Чувал съм от хора, че са имали мед, който се е развалил. Вкиснал е. Защо се получава така, нали уж мед не се разваля, от неправилно съхранение ли е това? Някои хора казват, че мед може да вкисне само ако е изваден предварително, но какво означава да бъде изваден предварително? И кога, аджеба, е точното време да се вади мед? Чета и гледам, че всеки си го вади когато реши. Има ли някви правила за това кога се вади? По какво се познава, че трябва да се извади?
Когато пчелите донесат нектар в кошера те започват да го вентилират (махат с крилца и по този начин изпаряват водата в него). Когато нектара се е превърнал в мед, пчелите запечатват килийките. Тогава меда е узрял и е готов за вадене от пчеларите.
Вкисва онзи мед, който е изваден твърде преждевременно и има по-голямо количество вода в него.