Майчинството счетоводно - 36

• 32 242
  • 603
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Здравейте,

Искам да попитам, ще излизам майчинство от април месец ( 445дни преди термин). Ако сега излизам в болнични заради първото дете, ще повлияе ли болничния на парите за майчинство които ще взимам. Нали майчинството се изчислява върху сумата, на която ме осигуряват, тя мени ли се когато съм в болнични?-базата за обикновения болничен от 2011 е 12 м назад?те сега работиш ли или си в майчинство???

И другият ми въпрос е след като от април съм първия болничен за майчинство, до тогава трябва ли да си взема отпуската за 2011 и 2010 ( 10 дни) за да не я загубя? И ако да - всичката ли трябва от 2011?-до април трябва да изчистиш тази от 2010 като само 10 дни може да прехвърлиш в 2011 г.тази от 2011 мисля,че няма да я загубиш.но може да ползваш 10 дни от нея,а останалите 10 да ги прехвъриш за 2012-реално ще я ползваш след майчинството ти
Мерси предварително   bouquet

# 451
  • Някъде Там
Здравейте,

Искам да попитам, ще излизам майчинство от април месец ( 445дни преди термин). Ако сега излизам в болнични заради първото дете, ще повлияе ли болничния на парите за майчинство които ще взимам. Нали майчинството се изчислява върху сумата, на която ме осигуряват, тя мени ли се когато съм в болнични?-базата за обикновения болничен от 2011 е 12 м назад?те сега работиш ли или си в майчинство???

И другият ми въпрос е след като от април съм първия болничен за майчинство, до тогава трябва ли да си взема отпуската за 2011 и 2010 ( 10 дни) за да не я загубя? И ако да - всичката ли трябва от 2011?-до април трябва да изчистиш тази от 2010 като само 10 дни може да прехвърлиш в 2011 г.тази от 2011 мисля,че няма да я загубиш.но може да ползваш 10 дни от нея,а останалите 10 да ги прехвъриш за 2012-реално ще я ползваш след майчинството ти
Мерси предварително   bouquet

Не съм в майчинство, на работа съм след навършване на годинка на малкия. А когато съм била в майчинство с него сумата на която съм осигурявана по време на майчинството е сумата на която са ме осигурявали от работа преди това, или друга, която НОИ определя по време на майчинство? И мога ли някъде да проверя каква е сумата, на която са ме осигурявали за първото майчинство?

# 452
  • при моите любими
Та въпроса ми е,така ли трява да пише, защото аз все пак получавам пари от НОИ за болничните? Да не ме върнат от социалните, като им занеса бележките.

да,така е-правилно ти пише 0.00 лв и в двата случая
сумите,получени от нои попълваш от сайта на нои.ако нямаш пик,помоли социалните да ти дадат справка

Благодаря много. А тази справка от НОИ аз ли трябва задължително да им я занеса или те ще си я получат. Просто нямам ПИК, а с двете деца ще ми е много трудно сега да мина и през НОИ за справката.
Също така и един още по тъп въпрос, но вече 3 пъти ходих до социалните и ако ме върнат пак за нещо, направо ще се откажа да ходя.
Тъй като ще искам парите да ми ги преведат по сметка, нужен ли ще ми е някакъв документ от банката за тази сметка или не? Мерси предварително.

# 453
Благодаря много. А тази справка от НОИ аз ли трябва задължително да им я занеса или те ще си я получат. Просто нямам ПИК, а с двете деца ще ми е много трудно сега да мина и през НОИ за справката.
Също така и един още по тъп въпрос, но вече 3 пъти ходих до социалните и ако ме върнат пак за нещо, направо ще се откажа да ходя.
Тъй като ще искам парите да ми ги преведат по сметка, нужен ли ще ми е някакъв документ от банката за тази сметка или не? Мерси предварително.

По принцип Социалните сами си я правят. Имат програма, от която севижда какви обезщетения са Ви изплащани от НОИ.
За документ от банката не съм сигурна, но ако имате в къщи нещо, което да удостоверява, че тази сметка е Ваша, може да го занесете.

# 454
  • Пловдив
Здравейте!
Въпросът ми е такъв: Ако в средата на м.януари 2011г. започна да си взимам болнични до края на бременността, за изчисляване на майчинство кое ще вземат за база за м.01.2011г., само заплатата за отработените дни или отработените дни + базата върху, която ми е изчислен болничния?
Благодаря предварително!

