След "1001 нощи" - Приказката прелива в една "Безкрайна песен" - 153 (12)

• 31 975
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • на морето
Днес е 6 декември  - Никулден!

Денят на свети Никола-Чудотворец е дълбоко почитан от българите. Според древната легенда Свети Никола, който постигнал съвършенството, защото понесъл нечовешки мъки в името на Христовата вяра, е пазител на всички, които са в морето, реките,езерата. Той е спасител на кораби и хора от водната стихия, покровител на рибари и моряци.
На Никулден - 6 декември, у нас се чества рибният Свети Никола славният юнак на водната стихия, повелителят на водите, реките, моретата, но също така и закрилник на изпадналите в беда.
Именно на този невероятен Свети Никола се принася в жертва риба, най-вече шаран.По традиция се счита, че който хапне от Никулденския шаран болест не го лови.

На всички, които днес празнуват  желая от сърце здраве, благополучие, щастливи и безоблачни дни! Нека радост да изпълва сърцата и душите на всички!

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 09:23 от asha

# 91
  • на морето
Здравейте,  скъпи дружки !

Благодаря за кафенцето !

А аз ще опъна една софра , че днес имаме и празник на града . Освен това имам и други поводи за празнуване ....

И задължителния шаран 

# 92
Добро утро, момичета! Прекрасни сте! Неуморни геджеманки! Новини преди полунощ и в два през нощта! Благодаря ви за всичко!  Hug Hug Hug

Аше, пожелавам ти весел празник и много щастливи поводи за почерпка!  Hug Hug

Честит празник на именяците! Да е светло името им и да ги дарява със здраве и късмет!

Легендите разказват....

.... Никола Мираликийски е роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, (днешна Турция). Още като младеж той става известен с благочестието и добротата си, защото раздава наследеното си богатство на бедните.
 Веднъж по време на страшна буря той спасил с молитви моряците на кораба, когато пътувал към Божи гроб,  друга легенда твърди, че  спасил моряците, като запушил пробойна в корпуса на кораба с шаран.
Една местна легенда свързва нос Калиакра с името на светеца. Твърди се, че когато Св. Никола бягал от турските преследвачи, земята се удължавала към морето, за да му помогне и така се образувал нос Калиакра.

Сигурно сте подготвили шараните
Весело изкарване на всички!http://www.vbox7.com/play:8ebc4f80

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 09:45 от Mydream

# 93
АША,ХУБАВ ПРАЗНИК НА ТЕБ И БЛИЗКИТЕ ТИ!  bouquet  bouquet  bouquet

# 94
За всички, които обичат Берг!

Стефи, много, много ти благодаря!  Hug Hug Hug Берг е душица!

Само след няколко дни в темата ни ще има много радост. Ще се докоснем отново  до любимите Берг и Халит! Ще има снимки, интервюта, а в събота и нов епизод!  Grinning Grinning Grinning

# 95
АША, по повод и без повод, да си жива и здрава!  love001

# 96
Аше, градска изпревари ме!Честито и на теб! Hug Hug Hug  love001  love001

Hug HugЧЕСТИТ НИКУЛДЕН НА ВСИЧКИ, КОИТО ДНЕС ПРАЗНУВАТ! Hug Hug                                           
 Hug HugЗДРАВЕ, МНОГО РАДОСТ В ОЧИТЕ, МНОГО ЛЮБОВ ЗА ВСИЧКИ! Hug Hug

Ако само можехме да чуем какво си говорят тези двама рибари Joy hahahaНо явно на някои им се усмихва и късмета! Peace

Hug HugОСВЕН НИКУЛДЕН ДНЕС Е ПРАЗНИКА НА ГРАДА МИ , КОЙТО СИ ОБИЧАМ МНОГО! Hug Hug
В момента целият център и Морския парк са разкопани основно, но се работи и усилено, новото лято 2011год да посрсещнем  гостите си с променен облик! Peace Peace
Тук морски чеда, хвърлят от моста в морето венци от цветя  в памет на всички загинали моряци!

И една лека почерпка от мен за днешният ни празник! Бъдете здрави и много щастливи! Hug Peace

http://vbox7.com/play:41efdfa9

Fresh13 благодаря! Hug  bouquet  bouquet  love001

# 97
ГОНИ, весел празник и на теб,скъпа! Hug Hug Hug

# 98
Аша,Гони, чести празник!Желая ви  крепко здраве
за да празнувате още много години празника на вашия град.
Честито на всички ,които имат днес имен ден!!!

Една роза за празнуващите от нашите любимци

.

# 99
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ,КОИТО НОСЯТ ПРЕКРАСНОТО ИМЕ НА НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ!!
ЧЕСТИТО И НА СЪФОРУМКИТЕ ОТ МОРСКИЯ БРЯГ!!!

# 100
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Hug Hug Добър ден и Честит Празник на всички именници и техните семейства,близки и приятели! Нека Чудотвореца бди над всеки дом и го закриля!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Hug

newsm51 newsm51 Честит празник и на нашите верни и славни Геджеманки- Аша и Гони! Да сте живи и здрави и всички около вас,весело празнуване и много риба и в морето и на трапезата! Професиите на тези две наши дами,носещи Геджеманския дух в себеси са свързани и с двете природни стихии- водата и въздуха! Обичаме ви ,милички! Hug Hug Heart Eyes

И аз днес имам именник- най-голямото ми момче си е баш Николай.   Много рибоци и вкусни ястия с тях ви желая,гледайте как са наредени на Балъкпазаря до Мраморно море! Laughing  Ето и традиционното блюдо за днешния ден- шаранчето! Mr. Green Wink Полято с винце и ...Наздраве на цялото Геджеманско войнство! Ето и чайче за следобеда с баклавичка... Приятен ден на всички и благодаря на всички ,които ни радватс колажи ,инфо и новини за Халит и Берг! Hug Hug Heart Eyes

# 101
redemi,Благодаря за вкуснотийките които си ни поднесла.Да ти е жив и здрав именника. smile3525 smile3525 smile3525

# 102
  • Стара Загора
Честит Празник и от мен  Heart Eyes

# 103
  • БГ
Благодаря на всички за вкуснотийките, които ни ни поднасят.
Да са живи и здрави всички  именници и именнички!
Честит празник и на банкерите и рибарите
- комай и едните и другите ни хващат на въдъците си Joy Joy Joy

# 104
Честит имен ден
и от мен на всички именници
и техните семейства-пожелавам
ви много здраве,щастие,късмет
и много сбъднати мечти!

Обичайте и бъдете обичани !

Честит празник и на банкерите
Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

Общи условия

Активация на акаунт