Глаукома, има ли вариант за поддържане без капки?

• 46 576
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
Случайно го откриха, всъщност отидох само за промяна на диоптъра за очилата, тъй като работя постоянно с компютър. Иначе определено щях да потърся специалист.

# 31
Здравей,
Аз все още не съм много наясно с тези терминологии, за да дам точно обяснение, но ще препиша точно какво е написано в амбулаторния ми лист:
"ЗРЕНИЕ: ВОД=1,0 ВОС=1,0,
ОЧНИ ДЪНА - ПАПИЛИ ВИТАЛНИ НА НИВОТО НА РЕТИНИТЕ. СЪДОВЕ-С МАКУЛИ-БЕЗ ФОВЕОРАЛНИ РЕФЛЕКСИ.
TOD=25 мм Hg TOS=23 mm Hg
ПЕРИМЕТРИЯ-РАЗШИРЕНИ СЛЕПИ ПЕТНА
ГОНИОСКОПИЯ-ОТКРИТИ КАМЕРНИ ЪГЛИ"
Тепърва ще ми се наложи да изучавам доста неща за това заболяване. Ще съм благодарна, ако ми помагате.
А налягането ми в началото беше 24 на 25, след като ходих преди 5 дена беше 20 на двете очи.
Утре пътувам за Русе, видях, че имате коментар за специалист в Русе, но мен ме записаха за д-р Шаханова. Разгледах сайта й и предполагам, че все пак ще ми даде по-голяма яснота по въпроса. А междувременно днес трябваше отново да отида на преглед, но не го направих и от 5 дена някъде не си слагам никакви капки. Сега поне виждам много по-ясно надалеч, отколкото с капките. Значи причината е в тях. Исках да се убедя в това.
След утрешния преглед ще мога да кажа нещо повече.
А това, че съм рисков фактор ми е ясно вече  Sad

Зрението е пълно на двете очи, тоест 1 или 100%. Това е добре. Колко е екскавацията не става ясно. Налягане 25 не е добре. Възможно е да се вдига и повече, но да не е регистрирано. Затова е хубаво да се мери в различни часове-напр. рано сутрин, по обяд в късния следобед и даже късно вечер. Въпросната д-р Шаханова май е известна и уважавана, но дали е специализирала глаукома не зная. В Русе глаукомната от години е д-р Ангелова, а дали освен нея вече има и други нямам представа. Ориентирът е "глаукомен кабинет". Написах го и по-нагоре.

# 32
Благодаря, че ми изяснихте това, а означава ли, че е открита в начален стадий? А колкото до д-р Шаханова - това пише на страницата на сайта:
"Кабинетът е оборудван с модерна апаратура за ранна диагностика на всички очни заболявания, диабетна ретинопатия, глаукома, съдови и възпалителни заболявания на окото, заболявания на зрителния нерв. Тук се извършва лазерно лечение на глаукома и вторична катаракта."
Получих добри отзиви за нея. Мога да кажа повече след прегледа. Ще пиша - обещавам !

# 33
Ако екскавацията е 0,3, стадият е начален. Точно толкова е на всички, които нямат глаукома. Освен това зрението е 100%, а при напреднала глаукома в доста от случаите не е. По-добре да не се стига до лазер или каквато и да е друга операция.

# 34
Здравейте,
Преди малко се върнах от Русе. Според д-р Шаханова - нямам глаукома. Въпреки, че близо седмица не съм си слагала никакви капки - налягането е 15 на 17. Направи ми снимки на очите, въпреки всичко, за да е категорична - иска след месец отново да ме види и ако искам може да ми направи скенер на очите, по-точно на очния нерв. Каза, че при мен роговиците на очите били по-дебели - не знам какво точно трябва да означава това. Беше ми много притеснено и честно казано много не задавах въпроси, а и не знам какво точно да питам. След месец ще видим какво ще каже отново и ще попитам кога и как да си направя скенер. Хубаво е най-после да внеса яснота по този въпрос. А понеже баба ми имаше и ослепя от тази болест - интересното е, че леля ми няма такова заболяване, нито пък баща ми - светла му памет. Въпроса е как да се отърва от този диспансер тук, защото не мога да взема направление по тази пътека щом се водя на диспансер. Не знам и как да кажа на лекарката, която е тук и ме вика на прегледи да ми сменя капките и да изписва други и т.н. Ситуацията е много деликатна, а и като знам колко са обдчиви лекарите.... Посъветвайте ме как да постъпя.

