Глаукома, има ли вариант за поддържане без капки?

• 46 576
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Коя част от спектъра?
Пусни си една търсачка с антитрефлексно покритие. Тази материя ми е малко далечна и да не те заблудя.

Минка, налягането ти си е съвсем нормално. Клони леко към рефрентната граница, но е абсолюто в нормата. Така че не му се притеснявай. А глаукома може да се развие и без повишено вътреочно налягане. Това се разпознава с разглеждане на зрителния нерв.

# 16
Коя част от спектъра?
Пусни си една търсачка с антитрефлексно покритие. Тази материя ми е малко далечна и да не те заблудя.

Минка, налягането ти си е съвсем нормално. Клони леко към рефрентната граница, но е абсолюто в нормата. Така че не му се притеснявай. А глаукома може да се развие и без повишено вътреочно налягане. Това се разпознава с разглеждане на зрителния нерв.

За антирефлексното покритие ми беше интересно какво ще обясниш ти. На мен ми е ясно. Учихме го по оптика в СУ и много държаха да го знаем. "Антирефлексно" означава просветлена оптика, която се използува при камерите и фотоапаратите. Тоест нанесено е специално покритие, което намалява коефициента на отражение най-силно при зелената светлина. Затова, ако сте забелязали такива стъкла гледани от външната им страна имат синьо-червен оттенък(за синия и за червения цвят коефициентът на отражение също е намален, но в по-малка степен).
reflection-отражение
Като се намали коефициентът на отражение, се увеличава светлината, която достига до окото. Коефициентът на отражение е равен на интензивноста на отразената светлина към интензивността на падащата.
За увреждането на очния нерв вече говорих. Екскавацията дава информация точно за това. А глаукома с ниско налягане наистина има, но тя се среща твърде рядко. Именно глаукомният специалист може най-добре да оцени екскавацията.

# 17
До    VL.   Здравейте, от една седмице ми се появи паяжина в дясното око. Като четох тук не е добре да се правят резки двежения на главата , а аз правих гимнастика за шийните прешлени, вероятно от това се прояви тоя симптом, може би и аз имам глаукома. От провинциятя съм и не знам тук дали ще намеря добър спесиалист. Може ли да ми дадете координати на добър специалист.

# 18
До    VL.   Здравейте, от една седмице ми се появи паяжина в дясното око. Като четох тук не е добре да се правят резки двежения на главата , а аз правих гимнастика за шийните прешлени, вероятно от това се прояви тоя симптом, може би и аз имам глаукома. От провинциятя съм и не знам тук дали ще намеря добър спесиалист. Може ли да ми дадете координати на добър специалист.

Не зная този ефект паяжина. При мен  имаше  разлагане на светлината като през Нютонова призма и замъгляване като стъкло, покрито с пара. С нормaлизирането на налягането тези ефекти изчезнаха. Едва ли от резките движения сте получили глаукома. Тя е свързана със запушване на отточните канали на очната камера. Може въобще да нямате глаукома.  Измерихте ли налягането? Питахте ли офталмолозите от вашия град какво мислят за тази паяжина?
Ще Ви изпратя и ЛС.

Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 17:48 от vl

# 19
До VL . Благодаря Ви. Получих паяжина преди 5 дена, още не съм ходила на лекар. Като търсих в ГУГЪЛ  " паяжина око" намерих, като вероятна причина глаукома и се стреснах. Дано не е това, може би е перде защото съм възрастна. Утре отивам на лекар. Ако се наложи ще ползвам вашата препоръка за специалист по глаукома. Благодаря Ви. Желая Ви да се отървете от това заболяване, защото сте млад човек, понякога стават чудеса, а и медицината напредва.

# 20
В тази статия http://www.pharmacy-bg.com/zabolyavaniya-a-ya/glaukoma-ochno-zaboliavane/ прочетох че при възрастни хора не е възможно възстановяването, но така и не разбрах какво се има предвид под възрастни 30-40-50?

# 21
За глаукомата 40 годишни пациенти ги броят за много млади, така че възрастни предполагам са им 60 годишните. Иначе всичко загубено от глаукомата не се връща.

