Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 15

• 94 155
  • 732
  •   2
Отговори
# 255
  • София
Вижте майки, аз съм сигурна, че тук сте интелигентни жени и е ясно, но все пак да поясня:
1.Отидох минала година, за да видя какво е това от любопитство
2. Еспериментирах с нещо, което лекарката каза, че работи при 97% от децата с диспраксия и проблеми при проговарянето. При моето дете, според мен, също проработи.
3. Експериментирах с още няколко неща и ми се видя, че има резултат.
3. Заинтригувах се, зачетох доста неща, отидох пак.
4. Споделила съм ви, че съм заинтригувана.
5. На конференцията никой не отрича едно нещо, за сметка надруго.
6. Силна страна за мен беше и приствието на Поли Томи, издател на най-голямото списание за аутизъм в Англия, родител на такова дете и добре запозната с всички подходи.

На никой не препоръчвам, не рекламирам. Считам, че беше тъпо да се опитвам да анализирам децата ви по снимка и да задълбавам в обяснения. Ако има догодина биохимична конференция, ако имам нужда, най-вероятно ще отида пак.
Надявам се, че ви е ясно няма противопоставяне, няма отричане от моя страна на нещо за сметка на друго, дори и в някои постове да е прозвучало така.

И още нещо да допълня в блога ми има силни статии на неща, които съм ги обмислила и преживяла, но не ми се доверявайте само по блога, а си търсете информация.
Чак сега осъзнавам, колко е отговорно да изкажеш мнение в такава деликатна тема. Тук все пак не спорим за тази, или онази песен.

Благодаря ви за пожеланията за именния ден. Simple Smile
И успех на всички!  bouquet

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 18:03 от TanyaMG

# 256
  • Пловдив
Много благодаря за отговорите.Вие винаги успявате да изкажете това,което ми се върти в главата,но все не успявам да дефинирам.Напълно прави сте, че той игнорира това, което не разбира.Но понякога си мисля, че не е само това, например от целия текст не иска да прочете само няколко думи,имам усещането че ги асоциира с нещо или го плашат.
Много трудно преразказва,задачите с думи и всякакви абстракции от рода на басни, пословици и поговорки също много го затрудняват.Сега започват да учат съществително,прилагателно,глагол,род,число и не ми се мисли как ще му вкарам всичко това в главата.
От друга страна има някакво невероятно чувство за ориентация във времето и пространството.Никога не бърка при определяне на дата.Ако го попитам,кой ден от седмицата ще е 12.01.2013 ще отговори за секунда.
В абсолютно непозната обстановка , в чужд град винаги може да ми посочи географските посоки,нещо което за мен е почти невъзможно.
Мине ли веднъж по даден маршрут го запомня завинаги,точно по кои улици сме минали,точно при кой номер сме завили и съм сигурна, че може да се прибере сам от другия край на Пловдив в къщи.
може да звуча неадекватно, но понякога си мисля, че децата ни са много умни и някак си вътрешно усещат кое им е необходимо и всичко, което им е безинтересно го изхвърлят от съзнанието си(само че тази теория няма да ми свърши никаква работа в училище).

# 257
В по- голямата част на поста ти, имам чувството, че говоря аз за моето дете- невероятна представа за време, място и пространство, които аз нямам- аз никога не мога да преценя кое е “нагоре” и кое “надолу” по улицата, датата я бъркам дори в края на работния ден, когато съм я употребявала нееднократно и изток, запад, юг- посоките без компас е абсурд да определя. На него са му страст, той дори отиде твърде далече- 12.10.2000 г. какъв ден от седмицата или 20.11.2012 г.- изчислява ги за секунди и е склонен да залита- това е ненужно умение, към каквото аутистичните личности лесно се пристрастяват.
И точно тук ми светна лампичката, че неговата ориентация в тези неща е механична и за да му влезе в употреба, ще трябва много практическо упражнение- той предпочита абстрактното.

