзва/рециклира!
Представяте ли си ... и то при положение, че рециклирането на текстил е абсолютно възможна кауза, дори тук - в България... Всички тези диванчета, канапета, фотьойли, матраци, които имаме в домовете си... не бих се учидила, ако са пълни с вата, внесена с кораби от Китай...

# 382
Заех се да си опазвам пощата от ненужни хартии и поне през последните дни се получава. Да видим как ще е в бъдеще newsm78 Но тия от Карфур са скрити - покрити, не мога да ги намеря.
Ще споделиш ли с кои фирми си се свързала и е имало ефект. Да си призная, не съм очаквала, че би имало резултат, но винаги като взема поредната доза брошури от пощата си мисля как искам да се обадя наред на всички и да им кажа, че не желая повече да ми пълнят пощата с боклуци.

# 383
  • София (Възраждане)
Ето какво открих - софийска фирма за рециклиране на текстил:
http://www.nonwotex.com/
Вече им писах на мейла, който са дали за връзка, да видим дали ще ми отговорят...

Червенобрежката фирма не се обади никаква, вероятно и Нонвотекс също не са писали Sad

От бърза справка с гугъл, изскочи това http://www.sortex.de/sortexhpbul.html, пловдивска фирма. Ще им пиша, пълно е с емейли за контакт Wink

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 11:21 от Mooimeiske

# 384
  • Пловдив
Чудесна темичка имало тук, а едва сега попадам на нея  Embarassed
И аз се опитвам да рециклирам каквото мога, с тази и идея направих този блог http://ot-nishto-neshto.blogspot.com/, за да могат и други да се възползват от идеите за повторна употреба на непотребни вещи, така че ако някой иска да се включи със статии е добре дошъл Simple Smile
Ще се върна сега да изчета всичко.

По-назад коментирахте разхищението на офис хартията. Ето каква машина са измислили японците- която превръща офис хартия в тоалетна Simple Smile За съжаление цената е безумно висока.
http://www.greentech.bg/?p=2285

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 14:54 от Lubricant

# 385
Mooimeiske, явно не са заинтересовани... Преди време, както споделих, и аз им бях писала, но не ми обърнаха внимание.
А дамата от Софийската фирма ми върна отговор, при това много любезен, копирам го по-долу, но за съжаление те не работят със "втора ръка" текстил поради описаните по-долу причини, и така че тази дама отново ме препраща към Ретекс, където пък не са заинтересовани...

"Здравейте,

Благодаря Ви за имейла и идеята, която имате.
За съжаление, обаче не можем да Ви съдействаме- основно по две причини.
Първата е, че преработваме единствено текстил със състав ПАН и ПАН/вълна -
но само нови неупотребявани материали (отпадъчни парчета от
конфекциониращите машини на плетачните фирми.
Втората основна причина е, че поради  това че използването на продуктите,
произвеждани от нас имат досег с човешкото тяло, а няма изградена инсталация
за обезпаразитяване и дезинфекция- имаме абсолютна забрана от ХЕИ за
изкупуване на употребяван текстил от населението.

Това, което се сещам да Ви предложа, е да се обърнете към фирма РЕТЕКС, гр.
Червен бряг. Преди известно време имаха чудесна кампания с поставени
контейнери за събиране на текстил от населението, включително и в столицата.
Обърнете се към тях, може би кампанията им все още е в сила и може да се
намери рационално приложение на този вид материали.

Телефон на Ретекс АД - 0431/63412"

Ето това е положението, момичета и момчета - омагьосан кръг...
Да видим Пловдивската фирма какво ще каже...  Rolling Eyes

# 386
  • София (Възраждане)
Ми ще взема да звънна по телефона на Ретекс тогава, или пък да пиша първо на община Червен бряг, да попитам дали фирмата функционира newsm78

# 387
Lubricant, страхотни идеи в блога ти! Сега разбрах как се правят купите от стари списания  Simple Smile.
А за японците вече нямам думи.

# 388
  • София
Lubricant , за блога ти - моля те, признай си дали рисунката към публикацията е направена с описаните боички Simple Smile

Рисували ли сте върху различни материали? кой е най-удачният?
А какъв би бил вариантът на боички за рисуване с пръсти?

# 389
  • София
Lubricant, страхотни идеи в блога ти! Сега разбрах как се правят купите от стари списания  Simple Smile.
А за японците вече нямам думи.

Мммм това за купите е мноооого хубаво. Аз преди известно време се научих как да плета такива (малко по - различна е от този вариант) и вече си имам една кошничка за великденски яйца и събрах материал за поне още две.
При първа възможност ще опитам и описаното в блога. Много ми хареса и поставката за горещо. Сигурно са и доста издръжливи тези неща. Поне това, което аз заплетох няма как да се разлепи си мисля...

Общи условия

Активация на акаунт