# 22
За глаукомата 40 годишни пациенти ги броят за много млади, така че възрастни предполагам са им 60 годишните. Иначе всичко загубено от глаукомата не се връща.

Така е за съжаление.

# 23
Здравей! В началото на темата видях нещо за много добър офталмолог в Русе. На приятелката ми й измериха много високо очно налягане в Св. Петка във Варна, но мисля, че е ще полезно да отиде на поне още 1-2 места, за да го потвърдят. Може ли да ми дадеш име и контакт с този човек, за да се свържем с него? Благодаря!

# 24
В Русе д-р Иван Николов е доста добър, но глаукомният специалист там е д-р Ангелова. Предполагам, че и във Варна има добри глаукомни. Трябвало е да ги потърсите веднага преди да мислите за други градове. В София мога да посоча доц. Наталия Петкова. Тя е най-изявеният специалист по глаукома в Бг и учи всички останали.  

# 25
Здравейте !!
Току що се регистрирах, за да споделя и аз моят проблем. Преди месец ходих на лекар, за да ме прегледа и увеличи диоптрите на очилата. Непрекъснато работя с компютър - вече от повече от 15 години. От 1,75 минах на 2,5, но и имах доста високо налягане 24 на 25. На другия ден ходих, за ми прави периферни изследвания и каза, че имам "първична открито-ъгълна глаукома".  Мисля, че така пишеше в амбулаторния лист. Имах проблеми само със зрението за близко виждане, но след като ми изписа ксалатан - на третия ден следобяд - всичко ми беше мъгла. Виждах всичко много размазано и се обадих веднага. На следващия ден ходих в болницата и ми изписа други капки /Тимоптик/, но трябваше сутрин и вечер да слагам от тях. Положението беше мааалко по-добре, но то е защото тези капки били по-слаби. Преди няколко дни отидох отново на преглед. Измери ми налягането - беше 20. Отново обясних, че не само, че не виждам добре, но и тези капки при поставянето ми парят първите 10 минути. Погледна ме отново и каза, че очите ми не са зачервени, но след като не виждам, означава, че имам проблем и с виждането надалеч - нещо, което не беше установено когато ме преглеждау за да определи диоптъра преди месец. Другото предположение беше, че имам алергия към някоя от съставките на капките. Сега на своя глава от два дена не си слагам никакви капки и зрението ми се изчисти. Виждам си както преди, единствено очилата които ми изписа ми помагат много добре. Възможно е налягането да се е увеличило отново, но след няколко дена ще отида в друг град за още едно мнение и тогава ще реша какво точно да правя. От малък град съм - няма тук добра апаратура и не се доверявам, при положение, че няма как за месец да съм получила и късогледство - така да се каже. Ако някой е имал подобен проблем, моля да ми пише. Ще ми е от полза. А пропуснах да кажа, че баба ми ослепя от тази болест и 13 години беше сляпа. Аз съм на 47 години.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2013, 15:13 от Колента

# 26
здравей,
Аз започнах с траватан (подобен е на ксалатан), който ми направи силно възпаление на конюктивата. След това минах през различни капки докато открият такива които ми действат без да предизвикват почервеняване на конюктивата. До като свикна с почти всички капки през които преминавах минаваше по седмица, през която ми беше замъглено зрението. След това се изчиства този проблем. Особено с Траватана почти не виждах.
Сигурно очите са ти чувствителни към капки с активна съставка прости гландини и трябва да се избере друг вариант. Но дискомфорта директно след капане си е постоянен, поне при мен. Аз последно съм на Азарга, сутрин и вечер.