На 1 годинка познаваше българската азбука и числата до 10, на 2 проговори и тогава научи и латинската , а на 3 знаеше над 1000 английски думи, всички морета, океани, континенти и всички световни столици. Силната му механична памет тогава ме подведе и промених плановете си- вместо да се обучава на спокойствие от бабите вкъщи, го дадох в немска детска градина, където се отключи аутистичното поведение- за няколко дни почти спря да говори и така- писала съм за това доста. Но ако тогава имаше специалист, който да ми каже “Детето ти има фотографска памет, тя е механична, детето има склонност към отключване на аутистично поведение- Всичко, от което се нужда е- нещата, които е наизустило- да вкарвате в употреба- с картинки разкази, обясния, отначало кратки. Детето ти не разбира и не влага смисъл в нищо от това, което повтаря. Детето се нуждае да му бъде осигурена несменяема среда- до узряването му- никаква детска градина, където стреса ще отключи за дни заложеното в него и всички морета, държави, океани и думи, които е наизустило, ще станат излишни за няколко дни- вместо да развивате възможностите му....”

Ако имаше специалист, например личния лекар, който да ме беше посъветвал тогава, нямаше да се познаваме с вас сега..Simple Smile вероятно...Simple Smile

В последните години учените работят изключително върху генетичния характер на състоянието и предразположението към отключване н аутистични симтими- затова скрининга между 6 месечна възраст и 4 години е в основата на “неотключването” на аутизма. Ранната превенция- след установяване предразположеността на детето, да се работи изключително със семейството, това е истинският лек, ако така може да се нарече. Как да подхождаме към детео, кога и как, кк да го представяме, къде да о водим, до кога да му осигурим несменяема среда, каква среда да му осигуряваме, как да го "вписваме" вдетска среда, как да се "ремонтираме" себе с...

Едно от доказателствата за генетичния произход на състоянието е съществуването на семейства с по 4- 5 деца с аутизъм.

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 18:37 от Kezaja

# 258
  • София
Но понякога си мисля, че не е само това, например от целия текст не иска да прочете само няколко думи,имам усещането че ги асоциира с нещо или го плашат.
Възможно ли е да се сетиш с какво ги свързва за да го плашат?

Много трудно преразказва,задачите с думи и всякакви абстракции от рода на басни, пословици и поговорки също много го затрудняват.
Моят син също, защото не разбира идеята на тези басни, не умее да отсее есенцията на същността на текста.Басните и пословиците имат по абстрактно разбиране, няма точна формулировка."Който не работи, не бива да яде" - ха да видим как ще го разбере аутиста.Или "да би мирно седяло, не би чудо видяло" - е как ще усети скритото послание в текста.В приказките се застрелва лошия вълк - кратко точно и ясно представя си го, а как да си представи какво ще стане, ако някой не работи или  не яде.А знае ли изобщо аутиста какво означава да работиш, а знае ли изобщо какво значи да седи мирно, или не би чудо видяло, какво е чудо.Търси си аутиста буквализма, а в пословиците го няма.Как да не му е трудна задачата.Не знам като започне моя аутист тези текстове, какво ще правя бррррррр.
Това пристрастяване към датите би ме насочило да се замисля дали е наясно с датите като цяло какво са, защо са, дните от седмицата какво са - разбира ли ги.Може би този негов интерес е зов за помощ относно разбирането на датите.Не е важно да ги назове, а дали наистина разбира същноста им.

Танче, не се чувствай длъжна да обясняваш.Оставам с впечаление, че те е яд, че чак сега обръщаш внимание на биохимичните процеси при Дари.Мисля, че просто сега е дошъл момента да ги чуеш.Съдбата си следва своя ход и вероятно точно сега има нужда Дари от тази информация.Може би чак сега си попаднала на качествената информация с тази конференция.
Може би, ако беше залитнала преди години по биохимията можеше да не осъзнаеш нуждата от останалите 50% и сега да се обвиняваш, че си пропуснала друго нещо.Сега ти е ясно съзнанието и ще работиш 50/50.Разбра ме нали  Hug и честит имен ден   bouquet.Наздраве  Mr. Green

# 259
Извинявам се, нова съм във форума и май не съм пуснала особено успешно мнението си преди малко. Опитах се да го прикача към едно друго мнение, но май не стана както трябва, така че го пускам отново, а модераторът моля да изтрие предходното, ако прецени за уместно.

