Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 623
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • Горна Оряховица
Осъзнавам ,че наистина звучи глупаво "една приятелка ми каза...." но за мен е меродавно. 
 А, относно 'пасивната къща" моя мъж е на тази вълна и ще гледаме доклкото ни позволяват средствата да се доближим максимално до тази идея.

# 541
Ние също сме на мнение да направим пасивна къща. Средствата ни в момента не са много, но просто правиме къщата, така че в удобния момент като се видим малко в пари я направим съвсем пасивна.

Засега няма да има дупки в покрива, хубава изолация, задължително много хубава дограма, подготовка ( ще са останени места на които да се монтира вентилационната система, предвидена е по проект, засега няма да се прави), впоследствие пералнята ще е вързана на топлата вода, не на студената (така се пести много ел. енергия). Връщащата вода от термопомпата ще ни е "подово отопление" на терасата и пред входа в къщата. Бойлера само ще догрява водата от термопомпата. Ще имаме доста слънчеви колектори  newsm78
За фотоволтаици няма да имаме пари сега, но се надявам за в бъдеще да имаме.... а забравих инсталацията на крушките ще ни е на 12V...  newsm78

Това са ни май основните мисли засега  Rolling Eyes Ние искаме Ал. дограма и това ще ни е проблема да намерим с прекъснат термомост  Rolling Eyes макар че стийлмет май имаха такива профили  newsm78
Тази инверторна система, да не си я чул от този в Лозен? По-скоро става дума за свързване на фотоволтаичните клетки с ел. исталацията, а не на слънчевите колектори  newsm78

Засега мъжа ми планира да ходи, но да видим. Децата са болни, затова аз ще пазя къщата  Peace

# 542
Ето нещо от Бг:
"Къщата-дърво е най-екологичната сграда в България. Тя се намира в околностите на Варна и е построена върху бивша пясъчна кариера. Сградата функционира като дърво – черпи енергия от геотермални сондажи, а зимната й градина е като корона, която изолира жилищните помещения."
http://www.dnes.bg/science/2011/03/09/kyshta-koiato-funkcionira- … o-bukvalno.112913

# 543
Да това е другото, зимата терасите ни ще са като остъклени. Как точно още не сме измислили. Това е, за да има преграда, която да спира студа преди да се "блъсне" в прозорците и вратите. Ще сме с външни щори или капаци, като по-вероятно първото, защото е по-евтино.
Всичко е на принципа да се изразходва минимално енергия.

# 544
Някой да се интересува или да си прави "пасивна къща" - търся мнения, че колкото повече чета толкова повече се нервирам, че по-рано не съм се интересувал от темата!

Едва ли си струва да се ядосваш точно за това.. Докато в тази сбъркана държава липсва адекватна политика в тази насока, а енергоспестяващата дограма и топлоизолацията се водят за лукс, който увеличава данъчната тежест, вместо да я намалява, за себе си не виждам смисъл да инвестирам в пасивна къща в пълния смисъл на това понятие. Колосалната първоначална инвестиция и бавната възвращаемост правят начинанието икономически необосновано. Това, разбира се, е лично мнение, без да го натрапвам на когото и да било Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 00:02 от dreamhouse

# 545
Не съм сигурна, но според мен ако къщата се води енергийно ефективна е освободена от данъци известно време  newsm78 Не съм сигурна обаче  Rolling Eyes

Ние сме планирали това преди всичко за наш комфорт. Не искаме температурни разлики, не искаме да имаме загуба на топлина, не искаме да "замърсяваме" природата  Peace Да някой ден се надяваме да се изплати, надяваме се и политиката в България да се промени в това отношение  Peace

# 546
  • Перник
И аз съм изкушена от идеята за пасивна къща, но наистина инвестицията е прекалено голема. В този живот няма да можем да си я позволим  Sad

# 547
Не съм сигурна, но според мен ако къщата се води енергийно ефективна е освободена от данъци известно време  newsm78 Не съм сигурна обаче  Rolling Eyes

Elichka_mama, да в ЗМДТ е предвидено подобно облекчение, но само за сгради въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. (?!) Не ми е ясно каква е логиката..

Дори да се въведат отново данъчни облекчения за нови сгради, за да се "води" една сграда енерго ефективна е необходимо тя да бъде обследвана и да получи съответния енергиен сертификат. Това също струва пари, и то не малко. Този сертификат има валидност 10 години, т.е. необходимо е да се подновява. Та, в един момент се оказва, че сумата от спестените през десетте години данъци е съизмерима с тази за сертифициране, платена на куп в началото на този период.

