Математически турнири - 6

• 54 155
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
Мами-математички  Laughing , каквито и да са резултатите - БРАВО НА ПЪРВОЛАЦИТЕ ЗА ПЪРВОТО ИМ СЪСТЕЗАНИЕ. Може и да сте коментирали, ама не намерих отговор на следния въпрос, който ме човърка.  След като няма + и -  на зад. 9, защо отговорът да е 6+3-6=3, а не 6-3+6=9  newsm78

Мама Меца, и синът ми е дал точно това решение на задачата - 6-3+6=9 , което пак е вярно, но защо ли се счита за погрешно?! ( <= различно мислене от този, който е съставил задачата...)

Синът ми, 1 клас, е за първи път на математическо състезание - има 55.5 точки - представил се е много добре, имайки пред вид това, че не е подготвян предварително (разбрахме късно за олимпиадата/състезанието).

Аз също съм "за" сертификатите и/или грамотите - мотивация и спомен за всяко детенце (или поне за по-малките), но за съжаление не ние решаваме това...

Поздравления на всички дечица имали желание да се явят на КМС!   bouquet

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 13:40 от Maminka

# 661
В крайна сметка е важно националното класиране. При това важи с пълна сила приказката:
"По-добре последен в града, отколкото първи на село".
Аз не мисля така. За децата, особено за по-малките, това е голям стимул - да видят имената си сред първите места. Оттам нататък идва и осъзнаването "къде съм аз в националното класиране". А иначе амбициите на родителите са нещо съвсем друго.

# 662
  • София
В крайна сметка е важно националното класиране. При това важи с пълна сила приказката:
"По-добре последен в града, отколкото първи на село".
Аз не мисля така. За децата, особено за по-малките, това е голям стимул - да видят имената си сред първите места. Оттам нататък идва и осъзнаването "къде съм аз в националното класиране". А иначе амбициите на родителите са нещо съвсем друго.
Подкрепям Simple Smile
Моят син (3 клас) хич не го интересува дали е на 50то или 500-но място в националното класиране. За него е важна конкуренцията със съучениците. Много е доволен да си види името сред първите и истински страда, когато е по-назад от съучениците си.

# 663
Здравейте и от мен,
аз съм от Сливен. Моят син е втори клас. Вчера видях резултатите и съм много горда с него -  4-то място, като резултатът му е еднакъв с тези на първите три класирали се деца. Незнам точно по какъв критерий е направено класирането и как се определя кой е 1, 2, 3 и 4 като имат еднакъв брой точки, но това не е толкова съществено значение за мен.
За нашето семейство той си е първи и много се радваме за него, защото малко преди началото на учебната година в една невинна игра си счупи крака и пропусна училищните занятия от септември до края на ноември. Тъкмо тръгна благополучно на училище и разбрал за математическото състезание сам имзяви желание да се запише. Честно си признавам, че бях малко скептично настроена, предвид обстоятелствата, но той много настояваше Simple Smile Решихме да не му "чупим" мерака и го записахме да опита с идеята, че няма да му е от вреда подобна изява......
За наша голяма радост той ни изненада много приятно и сме много, много горди с него. Simple Smile

# 664
T. Todorova  , ако има деца с еднакъв брой точки в списъците ги подреждат по азбучен ред.

Днес трябва да излязат резултатите от останалите софийски училища  за Салабашев.
няма да правят национално класиране и награждаване. Евентуално от догодина.
Всяко училище провело състезанието прави собствено награждаване, ако пожелае.
Синът ми се яви в 107-мо. Там ще правят награждаване със сигурност. Трябва да се следи на сайта им за подробностти.

# 665
Аз продължавам да се чудя на голямата разлика в класиранията по градове. С едно-две места да има разминаване - разбирам, но между 1-3 и 20-то ...
Та нали това са едни и същи деца, на една и съща възраст, решавали едни и същи задачи, обучавани по един и същи начин, по една и съща програма ... От къде идва тази разлика? Поговорката "По-добре пръв на село отколкото последен в града" май ще се окаже вярна. Rolling Eyes
А иначе съм абсолуютно съгласна, че е по-добре да имаш добър резултат, пък да си 20-ти, отколкото да имаш нисък резултат, а да си 1-ви.
Моят извод е, че ако не се прави национално класиране, то от класирането по градове няма никакъв смисъл.

Разликата идва от натрупването на критична маса. Каквото ще да си говорим, в София конкуренцията е много по-голяма. Освен това (да няма обидени, винаги има изключения) малко или много професионалистите и успелите хора се стичат към София, а точно тези хора имат визия за развитието на децата си и инвестират време и пари в това. В София също така има елитни училища, привличащи деца с амбиции и качества (107, 125, след това СМГ), има и други школи по математика. В резултат на всичко това в тези училища средата е подбрана, децата са на по-високо ниво, пак в резултат им се преподава с по-високо темпо и напредват повече. До голяма степен същото важи за Варна, Пловдив и Бургас. В другите градове (за мое голямо съжаление) децата трябва да полагат огромни усилия дори само за да се доближат до първите, а средата хич не им помага за това.

