Хитрини за пестене на време!

• 95 928
  • 786
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Аз пък като пържа дробчета, /знаете много пръскат/ покривам тигана с вестик. Така пръските попиват там и няма опастност за омазняване на цялата кухня. Ако се налага сменям и изхвърлям. Така не мия мазни цедки-капаци!

# 181
засега само запис, че много неща научих днес..

# 182
Аз опитах да стерилизирам манджа в буркани в съдомиялната, но не ми се получи  Sad Надолу с капачките ли трябва да бъде?

# 183
Аз опитах да стерилизирам манджа в буркани в съдомиялната, но не ми се получи  Sad Надолу с капачките ли трябва да бъде?

Съдомиялната машина е за миене на съдове, а не за стерилизация на буркани, миене на риба и ябълки Confused.
Храна се стерилизира при кипене, водата в машината не достига точка на кипене, следователно и няма как да бъдат стерилизирани бурканите.

# 184
Другото което правя е когато готвя нещо на котлона, което много пръска примерно доматен сос, с тиксо залепвам вестник на стената, като приключа изхвърлям вестника и не ми се налага на търкам плочките.

newsm10  Ще го пробвам...

Аз просто съм си взела  такъв капак  прили4а на цедка ,но непозволява да пръска като се пържи

Имам от доста време такъв капак , но пак ми пръска.... newsm78

# 185
Моя не   и съм много доволна ,но самата цедка е много,много ситна

# 186
  • Sofia
Киселото мляко за салата Снежанка изцеждам ,като правя три вертикални разреза от горе до долу на кофичките.Поставям ги върху обърнати чинийки за кафе в някаква тавичка.
Това ми е интересно. Ще пробвам някой път. Моят начин за цедене е в купа слагам метална кошничка /от тези от левчетата, като за пържени картофи/, отгоре тензух и после изсипвам киселото мляко отгоре. Това- като има време. Като няма време- пак по същия начин процедирам, но използвам по-голямо парче тензух. Като изсипя киселото мляко в него, събирам краищата на плата и почвам да усуквам. На Коледа така си цедих 4 кофички мляко и беше станало мнооого гъсто Crazy
Баща ми цеди кисело мляко за кремче по подобен начин, но тъй като количеството е огромно (пр. 10 кофички), изсипва млякото в неизползваема калъфка за възглавница и я провесва в банята за 1 нощ да се изцеди.

# 187
Жестока тема просто! Обичам такива хитринки. Това с вестника и пърженето задължително ще го пробвам.
Хитринки от моят дом.
1. Датчиците за сота са ми пригодени за домашни любимци. Домашния ми любимец е ....Румба-та. Пускам я докато сме навън и като се върнем има нужда само от един парцал  Mr. Green. Много е практична
2. тестото в центрофугата е незаменимо за козунаци. Първото втасване става чудесно в сушилнята  Joy директно с плика като излезе от центруфугата. Ако имате опция на сушилнята за сушене на обувки (т.е. без да се върти барабана) можете чудесно да втасвате и в готовата тава, когато  вече козунака е оплетен и готов. С тази технология успях да направя около 20 козунака (10ина кила брашно) от сутринта до 12 на обед и после пеках цял следобед
3. уникалната ми бърза супа топчета, която се практикува вече от доста мои познати. Вземат се готови кебапчета и се режат сурови на малки парченца директно във вряящата вода. Така се спестява време от правенето на топчета, което за мен е кошмар
4. Готвене за бебе. В голяма тенджера се слагат всякакви зеленчуци и меса до пълното им сваряване. После се пасират в различни варианти с част от този божествен силен бульон. Обикновенно докарвам по 20 различни видове пюре, които след това замразявам или стерилизирам.
5. сгъвачка за тениски и блузи. Така успявам да прибера дрехите от 5-6 перални за по-малко от половин час в гардероба
6. свинските вратни паржоли (най-любимото и често ядено нещо у дома) се купуват на парче цял врат, а не нарязани. Така аз ги режа на съвсем тънко и спестявам от начукването на дебелите пържоли, дето ги режат в магазина, както и цялата хамалогия по чистенето и миенето след начукването.
7. Винаги втасвам маята предварително, преди да меся питка. Така втасването на питката отнема 5 пъти по-малко време.
8. Винаги имам маково семе и различни цветове сусам за питките.  По този начин "замазвам" несъвършенствата във формите и винаги обирам овациите  hahaha

Това се сещам на прима виста, като се сетя още ще допълвам  Joy

# 188
  • София

Не ги слагам с капачките надолу, но избирам много "меки" капачки. И при мен понякога не се получава вакуум, но това ми се е случвало и когато варя бурканите в тенджера така, че успеваемостта ми е еднаква.  Grinning
Sourcherry, права си, че в миялната не се достига точка на кипене, но явно температурата е достатъчно висока, за да "хлътне" капачката след изстиването. Това не позволява на яденето да се развали. За всеки случай държа бурканите в хладилника, но престоявали по 3 - 4 седмици.

