Майчинството счетоводно - 36

• 32 376
  • 603
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, искам да помоля за съвет.
В болничен- общо заболяване съм вече 2 месеца и мога да го продължа до 45дневния,който ще започва от 31.01.2011г.,т.е да не се връщам на работа или мога да го прекъсна и да се върна за няколко дни на работа..Та,питането ми е:ако не го прекъсна дали тези месеци с болничния ще влязят в сметката за 18те месеца или не?Аз предпочитам те да влязат,защото ,ако те  не влязат ще се застъпят повече месеци на 240лв(от предното майчинство) ?ТА,какво да направя-да прекъсна или не болничния преди 45-дневния? САМООСИГУРЯВАЩО ЛИЦЕ СЪМ. Благодаря предварително Simple Smile

# 271
Здравейте!Моят случай е следният:имам собствена фирма и съм самоосигуряващо се лице,но през тези години не съм се осигурявала за фонд Майчинство и болнични и когато разбрах,че съм бременна и поисках да си сменя статута моята счетоводителка каза,че за самоосигуряващите се лица това може да стане само в началото на календарната година,т.е. от януари 2011,но при мен става така,че аз на 20 март някъде трябва да излезна в болничния по майчинство,който е 45 дни преди термина.Та въпросът ми е че при плащане на осигуровки за този фонд само 2-3 месеца ще взема ли нещо накрая или не?
Имам и още един въпрос:платеното майчинство,което е до 2 години и не се определяло от осигурителния стаж за всички ли е,аз поне такова ще мога ли да ползвам и как точно стоят нещата там?

# 272
Здравейте!Моят случай е следният:имам собствена фирма и съм самоосигуряващо се лице,но през тези години не съм се осигурявала за фонд Майчинство и болнични и когато разбрах,че съм бременна и поисках да си сменя статута моята счетоводителка каза,че за самоосигуряващите се лица това може да стане само в началото на календарната година,т.е. от януари 2011,но при мен става така,че аз на 20 март някъде трябва да излезна в болничния по майчинство,който е 45 дни преди термина.Та въпросът ми е че при плащане на осигуровки за този фонд само 2-3 месеца ще взема ли нещо накрая или не? ако имате 12 мес. с осигуряване за общо заболяване и майчинство, т. е освен тези 2-3 месеца имате и други през живота се напр. на труд. договор
Имам и още един въпрос:платеното майчинство,което е до 2 години и не се определяло от осигурителния стаж за всички ли е,аз поне такова ще мога ли да ползвам и как точно стоят нещата там?точно това майчинство се определя от осигурителния стаж. Ако нямате такъв не получавате майчинство.

Здравейте, искам да помоля за съвет.
В болничен- общо заболяване съм вече 2 месеца и мога да го продължа до 45дневния,който ще започва от 31.01.2011г.,т.е да не се връщам на работа или мога да го прекъсна и да се върна за няколко дни на работа..Та,питането ми е:ако не го прекъсна дали тези месеци с болничния ще влязят в сметката за 18те месеца или не?Аз предпочитам те да влязат,защото ,ако те  не влязат ще се застъпят повече месеци на 240лв(от предното майчинство) ?ТА,какво да направя-да прекъсна или не болничния преди 45-дневния? САМООСИГУРЯВАЩО ЛИЦЕ СЪМ. Благодаря предварително Simple Smile
месеците в болничен влизат в базата.

# 273
viva123 благодаря за бързия отговор. Значи обезщетението за първото ми дете не подлежи на преизчисляване, т. е. каквото е било изчислено това е. да, тогава е действал друг КСОЕдин вид заварено положение

# 274
Благодаря за отговора Simple Smile   bouquet
Значи дори и да не се върна на работа преди да започне 45-дневния болничен,то предходните месеци с болничен за общо заболяване ще влизат в крайната сметка за 18те месеца,макар и да няма прекъсване между тях и последващия 45-дневен?
Още веднъж сърдечно благодаря   bouquet

# 275
Майчета, моля ви , помагайте..
Детето октомври месец стана на 1година, но фирмата в която се водя няма счетоводител, пред фалит е, съответно не ми е подадено заявление-декларация по чл.53(за отглеждане на малко дете), а шефката отказва съдействие по всякакви въпроси.Въпросът ми е може ли да си прехвърля майчинството към друга фирма и там да си продължа майчинските до 2години на детето?Ако може, то на каква стойност ще бъде тогава обезщетението, след като вече съм била назначена на работа, дори за 1 работен ден и пак излязла в майчински?Може ли оттам да бъде подадена тази декларация по чл.53 със задна дата?

Предварително благодаря!

# 276
  • София-Младост
Детето октомври месец стана на 1година, но фирмата в която се водя няма счетоводител, пред фалит е, съответно не ми е подадено заявление-декларация по чл.53(за отглеждане на малко дете), а шефката отказва съдействие по всякакви въпроси.Въпросът ми е може ли да си прехвърля майчинството към друга фирма и там да си продължа майчинските до 2години на детето?Ако може, то на каква стойност ще бъде тогава обезщетението, след като вече съм била назначена на работа, дори за 1 работен ден и пак излязла в майчински?Може ли оттам да бъде подадена тази декларация по чл.53 със задна дата?

