Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 15

• 94 514
  • 732
  •   2
Отговори
# 270
Има прослойка, които смятат, че провалените и изгонени от всякъде по света и когато не са останали много, които да излъжат там, могат да намерят благодатна ниша в България.

Е, не ядем доматите с колците, нищо че сме българи!

Обаче понеже от скоро идват такива велики "светила" тук, а броят диагностициани деца с аутизъм расте, като на всякъде по света, не са малко родителите, на които им се иска да вярват, че децата им са болни, защото това означава, че ще се намери и лек за болестта.
Е, вълшебно хапче няма!
Моля се обаче, да няма много "заслепени" родители и следващият смъртен случай на хелирано дете, да не е българче!
Моля се и да се намери начин да се разобличат шарлатаните по цял свят и се работи само в правилна посока- популяризиране същноста на състоянието аутизъм- защо аутистичните личности заслужават респект, как да бъдат приети в обществото, какви са нуждите им и в какво и как да се влага енергията им и тази на близките им..как да се подпомагат тези от тях, които се нуждаят.

# 271
Момичета, с които се познаваме и останалите родители безмислено е да си губите времето и спорите. Всеки приписва факти и думи, които не са казани от американските доктори и споренето прераства и в лични нападки. Това от което се нуждаят децата ни е да се работи с тях и да го правим заедно. Също да се мисли и действа заедно за подобряване грижата на децата със СОП и в частност аутистичен спектър от страна на държавата. Всички имат сили да помагат в тази посока с нещо, защото това са децата сега, тук в момента и те трябва да учат и да се развиват въпреки затрудненията. Едва ли ще дойдат братята американци да помагат Simple Smile
Поздравявам лично инициативата на родители да се осигурят още бройки за логопеди в държавния логопедичен център!
И в биохимичния подход вероятно има дози истина и за някои деца са важни, но това не са първопричините и „лечението” на аутистичния спектър, както се опитваше да се представи проблема в предаването „На кафе”.  Вероятно го има в и-нет и всеки може да го изгледа внимателно отново и да ЧУЕ какво казват специалистите.
Д-р Усман за съжаление приличаше на евангелски проповедник, който много говори и нищо не казва дори и с лицевата си експресия. Гастроентерологът поне беше изключително честен и миналата и тази година подчерта, че не лекува аутизъм, а гастро проблеми при деца от спектъра, което е друго. И в практиката си съм наблюдавала доста деца, които имат проблеми с този тракт, колики от бебета, запек или диарии. А колко деца пръцкат и имат бактерии в коремчетата, а не са аутисти…Теориите, които се пробутват обаче за хора, които не са запознати изобщо с медицинската страна на въпроса и в частност анатомията и преди всичко физиологията на висшата нервна дейност. В този случай биохимичните обяснения са доста лесни за безрезервна вяра.
Науката е доказала и може би малко хора се досещат, че всичко това е процес ръководен от нервната ни система. Затова при аутистичния спектър често има и СИД. Знаете, че при децата с проблеми в развитието централната нервна система и висшите корови функции не са  зрели и става въпрос преди всичко за инервация и преработка на сигналите идващи по нервен път.
Обикновено причините при малките бебета и кърмачетата са в резултат не на храната, а на стрес, нерви и неспокойствие и това е описано добре в неврологията. За спектъра има доста по-ранни маркери от 18 месец и слагането на ваксините. Просто често родителите не ги забелязват. Нервната система и в частност симпатиковата и парасимпатиковата отговарят за инервирането на гладката и напречно набраздената мускулатура, както и за имунна система и всички др. органи и системи. Симпатиковите реакции се проявяват като негативи при стрес и наблюдаваме т. наречената реакция на борба и бягство. Истината е, че в съвременния свят родителите  и децата са подложени на изключително много стрес, който влияе на развитието на плода, новороденото и малкото дете.
Ще прикача само два лесни за четене материала и картинка, за да се разбира:
•   http://www.puls.bg/illnes/issue_336/part_9.html
•   http://home.in.tum.de/~lazarov/nlazarov/lectures/2010-11/dental_ … ervous_system.pdf
•   http://home.in.tum.de/~lazarov/nlazarov/lectures/2010-11/dental_ … ervous_system.pdf
•   http://arsmedica.bg/bg/anatomy/c_id/98/subprm/digestivesys/alpha/0.html в последния абзац подробно се описва кръвния път и инервация.