А кое е по-добре - да си пръв на село, или пръв в София е въпрос на гледна точка. За 1, 2 и 3 клас може би все пак пръв на село е по-добре, защото по това време се кове мотивацията на децата, а децата се съревновават с връстниците около себе си, а не с някакви имагинерни имена от друг град. От друга страна в 4 клас и нагоре децата почват да се борят за влизане в добри училища и тогава регионалните успехи не само не помагат, а даже "приспиват" амбицията на децата. Демек "аз съм пръв в училище (града), защо да уча повече". Но, всеки сам си решава.

Сертификатите за участие също са за най-малките. С времето те се натрупват, но не представляват някаква стойност, че да се пазят. И се изхвърлят на боклука. Съвсем друго е да си направиш папка с грамоти за призови места и даже витринка с медали. А като имаш такава папка, да сложиш вътре сертификат за участие е даже обидно - само ти напомня, че си се издънил (въпрос на гледна точка, но тя е точно такава за този с медалите). Дори и да става дума за сертификат за участие от националния кръг на ЕК например, пак същата работа - само по себе си това е огромно постижение, ама пак си е издънка за амбициозните и успели деца, които стигат до това състезание. И не вярвам да се пазят или ценят. По-скоро получилите такъв сертификат се мръщят и страдат.

# 666
Здравейте и от мен,
аз съм от Сливен. Моят син е втори клас. Вчера видях резултатите и съм много горда с него -  4-то място, като резултатът му е еднакъв с тези на първите три класирали се деца. Незнам точно по какъв критерий е направено класирането и как се определя кой е 1, 2, 3 и 4 като имат еднакъв брой точки, но това не е толкова съществено значение за мен.
За нашето семейство той си е първи и много се радваме за него, защото малко преди началото на учебната година в една невинна игра си счупи крака и пропусна училищните занятия от септември до края на ноември. Тъкмо тръгна благополучно на училище и разбрал за математическото състезание сам имзяви желание да се запише. Честно си признавам, че бях малко скептично настроена, предвид обстоятелствата, но той много настояваше Simple Smile Решихме да не му "чупим" мерака и го записахме да опита с идеята, че няма да му е от вреда подобна изява......
За наша голяма радост той ни изненада много приятно и сме много, много горди с него. Simple Smile
Явно сте се заблудили – синът Ви е на първо място. Погледнах класирането за Сливен. Това, което виждате пред неговото име, не е място, а пореден номер. В жълто са маркирани имената на класираните на първите 3 места: http://seliminski.com/rezultati.html

# 667
  • София

А, къде ще излязат тези резултати? Моят син се яви в ПЧМГ .

# 668

А, къде ще излязат тези резултати? Моят син се яви в ПЧМГ .
Ако не си знаете резултата, обадете се в ПЧМГ. За общо класиране нищо не ми казаха...

# 669
  • София
 Нали все още не са излезли резултатите от Салабашев за 125-то СОУ или аз нещо не мога да ги открия? newsm78 Ако са излезли някъде, моля пратете линк.  bouquet

# 670
  • най-шареното място
Аз пък изобщо не виждам смисъл в класирането на Коледното. Втора година обяснявам, че няма точки за задача детето, въпреки че я е решило според условията. И че за мен това е важно - чело и е мислило. Сега кой как си е свършил рабнотата е съвсем друга работа и не може да му влияе. Друг е въпросът защо се налага да се стига до там.

ПС и в 5ти клас ли има сбъркани задачи?

# 671
Ходих в 125-то да проверя работите на децата ми... На дъщеря ми ще й променят резултата със 7 т. Накарах Д.Данков да реши задачата пред мен и се убеди, че отговора даден от автора е грешен... Каза, че ще прегледат и другите работи... На сина ми също ще му променят резултата, защото се оказа че има верни задачи, които не са отбелязани като верни... Така че, ако има някой, който се съмнява в дадените на детето му точки, то ако може да отиде да му види задачите...

# 672
  • София
dkostowa, кой клас са децата ти? Ти за коледния КМС ли проверява задачите? Питала ли си случайно за резултатите от Салабашев в 125-то, или не сте се явявали на него?

# 673
Ето резултати от още един малък град.
КМС 2010 - Смолян

# 674
dkostowa, кой клас са децата ти? Ти за коледния КМС ли проверява задачите? Питала ли си случайно за резултатите от Салабашев в 125-то, или не сте се явявали на него?

Мойте са големи(10 и 7кл) затова не съм го написала... Явявали са се на Салабашев, но там няма никакви резултати... И аз ги чакам... Не съм питала, защото ние с Данков не се разбираме, но ако имаше нещо те щяха да ги залепят...

Общи условия

Активация на акаунт