Между другото, в интернет можете да прочетете и нещо доста притеснително по  повод на тази конференция и на център "Тацитус". Аз го открих случайно, докато проучвах темата, но реших, че си струва да го пусна и тук, за да чуя какво мислите и вие. Мнението е написано в един форум във връзка със съобщението за конференцията:

"Ако напишете името на Dr. Arthur Krigsman в търсачката на Google, ще излязат редица публикации, от които ще узнаете, че лекарската му практика в САЩ е поставена под въпрос поради научно необоснованото му твърдение, че аутизмът се предизвиква от ваксините. Това твърдение е  оспорено от всички лекари, които работят в тази област и след няколкогодишно проучване Върховният съд на САЩ излиза в края на 2010г. с официално становище, че няма връзка между аутизма и ваксините. Съдружникът на д-р Кригсман е лишен от право да упражнява лекарска професия и съвместната им клиника за аутизъм The Thoughtful House e закрита. Самият д-р Кригсман е бил разпитван от сенатска комисия и е признал, че стомашно-чревните проблеми на изследваните от него деца не е задължително да са свързани с аутизма, тъй като такива проблеми се наблюдават и при неаутистични деца.

Жалко е, че "Нова ТВ" и Гала се оставиха да бъдат въвлечени в една схема, която цели единствено да измъква пари от отчаяните родители на болни деца.
Би било добре някой да разследва дейността на г-жа Ламбовски и нейния т.нар.Център за аутизъм - има ли тя ценз да предписва лечение; защо заблуждава родителите, че свръхдозите от витамини са абсолютно безвредни, след като те могат да са токсични; защо заблуждава родителите, че в резултат на това "лечение" синът й е отбелязал "изключителен напредък", след като момчето е на 11 г. и все още не говори и не на последно място - има ли разрешение да продава(при това на абсурдно високи цени) витамини и хранителни добавки, които внася от САЩ.

Би било добре г-жа Ламбовски да обясни и в какви лични взаимоотношения се намира и се е намирала в близкото минало с г-н Нико Тупарев и имат ли тези лични взаимоотношения връзка с неизменното участие на нейния център във всяко благотворително предаване на Тупарев."

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 22:15 от Inababy

# 260
  • София
Inababу, да аз миналата година попаднах на тази информация и не ме притесни, това са нови неща, медицината казва тези деца да си седят в лудниците...Все пак човека има страница посветена на него. Така си мислех преди първата конференция и не съжалявам.

А цитата ти е от тук - http://mayamarkov.wordpress.com/2011/01/11/quacks_of_the_world_leave_autism/ . Не гледам сериозно на писания, преразказани от свекърва ми, както пише в този блок. Видях и авторката, че се представя за биолог, не мисля, че е сериозна.

Ей, много съм информирана Simple Smile

# 261
Лично аз отказвам да повярвам, че има майка на този свят, която ще превърне страданието на детето си в бизнес или ще гледа по този начин на него. И да има такава майка, убедена съм, че не се казва Мина Ламбовски, без да я познавам. Тя е една от нас.

Ако научих нещо по пътя, по който вървя, откакто за пръв път чух, че детето ми е с проблем е да бъда позитивна и да гледам на всичко ново с отворени очи, но без предразсъдъци. Тогава в бг-мама първото нещо, което видях и което стои с мен и досега е мотото в подписа на re-ge: "Медицината поставя диагнози, животът ги оборва с чудеса".