# 455
  • Пловдив
отработените дни + базата върху, която ми е изчислен болничния?

: thumbsup

# 456
  • София
Колко са осигуровките по време на майчинство първа година?
Общо всички.

# 457
  • Пловдив
Колко са осигуровките по време на майчинство първа година?
Общо всички.

само здравна се плаща и през двете години
за 2010  е 20,16 лв на месец

# 458
  • София
Благодаря ти Елфита. Най накрая се оказа, че аз трябва да предложа да напусна и ми прекратяват договора по чл. 325, т.1. Но не искам да се връчам в майчинство, защото детето ми ходи на ясла. В този случай мога ли да взимам пари от борсата, и ще получавам ли от НОИ 120 лв, които взимах досега като работех.

Благодаря ви много за бързия отговор.

# 459
  • София-Младост
Благодаря ти Елфита. Най накрая се оказа, че аз трябва да предложа да напусна и ми прекратяват договора по чл. 325, т.1. Но не искам да се връчам в майчинство, защото детето ми ходи на ясла. В този случай мога ли да взимам пари от борсата, и ще получавам ли от НОИ 120 лв, които взимах досега като работех.

Благодаря ви много за бързия отговор.
При прекратен договор няма как да излезеш отново в майчинство. можеш да се регистрираш на борсата. Тези 120лв се дават сами при трудов договор и неизползване на съответния отпуск. С прекратяване на договора и тяхното изплащане спира.

# 460
  • На брега на реката
От 21.11 съм безработна, а иначе майчинстовото ми трябваше да изтече на 5.12, когато щерката направи 2. От началото на септември се върнах на работа, подадох необходимите декларации за 50% от майчинството, но получих пари само за 2 месеца - за септември и октомври. Не би ли трябвало да получа и за номеври.  Rolling Eyes

# 461
От 21.11 съм безработна, а иначе майчинстовото ми трябваше да изтече на 5.12, когато щерката направи 2. От началото на септември се върнах на работа, подадох необходимите декларации за 50% от майчинството, но получих пари само за 2 месеца - за септември и октомври. Не би ли трябвало да получа и за номеври.  Rolling Eyes
Да, би трябвало да получите майчинство до 21.11. Може от фирмата още да не са подали данни за м. Ноември и за това да не е изплатено.

# 462
На 20.07.2011 малкия навършва 2 г. и майчинството ми приключва. Имам натрупан платен отпуск за 4 години - от август 2007 - тогава бях бременна със сестра му  ползвах натрупаните до август 2007 платени дни, а после забременях с него, докато още бях в майчинство с нея. Така че се събират платен отпуск от септември 2007 до юли 2011.
По последни данни не бива да загубя тези неползвани дни , ако са до края на 2011, но искам да знам какво трябва да подготвя като документи, за да започне работодателят ми да ми ги плаща, след края на месеците с плащане на майчинството.

# 463
  • Майничка
На 20.07.2011 малкия навършва 2 г. и майчинството ми приключва. Имам натрупан платен отпуск за 4 години - от август 2007 - тогава бях бременна със сестра му  ползвах натрупаните до август 2007 платени дни, а после забременях с него, докато още бях в майчинство с нея. Така че се събират платен отпуск от септември 2007 до юли 2011.
По последни данни не бива да загубя тези неползвани дни , ако са до края на 2011, но искам да знам какво трябва да подготвя като документи, за да започне работодателят ми да ми ги плаща, след края на месеците с плащане на майчинството.

Молба за платен отпуск 10 дни преди датата, от която желаете да започне.

# 464
Ще съм ви много благодарна, ако успеете да ми помогнете.
За 2009г имам 2,16 м. трудов стаж. От 09.09г до 06.10г учех редовно. От 21.09.10г до момента съм на работа. Излиза, че съм с непрекъснати здравно осигурителни права, но трудовият ми стаж (за момента) е 5,24м. Карам проблемна бременност и не знам какво да правя. Моля, кажете ми колко месеца/години са нужни за майчинство (не 240лв.), за да знам да продължа ли да работя или няма никакъв смисъл, след като дори и трудовият стаж отново няма да успея да взема по-свястно майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт