Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ноем. 2010, 21:44 ч.

Как си намерихте работа в чужбина?

 • 222 309
 • 977
 •   1
Отговори
# 15
 • The QC to be!!!
 • Мнения: 4 633
1 път на място и 3 пъти по нета предварително. От опит знам, че е най-добре да се местиш ако имаш осигурена работа предварително. Документите се оправят бързо и лесно ако имаш оферта, което пък зависи от професията ти, опита, и т.н.

# 16
 • Мнения: 1 474
А това разрешително за работа как се вади,и кога преди да заминеш или като си вече там?Защото направихме запитване към Немска тредова борса и ни отговориха,че за сега взимат на работа кандидати за които не се изисква разрешително.Обърнахме се и към бюрото по труда в Бургас,но за сега нямало търсене за Германия.

Разрешителното за работа се вади на основание трудов договор.  Без трудов договор няма разрешително за работа.
Разрешителното за работа е само за фирмата, към която е договора за работа и не важи за други фирми.
Това означава - работодател трябва да обяви в немското бюро по труда свободно работно място. Има срок, в рамките на който ако не се намери подходящ кандидат за работа от немския пазар на труда, търсенето на кандидати се разширява и тогава и български работници бих могли да заемат мястото стига да отговарят на изискванията.
Най-крато това е процедурата.

В Бургас кажете, че искате да се регистрирате в базата данни за работа в Германия.Ако не ви обърнат внимание обадете се в София в министерството по труда, там ще знаят.
Необходимо е да се попълнят документи, за да може ако от Германия има търсене да може ако отговаряте на изискванията да ви се обадят за съответната работа.
Връзката между бг. работник и немският работодател се осъществява само от бг. министерство на труда и службата за международно трудово посредничество в Бон.
Немското бюро по труда в съответният град  където е фирмата ще издаде разрешително за работа за определен период от време.

# 17
 • Мнения: 420
Благодаря за подробната информация  bouquet

# 18
 • Мнения: 915
Ех защо нямах здравно образование....там има хубави оферти...за Англия.

# 19
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 059
4рез познати.
и първата, и втората, и, ако е дадено, и третата. от агенциите навремето ме изгониха, 4е не били за хора с как се казва, граждански договор?  newsm78
въпреки 4е имам познати, които са намерили 4рез агенция, сигурно трябва да избягвам районните такива  #Crazy

# 20
 • Мнения: 258
ние намерихме работа чрез познати,но си беше зор.Пристигнахме,знаехме че е трудно,чакахме каката от Бг да доведе малкия,стояхме 2 месеца без работа,работих само аз ,на черно ,бяхме без документи тукашни,но впоследствие мъжът ми започна работа ,пак чрез тази позната в една фирма ,получихме документи,ние с детето покрай него,сега аз продължавам да си работя на черно,без договор,уча езика,после ще му мислим.Иначе за сънът ми нямаше проблеми,записахме го веднага на училище,не ни искаха нищо освен паспортите,мой и негов.

# 21
 • Мнения: 703
Конкурс,на място. Peace

# 22
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 88
Здравейте,
излиза, че ,за мен например, е най-подходящо да отида на гости при познатите в Германия и заедно на място да проверим какви възможности има за мен за работа в съответния град. И да се замине повторно вече с цел работа и оставане. А ако не намеря нещо, докато съм на гости, поне да ми регистрират данни и да се свържат с мен при наличие на подходящо свободно работно място.
Моля, споделете дали разсъждавам в правилната насока. Поне за сега нямам конкретни намерения да заминавам, но искам да знам какви са алтернативите ми, ако тук не намеря начин да се реализирам.
Благодаря ви и приятен ден Simple Smile

# 23
 • Germany
 • Мнения: 224
Аз лично не вярвам че можеш да дойдеш и просто така да се регистрираш в бюрото по труда, без да имаш регистрация в населеното място. Другото което е тук, като цяло на сайта им много обяви и всеки може онлайн да си търси на сайта им нещо подходящо.
не знам за всички професии ли се отнася, но моето мнение е че бюрото по труда предлага обяви на фирми, с ниско заплащане, или такива предлагащи лоши условия, щом са стигнали до там. най-добре е човек да си търси работа в сериозните работни борси. сам. но пак казвам, може да зависи от типа професия.
успех!

# 24
 • Мнения: 653
на място, 4рез агенция за временна работа, която в последствие стана постоянна
коректни бяха

# 25
 • Мнения: 3
Отидох без работа и започнах от дъното.

Много е труден този начин. Ако си над 30-35 не ти го препоръчвам - доста е потискащо.

Успех!

# 26
 • София
 • Мнения: 5 549
Германия и България имат трудова спогодба, която позволява на бг. граждани да работят в областта на хотел и гастрономията за 4 месеца на година като сезонни работници и съответно като Gastarbeiter за период от 18 месеца в различни професии и като домашни помощници
- по тази спогодба с трудов договор се получава разрешително за работа без проблем.
Има си процедура, която изисква време, но много хора са получили възможност именно чрез тези спогодби да работят и след време евентуално да останат в Германия.
За да получите повече представа се обърнете към бг. бюро по труда където живеете или директно към Министерството в София на бул. „Дондуков“ 2   - там се получават офертите от Германия.
В Германия службата, която се занимава с договорите по тази спогодба се казва ZAV - това е страницата, където може да се прочете повече
http://www.arbeitsagentur.de/nn_243878/Kommunikation/zentral/Kon … MZ-Kuenstler.html
Наши приятели така ходят на сезонна работа всяка година в Германия. Мъжът беше безработен, от бюрото по труда го препратиха и помня, че точно на Дондуков 2 ги водих с колата да си оправя документите. Simple Smile Есента ходят там и после се прибират, така вече 3г. май, тази ще им е 4-тата.

# 27
 • Мнения: 420
Здравейте!По какъв начин си намерихте работа?Преди да отидете или след това?
Здравейте!Моят съпруг си намери работа и вече е в Германия  Grinning Намери си я чрез EURESS ,стана много бързо ,прати си документите на жена от бюрото по труда,която отговаря за Германия,тя му прати пък в бюрото по труда в Бон и от там започнаха да му изпращат документите на работодатели.Получи три предложения по телефона и прие едното,пратиха му разрешително и договор, и така вече е там.Много е доволен от посрещането и квартирата.Сега търсим евтини тел.разговори Laughing Laughing Laughing

# 28
 • Мнения: 82
Аз като писах на жена, работеща в ЕУРЕС, тя ми изпрати линк с всички бюра по труда в Италия и ми каза сама да се оправям. Не точно с тези думи. Пиша на бюрата, никой не отговаря.

# 29
 • Мнения: 1 128
Най-добре е чрез хора. Във Враца например има един мъж, който кара за Италия и от Италия и хора и багаж (колети) почти всяка седмица. Има връзки и много пъти е намирал работа на жени (най-вече на ден и нощ в къща)  Peace

Общи условия

Активация на акаунт