Как си намерихте работа в чужбина?

• 243 249
  • 977
  •   1
Отговори
# 885
Мен пък никъде не ме искаха да ме наемат на работа по частните фирми в чужбина. И белгийска диплома по маркетинг изкарах, ама пак яко ме дискриминираха поради произхода ми, когато си търсех работа като наемен служител. Даже са ми отказвали на два пъти и достъп до курсове, организирани с обществени пари, за които има много наплив от местните.  Вторият път ми позволиха да се самообразовам сам в една стая там, пред един компютър с предоставена ми от тях документация. За една седмица и само 15 минути обяснения от една даскалица, научих сам това дето другите го учеха за 45 дена в редовния курс при нея.
Не съм пробвал да търся на работническа длъжност, щото не съм дошъл дука да бачкам каквото местните не искат да го вършат. Като завърших лекциите и още преди да съм си написал и защитил дипломната работа, почнах да търся по разни обяви по специалността ми. Канеха ме на интервюта, ама след около месец все ми пращаха едно яко лицемерно писъмце, че някой от другите кандидати е бил отговарял повече на изискванията им. След няколко месеца ходене по мъките, на жана ми баща й като видя как ме подритват като мръсно коте работодателите от частните фирми, взе та създаде едно работно място за мен в държавната администрация на която беше директор. Те така, с връзки било могло и българин да се намърда на топло местенце. Изкарах при него 4 години и половина и после си създадох сам работа, без шефове. Заплатата не ми харесваше при него, ама като ме беше назначил по един особен статут без да държа изпити, та нямаше как да ми се вдигнат доходите. Една година след като почнах своя бизнес, ходих да им се похваля на бившите ми колеги с данъчната ми декларация колко пари изкарвам. Щото те ми бяха предрекли още преди съм го започнал, че съм нямал да имам успех, щото то в Белгия не било като в държавата от която идвам и нямало да проработи. Пък и като им обясних че снасям всеки месец по 500 евро за реклама, те чиновниците ме гледаха като чели съм някакъв извънземен.
Лошо е в чужбина когато зависиш от местните при търсене на работа. Дискриминацията е яка, те не си признават де, ама то е ясно що не те назначават.
Поради тези дискриминационни практики, на детето ни сме му сменили фамилното име, сега носи на жена ми фамилията, щото тя е белгийска. Та да няма как да го разпознаят че баща му е чужденец от Балканите. Па мани и друго, ами и нашите български фамилни имена като приличат на руските по окончанието на – ов, та трябва да им пояснявам предварително че не съм руснак, щото тука пък ги мразят яко тях. Кофти е човек да сменя държавата, ама като ти дойде до главата и се приспособяваш някак си.

# 886
Здравейте, тъй като не успях да намеря никаква информация и отзиви за eurojobs.bg реших да пиша тук и да помоля ако някой е чувал за тях и знае нещо да ми пише. С моя мъж кандидатствахме и не след дълго ни се обадиха че сме одобрени за работа в Дания като казаха че няма такси и други такива освен разходите за доставка на документи от фирма Speedy, която пък се оказа цели 40 лв. което за мен лично е супер много и необичайно.

Какво мислите?

# 887
Питай ги може ли да пратите документите с друга фирма, ако няма проблем, предполагам че фирмата е читава.

# 888
Питай ги може ли да пратите документите с друга фирма, ако няма проблем, предполагам че фирмата е читава.

ами то не е аз да им пращам документи, а те ни пращат на нас за да ги попълним и да ги пратят на работодателите в Дания

# 889
Нели, щом разходите за двупосочни (получаване и изпращане) на документи до Дания, не е чак толкова невероятна такава сума 40 лева.

# 890
Мн се извинявам, но явно не съм обяснила както трябва. За работата се свързаха с мен от   eurojobs поне така се представи жената, която каза че те са само посредници и че ще ми пратят документи (чиято доставка трябва да заплатя) за да ги попълня и да ги пратя на работодателите в Дания чиято доставка е др. А днес в съобщение от speedy ми пише че имам пратка от eurojobs която е документи с тегло 0.250кг. и наложен платеж 40лв. което ми се стори подозрително и поради тази причина и писах във форума. Благодаря много на всички за коментарите

# 891
Здравейте!
Знам, че е малко късно за мен (на 43г съм), но догодина синът ми ще трябва да учи някъде, а тук, в България, не мога да му осигуря условията, които са му нужни за да има избор на учебно заведение. Та, реших, че ако опитам навън (ориентирала към се към Англия), може би бих могла да се справя... Имам нужда от информация, стъпките, начините за намиране на работа, за това ще ви бъда изключително благодарна, ако ми укажете съдействие. На фирми не мога да се доверя,нямам необходимите средства, за да експериментирам. С българска филология съм, но знам че тя навън не се котира (то тук не се, та там Simple Smile), имам и някакви уеб дизайнерски умения, но изобщо не храня илюзии, че ще намеря работа в тези области. Освен това и с английския не съм много добре, но ще изкарам курс, за да тръгна с поне някакво първоначално ниво.
Моля за съдействие.
Благодаря предварително Simple Smile

# 892
Перс, не мога да ти помогна, но искам да ти кажа че си страхотна майка. Щеше ми се и моята да е такава.

# 893
Доста често във фейса търсят детегледачки за Англия, но се иска  стаж и малко език. Предполагам е, чрез фирма.

# 894
Здравейте!
Знам, че е малко късно за мен (на 43г съм),...

Намери няколко работливи нашенки, ама да не са с нежни ръчички и дълги нокти.
Отиваш в Германия и създаваш собствена фирма за почистване на офиси. Ти няма да чистиш, ти ще си шефката, другите ще работят.
Подбиваш яко цените на пазара и от работа няма да се отървете.
Синът ти после ще ти благодари че си го завела в Германия, вместо в Англия.