Ето още едно полезно четиво по темата енергийна ефективност: http://www.austrotherm.bg/front_content.php?idart=1123

Ние сме планирали това преди всичко за наш комфорт. Не искаме температурни разлики, не искаме да имаме загуба на топлина, не искаме да "замърсяваме" природата  Peace Да някой ден се надяваме да се изплати, надяваме се и политиката в България да се промени в това отношение  Peace

Всички на това се надяваме, ама..
Иначе да, права си - комфортът на обитаване не е за подценяване.
Но трябва да отчетем и следното - всички инвестиции целящи енерго ефективност се амортизират. Ако животът на една термпопомпа съвсем условно е 10 години, трябва добре да се пресметне дали по-високата и цена спрямо съответното конвенционално решение ще се изплати за това време.

Хайде, пролет иде! Време да откриваме новия строителен сезон  Laughing

# 548
Ние така или иначе искаме да сложим термопомпа, която е най-сериозната инвестиция на пасивната къща (май), затова решихме като цяло да я правим пасивна.

Нашия проект е одобрен, но с малка забележка  ooooh! Трябва да върнем на архитектката архитектурния план и на снимките на къщата да сложи нехоризонтални парапети  ooooh! Така или иначе ние не сме мислили да са ни такива парапетите. Е чудят се за какво да се хванат... сега ще трябва заради това да направим едно разкарване на документите... а и техничката е в отпуска... протакат яко.

Сега сме дали проектите за оферти и чакаме, така или иначе не можем да почнем веднага  Rolling Eyes

# 549
Да, при нас също термопомпата е важна част от отоплението /и изстудяването/.
Elichka_mama - май аз съм чел недочел - са почвам да чета за разлика между колектори и фотоволтаици  Embarassed
MTV - това което са ми казвали е че тук ние не можеме да обработваме дървото така, както го правят в щатите примерно. Т.е. тази къща от дърво няма да изкара толкова колкото би трябвало - това като инфо от човек работил в Аляска с такова строителство, но от преди 5-6 години, сега може да са се променили нещата.

Някой в скоро време да се е пазарил за машинна мазилка и замазка?! Интересувам се от цени за труд, че още не сме решили с какво ще мажеме - от готовите материали /като на Кнауф/ или вар-циментов разтвор - вътрешно и външно. А да - машина си имаме, само работата ме интересува, че обявите са доста стари и май не много меродавни. Че тези дни ме чака пазарлък - крайно време е да откриваме сезона вече!  Hug

# 550
  • Sofia
запис   bouquet

# 551
Поизтървах ви.  Blush Направихме планове за преустройство на къщата, та не ми се влизаше даже тук.  Crossing Arms  Но ми поотмина. Заслужавам  моя нова къща и не се отказвам току така.  Crazy

# 552
Запис и от мен в новата тема. Прочетох колко много съм изпуснала.
Поздравления за напредналите и успех на строителките, които вече откриват новия строителен сезон.

# 553
Здравейте момичета,
Съвсем нова съм във форума, но ви чета от известно време. Предстои ми строеж на къща почти в София. Сега съм на етап избор на строителна фирма за груб строеж. Имам разрешение за строеж.
Въпросите ми са няколко:Как да избера фирма? Колко време отнема съставянето на оферта и заплаща ли се за това? Нямам проектите и количествените сметки в електронен вариант, всички папки ли се носят на строителя?
Най-вероятно задавам ужасно тъпи въпроси, за което се извинявам, но се надявам на помощ от тези, които вече са строили.
Благодаря

# 554
Здравейте момичета,
Съвсем нова съм във форума, но ви чета от известно време. Предстои ми строеж на къща почти в София. Сега съм на етап избор на строителна фирма за груб строеж. Имам разрешение за строеж.
Въпросите ми са няколко:Как да избера фирма? Колко време отнема съставянето на оферта и заплаща ли се за това? Нямам проектите и количествените сметки в електронен вариант, всички папки ли се носят на строителя?
Най-вероятно задавам ужасно тъпи въпроси, за което се извинявам, но се надявам на помощ от тези, които вече са строили.
Благодаря

Почвам отзад напред:
1. Всички папки се носят на изпълнителя.
2. Ако имаш количествени сметки за всички дейности, остава стойностна сметка да се направи от изпълнителя. Всеки изпълнител различно третира остойностяването на едни се плаща на други не. Предполагам себеуважаващите си труда ще искат заплащане, според мойто скромно мнение безплатен обяд няма, все някъде ще си го платиш.
3. Съставянето на оферта обикновенно става за 2-3 дена до седмица в зависимост от проекта.
4. Избора на фирма зависи от няколко неща: да е легитимна, да сключват договори+оферти+гаранции за труда
Добре е да си проследила тяхната работа в детайл. Ако не на живо, то поне в интернет по следния начин: тяхната работа на снимки, но не като краен продукт, а като етапи на работа, ако е възможно подробно, задължително е да имат обявен подробен ценоразпис на техните строителни услуги по които можеш да им засечеш офертата която ще ти предложат, да имат собствено оборудване за грубия строеж, да имат собствени добри машини и инструменти в противен случай ще ти  закачат наема на оборудването в цената за строежа.
Дано съм помогнала, това е на две на три общо взето.

Общи условия

Активация на акаунт