Който се интересува може да намери изключително много литература по темата.
Знаете българската приказка „нервен стомах” и това не е случайно-негативните емоции въздействат на мускулатурата на черва, стомах и др коремни органи, затова хората си правят "сами" язва, колити и гастрити. Децата, които учат трудно често имат стомашни болки и главоболия по същата причина, която се нарича – невросоматика. Който се интересува може да намери изключително много литература по темата и е безобразие да се обръща час и половина време само на едната страна на медала- биохимичен подход, който не е и първостепенен. На кой наш лекар или невролог се дава тв ефир толкова време, за да обясни на родителите?
Именно поради обръщането прекалено много внимание на подобни второстепенни причини децата закъсняват понякога с развитието на общуването, когнитивните си процеси и речта. За съжаление в училище няма как детето да навакса съучениците си освен ако не му се намери подходящата добавка Wink.
Не губете времето на децата!

# 272
  • Стара Загора
Дълъг е пътят на всеки родител, докато стигне до последния етап - приемане. Аз доста отдавна съм в него, но мисля, че имам да извървя още доста дълъг път. За да бъдат максимално полезни на детето си родителите активно трябва да му помагат да осъзнае и приеме света в който живее.

Вярно е, че нашите деца не се вълнуват от много неща присъщи на връстниците им, но... децата с аутистични проблеми са толкова чисти, невинни, прями и ми се иска винаги да си останат такива. Моята дъщеря не лъже, дори по детски и наивно, пряма е и показва, когато не харесва някого. Но в това няма нищо лошо. За съжаление ние възрастните с времето се научаваме да прикриваме истинските си мисли и намерения и на повърхността се появява само фалша. Това което ме радва е че при нашите деца фалш няма.

Въпреки всички терапии на нашите деца, ние родителите сме основния фактор, който определя развитието на детето. Ежедневната работа, постоянство, много търпение, огромна любов и приемане са основата върху която детето ще стъпи и ще се развива напред. Вече повече от шест години съм посветила цялото си време извън работата на детето си - за разходка, игри, обучение, четене, писане на домашни и т.н. Това време в часове не може да се прекара при нито един специалист. Решаваща е ролята на терапиите, посещенията при логопед, психолог и т.н, но основния фактор за мен си остава Родителя и неговата вяра във възможностите на детето му.

Аз също никога не бих заменила детето си за друго - "в норма". Всяко дете е уникално и ние, родителите на деца аутисти трябва да се борим за приемането на нашите деца като пълноправни членове на обществото. А истината е, че състоянието аутизъм е непознато в България. Ние, родителите се научаваме да общуваме с децата си, да разбираме техните нужди, състояния, моменти на афект и кризи, но ... детето не може да живее под похлупак. Когато настъпи време детето да тръгне на училище - кой ще обучи учителите за работа с деца от аутистичния спектър?
Учителите с които контактувам също искат да бъдат информирани, запознати и обучени, но .... за сега в системата на нашето образование това е тема табу.

# 273
Родителите от Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" имаме вече реална победа- в резултат на борбата и исканията ни към Министерство на образованието, от миналата седмица е факт- увеличена е бройката на логопедите в Държавния логопедичен център с 6 бройки, като капацитета на един логопед е около 30 деца, .т е. около 200 деца от спектъра, от следващия месец в София ще могат да се ползват от държавна логопедична помощ. Тенденцията е бройката да продължи да се увеличава!

Държавен логопедичен център- София:
http://www.logoped.hit.bg/

Исканията за логопедите в страната ни са- да минат на делегирани бюджети и се назначават към училищата, като бройката им е съобразена със заявената нужда- брой деца.
Дано да имаме още успех! Стискайте палци!

# 274
Olia, в голяма степен съм съгласна с написаното от Вас, но не смятам, че трябва да се омаловажават опитите на някои хора да експлоатират отчаянието на родители на страдащи от аутизъм деца, като ги въвеждат в заблуждение относно ефикасността на официално отречени и от медицината, и от съда методи на лечение.

Напротив, на тези неща трябва да се дава гласност, за да може родителите сами да преценят, въз основа на обективно изнесена информация, на кого да вярват. Аз продължавам да смятам, че МНЗ трябва да извърши обстойна проверка на дейността на център "Тацитус" и недоумявам как може да се допуска официално отречен в САЩ метод за лечение да бъде рекламиран и практикуван у нас.

Смятам също, че трябва да се прекрати порочната практика този център да събира пари чрез различни благотворителни предавания, шумно рекламирайки, че парите отиват за децата-аутисти на България, докато в действителност те отиват у ексдепутата Димитър Ламбовски и съпругата му Мина, и оттам никой не знае какво става с тях - въпреки огромните постъпления от благотворителност, нито таксите в центъра са намалели, нито някаква реална полза са усетили шестнайсетте хиляди аутистични деца в България. Е, сем. Ламбовски карат все по-скъпи коли и строят нови вили и частни гробища в Бояна, но това сигурно е от спестени депутатски заплати.  А това, че се организират конференции, на които се водят някакви американски лекари, на които не им е разрешено да практикуват в собствената им страна, е просто поредната гавра!

