Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-19

• 70 625
  • 749
  •   3
Отговори
# 525
  • Банкя
Обсъждахме отоплението преди време. Вариантите са няколко:

- ток - климатици или цялостна система от 1 външно тяло и повече вътрешни;
- радиатори с различен източник:
   - камина на дърва с водна риза;
   - котле на твърдо гориво;
   - пелетно котле (по-чисто, но за да е най-удобно се изиска място за бункера за пелети);
   - газ;
   - термопомпи (вода-вода или въздух-вода);
   - слънчеви колектори (повече като допълнение, отколкото като основен метод).
сигурно и други. Grinning

Най-добре се порови сама и проучи плюсовете и минусите на всеки вариант отделно. Всеки преценява, колко може да вложи първоначално, какъв краен ефект търси и колко иска да вложи като усилия по зареждане и поддръжка. Peace

Ние имаме в близост газ и планираме такова да ни е котлето и съответно с радиатори. Сега ще проверяваме дали ще се съгласят от Овергаз да ни изградят 50-60м по планираните им инвестиционни проекти, тоест да не плащаме. Praynig

# 526
Ехоооо, девойките строителки, честита ви Баба Мартина леко със закъснение Hug

Все по-рядко се вясвам в темата и съм изгубила нишката, но ви желая безпрепятствено строителство и здрави финанси Peace

# 527
Обръщам се към тези, които скоро са правили външна изолация и замазка. Цената от 16 лв. на кв. за труд добра ли е за хастар+изолация+замаска - външни?

# 528
Обръщам се към тези, които скоро са правили външна изолация и замазка. Цената от 16 лв. на кв. за труд добра ли е за хастар+изолация+замаска - външни?
А изпълнението, добро ли ще е?

# 529
  • Русе
Защо да не е добра? На нас за хастар ни взеха 4 лв/кв.м, за полагане на фибран вътре на пода - 3лв./кв.м, а за замазката пак на пода мисля, че цената ще е 7-8 лв. Така че си е реална цената. Друг е въпроса как ще е изпълнена, може да платиш и двойно повече и пак да е некачествена, както и обратно.

# 530
  • Горна Оряховица
Момичета, лоши новини... Всеобщото вдигане на цените не подмина и "нашия" сектор. Материали, работа всичко поскъпва- не знам на какво отгоре. Как я мислят тая работа- строителството не е във възход   Rolling Eyes

# 531
  • Банкя
А как съдиш за това? Thinking
Имало е някакъв репортаж по телевизията или статия във вестник?
Или сравняваш оферти?

Аз смятам, че в началото на всеки строителен сезон цените са малко по-високи...
А относно материалите - поне желязото си е само за себе си - то от кризи не се влияе, а и вече скочи. Peace

# 532
  • Горна Оряховица
Имам приятелка, която работи във  такъв магазин , та тя ме информира ,че цените се вдигат и  снабдителите я предоупреждават, че поскъпването ще продължава.

# 533
  • Банкя
Това си е информация от първа ръка. Wink

Предполагам, че се визират повече материали за след фаза груб строеж, не че това омаловажава самото поскъпване, но лично за мен в момента не е на дневен ред. Peace

Пък дано да е временно това покачване на цените. Simple Smile

# 534
Ми то с идването на сезона е нормално да поскъпват тези неща Sad Като гледам в каква все по-голяма стагфлация навлизаме да си призная се прокрадват мисли дали да не забавим строежа  ooooh!

# 535
  • Горна Оряховица
И на мен ми се прокрадват песимистични мисли, не че съм започнала да строя  Rolling Eyes. Май повече трябва да се тревожа докато станат документите ,  какво ще можем да построим с наличните пари  Confused

# 536
Да инфлацията ги изяжда, а доходите не мърдат и скоро май ще се живее на спестявания  Rolling Eyes Ама малко по-положително трябва да гледаме, яяяяяяя  Hug

# 537
  • Горна Оряховица
Да, каквото стане- най важното да сме Здрави!

# 538
Момичета, аз сега обикалям магазините за обзавеждане и забелязвам доста добри намаления-не се шашкайте Peace Мисля, че този период от началото на годината до края на март е идеален за пазаруване. Аз така платих и капарирах вече една голяма част от нещата, които  си чакат времето  WinkPeace Възможно е да има поскъпване, защото цените и навън се вдигат-нали там излязоха от кризата, но тук го очаквам към началото на лятото. Така че не е лошо да се възползва човек от промоциите Wink

# 539
Имам приятелка, която работи във  такъв магазин , та тя ме информира ,че цените се вдигат и  снабдителите я предоупреждават, че поскъпването ще продължава.

*mimoza*, това малко като любимия ми лаф-....това е според едно проучване  Twisted Evil

На фона на скачащите цени на горивата е нормално да се отрази на всичко това /друг е въпроса доколко е нормално фючърсите за месец Май да скачат, а на нас да ни вдигат нафтата днес/.
Някой да се интересува или да си прави "пасивна къща" - търся мнения, че колкото повече чета толкова повече се нервирам, че по-рано не съм се интересувал от темата!  Thinking Специално се интересувам от инверторна система /май така беше/, която свързва слънчевите колектори с ел.инсталацията на къщата?

А някой да посети строителната седмица в IEC- нещо интересно?!

Общи условия

Активация на акаунт