Майчинството счетоводно - 36

• 32 188
  • 603
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, случаят ми е следния: На 04.01.2011 г. изтича първата година от платения ми отпуск за майчинство,, следва да се върна на работа и след няколко разговора с шефа ми днес ми заяви, че няма да ме върне и в понеделник имаме среща, за да се разберем какво следва от тук натаък. Ясно ми е, че той няма право да ме съкрати, защото закона ме защитава, но от счетоводителката ми разбрах, че е постъпвал по следния начин и с други слежители като им предлага обещетение в замяна на това да подпишат молба, че напускат по взаимно съгласие. Искам да попитам първо - има ли право да ме освобди по чл. 331 от КТ при което ми дължи мининмум 4 брутни работни заплати, ако се освободи по този член мога ли да отида на борсата, калко ще получавам и какъв период?, второ- има ли друг начин да ми прекрати трудовите правоотношения в негова полза, т.-е да ме прекара при условие, че съм по майчинство?, трето : какви документи и в какъв срок трябва да подам към НОИ за промяна на обстоятелствата сдлед като прекратявам майчинството втората година?
Ами освен да не се връщаш на работа, а да ползваш и втората година...
Има право да ти предложи прекратяване на ТД по чл.331, ти имаш право да не се съгласиш. Можеш да отидеш на борсата, срока зависи от стажа, за обезщетението не мога да коментирам.
Внимаваш какво подписваш е най-важното, докато си на договор при него и смяташ , че се отнася некоректно можеш да се консултираш и с ИТ.
За втората година не се подава промяна в обстойятелствата, защото ти няма да отпочваш ползване на този отпуск, само си подаваш прил.4 за 50% обезщетение.

Аз се извинявам ,но не съм съвсем наясно - от фирмата издават документ за дохода за 12м назад ,който се дава в социалните за детските ooooh!
А иначе базата за обезщетение и за самото обезщетение не се вади документ и не се подава  никъде newsm78
Правилно ли съм разбрала Tired
Да, правилно си разбрала.

Трябва ли да подавам декларация за 50 % майчинство при условие, че ми прекратяват трудовия договр? Имам ли право?

# 16
  • Майничка
Здравейте,

Имам следния въпрос, на който получавам все различни отговори и се надявам да ми помогнете. Термина ми беше на 13.10, но родих на 20.10. Първия ми болничен е от 1.09 до 15.10 вкл., който ми бе издаден от д-рката от женска консултация. Втория ми болничен е от 20.10 до 1.12 вкл. издаден от болницата в която раждах. Въпроса е кой трябва да ми издаде болничен за дните в който нямам от 16.10 до 19.10?

Благодаря ви за съдействието.

След като първият болничен е до 15.10.вкл., очевидно като термин е определен 16.10. От 16.10. до 19.10. вкл. пак трябва да Ви издаде болничен лекарката от ЖК.

...Трябва ли да подавам декларация за 50 % майчинство при условие, че ми прекратяват трудовия договр? Имам ли право?

Само ако започнете при нов работодател или разговорите с първия се проточат след 411-ия ден.

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 19:44 от AnMary

# 17
Здравейте,

Имам следния въпрос, на който получавам все различни отговори и се надявам да ми помогнете. Термина ми беше на 13.10, но родих на 20.10. Първия ми болничен е от 1.09 до 15.10 вкл., който ми бе издаден от д-рката от женска консултация. Втория ми болничен е от 20.10 до 1.12 вкл. издаден от болницата в която раждах. Въпроса е кой трябва да ми издаде болничен за дните в който нямам от 16.10 до 19.10?

Благодаря ви за съдействието.

Да АГ-то трябва да ти издаде болничен за тези дни между двата

# 18
...Трябва ли да подавам декларация за 50 % майчинство при условие, че ми прекратяват трудовия договр? Имам ли право?

Само ако започнете при нов работодател или разговорите с първия се проточат след 411-ия ден.
[/qu
Искате да кажете, че ако започна работа при нов работодател мога да ходя на работа и да получавам 50% майчинство, но ако прехвърля майчинството на майка ми, мога ли пак да ги получавам или ако запиша детето на ясла? Ако разговорите се проточат след 410 ден сработодателя ми, трябва да подам приложение номер 4 за 50 % майчинство, независимо дали съм на работа или не?