Аз ходих на конференцията, беше ми изключително полезно, тези 30 лв, които платих бяха нищожна цена за невероятно ценната информация, която събрах, информация, която иначе би ми отнело месеци да прочета. Трудно ми е да опиша колко съм благодрна на Мина, на лекарите, които отделиха от ценното си време да дойдат, на ЕАА, чиито успехи ме заредиха с нова сила и надежда.

Нека спрем да се нападаме, да търсим под вола теле. Всички сме родители, нека да се подкрепяме.

# 262
Inababу, да аз миналата година попаднах на тази информация и не ме притесни, това са нови неща, медицината казва тези деца да си седят в лудниците...Все пак човека има страница посветена на него. Така си мислех преди първата конференция и не съжалявам.

А цитата ти е от тук - http://mayamarkov.wordpress.com/2011/01/11/quacks_of_the_world_leave_autism/ . Не гледам сериозно на писания, преразказани от свекърва ми, както пише в този блок. Видях и авторката, че се представя за биолог, не мисля, че е сериозна.

Ей, много съм информирана Simple Smile

Не, цитатът ми определено не е от там, а от тук: http://tv.tvoeto.info/%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%8 … %8A%D1%82-%D0%B5/

Притеснява ме желанието Ви да омаловажите факти, които могат лесно да бъдат проверени в интернет от всеки, който знае английски. Доколкото разбирам от предишните Ви постинги, сте свързана с център "Тацитус" и Вашата лоялност към г-жа Ламбовски и шумно промотираните от нея  лекари е лесно разбираема, но ако тяхната дейност е предмет на разследване в САЩ и клиниката им е закрита - за какво говорим изобщо?

От друга страна не разбирам как може г-жа Мина Ламбовски, която Вие в един стар пост наричате "шефчето", да продава билетчета за конференцията, след като залата е била предоставена от "Токуда" безвъзмездно, а лекарите също не са взели пари. Остана без отговор и въпроса ми има ли тя лиценз да предписва и продава витамини и хранителни добавки в определени по нейно усмотрение дози.

На мен всичко това ми намирисва на шарлатанство, честно казано. В подкрепа на това ето и линк към wikipedia, от който се вижда, че такава диагноза като "аутистичен ентероколит" няма и д-р Кригсман, както и бившият му съдружник д-р Уейкфийлд, са обвинени в даване на лъжливи и спекулативни показания пред съда. Това е и причината клиниката им The Thoughtful House понастоящем вече да не същестува.
http://en.wikipedia.org/wiki/Autistic_enterocolitis

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 21:48 от Inababy

# 263
Inababy аз съм майка на дете, което се лекува в Thoughtful house center for children от 23.03.2010 и мога та те уверя, че той не е закрит, в него работят едни от най-добрите лекари практикуващи биохимичния метод на лечение, диетолози и изследователи с които сме в постоянна връзка.
Преди да отидем в Thoughtful house center for children синът ми (на 3 г и 4м тогава) беше с силна диария, без очен контакт, силно ехолаличен, със стереотипи, фиксации и много оскъдно разбиране. След посещението ни там детето ни се подобри значително, говори със сложно съставни изречения, пее песни, казва стихотворения, комуникира с обкръжаващите го, разказва прочетени приказки, грубата и фината моторика му се подобри. От декември 2010 посещава масова детска градина и продължава да се подобрява всеки изминал ден. Към настоящия момент е на 4г. 2м.
А що се отнася до това, че г-жа Мина Ламбовски предписва и продава витамини и хранителни добавки, ще кажа само едно от нея и аспирин не можеш да си купиш. 

# 264
 Всички източници описват д- р Кригсман като „controversial“, а щом сдържан източник като Уикипедия нарече някой доктор „controversial“, можете да сте сигурни, че е шарлатанин от класа, който вече е изритан откъдето може. А идването на такъв височайш гост в България сигурно е в отговор на призив „Шарлатани от всички страни, съединявайте се!“.

