Майчинството счетоводно - 36

• 33 952
  • 603
  •   1
Отговори
# 360
привет и от мен! Моят въпрос е следния : До 09,04 съм в майчинство за гледане на дете до 2г., а на 29,04 ще ми издадат болничен за 45 дни преди раждане (на второто дете). Реално между първото и второто майчинство има 20 дни разлика.Това предполагам е достатъчно за да не мога да се възползвам от " застъпване на майчинство", но все пак искам да се консултирам и с вас т.к. изтичането на едното майчинство и започването на другото е в един месец.  ooooh!
Питам и защото ако не се застъпват, ще прекъсна първото и ще изляза в платен отпуск (за да ми се вдигне малко базата за изчисляване) на второто майчинство. Вече се притеснявам сама да не объркам нещо. Confused
благодаря за главоблъскането  bouquet

# 361
  • Пловдив
привет и от мен! Моят въпрос е следния : До 09,04 съм в майчинство за гледане на дете до 2г., а на 29,04 ще ми издадат болничен за 45 дни преди раждане (на второто дете). Реално между първото и второто майчинство има 20 дни разлика.Това предполагам е достатъчно за да не мога да се възползвам от " застъпване на майчинство"-да,и един ден стига,за да не може да се възползвш от застъпването , но все пак искам да се консултирам и с вас т.к. изтичането на едното майчинство и започването на другото е в един месец.  ooooh!
Питам и защото ако не се застъпват, ще прекъсна първото и ще изляза в платен отпуск (за да ми се вдигне малко базата за изчисляване) на второто майчинство-да,това е добре,за да си вдигнеш базата.ще получаваш към заплатата/болничния 120 лв за първото дете. Вече се притеснявам сама да не объркам нещо. Confused
благодаря за главоблъскането  bouquet

# 362
Здравейте, нова съм във форума и имам въпрос, на който ще се радвам да отговорите, имам приятелка която има бебе на 5 месеца , все още не е взела майчинство, защото фирмата от която трябва да и плащат е една от пловдивските  , които подлежат на проверка , има ли някои представа какво става с тези фирми, има ли и други майки които не взимат майчинство по тази причина , ( пиша аз защото тя остана без интернет , без телефон , кара на помощ от приятели , не може да иде в социалните , защото там искат бележки за доход а тя няма как да вземе такива , самотна майка е в смисъл детето не е признато не живее с бащата , има ли право да започне работа на трудов договор , защото и от НОИ и от русо ми казаха че докато не минат делата няма резултат, а те може да се съдят с години , ще помоля за информация, съвет и нещо по темета , моето дете е вече поотраснало но аз нямах проблеми с тези работи , БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

# 363
  • Бургас
Здравейте , четох промените в новия КСО и не видях да е променена базата на която се изчислява обикновения болничен - 6м. , а от НОИ Бургас ми казаха вчера , че и тя ставала 18м.Вярно ли е и аз ли не съм догледала нещо и ако е така къде го пише ? newsm78

# 364
  • Пловдив
Здравейте , четох промените в новия КСО и не видях да е променена базата на която се изчислява обикновения болничен - 6м. , а от НОИ Бургас ми казаха вчера , че и тя ставала 18м.Вярно ли е и аз ли не съм догледала нещо и ако е така къде го пише ? newsm78

обикновения си е 6 м

# 365
  • Бургас
Благодаря много , явно нещо не са ми разбрали въпроса .

# 366
  • Бургас
А за майчинството приеха ли вече да се гледа 18 месеца назад?

# 367
  • София-Младост
да

# 368
  • Бургас
да

В такъв случай искам да попитам: допреди да изляза в 45 дневен болничен аз ще имам 16 месеца. Другите два месеца /през които съм била на борсата/ на минималната заплата ли се взимат или не и каква е сумата на която се взимат предвид?
А другият ми въпрос е на база осигурителен доход ли се смята майчинството, или от него се приспадат разходите за служителя и от остатъка се смята?
Наистина попрочетох това - онова, но много се обърках. Моля да ми отговорите...

# 369
  • София-Младост
да

В такъв случай искам да попитам: допреди да изляза в 45 дневен болничен аз ще имам 16 месеца. Другите два месеца /през които съм била на борсата/ на минималната заплата ли се взимат или не и каква е сумата на която се взимат предвид?
А другият ми въпрос е на база осигурителен доход ли се смята майчинството, или от него се приспадат разходите за служителя и от остатъка се смята?
Наистина попрочетох това - онова, но много се обърках. Моля да ми отговорите...
Другите два месеца ще се смятат на МРЗ.
Обезщетението се изчислява на база веднъж 90% от брутен осигурителен доход и след това се смята и нетния, взима се по-малката сума.

# 370

Здравейте , четох промените в новия КСО и не видях да е променена базата на която се изчислява обикновения болничен - 6м. , а от НОИ Бургас ми казаха вчера , че и тя ставала 18м.Става 12 месеца но от 1 януари.Вярно ли е и аз ли не съм догледала нещо и ако е така къде го пише ? newsm78

# 371
  • София-Младост
Здравейте , четох промените в новия КСО и не видях да е променена базата на която се изчислява обикновения болничен - 6м. , а от НОИ Бургас ми казаха вчера , че и тя ставала 18м.Става 12 месеца но от 1 януари.Вярно ли е и аз ли не съм догледала нещо и ако е така къде го пише ? newsm78
И къде го прочете това delphi_5 l?

# 372
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7057& … =2&id=0000301Новото е, че тепърва болничните ще се изплащат вече върху среден осигурителен доход за 12 месеца назад, вместо, както беше досега, за 6 месеца.

# 373
  • София-Младост
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7057& … =2&id=0000301Новото е, че тепърва болничните ще се изплащат вече върху среден осигурителен доход за 12 месеца назад, вместо, както беше досега, за 6 месеца.
От кога в-к "Сега" от м.09 се приема за нормативен документ?

# 374
Здравейте!!! Четох четох, но нищо май неразбрах. Извинете за въпросите които ще ви задам, дано се намери някой да ми обясни търпеливо... Та значи бременна съм  Grinning, хубав подарък за коледа... В момента не работя (от около 2 години). Не съм си плащала и здравните осигуровки... Имам трудов стаж около 3 години. Преди нали можеше фиктивно да ме назначат на работа в някоя фирма, за да получавам майчинство 2 години. И заради промените нещо не ми е ясно, всичко ми се обърква. Та може ли сега вече бременна да ме назначат фиктивно, да си платя до сега здравните осигуровки и да получавам майчинство 2 години, и колко ще е то. Благодаря ви

Общи условия

Активация на акаунт