Фентъзи и фантастика - Тема 3

• 32 252
  • 729
  •   1
Отговори
# 165
  • пак на Рив Гош
Моят най-първи досег с фантастиката бяха книгите на Кир Буличов и "Човекът-амфибия" на Александър Беляев. Трябва да съм била на около 12-13 години. След което продължих с "Библиотека Галактика" (ако си я спомняте)  Grinning.
Първите ми фентъзи бяха "Магьосникът от Землемория" на Урсула Ле Гуин и гореспоменатия "Резерватът на таласъмите" на Саймък.
"Хобитът" (или както беше първото му издание "Билбо Бегинс, или дотам и обратно") и "Властелинът" дойдоха по-късно, но останаха завинаги  Grinning.

# 166
първото най-впечатляващо фентъзи четиво за мен беше "Хрониките на Амбър"
от този период ми е и "Донеси ми главата на принца"

# 167
  • Belgium
Оооо, "Донеси ми главата на принца" ми беше любима  Heart Eyes

Както и продължението "Ако с Фауст не успееш"  Laughing Даже и театрална постановка по Принца съм гледала, доста сполучлива.

Като споменахте Кир Буличов се сетих, че бях чела "Момиченцето от Земята" и страшно ми беше харесала. По нея бяха комиксите за Алиса в списание "Дъга".

# 168
... и "Просто шеметен фарс", но те бяха по-късно  Wink

Пратчет, разбира се, Пратчет! без него моето фентъзи 'развитие' не би било това, което е  Sunglasses

# 169
  • В полите на Пирин планина
"Човекът амфибия" съм чела няколко пъти като тийн. Още си я спомням с някакво особено топло чувство. "Резерватът на таласъмите", а и всичко що съм чела от Саймък са ми любими. Чета и друга фантастика, като например много обичам Айзък Азимов. "Хрониките на Амбър" четох като студентка преди 10-12 години. След това съм ги препрочитала многократно и бих казала, че са ми една от любимите поредици.
"Властелинът" харесвам, но не е книга, която ми се препрочита. Други от автора й не съм чела.
Благодарение на темата открих Бюджолд и й станах върл почитател.
Също "Песен за огън и лед" ...

# 170
Като споменахте Кир Буличов се сетих, че бях чела "Момиченцето от Земята" и страшно ми беше харесала. По нея бяха комиксите за Алиса в списание "Дъга".
Те са две книги,но как беше другата?Едната е за пътешествията на малката Алиса в Космоса и подменения капитан,другата е в наши дни в Москва с един откраднат миелефон.
Тези двете книги,Библиотека Галактика /особено Чоки/,Човека-амфибия /не ми хареса много/,Резерватът на таласъмите /броях колко пръсти на краката имам,да не порасне шести/,Азимов с "Голото слънце" за едно убийство с помощта на робот-това са ми първите книги.

# 171
  • Пазарджик/Лондон
Не съм чела "Донеси ми главата на принца"  Sad.Да поправям ли тази си грешка?

Чела съм фентъзи и фантастика още като ученичка, но по фентъзито ме запали "Властелинът" - филма.Буквално бях запленена от него, прочетох книгата - и тя ми стана любима, и "Силмарилион" много ми хареса - една такава митологична и вълшебна ми е Flutter.Веднага след "Властелина" започнах "Колелото" - и вече знаех на каква тематика ще са отсега нататък предпочитаните от мен книги Wink.

# 172
  • Belgium
Те са две книги,но как беше другата?Едната е за пътешествията на малката Алиса в Космоса и подменения капитан,другата е в наши дни в Москва с един откраднат миелефон.

"Гостенка от бъдещето" - филмчето беше уникално за времето си  Laughing

И поздрав: http://www.vbox7.com/play:d6f531c3

А какво ще кажете за "Денят на трифидите" и "Какавидите" на Джон Уиндъм?

# 173
  • ул. "Мечтание"
Не съм чела "Донеси ми главата на принца"  Sad.Да поправям ли тази си грешка?

Ако питаш мен - не! Simple Smile Хич не ми хареса. Добре че беше тъничка!  Wink

Сетих се едно от първите фентъзита, които прочетох - "Хрониките на Дерините" на Катрин Курц. Страшно много ми хареса и все още ми е сред любимите четива.
А за фантастиката. Покрай баща ми започнах с класиците, ако мога така да се изразя - обожавам Жул Верн. Първата книга на Азимов, която прочетох - "Голото слънце"  Heart Eyes ми я даде учителката ми по литература в 8ми клас. Много ме заплени. Също много знаково и ранно за мен четиво беше "Дебнещият страх" на Хауърд Лъвкрафт. "Дюн" сякаш по-късно я прочетох.  Thinking Малко ми се мешат в главата хронологично кое кога съм чела. То да бяха една и две книги да ги помниш всичките!  Joy
Помня обаче първите фантастики, които си купих - "Отмъщението на Хан Соло" (Star Wars) на Брайън Дейли и "Изгубени в космоса" на Джоан Д. Виндж (бях гледала филма и ми хареса, та си купих книгата).

# 174
  • София
Аз започнах с "Хрониките на Амбър". Един приятел ми я даде и обеща да ми хареса! Още ми е сред най-любимите. Друга на любима на Зелазни е "Донърджак". "Донеси ми главата на принца" я четох сравнително скоро и не ми хареса...

Имам "Една нощ през самотния октомври" и не съм я чела. Сега ще я започна.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 15:56 от Red tree

# 175
  • Разпиляна във въображението
от "Силмарилион" ми е ника  Grinning

# 176
  • Sofia
Аз започнах с Библиотека "Галактика", а както знаете там има от всичко по малко.
Опияних се от световете на Урсула ле Гиун.
Както и Джон Уиндъм (макар че той си е фантаст).
Обожавам братя Стругацки...
После минах през Хрониките на Амбър и окончателно бях грабната от фентъзито.
Впоследствие прочетох Властелинът, а един познат ми даде Колелото.
Сега не чета почти нищо друго...

# 177
А какво ще кажете за "Денят на трифидите" и "Какавидите" на Джон Уиндъм?

Ще ми се повече автори да бяха като него.. Абсолютно безнадеждно съм влюбена в стила му на писане, имам чувството че не толкова историите му ме привличат, колкото начина, по който са разказани.
Харесва ми все пак, че не забива в дивата фантастика, в която няма нищо земно.

# 178
  • София
Аз не помня с какво съм започнала, било е много отдавна Simple Smile
Може би и аз с "Галактиката" почнах  newsm78

Miriel, покрай твоя аватар разбрах, че ще има филм "Аз съм номер четири" и даже си поръчах книгата, утре ще ми дойде  Grinning

# 179
  • Разпиляна във въображението
Амидала, чела съм я почти до половината и ми хареса, но не знам до края как ще е. Ще си я купя тези дни. В интерес на истината очаквах малко повече от книгата, затова пък имам големи очаквания за филма.

Общи условия

Активация на акаунт