# 35
Баба ми също ослепя с едното око за това и реших да се проверя и за ''късмет'' и аз съм я онаследила Simple Smile
Сестра ми и няма нищо, но на майка ми и я установиха миналата година, така че трябва да се проверяваш всяка година. Peace

# 36
Здравейте,
Преди малко се върнах от Русе. Според д-р Шаханова - нямам глаукома. Въпреки, че близо седмица не съм си слагала никакви капки - налягането е 15 на 17. Направи ми снимки на очите, въпреки всичко, за да е категорична - иска след месец отново да ме види и ако искам може да ми направи скенер на очите, по-точно на очния нерв. Каза, че при мен роговиците на очите били по-дебели - не знам какво точно трябва да означава това. Беше ми много притеснено и честно казано много не задавах въпроси, а и не знам какво точно да питам. След месец ще видим какво ще каже отново и ще попитам кога и как да си направя скенер. Хубаво е най-после да внеса яснота по този въпрос. А понеже баба ми имаше и ослепя от тази болест - интересното е, че леля ми няма такова заболяване, нито пък баща ми - светла му памет. Въпроса е как да се отърва от този диспансер тук, защото не мога да взема направление по тази пътека щом се водя на диспансер. Не знам и как да кажа на лекарката, която е тук и ме вика на прегледи да ми сменя капките и да изписва други и т.н. Ситуацията е много деликатна, а и като знам колко са обдчиви лекарите.... Посъветвайте ме как да постъпя.

Не разбрах колко е екскавацията, но да се надяваме, че не е по-голяма от 0,3.

Има и една друга важна подробност. Ако роговицата е много дебела се получава грешка при измерване на налягането и се налага изваждане на няколко единици. Миналата година заведох едно момиче при доц.Петкова и нейният случай беше точно такъв. Дебела роговица и многократно грешно измерено налягане. Нямаше глаукомни изменения.
При мен също не е ясно как е наследена глаукомата. Никой в рода ми няма.
Не зная за какъв диспансер става въпрос. Но, ако глаукомата не е налице, можем да считаме, че лечението и честите измервания са излишни. Като че ли са били грешни. Можете някой ден да потърсите и мнението на д-р Ангелова в Русе. А ако Ви се идва до София мога да Ви свържа с доц. Петкова. Както и снощи обясних, не всички очни са глаукомни специалисти. Можем да предполагаме, че тези измерени стойности след седмица без капки означават липса на глаукома. Но все пак трябва да се потърси и друго мнение на глаукомен специалист.
В Русе могат ли да направят "Голдман"? От него също се вади заключение дали пациентът има глаукома.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 01:11 от vl

# 37
Ами май и при мен случая е такъв. Така ми обясни д-р Шаханова и предложи, за да е на 100% сигурно да ми направи скенер на очите - по точно на очния нерв. Апаратурата е нова и излиза на 3D образ. Може би ще го направя, защото в крайна сметка искам да знам окончателното си състояние. А колкото до диспансеризирана - това означава, че тук вече ме водят като на отчет. Трябва да хода през 6 месеца на преглед и за това, дори и да искам да мина през НЗОК при друг лекар, няма как да ми дадат направление, защото веднъж се дава направление за една болест. Поради тази причина си бях на свободен прием. За една и съща болест не можело да се дава ново направление. Тази лекарка тук си взема парите от НЗОК, защото ме е регистрирала при нея.  Ако знаех изобщо нямаше да се подписвам. Това ме ограничава много. Трябва да се интересувам какво да направя занапред. А то дано не се налага. А това "Голдман" - нищо не ми говори и не знам дали го правят. А София ми е доста далеч - 500 км. от тук. Преди години няколко пъти стигах до София с моя син, който пък сега живее в Перник Simple Smile Както и да е, надявам се и се моля за сега всичко да е наред.

# 38
Голдман е просто вид механично измерване на очното налягане. Слага се оцветител в окото и се допира предмет до роговицата. След това по отпечатъка върху предмета са определя налягането.
Повечето хора които са на капки са само с продължително измерени високи стоиности на очното налягане. Капките се изписват за да се профилактира глаукома, защото се вярва, че очното налягане води до глаукома.
Трябва лекар да ти измери очното налягане и спрямо дебелината на роговицатата да се прецени дали е нормално за твоята дебелина. Сигурност, че има глаукома е при 30% загуба на периметъра.
В момента може да ти се направи замерване на състоянието на очния нерв и изследване на роговицата и да се направи сравнение след година има ли изменения.

# 39
Здравейте! На 22 години съм с високо очно налягане: ТОD=29,0 mmHg  TOS=30,0 mmHg с диоптер - 2 на двете очи. Направиха ми скенер на зрителния нерв и ми откриха начално изтъняване. Предписаха ми Betoptic S, но без подобрение, затова ми изписаха Taflotan. В листовката има много противопоказания и не знам какво да правя. Моля за съвет!

Общи условия

Активация на акаунт