Майчинството счетоводно - 36

• 32 340
  • 603
  •   1
Отговори
# 255
  • София - Бургас
Това заявлени е емолбата за отпуск по чл. 167, ал.3 КТ, но тъа като работодателя не може да откаже този отпуск се нарича заявление. Декларацията свободен текст, декларирате, че бащата е припознал детето и живеете в едно домакинство. Вероятно може да се приложи и декларацията от бащата, която ще ви трябва и в болницата при записване името на детето, че бащата го е припознал.

Много ти благодаря за информацията  smile3525

# 256
Здравейте! Въпросът ми е ако при връщането ми на работа след отглеждане на дете до 2г ми бъде предложено прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие (а алтернативата е дисциплинарно уволнение ако не се съглася, така процедират...) имам ли право на някакво обезщетение от бюрото по труда и ако "да" - в какъв размер е то (тоест за месеците в майчинство като доход минималната заплата ли се взема).

# 257
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Въпросът ми е ако при връщането ми на работа след отглеждане на дете до 2г ми бъде предложено прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие (а алтернативата е дисциплинарно уволнение ако не се съглася, така процедират...) имам ли право на някакво обезщетение от бюрото по труда и ако "да" - в какъв размер е то (тоест за месеците в майчинство като доход минималната заплата ли се взема).

Ако договорът е прекратен по взаимно съгласие, то имаш право на минималното обезщетение за 4 месеца. Около 120 лева на месец. Не зависи от осиг. доход за предходните месеци.
За да те уволнят дисциплинарно трябва да имат основание. Има конкретна процедура. При неспазването й имаш право да съдиш работодателя.

# 258
Здравейте, в болничен съм от 4-я месец на бременността ми. Въпроса ми е за база при изчисление на майчинството, за месеците болничен-

ще бъде сумата получена от болничен или тази, на която ме осигуряват. Благодаря !

# 259
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в болничен съм от 4-я месец на бременността ми. Въпроса ми е за база при изчисление на майчинството, за месеците болничен-

ще бъде сумата получена от болничен или тази, на която ме осигуряват. Благодаря !

Ще бъде доходът, от който е изчислено обезщетението за болничен за общо заболяване, т.е. средния доход на база 6 месеца, преди този, в който си излезнала в болничен.

# 260
  • София
Здравейте , от няколко дни ме гложди следния въпрос . Бременна съм в 8 месец още в самото начало започнах да се осигурявам на друго работно място при баща ми на по-висок доход отколкото ме осигуряват тук. Болничния  за 45 дни в колко екземпляра трябва да се предаде и в коя от двете фирми . Освен това се чудя какво правя с осигуровките след като си взема 45 дневния отпуск по майчинство т.е. прекратявам си договора или продължавам да се осигурявам но на по малко пари.

# 261
  • София-Младост
Здравейте , от няколко дни ме гложди следния въпрос . Бременна съм в 8 месец още в самото начало започнах да се осигурявам на друго работно място при баща ми на по-висок доход отколкото ме осигуряват тук. Болничния  за 45 дни в колко екземпляра трябва да се предаде и в коя от двете фирми . Освен това се чудя какво правя с осигуровките след като си взема 45 дневния отпуск по майчинство т.е. прекратявам си договора или продължавам да се осигурявам но на по малко пари.
Два болнични за двете фирми. Договор няма да прекратяваш, просто си ползваш отпуск за бременост и раждане, като и двете фирми за целия период ежемесечно ти внасят само здравни вноски.

# 262

Ще бъде доходът, от който е изчислено обезщетението за болничен за общо заболяване, т.е. средния доход на база 6 месеца, преди този, в който си излезнала в болничен.

Много ти благодаря за бързият отговор.

# 263
  • Пловдив
Здравейте, момичета Simple Smile!Имам едно питане  - първото ми дете навърши 2 години на 03.12.2010. От тогава съм в платен отпуск. От 2 март излизам отново в майчинство. Доколкото разбрах второто ми майчинство ще бъде изчислявано на база 18 месеца назад, което при мен значи 12 месеца ,в които получавах 240 лв обезщетение и 6 месеца, в които съм осигурявана на 660 лв. Може ли някой да ми каже как горе-долу да изчисля обезщетението за второто си майчинство? Благодаря предварително!  bouquet

# 264
  • Пловдив
Здравейте, момичета Simple Smile!Имам едно питане  - първото ми дете навърши 2 години на 03.12.2010. От тогава съм в платен отпуск. От 2 март излизам отново в майчинство. Доколкото разбрах второто ми майчинство ще бъде изчислявано на база 18 месеца назад, което при мен значи 12 месеца ,в които получавах 240 лв обезщетение и 6 месеца, в които съм осигурявана на 660 лв. Може ли някой да ми каже как горе-долу да изчисля обезщетението за второто си майчинство? Благодаря предварително!  bouquet

грубо 320 лв

# 265
  • around the world
Здравейте,
в момента съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2 г., който изтича септември, но  от февруари смятам да се върна на работа. Реших  преди да се върна на работа да ползвам платеният си отпуск натрупал се по време на майчинството. Като днес информирайки в счетоводството на фирмата разбрах, че платеният ни отпуск вече е намален от 25  на 20 работни дни. Възможно ли е да се намали годишният отпуск на служител докато е в ( друг отпуск или майчинство) и не е бил информиран за това?

# 266
Аз също искам да попитам за размера на майчинството при следните условия:
6 месеца - 1500 лв
2,5 месеца - 240 лева - обещетение за отглеждане на дете над 1 година
9,5 месеца (доколкото разбрах трябва да ги докарам до 18 месеца) - обезщетение за отглеждане на дете до 1 година (изчислено върху заплата от 1500 лева)
предварително благодаря за отговорите  bouquet
с риск да стана досадна побутвам и моя въпрос Embarassed

# 267
Здлавейте, някой може ли а ми каже дали е прието дохода за бременност и майчинство да си изчислява на абза 18 месеца, и ако е прието дали тези със застъпено майчинство ги касае. Аз трябва да изляза в 45 дневен болничен края на януари. Ще ми преизчислят ли дохода или съм заварено положение и ще получавам същото майчинство като за първото ми дете /неговата база беше 12 месеца/

# 268
Здлавейте, някой може ли а ми каже дали е прието дохода за бременност и майчинство да си изчислява на абза 18 месеца, и ако е прието дали тези със застъпено майчинство ги касае. Аз трябва да изляза в 45 дневен болничен края на януари. Ще ми преизчислят ли дохода или съм заварено положение и ще получавам същото майчинство като за първото ми дете /неговата база беше 12 месеца/

Прието е от 01.01.2011г. базата за изчисление на майчинството да е 18м. Чл. 49, ал.2 не е отпаднала, т.е. за второто дете се изчислява нова 18 мес. база. Сравнява се с обезщетението при първото и се изплаща по-високото.

# 269
viva123 благодаря за бързия отговор. Значи обезщетението за първото ми дете не подлежи на преизчисляванер т. е. каквото е било изчислено това е. Един вид заварено положение

Общи условия

Активация на акаунт