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 01:36 от Inababy

# 275
Zdraveite i ot men,az sum maika na malko momi4ence na 3 godini s autistichni simptomi.Imam nujda ot poveche informaciq,ako ima nqkoi ot vas i lichna za manipulaciite sus stvolovi kletki

# 276
Вие много хубаво си обсъждате кой бил фалшив и кой лъжел, обаче аз не мога да забравя пеещият и говорещ Оги и всеки път като помисля за него, сълзите ми изригват неконтролируемо, защото моят Крис е на 5, обаче е мноооооооооого далече от Оги.

# 277
  • густо майна Филибето
Направо ме плаши фанатизма и пълното отричане Shocked
А цитатите, според които диетата е направо смъртоносна ме сразиха Laughing

Много ми се иска да ви припомня с какво започва увода към диетата без глутен и казеин, написан от една всеодайна майка на аутист, също леко фанатизирана на тема диета,положила огромен труд да запознае рускоговорящите със същността й, но не отричаща по никакъв начин каквато и да е друга терапия:

"Диетата е крайно необходима на аутиста, но за съжаление накои хора си създават погрешно впечатление за чудесните лечебни свойства на диетата като такава.В резултат те очакват твърде много - обикновено пълно излекуване на детето от аутизма, и недочаквайки нужният им резултат, захвърлят диетата, даже незабелязвайки значителния прогрес на детето. За още по-голямо съжаление , при друга категория хора се създава не по-малко лъжовното впечатление, че тя е безполезна. Като правило това са хора, чиито деца нямат прекалено критични проблеми.Даже да се опитат да въведат диетата, те го правят крайно неакуратно, допускайки маса грешки. Има  и една трета категория хора, които са уверени, че диетата, макар и полезна за детето, няма да го направи неаутист. Именно тази гледна точка е най-близо до правилната и помага да се въведе правилно диетата, въпреки, че хората не разбират как точно действа."

Да успокоя тези, за които диетата е единствено хелиране и евентуално смърт  - минават години, преди да се започне хелиране, ако изобщо се прави. Дотогава всеки родител ще си е изяснил дали си струва.
И още нещо - колкото по-малко е детето, толкова ефекта от диета може да бъде по-голям.

# 278
   Моят Алекс,когато е в добро настроение,изглежда съвсем добре,направо като Оги.Пее песни,чете стихове (цели книжки),въобще се държи много сладко....Мисля си,че ако мярка така в някое предаване също може да направи впечатление на дете в норма.
   Неговите проблеми се проявяват при друг вид обстоятелства......

Дано Оги е наистина излекувано дете!И дано го заключат съвсем официално и лекарите!
   В никакъв случачй не бих искала да засегна майката на това мило момченце,но на мен лично са ми нужни много повече доказателства,за да повярвам в това,че има реален лек за състоянието Аутизъм.Това,което видях в предаването,някак не ми е достатъчно.

Май ще го прегледам пак.Може да съм изпуснала някакви подробности..... Rolling Eyes

# 279
  • София
Още нещо, ноември месец бях на семинар с Кейт Кук, нутриционалист от Англия, която говореше за хормоните проблеми при хората - http://www.thenutritioncoach.co.uk/about-kate-cook.htm. Няма нищо общо с аутизма. Тя много добре обясни как хормона на стреса кортизола влиае на цялата ни система.   Кейт Кук говореше за начин на хранене,  подправки, които държат хормоните в баланс, аз го пробвах 1 месец и имаше страхотни резултати при мен. Това е вторият момент, за който си мисля, че има нещо тук и може да се приложи при децата.

Да си зададем въпроса, когато децата се тръшкат, те щастливи ли са или стресирани... или го правят да ни се наложат... И аз осъзнах, че когато дъщеря ми се нервира, хормоналното ниво се променя, от там за кратки моменти цялата биохимия на организма. Определят ги със СИД на 2 години, почваме работа, тя дава резултати, но все пак не напълно.Също Кейт Кук каза, че имаме нужда от хормона на стреса, защото имаче ще бъдем отпаднали, без желание за работа и т.н. Може би това са хипотоничните деца... Важно е съотношението на този хормон в организма.

Но съм съгласна, че този биохимичният подход (/биохимичният подход не е диетата, може да я има, може да я няма, целта е организма биохимично да е в баланс) не трябва да се рекламира като панацея. И все пак си мисля, ако се спазва при децата в най-ранна възраст, когато нервната им система се развива, как ще им се отрази. За възрастта 2-3,5 години има много малко тераписти, те са доста заети, а в много градове въобще няма специалисти за възраст 2-4 години. Майките нищо не губят, ако го пробват. Много неща може сами да откриета като чете и мислите, не е нужно да ходите далече и да давате много пари.

