Прекъсване на кърменето за кратко?!

• 1 091
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
бебето ми е почти на 10 месеца и досега се кърмим много успешно. В средата на седмия месец започнахме постепенно захранване и вече си хапва по малко попара сутрин, зеленчуково/меснозеленчуково пюре на обяд и каша и плодово пюре следобед. Въпреки това продължавам да я кърмя между храненията, вечер и нощем дори, защото тя категорично отказва да приема всякакви други течности (вода, сок, чай...). Детето е много "привързано" към кърменето и не искам да я лишавам от него възможно най-дълго, но ми се налага да пътувам за една седмица в средата на януари (тогава бебата ще е на 11 месеца). Въпросът ми е как бих могла да организирам нещата така че да продължа кърменето въпреки прекъсването.
Много ще съм благодарна на съветите ви, защото имам месец да се подготвя за тази раздяла, а искам тя да не е травмираща за детето!

# 1
Ами единственото за което се сещам е да замразяваш кърма, която да я дават бебо докато теб те няма. А пък ти да се изцеждаш докато бебо не е с теб. newsm78 Друг вариант не виждам...  Rolling Eyes

# 2
че ще е травмиращо и за двете страни това е ясно. Защо не опиташ да я научиш през този месец постепенно да пие от шише подсладена водичка или чай с идеята да приема течности и по друг начин за да не е толкова зависима и ти да не се тревожиш. Също можеш да махнеш кърменето между храненията и да ти останат само вечер и нощем, като тогава да й се предлага шише с кърма докато те няма. И можеш да я приучваш ти в този месец да пиете от шише кърма. Лошото е че детенцето е привързано към теб основно и гърдата повече отколкото към самото кърмене и ще бъде трудничко Rolling Eyes Задължително обаче трябва в тази една седмица да се изцеждаш горе долу по времето което сте свикнали да се кърмите, за да си продължи лактацията както досега. Само да те питам - по принцип ти докога смяташ да кърмиш? Защото ако си решила да отбиваш скоро, сега е прекрасен момент да стане това и лека полека можеш да се подготвиш през този месец  Peace

# 3
На мен ми се еслучвала принудителна и внезапна раздяла с моя бебок около годинката(тогава той беше почти само на кърма),но като се прибрах отново си поднових кърменето и всичко си дойде пак на мястото.Аз нямах възможност да му осигуря замразена кърма, а той е и с АБКМ и храненето е било истински кошмар за таткото.Но през това време аз направих всичко по силите си да се изцеждам за поддържане на лактацията.Изцеждането ми не беше особено ефективно,но колкото можех толкова изцеждах и въпреки това като се събрахме със синчето нещата се регулираха.Та, както вече ти е писала elea33 ,това е начина.А като се прибереш ще си възстановите обичайните порядки.

Последна редакция: вт, 07 дек 2010, 14:06 от creatura

# 4
Много ви благодаря за отговорите, момичета.
Голямото ми колебание в момента е дали наистина да не я отбия. Дадох си сметка, че ако продължим с кърменето, то ще е най-много до края на пролетта, защото знам, че в летните жеги не е хубаво да се отбива, а пък септември трябва да почвам работа. Та си мисля за психологическия момент - сега ще я уча да пие от шише (поне да си набавя нужната храна и течности докато ме няма), ще я оставя да се измъчи една седмица без "нейното си шише", после евентуално ще се върнем пак към кърменето и след 3-4 месеца наново ще я стресирам с отбиване... Има ли смисъл?   Rolling Eyes
Но пък сърцето ми се  къса като си помисля от какво любимо (и полезно) нещо ще лиша бебето си. В крайна сметка май ще направя компилация от вашите предложения - през следващия месец постепенно ще я приучавам да приема кърма/течности от шише, за да няма драми с храненето докато ме няма, аз ще се изцеждам през тази една седмица, пък в зависимост от това как протече целия този процес, като се върна ще преценявам дали продължаваме с кърменето или с отбиването.
Звучи ли смислено или...?!  Thinking

# 5
здравей, не е нужно да отбиваш, заради тръгването на работа през септември...най-вероятно тогава тя ще е на ясла и така или иначе ще свикне ще кърмене ще има само сутрин и вечер...
колкото до отбиването през лятото, няма нищо вярно в митовете, че през лятото не се отбива...
за пиенето от шише...тя досега пила ли е...ако отказва течности, най-веряотно ще откаже и кърмата през шише...както са ти писали по-горе, тя е привързана по-скоро към гърдата, не към кърмата...
така, че докато си все още тук я остави на някой за цял ден да видиш как ще потръгнат нещата...отбиването ще ви е трудничко сега, защото предполагам, че точно след като се приберете следседмица на отсъствие детенцето ще иска даси навакса...
успех...

# 6
Здравей, lorini.
Бебата не е пила от шише от първия й месец - раждах секцио, дадоха ми я на третия ден захранена с АМ, вкъщи се борих около месец, но детето се научи да суче от гърдата и оттогава не знае какво е биберон. Вчера й дадох шише да пробвам, изобщо идея си няма какво да го прави - аз бутам в устата, тя бута навън, хапе го отвсякъде, но не и за бибата, нея я стиска с ръка... изобщо голям смях.
Оставяла съм я на майка ми за през деня, справят се, малко трудно със заспиването, но не е голяма драма. Обаче това означава само пюрета и каши, никаква течност (освен с лъжичка по малко и то насилствено), резултатът само след един такъв ден е запек, представям си за цяла седмица. И аз вече реших, че ще се постарая да си продължим кърменето, но все пак ще трябва докато ме няма да пие някак.
Дали да не се учим направо на чаша? за един месец постижимо ли е?

