Майчинството счетоводно - 36

• 32 275
  • 603
  •   1
Отговори
# 90
  • София-Младост
Разбрах, че веднага след раждането се подава МОЛБА–ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ.
Въпросът ми е това при работодателя ли става или в НОИ? И какво друго се подава непосредствено след раждането?
Категорично не е непосредствено, тъй като за целта е необходим акт за раждане, чак тогава в Агенция Социално подпомагане по местоживеене се подават документите.
След раждането при работодателя втория болничен лист издаден от болницата и б.лист , ако има преносване евентуално.

# 91
каква молба образец подавам?

# 92
  • В полите на Пирин планина
каква молба образец подавам?

http://www.bgstuff.net/formi-i-dokumenti/molbi/466-molba-deklara … -razhdane-na-dete

Тук го има формуляра, но може да се попълни и на място в ДСП.

# 93
Здравейте, имам и аз едно питане. Бременна съм във втория месец, живот и здраве трябва да родя до средата на юли. Сега все още съм в майчинство, което изтича на 16.12.2010. Мисля да напусна фирмата, в която съм сега и веднага да отида на борсата за 4 месеца без да ползвам никакви отпуски. Отношенията ми със сегашните работодатели са много добри, но просто не мога да остана там. Въпросът ми е сега веднага ли трябва да започна да се водя някъде на работа или може след изтичане на борсата, но пък тогава ще е много кратко времето, в което всъщност ще съм на работа- около месец и половина преди първия болничен.Възможно ли е така? И още нещо има ли някакъв период, през който трябва да съм работила преди да изляза в майчинство, за да го взимам две години или просто трябва се водя някъде на работа независимо колко време? Има ли смисъл изобщо да ходя на борса или веднага да започвам в другата фирма, а ако се наложи после ще ползвам болнични и дали ще взимам две години майчинство след като не съм работила цяла година? Предварително ви благодаря!

# 94
  • Пловдив
.Възможно ли е така? И още нещо има ли някакъв период, през който трябва да съм работила преди да изляза в майчинство, за да го взимам две години или просто трябва се водя някъде на работа независимо колко време? Има ли смисъл изобщо да ходя на борса или веднага да започвам в другата фирма, а ако се наложи после ще ползвам болнични и дали ще взимам две години майчинство след като не съм работила цяла година? Предварително ви благодаря!

да,възможно е така-ще взимаш 2 г по 240 лв

# 95
Не знам дали точно тук е мястото, да си задам въпроса, но знам, че Елфита и другите знаете Simple Smile

Майчинството ми изтича през юни 2011. Отпуск за 2009 нямам, но имам 22 дни от тази година.
Трябва ли да предприемам нещо- молба, вземане /то е късно вече, де/, за да не ги загубя, или мен ме защитава закона щом съм по майчинство?

Благодаря предварително! И весели празници!

# 96
Здравейте!

Този месец ми предстои да излезна в 45 дневен болничен за раждане.
Въпросът ми е следния: за този и последващите го болнични първите три дни плащата ли се от работодателя или това важи само за болничните за общо заболяване?

# 97
Не знам дали точно тук е мястото, да си задам въпроса, но знам, че Елфита и другите знаете Simple Smile

Майчинството ми изтича през юни 2011. Отпуск за 2009 нямам, но имам 22 дни от тази година.
Трябва ли да предприемам нещо- молба, вземане /то е късно вече, де/, за да не ги загубя, или мен ме защитава закона щом съм по майчинство?

Благодаря предварително! И весели празници!

Щом си ползвала друг вид отпуск /бременност, раждане, гледане на дете/ не се губи. Имаш право да я ползваш след изтичането на отпуска, който ползваш в момента.

Здравейте!

Този месец ми предстои да излезна в 45 дневен болничен за раждане.
Въпросът ми е следния: за този и последващите го болнични първите три дни плащата ли се от работодателя или това важи само за болничните за общо заболяване?

Важи само за първични болнични листове за общо заболяване.

# 98
Безкрайно благодаря за бързия отговор, Lady Brinne.  Simple Smile

# 99
  • До морето :)
Здравейте. Имам следния въпрос. Сега си взех ПИК кода от НОИ. Направих справката и гледам, че в периода в който бях в неплатена отпуска (юли месец) пише: "Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица - Осиг. доход /лв./: 0.00" Когато си изчислявам майчинството това като 0.00 лв. ли да го смятам или като 240  newsm78 Иначе стажа си го имам 5 години назад  newsm78

2010г.
Месец:   Осигурен за:                                        Дни в осигуряване /раб.дни/:   Осиг. доход /лв./:
1   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20                                 514.09
2   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20                                 527.32
3   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                 433.08
3   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица                                              98.32
4   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20                                 528.00
5   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19                                 529.00
6   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                 334.70
7   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                     0.00
8   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22                                 529.36
9   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20                                   529.36
10   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21                                 529.36

Последна редакция: ср, 08 дек 2010, 13:16 от nelka_bg

# 100
  • София-Младост
Здравейте. Имам следния въпрос. Сега си взех ПИК кода от НОИ. Направих справката и гледам, че в периода в който бях в неплатена отпуска (юли месец) пише: "Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица - Осиг. доход /лв./: 0.00" Когато си изчислявам майчинството това като 0.00 лв. ли да го смятам или като 240  newsm78 Иначе стажа си го имам 5 години назад  newsm78

240лв и за бруто и за нето.

# 101
  • До морето :)
Благодаря, а друг път ще питам точно как се изчислява. сега ще се поразровя на първата страница  Grinning

# 102
Здравейте мили мами!Искам да попитам при застъпване на майчинство,за да имаш претенции майчинството за второто да е колкото на първото дете,трябва да родиш преди първото да навърши 2 години или да излезнеш в 45 дневен болничен преди да навърши 2 години.През цялото време не съм прекъсвала,прехвърляла и тн майчинството.Предварително благодаря!  bouquet

# 103
Здравейте мили мами!Искам да попитам при застъпване на майчинство,за да имаш претенции майчинството за второто да е колкото на първото дете,трябва да родиш преди първото да навърши 2 години или да излезнеш в 45 дневен болничен преди да навърши 2 години.През цялото време не съм прекъсвала,прехвърляла и тн майчинството.Предварително благодаря!  bouquet

Трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин, преди първото дете да стане на 2 години.

# 104
Здравеите имам един въпрос не знам дали точно тук му е мястото но се надявам някои да мойе да ми отговори.
Термина ми за раждане е за 12 март, и смятам да съм на работа до последно т.е. до болничния 45 дни преди раждането, което е към края на януари. И въпроса ми е дали ще ми се полага платен отпуск за 2011 и ако ми се полага колко ще е, дали ще е както за цяла година 20 дни или не. И ако е 20 дни трябва ли да я взема преди болничния или мога да взема част а другата да ми се изплати. Благодаря предварително. 

Общи условия

Активация на акаунт