# 19
Много ви благодаря!!! Златни сте Simple Smile

# 20
  • Варна
Здравейте!
В предната тема имах питане във връзка с изплащането на майчинските. Сега имам още едно въпросче. Декларацията ми е занесена на 01.12, днес все още не е отразено в сайта на НОИ. Какъв е срока за изплащането им, става въпрос за дните от 135 до 410 (май така бяха)?

# 21
  • Майничка
Здравейте!
В предната тема имах питане във връзка с изплащането на майчинските. Сега имам още едно въпросче. Декларацията ми е занесена на 01.12, днес все още не е отразено в сайта на НОИ. Какъв е срока за изплащането им, става въпрос за дните от 135 до 410 (май така бяха)?

15 работни дни от датата на внасяне.

# 22
  • Пловдив
Здравейте!

до 15 работни дни от 1 декември ще ти е първия превод по декларацията
след това до 5 число ще ти плащат предходния месец-така докрая на 410 те дни

# 23
  • Варна
gargamela, Elfita   bouquet .

# 24
  • София
Предполагам, че и преди е дискутирано, но нямам възможност да прочета старите теми... Разбрах се с работодателя ми да се върна на работа от 1 януари, като си пусна първо отпуска (имам натрупани 2 месеца от предишни години). Идеята ми беше детето да тръгне на ясла докато ми тече отпуската, за да има време да се адаптира преди да се върна окончателно на работа. Оказа се обаче, че не е сигурно дали ще успеят да го приемат в яслата веднага след нова година.
Та въпросът ми е - ако след като ми изтече натрупаната отпуска, имам ли право да прекъсна работа и да се върна към майчинството от 240 лв, ако ми се наложи? И ако да, какви документи трябва да подам?

# 25
  • на последния етаж
Ето и моето питане: прекъснах трудовото си правоотношение по взаимно съгласие ден след като излязох в 45-дневния болничен преди раждане. Получавах обезщетение за гледане на дете в продължение на година. Но този период не се отчита като трудов стаж, така ли?!

# 26
  • Майничка
Предполагам, че и преди е дискутирано, но нямам възможност да прочета старите теми... Разбрах се с работодателя ми да се върна на работа от 1 януари, като си пусна първо отпуска (имам натрупани 2 месеца от предишни години). Идеята ми беше детето да тръгне на ясла докато ми тече отпуската, за да има време да се адаптира преди да се върна окончателно на работа. Оказа се обаче, че не е сигурно дали ще успеят да го приемат в яслата веднага след нова година.
Та въпросът ми е - ако след като ми изтече натрупаната отпуска, имам ли право да прекъсна работа и да се върна към майчинството от 240 лв, ако ми се наложи? И ако да, какви документи трябва да подам?

Можете, но тогава детето не трябва да е записано и да посещава ясла. В случая подавате заявление обр.4 за половината майчинство.

По-добре започнете с отпуск за отглеждане на дете до 2г. (подава се молба за този отпуск и заявление обр.3) и когато приемат детето, излезте в платен отпуск, подавайки декларация за промяна на обстоятелствата и заявление обр.4.

# 27
  • Пловдив
Ето и моето питане: прекъснах трудовото си правоотношение по взаимно съгласие ден след като излязох в 45-дневния болничен преди раждане. Получавах обезщетение за гледане на дете в продължение на година. Но този период не се отчита като трудов стаж, така ли?!

да

# 28
  • София

Можете, но тогава детето не трябва да е записано и да посещава ясла. В случая подавате заявление обр.4 за половината майчинство.

По-добре започнете с отпуск за отглеждане на дете до 2г. (подава се молба за този отпуск и заявление обр.3) и когато приемат детето, излезте в платен отпуск, подавайки декларация за промяна на обстоятелствата и заявление обр.4.
Аз този образец 3 предполагам, че съм го подала вече, защото от два месеца получавам по 240 лв (ако става дума за същия отпуска).
А обр.4 не разбрах кога се попълва - ако взема отпуск и после искам да се върна в майчинство или когато запиша детето на ясла?

# 29
  • Пловдив

Аз този образец 3 предполагам, че съм го подала вече, защото от два месеца получавам по 240 лв -подала си го,да (ако става дума за същия отпуска).
А обр.4 не разбрах кога се попълва-с молбата за отпуск попълваш прил 4-за 50 те процента - ако взема отпуск и после искам да се върна в майчинство-ако искаш да си възстановиш майчинството отново прил 3 или когато запиша детето на ясла?-ако започне ясла,а ти в отпуск нищо не подаваш,обаче ако си в майчинство пак прил 4

Общи условия

Активация на акаунт