# 189
Жестока тема просто! Обичам такива хитринки. Това с вестника и пърженето задължително ще го пробвам.
Хитринки от моят дом.
1. Датчиците за сота са ми пригодени за домашни любимци. Домашния ми любимец е ....Румба-та. Пускам я докато сме навън и като се върнем има нужда само от един парцал  Mr. Green. Много е практична
2. тестото в центрофугата е незаменимо за козунаци. Първото втасване става чудесно в сушилнята  Joy директно с плика като излезе от центруфугата. Ако имате опция на сушилнята за сушене на обувки (т.е. без да се върти барабана) можете чудесно да втасвате и в готовата тава, когато  вече козунака е оплетен и готов. С тази технология успях да направя около 20 козунака (10ина кила брашно) от сутринта до 12 на обед и после пеках цял следобед
3. уникалната ми бърза супа топчета, която се практикува вече от доста мои познати. Вземат се готови кебапчета и се режат сурови на малки парченца директно във вряящата вода. Така се спестява време от правенето на топчета, което за мен е кошмар
4. Готвене за бебе. В голяма тенджера се слагат всякакви зеленчуци и меса до пълното им сваряване. После се пасират в различни варианти с част от този божествен силен бульон. Обикновенно докарвам по 20 различни видове пюре, които след това замразявам или стерилизирам.
5. сгъвачка за тениски и блузи. Така успявам да прибера дрехите от 5-6 перални за по-малко от половин час в гардероба
6. свинските вратни паржоли (най-любимото и често ядено нещо у дома) се купуват на парче цял врат, а не нарязани. Така аз ги режа на съвсем тънко и спестявам от начукването на дебелите пържоли, дето ги режат в магазина, както и цялата хамалогия по чистенето и миенето след начукването.
7. Винаги втасвам маята предварително, преди да меся питка. Така втасването на питката отнема 5 пъти по-малко време.
8. Винаги имам маково семе и различни цветове сусам за питките.  По този начин "замазвам" несъвършенствата във формите и винаги обирам овациите  hahaha

Това се сещам на прима виста, като се сетя още ще допълвам  Joy
Наистина впечатляващи идеи! Ще се възползвам от доста от тях!
А какво е "сгъвачка за дрехи" и откъде се купува?
А откъде мога да си купя съдове Тапуеър (извинете ако съм сгрешила името!), от Бургас съм!

# 190
Не се купува. Изработва се от картон. Ако не успееш да намериш нищо в нета ще направя снимки и ще ги публикувам - само някой трябва да каже как да метна снимките.
п.п. ето, намерих линк как се прави сгъвачката за дрехи http://vbox7.com/play:9b0ecbe6

Последна редакция: нд, 02 яну 2011, 22:14 от Богиня:)))

# 191
  • София
Хитринки от моят дом.
Моного яко  newsm10
Простете невежеството ми, но първото не го разбрах...  newsm78
Може ли малко повече инфо за тестото в центруфугата? Как го слагаш с плик ли, не се ли къса?  newsm78

# 192
geryger , слагам тестото в 2 плика за всеки случай, но досега плик не ми се е късал, а вярвай ми центрофугата ми бая тесто е виждала.
Иначе румбата е робот, който чисти сам. Ето ти линк към темата, в която се обсъждат.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268282.705э

# 193
  • София
Иначе румбата е робот, който чисти сам.
...стига да имаш свободно място по пода....което при мен няма как да се случи - навсякъде мебели, играчки, учебници и какво ли още не Sad

# 194
За пръскането при готвене, това е много хубав инструмент  Mr. Green http://www.bigshop-bg.com/Cookware_files/cookware_files/250-splash.jpg

С много ситни дупчици е. Слага се върху тигана и улавя пръските, така котлоните остават чисти  Peace

Общи условия

Активация на акаунт