Предварително благодаря!
Можеш да се прехвърлиш в друга фирма и да ползваш отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст. Обезщетението е с фиксиран размер 240лв. декл. по чл.53 няма как да подадеш със задна дата в новата фирма обаче. Но при тези проблеми, дали ще има кой да ти оформи документите за напускане?

# 277

Предварително благодаря!
Можеш да се прехвърлиш в друга фирма и да ползваш отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст. Обезщетението е с фиксиран размер 240лв. декл. по чл.53 няма как да подадеш със задна дата в новата фирма обаче. Но при тези проблеми, дали ще има кой да ти оформи документите за напускане?
И това незнам,надявам се да има някой, който все пак да и оправя документите.
Ако остана в същата фирма мога ли да си подам аз лично в  НОИ тази декларация по чл.53 и да ли това ще е достатъчно да започнат да ми превеждат обезщетението от октомври занапред?

# 278
  • София-Младост

Предварително благодаря!
Ако остана в същата фирма мога ли да си подам аз лично в  НОИ тази декларация по чл.53 и да ли това ще е достатъчно да започнат да ми превеждат обезщетението от октомври занапред?
Не, всеки месец се подава декл. обр.1.

# 279
Здравейте! Имам питанка и дано някой ми отговори..
Осигурявам се на трудов договор, а от няколко месеца и като земеделски производител на високия процент. Средата на март ми предстои 45-дневен болничен преди раждане. Вече разбрах, че трябва да си вземам по 2 броя болнични и да се представят по отделно. После обаче, след като съм в болнични вече и работодателя ми плаща здравна осигуровка, аз трябва ли да го правя втори път и като ЗП и да подавам пак Д1? А ако получа някакви пари като ЗП, това ще се отрази ли на майчинството ми? Имам предвид не доход от извършен труд, а субсии например, които са съвсем друго.
Благодаря предварително!   bouquet

# 280

Предварително благодаря!
Не, всеки месец се подава декл. обр.1.

Ала Бала, благодаря ти за отговорите!В сайта на НАП се вижда по ЕГН-то,че нямам прекъснати здравноосигурителни права, значи все пак някой подава декларация образец 1.Но дали ако стигна до този "някой"и той ми подаде декл. по член 53 ще ми изплатят майчинските от октомври насам..Леле, какви фирми има... ooooh!
  bouquet

# 281
  • Варна
Отпуска по бащинство 15 работни дни ли е или календарни? Аз ще раждам на 28.12. Ще ме изпишат на 01.01. най-вероятно (живот и здраве). От кога докога ще е отпуска по бащинство?

# 282
  • София-Младост
Отпуска по бащинство 15 работни дни ли е или календарни? Аз ще раждам на 28.12. Ще ме изпишат на 01.01. най-вероятно (живот и здраве). От кога докога ще е отпуска по бащинство?
15 календарни от датата на изписване. Ако ви изпишана първи броиш от първи до 15:)

Ала Бала, благодаря ти за отговорите!В сайта на НАП се вижда по ЕГН-то,че нямам прекъснати здравноосигурителни права, значи все пак някой подава декларация образец 1.Но дали ако стигна до този "някой"и той ми подаде декл. по член 53 ще ми изплатят майчинските от октомври насам..Леле, какви фирми има... ooooh!
  bouquet
Това не  е критерии, че някой носи декларациите, прават се прекъсват при три невнесени вноски. Ако сегашната фирма подаде документите ще ти изплатят и  обезщетението, макар и със закъснение

# 283
Здравейте! Имам питанка и дано някой ми отговори..
Осигурявам се на трудов договор, а от няколко месеца и като земеделски производител на високия процент. Средата на март ми предстои 45-дневен болничен преди раждане. Вече разбрах, че трябва да си вземам по 2 броя болнични и да се представят по отделно. После обаче, след като съм в болнични вече и работодателя ми плаща здравна осигуровка, аз трябва ли да го правя втори път и като ЗП и да подавам пак Д1?  да, трябваА ако получа някакви пари като ЗП, това ще се отрази ли на майчинството ми? Имам предвид не доход от извършен труд, а субсии например, които са съвсем друго. само ако е приходи от дейност
Благодаря предварително!   bouquet

# 284
Здравейте HugИмам нужда от уточнение:Станала грешка във фирмата кадето работя и все още нямам майчинство за м.октомври.От НОИ ми казаха,че договора ми е прекратен на 27.10.Както е да е-счетоводитилката оправи нещата и подаде нова декларация 1/коригирана/.Та въпроса ми е кога ще си получа майчинството за м. октомври.В интернет ми изписва,че чакат документи от счетоводителя,а тя ги пусна пред мен-това е миналата седмица.А за м. октомври и м. ноември може ли да ги пуснат наведнъж?Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт