Майчинството счетоводно - 36

• 32 240
  • 603
  •   1
Отговори
# 465
Болничния ми за раждане беше от 7 ноември, после след раждането ми издадоха втори болничен от 9 декември и ще издадат трети през януари. Във фирмата, която ме осигурява заплатите се плащат месец напред - за ноември се плащат през декември, около 20-ти декември. Възможно ли е болничният ми още да не е предаден в НОИ и ако е предаден в НОИ да не са го отчели, защото в страницата на НОИ като влезна с кода не ми излиза информация за нито един от двата болнични?!
Не мога да се обадя в счетоводството, защото в момента не работят. Какъв е срока за подаване на болничните и как може за ноември още да не е отчетен? Колко време след отчитането на болничния се изплаща обезщетението?

# 466
  • Майничка
Ще съм ви много благодарна, ако успеете да ми помогнете.
За 2009г имам 2,16 м. трудов стаж. От 09.09г до 06.10г учех редовно. От 21.09.10г до момента съм на работа. Излиза, че съм с непрекъснати здравно осигурителни права, но трудовият ми стаж (за момента) е 5,24м. Карам проблемна бременност и не знам какво да правя. Моля, кажете ми колко месеца/години са нужни за майчинство (не 240лв.), за да знам да продължа ли да работя или няма никакъв смисъл, след като дори и трудовият стаж отново няма да успея да взема по-свястно майчинство?

Не пишете кога е термина. По принцип, за майчинство са необходими 12м. трудов и осигурителен (в т.ч. и за ОЗМ) стаж. Ако във Вашия случай ги нямате към момента на излизането в 45-дневния болничен, ще започнете да получавате обезщетението след натрупването му (болничните за ОЗ или бременност и раждане също се броят за стаж). А вече като стойност, обезщетението се изчислява на база осигурителния доход 18м. назад преди месеца, в който започва 45-дневния болничен.

Болничния ми за раждане беше от 7 ноември, после след раждането ми издадоха втори болничен от 9 декември и ще издадат трети през януари. Във фирмата, която ме осигурява заплатите се плащат месец напред - за ноември се плащат през декември, около 20-ти декември. Възможно ли е болничният ми още да не е предаден в НОИ и ако е предаден в НОИ да не са го отчели, защото в страницата на НОИ като влезна с кода не ми излиза информация за нито един от двата болнични?!
Не мога да се обадя в счетоводството, защото в момента не работят. Какъв е срока за подаване на болничните и как може за ноември още да не е отчетен? Колко време след отчитането на болничния се изплаща обезщетението?

Възможно е, да. След като плащат към 20-то число, вероятно ноемврийския болничен е предаден в НОИ в седмицата преди Коледа и още да не е въведен в системата им. А декемврийският ще бъде подаден в края на януари, след изплащането на декемврийските заплати. Изплащането е 15 работни дни след датата на входиране.

# 467
Здравейте!Искам да попитам-как стоят нещата с преносването?В смисъл май ще пренося-има ли някакви срокове за болничен,на акушерката която ми водеше бременноста ли да се обаждам?Какво да правя ако пренося?Ако не родя до утре да съм информирана поне.Благодаря ви предварително.

# 468
Здравейте!Искам да попитам-как стоят нещата с преносването?В смисъл май ще пренося-има ли някакви срокове за болничен,на акушерката която ми водеше бременноста ли да се обаждам?Какво да правя ако пренося?Ако не родя до утре да съм информирана поне.Благодаря ви предварително.
След като родите отивате при лекаря, който Ви е издал болничен за 45 дни. Той Ви издава болничен от датата на термина до датата на раждане.

# 469
Здравейте и Честита Нова година!
В сайта на НОИ са ми въвели болничния за бременност и раждане, който обхваща 2 месеца, непълни. Актуален статус на документа: Изплатен - така пише - а на сметката ми няма нищо преведено, това нормално ли е?
Въведен е и Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист. Това цялата сума на майчинството ли е на месец или някакъв друг доход и защо този доход е различен за 2та месеца, касаещи болничния лист?

# 470
  • София-Младост
Здравейте и Честита Нова година!
В сайта на НОИ са ми въвели болничния за бременност и раждане, който обхваща 2 месеца, непълни. Актуален статус на документа: Изплатен - така пише - а на сметката ми няма нищо преведено, това нормално ли е?
Въведен е и Доход, от който е определено обезщетението по месеци за периода на болничния лист. Това цялата сума на майчинството ли е на месец или някакъв друг доход и защо този доход е различен за 2та месеца, касаещи болничния лист?

А на дата на изплащане какво пише?
Дохода е различен, заради различния брой работни дни обхванали болничния лист.

# 471
Не пише дата на изплащане.
Има 2 дохода - единият, по който е определено обезщетението, в червено и втория - в синьо. Този червения какво включва?

# 472
  • Пловдив
Има 2 дохода - единият, по който е определено обезщетението, в червено и втория - в синьо. Този червения какво включва?

разбира се че има дата

но трябва да помислиш къде да гледаш-Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН

# 473
Дата на ведом. - 4.01.2011г. - така пише, значи ли, че на 4ти ще изплатят?

# 474
  • Пловдив
Дата на ведом. - 4.01.2011г. - така пише, значи ли, че на 4ти ще изплатят?

да

# 475
Здравейте,
искам набързо само да попитам - от 21.05.2010 подписах трудов договор, но преди това 6 месеца бях безработна, не съм се записвала и в бюрото по труда, иначе имам стаж почти 3 години.. В момента съм бременна във втори месец и искам да попитам след като за майчинството се взимат последните 18 месеца, тези месеци, в които не съм работила и те ли се включват или се прескачат и се взимат по-предните в които съм била на работа ?   Благодаря предварително!

# 476
Здравейте,
искам набързо само да попитам - от 21.05.2010 подписах трудов договор, но преди това 6 месеца бях безработна, не съм се записвала и в бюрото по труда, иначе имам стаж почти 3 години.. В момента съм бременна във втори месец и искам да попитам след като за майчинството се взимат последните 18 месеца, тези месеци, в които не съм работила и те ли се включват или се прескачат и се взимат по-предните в които съм била на работа ?   Благодаря предварително!

Нищо не се прескача, за месеците, в които не сте работила, се взема минимумът от 240лв. Peace

# 477
В червено е дохода за единия месец, а в синьо - за другия.

# 478
  • Бургас
Честита Нова Година момичета , желая ви много здраве на вас и на вашите семейства , бъдете все така отзивчиви   bouquet
И аз с първото въпросче за 2011  Grinning, във връзка с последните промени на КСО  , остава ли - при постъпване в нова фирма се изискваше 1 раб.ден за да се ползват болнични или и това го промениха  newsm78

# 479
Здравейте!
Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете!
Аз съм в болнични от деня на трансфера без прекъсване и сега ми предстои минаване на ТЕЛК за дните,които не ми стигат до 45 дневния болничен преди раждане.Въпросът ми е:болничните влизат ли като база за изчисляване на майчинството или се вземат 18 месеца преди започване на болничните?

Общи условия

Активация на акаунт