Детето може да не е на диета,  важен е този фин баланс от вещества в организма на децата. Хората го обясниха 100 пъти...

А кортизола е много интересен хормон.  Това "Кортизолът е катаболен хормон. Високите нива на кортизол могат да променят състоянието на тялото от анаболно (изграждащо) в катаболно (разграждащо) състояние. При високи нива на кортизол - той подпомага натрупването на мазнини" . И всъщност тези знания не са ми от ДАН конференцията, а от другата. Просто се чудя...Доколкото знам кортизола се изследва със слюнка, дали тук се прави.

Любознателна, много съм впечатлена, че си извадила ДАН добавките от руския форум още през 2009 година. Е на нас явно сега ни е дошъл момента Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 12:19 от TanyaMG

# 280
Х3,

Знаеш ли колко деца от спектъра можем да ти покажем, които пеят, танцуват и се държат адекватно ( с изключение на определени моменти, когато са свръхнапрегнати), можем да ти покажем и дете от спектъра с перфектно владеене на 4 езика- всички те, успели само с упорита дългогодишна работа и родителска вяра!

# 281
Няма диета, която да не влияе на организма.
Ако детето има непоносимост към казеина и глутена, то няма начин премахването им да не влияе върху развитието му. Въпросът е дали има такава.
Има деца, които имот непоносимост и към майчиното мляко.
Недостигът на витамини води до авитаминоза, но хипервитаминозата въобще не е за подценяване.
Пристрастяването към някои храни/което е характерно за нашите деца/ въобще не е за подценяване. Алек е пристрастен към шоколада, но на всеки човек който е пристрастен към шоколод, последния му действа възбуждащо и не само на пристрастените.
От плодовете аз давам на Алек киви/хубаво , че го обича/, един плод с доста добро действие/въпреки, че дори и при него пише, че трябва да се използва внимателно /.

# 282
Според лекарите, ако детето има непоносимост или алергия към някоя храна, то я показва и тогава, естествено трябва да се ограничи приема й.
Според лекарите, престъпно деяние е да се ограничава приема на подрастващия детски организъм на храни, към които не показва непоносимост и алергия, а защото родителят някъде  е прочел нещо недоказано и му се е доверил, без да се коснултира с лекар или пренебрегвайки лекарското мнение.

# 283
  • София
 Rolling EyesRolling EyesПоправете ме ако греша но не мислите ли че в предните страници някои води диалог със себе си??  bowuu bowuu

Ами то това е стар интернетски похват, да почнеш да си говориш бързо, сам от много места, за да се заглушат другите. Аз дори в бързината не бях видяла постинга на Irinche, която е от скоро, но според мен много образована и търси активно информация, и на мен им е била полезна с някои линкове

Лично аз отказвам да повярвам, че има майка на този свят, която ще превърне страданието на детето си в бизнес или ще гледа по този начин на него. И да има такава майка, убедена съм, че не се казва Мина Ламбовски, без да я познавам. Тя е една от нас.

Ако научих нещо по пътя, по който вървя, откакто за пръв път чух, че детето ми е с проблем е да бъда позитивна и да гледам на всичко ново с отворени очи, но без предразсъдъци. Тогава в бг-мама първото нещо, което видях и което стои с мен и досега е мотото в подписа на re-ge: "Медицината поставя диагнози, животът ги оборва с чудеса".

Аз ходих на конференцията, беше ми изключително полезно, тези 30 лв, които платих бяха нищожна цена за невероятно ценната информация, която събрах, информация, която иначе би ми отнело месеци да прочета. Трудно ми е да опиша колко съм благодрна на Мина, на лекарите, които отделиха от ценното си време да дойдат, на ЕАА, чиито успехи ме заредиха с нова сила и надежда.

Нека спрем да се нападаме, да търсим под вола теле. Всички сме родители, нека да се подкрепяме.

А исках да кажа на мнението след нея, че не ме притесняват ужасните постове, защото съм гледала много клипове в youtube, където казват "Благодарим на биохимичният подход"...

И още нещо момичета, пишете ми на лични, но не мога да ви отговарям, защото една душа нося... Всичко, за което ме питате съм го спделила вече тук. Не е момента сега да ви "зомбирам", прочетете всички материали и си помислете. Не предписвам и не рекламирам нищо, четете и си преценявайте.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 12:54 от TanyaMG

# 284
  • София
Снежа,интересно ми стана за кивито-защо трябва да се яде внимателно?Питам,защото Бубка много обича киви,а и сестра и също.

Общи условия

Активация на акаунт