Може да сте посещавали клиниката му Thoughtful House Center for Children, но преди 2010 г., защото тогава е закрита.
Описано е също, че същият е представял съмнителни доклади в Щатите и Канада за връзката между аутизма и ентероколитите, което е отхвърлено напълно от академичните среди, боравещи с материята.
Описва се още, че именно Arthur Krigsman е възложил изследване на безсрамния Andrew Wakefield за връзката на ваксините с аутизма, което твърдение е намерено за необосновано от световната академична общност и през миналата година със същото становище излезе и Върховния Американски съд. След което, клиниката на въпросния доктор, е закрита.

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 23:24 от Kezaja

# 265
Vaia, радвам се, че детето Ви е постигнало напредък. Щом сте се лекували в The Thoughtful House, вероятно знаете английски и можете да прочетете в интернет за това, как д-р Уейкфийлд е бил лишен от лекарски права, а д-р Кригсман е дал лъжливи показания пред сенатска комисия за дейността на клиниката и в резултат на избухналия скандал е бил принуден да напусне. Не знам дали този медицински център формално съществува в момента, но двамата му основатели, посочени по-горе, категорично не са в него, а Върховният съд на САЩ е забранил всякакви лекарски практики, основани на твърдението, че аутизмът се предизвиква от стомашни смущения в резултат от ваксини.

А за това как Мина Ламбовски предписва витамини и хран.добавки се хвали самата тя в интервюта, които съм чела, споделят го в медиите и майки на болни деца. От предишните Ви постове виждам, че детето Ви посещава нейния център "Тацитус", така че не може да не го знаете. Също така няма как да не сте забелязали, че собственото й дете, за което тя твърди, че е излекувано по този метод, не може да говори и произнася само отделни срички на 11 години. Мисля, че е нередно да се спекулира с нещо такова, за да се доказва ефикасността на един официално отречен от медицината и съда метод на лечение.

Всеки има право на избор как да интерпретира фактите, но за мен дейността на център "Тацитус" предизвиква сериозни съмнения. Любопитна ми е и уговорката им с болница "Токуда" - в частност бих искала да знам как ще се разпределят средствата, които ще постъпват в болницата от изследвания на деца-аутисти. Как може да се организира мащабна кампания за гастроскопии на аутистични деца - една скъпа и нелека интервенция, след като категорично е отречено съществуването на т.нар. "аутистичен ентероколит"?

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 00:01 от Inababy

# 266
Inababy,

Само внасям малко уточнение- децата от аутистичния спектър, не са болни. Всички те повече или по- малко, по един или по- различен начин, имат проблем със социализацията и околния свят, но не са болни. Не случайно е забранена и лекарската практика на въпросния доктор, твърдящ, че децата са "болни" и той ще ги излекува, като им излекува гастроентерологичните проблеми на тези , които евентуално ги имат...

Аутизмът е състояние, не болест!

Децата с аутизъм страдат обикновено от ниска самооценка и не вярват, че могат нещата като другите- затова се нуждаят много да им се помага и да им се подклажда вярата, че могат, като първо се мотивират - да поискат да могат...

Много ми допада пояснението за аутистичните личности, което цитирам:
"Но тези, които наистина са в кръговете на ада, са децата (и възрастните) с аутизъм. Не заради самия аутизъм, а заради нашето отношение.

Какво имам предвид? Представете си, че имате увреждане – да кажем, сляп сте или краката ви са парализирани. Представете си, че обществото не иска да се нагажда към вашето увреждане, не иска да ви осигурява брайлови книги или инвалиден стол, а вместо това иска да прогледнете или да проходите. Внушава ви, че ако не успеете да постигнете това, вие нищо не струвате, не сте пълноценен човек, не е ясно човек ли сте изобщо. А сега си представете, че вашите близки, на които сте принуден да разчитате не само заради увреждането си, а и заради крехката си възраст, вместо да откликнат на истинските ви нужди, се чудят как да ви излекуват. Слагат ви на диета без хляб, млечни продукти и всичко, което обичате, и се заклеват, че благодарение на диетата вие вече различавате светло от тъмно или малко сте мръднали палеца на левия си крак. (Имам предвид прочутата диета без глутен и без казеин, която ни най-малко не смекчава проявите на аутизма освен с ефекта на плацебото, но затова пък лишава децата от калций и така им изтънява костите.) Освен това вашите близки ви водят при някой шарлатанин да ви трови, застрашавайки живота ви, уж че пречиства организма ви от тежки метали. Водят ви при друг шарлатанин да ви боде червата, пак застрашавайки живота ви. Подлагат ви на всякакви опити, които дори не са част от законни експериментално-медицински изследвания. Разкайват се за ваксините, които уж са допринесли за състоянието ви, и се заклеват да не ваксинират сестричката ви – което вие възприемате като намек, че предпочитат тя да умре от морбили, отколкото да прилича на вас."