# 27
Здравейте !!
Току що се регистрирах, за да споделя и аз моят проблем. Преди месец ходих на лекар, за да ме прегледа и увеличи диоптрите на очилата. Непрекъснато работя с компютър - вече от повече от 15 години. От 1,75 минах на 2,5, но и имах доста високо налягане 24 на 25. На другия ден ходих, за ми прави периферни изследвания и каза, че имам "първична открито-ъгълна глаукома".  Мисля, че така пишеше в амбулаторния лист. Имах проблеми само със зрението за близко виждане, но след като ми изписа ксалатан - на третия ден следобяд - всичко ми беше мъгла. Виждах всичко много размазано и се обадих веднага. На следващия ден ходих в болницата и ми изписа други капки /Тимоптик/, но трябваше сутрин и вечер да слагам от тях. Положението беше мааалко по-добре, но то е защото тези капки били по-слаби. Преди няколко дни отидох отново на преглед. Измери ми налягането - беше 20. Отново обясних, че не само, че не виждам добре, но и тези капки при поставянето ми парят първите 10 минути. Погледна ме отново и каза, че очите ми не са зачервени, но след като не виждам, означава, че имам проблем и с виждането надалеч - нещо, което не беше установено когато ме преглеждау за да определи диоптъра преди месец. Другото предположение беше, че имам алергия към някоя от съставките на капките. Сега на своя глава от два дена не си слагам никакви капки и зрението ми се изчисти. Виждам си както преди, единствено очилата които ми изписа ми помагат много добре. Възможно е налягането да се е увеличило отново, но след няколко дена ще отида в друг град за още едно мнение и тогава ще реша какво точно да правя. От малък град съм - няма тук добра апаратура и не се доверявам, при положение, че няма как за месец да съм получила и късогледство - така да се каже. Ако някой е имал подобен проблем, моля да ми пише. Ще ми е от полза. А пропуснах да кажа, че баба ми ослепя от тази болест и 13 години беше сляпа. Аз съм на 47 години.

Щом баба Ви е ослепяла, Вие сте рисков контингент. Неприятно ми е да го кажа, но е така. Същото се отнася и за нейните деца.
Четете по-назад написаното от мен и потърсете глаукомен специалист в близкия окръжен град. На вратата му трябва да пише "глаукомен кабинет", а не "очен кабинет".
Колко е екскавацията Ви? И нея най-добре може да я определи глаукомен специалист.
Колко % е зрението Ви?

# 28
Здравей,
Аз все още не съм много наясно с тези терминологии, за да дам точно обяснение, но ще препиша точно какво е написано в амбулаторния ми лист:
"ЗРЕНИЕ: ВОД=1,0 ВОС=1,0,
ОЧНИ ДЪНА - ПАПИЛИ ВИТАЛНИ НА НИВОТО НА РЕТИНИТЕ. СЪДОВЕ-С МАКУЛИ-БЕЗ ФОВЕОРАЛНИ РЕФЛЕКСИ.
TOD=25 мм Hg TOS=23 mm Hg
ПЕРИМЕТРИЯ-РАЗШИРЕНИ СЛЕПИ ПЕТНА
ГОНИОСКОПИЯ-ОТКРИТИ КАМЕРНИ ЪГЛИ"
Тепърва ще ми се наложи да изучавам доста неща за това заболяване. Ще съм благодарна, ако ми помагате.
А налягането ми в началото беше 24 на 25, след като ходих преди 5 дена беше 20 на двете очи.
Утре пътувам за Русе, видях, че имате коментар за специалист в Русе, но мен ме записаха за д-р Шаханова. Разгледах сайта й и предполагам, че все пак ще ми даде по-голяма яснота по въпроса. А междувременно днес трябваше отново да отида на преглед, но не го направих и от 5 дена някъде не си слагам никакви капки. Сега поне виждам много по-ясно надалеч, отколкото с капките. Значи причината е в тях. Исках да се убедя в това.
След утрешния преглед ще мога да кажа нещо повече.
А това, че съм рисков фактор ми е ясно вече  Sad

Последна редакция: вт, 17 сеп 2013, 23:50 от Колента

# 29
Нормалното налягане е между 12 и 20, така че ако е над 20 трябва да се следи дали се влошава.
Аз също съм с  24 и на 6 месеца ме викат за преглед. Капки(Ксалатан) слагам само през ден-два и за сега нещата са под контрол. Между другото никога не съм имала болки или пък да ми се отразява на зрението ( макар че по принцип съм си късогледа). Хубаво е тези, които имат случаи на глаукома в семейството си да се проверяват защото е наследствено заболяване. 

Общи условия

Активация на акаунт