# 7
msmara,моето момченце също не знае що е това биберон и за какво служи.Когато бяхме разделени с бебо обаче,мъжът ми му е давал мляко в чаша с накрайник.На възрастта на твоето бебче беше синът ми когато за пръв път му дадохме да пие водичка и му я предложихме с такава чашка.Справи се отлично,та това е добър вариант за вас,струва ми се.Аз също бих те посъветвала да не отбиваш детето.Ще се нагодят нещата,така че ще можеш да продължиш да и даваш майчино млекце,от което детенцето все още има нужда.Не са за пропускане ползите,които кърмата предоставя ,променяйки своя състав по време на инволюцията,а тя настъпва около 1г и 5-6 месеца.

# 8
Msmara,
подкрепям мнението на Лорини, че тръгването на работа не означава край на кърменето. Много от нас тук имат големи кърмачета и работа Wink и винаги би могла да поискаш съвет по този въпрос, когато му дойде времето. Децата са адаптивни и лесно се научават, че мляко има, когато мама е тук, а когато мама я няма, карат съвсем добре без него.
Започвам подред - дете на 10-11 месеца няма нужда от шише. Съвсем спокойно можеш да започнеш да я учиш да приема други течности от чашка, чашка с накрайник, сламка... важно е да изпробваш, за да намериш варианта за нея. Много деца не приемат шишето и биберона на тази възраст и това не е повод за отчаяние и скубане на коси. Чаша за един месец е напълно постижимо, на 11 вече са доста координирани.
Малко вероятно е детенцето ти да започне да изпива значителни количества кърма от шише/чаша/каквото и да било, различно от цицата на мама - така че не мисля, че е добра идея да се напъваш да изцеждаш и замразяваш количества кърма. На тази възраст с толкова регулирана лактация е трудно да се постигне, а и после ще се чудиш какво да правиш с пълните гърди, когато няма да сте заедно...
Вероятно знаеш, че ще ти се наложи обаче да изцеждаш по време на раздялата. Но пак защото детето е голямо, няма нужда да цедиш по цял ден Simple Smile Тя бързо ще възстанови количествата, ако желае, когато се съберете, а ти ще цедиш повече за свое облекчение и да не получиш запушвания. Добра идея е да си вземеш лецитин (хранителна добавка, която намалява риска от запушване) за седмицата без дете.
Не е лошо за помислиш за включване на адаптирано мляко в менюто й, докато те няма - за краве мляко според мен е малка, а е хубаво да приема някакви млечни, само на каша и пюре не става.
Ако се сетя друго, ще пиша.
Разбира се, винаги имаш алтернативата да отбиеш, ако това ти се вижда разрешение на казуса. Но всъщност ще се изправиш пред същите проблеми - неприемане на течности, неприемане на млечни, психологически трудности за теб и детето и т.н. - със спорен краен резултат.
Каквото и да решиш, пожелавам ти успех и минимум нерви и за двете ви.

# 9
  • Пловдив
msmara искам и аз да ти споделя моя опит.
 Това се случи преди около две седмици. Наложи се за шест дни да спра да кърмя, тъй като пиех силен антибиотик.  Аз обаче до последно се надявах, че ще мога да пия АБ и да кърмя и затова нямах никаква готовност да отбивам малкия. Буквално за часове се разви всичко- нямах дори шишета, да не говорим, че той изобщо не можеше да пие от шише. Добре, че мъжа ми купи хубаво шише- вярно, над 20 лв излезе с биберона, но беше много подходящо и малкия от втория път вече сучеше АМ без проблем. В същото време аз се изцеждах на такива интервали, на каквито суче той по принцип, през нощта също. Сега за мое щастие пак се кърмим, а шишето и кутията с АМ съм ги скрила и се надявам повече да не ми потрябват. Детето не се отби, макар че малко се ядосва като намалее струята, пак суче. А, да -и умишлено на шишето сложих биберон с по-малко дупки- три- за да не му е съвсем лесно и да си дава все пак зор като суче. 
И аз мога да ти кажа- не бързай да отбиваш детето!

# 10
Мила msmara, моят опит е, че ако дете пие от шише с беберон, то се самоотбива. Шишето с беберон за мен е големият конкурент на кърменето. Може и да не съм права, казвам само това, което знам. Така че давай на детенцето нещо друго - аз лично  давам мляко и течности с лъжичка. Даже ако сега не иска течностите, ще ги поиска, когато не сте заедно. Аз съм прекъсвала кърмене за седмица, с изцеждането и т.н., бебето през това време се хранеше с хуманизирани млека с лъжичка- не замразена кърма, и после без проблем контактът се възстанови.
Но даже и да не се получи, все за пак 11-месечно детенце не е драматично да се отбие.

Общи условия

Активация на акаунт