Преди време попаднах във форум на аспита ( високофункциониращи аутисти), които се чудеха защо търсят лекарство да ги "излекува", след като те цял живот са живяли с "това" и са свикнлаи с него, и ако им измислят лекарство, за по- малко от 24 часа ще се срине цялата световна информационна мрежа, на която се крепи съвременното човечество ( включваща банкови системи, информациони и телекомуникационни мрежи и всичко, без което не е възможен съвремениия свят), защото техните различни мозъци са генераторите и поддръжниците им.

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 23:43 от Kezaja

# 267
Inababy,

Само внасям малко уточнение- децата от аутистичния спектър, не са болни. Всички те повече или по- малко, по един или по- различен начин, имат проблем със социализацията и околния свят, но не са болни. Не случайно е забранена и лекарската практика на въпросния доктор, търдящ, че децата са "болни" и той ще ги излекува, като им излекува гастроентерологичните проблеми на тези , които евентуално ги имат...

Аутизмът е състояние, не болест!

Приемам уточнението, права сте! Изразих се неточно! Embarassed

# 268
Прочетох някъде, един от гастролекарите, твърдящ, че аутизма е болест и той като зилекува стомахчетата на дете, което има гастро- проблем, ще излекува и аутизма му, попита тези, които смятаме, че аутизмът е състояние, дали харесваме състоянието на детето си....Въпросът сам по себе си ми се видя изключително циничен, все едно най- близкият му човек да е в тежка депресия и аз да го питам дали харесва депресияата на близкия си...

Аз обаче преди години, още докато се борех със себе си ( защото родителят трябва да се пребори първо със себе си, след това може пълнценно да е полезен на детет си), си зададох въпроса "Ако имах възможност да избирам, бих ли избрала да имам друго дете, вместо моето, някое- в граници- норма" и отговорът беше, че си искам само моето дете, за нищо на света не бих могла да си представя детето ми да не е точно моето. И тогава разбрах колко много не просто го обичам, а го приемам и се гордея с него и се заклех- да се науча да му го показвам и засвидетелствам колкото може, по- често.
Това, което детето ми усеща от моето приемане и гордостта, кочто усеща, че извиква у мен, е най- силната подкрепа да приеме света ни- щом най- близкия му човек го приема и толкова се гордее  с него, значи светът не е толкова лош- каквато и да е била причината да започне затварянето си и ибягството от лошия свят, има по- силна причина да започне да го преоткрива- мама го приема и го иска точно такъв, и се гордее с него.
И той е личност, и то социална..все повече....

# 269
Най-любопитното е, че самият д-р Кригсман в показанията си пред съда във връзка с делото срещу неговия съдружник д-р Уейкфийлд, е принуден да признае, че процентът на аутистични деца с гастроинтестинални проблеми е в общи линии същият, като при неаутистичните деца. На въпроса може ли да се твърди, че тези гастроинтестинални проблеми са свързани по някакъв начин с аутизма, той заявява, че не може да се направи такова категорично твърдение.

Протоколите от разпитите са качени в интернет и са общодостъпни. Е как тогава мога да му вярвам на този доктор,  като ми се изтъпани по българската телевизия и почне да обяснява, че е открил лечение против аутизма?

Общи условия

Активация на акаунт