# 895
Здравейте!
Знам, че е малко късно за мен (на 43г съм), но догодина синът ми ще трябва да учи някъде, а тук, в България, не мога да му осигуря условията, които са му нужни за да има избор на учебно заведение. Та, реших, че ако опитам навън (ориентирала към се към Англия), може би бих могла да се справя... Имам нужда от информация, стъпките, начините за намиране на работа, за това ще ви бъда изключително благодарна, ако ми укажете съдействие. На фирми не мога да се доверя,нямам необходимите средства, за да експериментирам. С българска филология съм, но знам че тя навън не се котира (то тук не се, та там Simple Smile), имам и някакви уеб дизайнерски умения, но изобщо не храня илюзии, че ще намеря работа в тези области. Освен това и с английския не съм много добре, но ще изкарам курс, за да тръгна с поне някакво първоначално ниво.
Моля за съдействие.
Благодаря предварително Simple Smile
Привет!
Няма да съм от голяма помощ, но поне ще ти дам кураж.
Точно поради същата причина съпругът ми(45г) замина за Англия през февруари тази година.
Дъщеря ни кандидатства в Дания, и трябваше да се предприеме нещо.
Трудно е, но не е невъзможно да се устроиш там.
Трябват ти поне 1500 паунда, минимум, макар мъжът ми да се справи, макар и мноого трудно) с 1000 докато почна да получава пари.
Ако имаш познати, нека ти намерят стая под наем, и да ти запишат час за интервю.
Има работа в агенции за почистване, но ти трябват документи.
Също и банкова сметка, акаунт, но нея без договор за наем и нин не можеш да вземеш сама, освен ако някой не ти помогне. Има и такива хора, с това се занимават.
Така, че- действай смело! Децата са най-важни!

Ако съм дала грешни насоки, моля да ме поправят знаещите. Аз написах нашия опит.
Поздрави.

# 896
  • Bristol
Pers, никога не е късно! За съжаление не мога да ти помогна с конкретни идеи, но не забравяй, че и синът ти може да работи по някой и друг час седмично и да си допълва бюджета. Късмет  Hug

# 897
Благодаря на всички за отговорите и подкрепата Simple Smile
christina1980, не мисля, че съм страхотна майка, ако бях такава нямаше да търся решение в последния момент... Истината е, че повечето майки (сред които вероятно е и твоята) си даваме прекалено много шансове в България, и не винаги защото е по-лесно, или защото сме щури оптимистки, идеалистки и т.н., вероятно всички имаме уроци, които трябва да усвоим по трудния начин... не знам,така мисля. Благодаря ти за оценката Simple Smile
So Lucky - да, попаднах на такива, но някак си ми се струва твърде отговорно, при условие че имам опит само с едно, и то моето дете... Сложно е, и не е за всеки подобна работа, мен специално едно случайно задавяне на поверено ми дете ми е достатъчно да ми изправи косата Simple Smile))
Satelit - супер хрумка Simple Smile май е честа практика на нашенци, а? Wink
Ванчето, Merry - благодаря ви за куража, момичета Simple Smile Все от някъде трябва да се почне, важно е да се направи първата крачка, пък после - каквото... Simple Smile
Докато проучвах какво и как, попаднах на една фирма - Джоб Консулт. Минах първо интервю и очаквам обаждане. Ако имам късмет, може и да ми се обадят пак и да ме включат в обучителна  програма... Те подготвят своите кадри за работа там (от език до практически упражнения, които за такива като мен са манна небесна, тъй като никога не съм се занимавала професионално с почистване на домове). Пък ако не ми се обадят - мятам два парцала в куфара изчезвам Simple Smile))
И те така Simple Smile
Отново- благодаря ви! Бяхте много мили и отзивчиви! Simple Smile
Успех на всички! Simple Smile Hug

# 898
  • Mediterraneo
Перс, успех! Дано ти се получат нещата!
От една година живеем в Испания. Дойдохме цялото семейство, като работа осигурена за миналия сезон имаше само ММ.
Най- после и аз работя на трудов договор, едва от десетина дни. Камериерка в хотел.
Иначе и аз съм с българска филология  Laughing
Пусках обяви в един сайт. Така ме намери сегашната ми шефка.

# 899
Те испанците ходят да работят в Германия, щото им се виждат малки заплатите им, пък вие ходите в Испания.

Общи условия

Активация на акаунт