Раждане вкъщи 7

• 63 443
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 90
Цитат
Представяте ли си какво е 9 месеца да се чудиш как изглежда майка ти...а да те посрещне лекарския екип.
яко прецакване Simple Smile Ще иска да се връща обратно.

# 91
Една новина (поне за мен) :

http://blogs.wsj.com/new-europe/2010/12/21/european-court-makes- … legal-in-hungary/

Законът в Унгария е изменен така, че  да разреши домашните раждания. Да се надяваме, че скоро и у нас ще стане така.

# 92
М-да, след като съдът за правата на човека, постанови по казуса на унгарка, че жната има право да избере къде да ражда, а държава е длъжна да й осигури медицинска помощ на избраното от жената място.... Това същото решение е директно валидно и за нас. Ако сега българка заведе дело, ще се позоват на решението от унгарския случай.
Въпросът е искаме ли при сегашната квалификация и умения на акушерките да се разреши законово присъствието им на домашно раждане. Неминумо ще се увеличат случаите на трансфер в болница и преблеми при раждането, което пък по-късно ще доведе до силно ограничаване на имащите "право" да родят вкъщи... Примерно да ти е 3-то дете, ако предишните две раждания са минали напълно безпроблемно, да е главично разположено с гръбчето напред, да не по-рано то 38 г.с. и по късно от 42-ра, дамът да е на 10 мин от болница (смятани в най-як софийски трафик) и каквото още се сетите....

# 93
М-да, след като съдът за правата на човека, постанови по казуса на унгарка, че жната има право да избере къде да ражда, а държава е длъжна да й осигури медицинска помощ на избраното от жената място.... Това същото решение е директно валидно и за нас. Ако сега българка заведе дело, ще се позоват на решението от унгарския случай.
Въпросът е искаме ли при сегашната квалификация и умения на акушерките да се разреши законово присъствието им на домашно раждане. Неминумо ще се увеличат случаите на трансфер в болница и преблеми при раждането, което пък по-късно ще доведе до силно ограничаване на имащите "право" да родят вкъщи... Примерно да ти е 3-то дете, ако предишните две раждания са минали напълно безпроблемно, да е главично разположено с гръбчето напред, да не по-рано то 38 г.с. и по късно от 42-ра, дамът да е на 10 мин от болница (смятани в най-як софийски трафик) и каквото още се сетите....
Da, и сигурно мъжът отново в най-добрият случай ще е пасивен наблюдател, като при болничните раждания.

# 94
Здравейте, и аз да се включа тук...
Още преди да родя (синът ми в момента е на година и три месеца) бях чувала за раждането вкъщи, но си мислех "тези са луди!". Е, родих в болница, и вече си мисля, че лудата съм аз. Беше кошмарно, няма да разказвам.
Надявам след време да имам второ дете и то да бъде посрещнато на този свят в една спокойна и приятна обстановка, обградено с любов. Започнах да ви чета, за да се подготвям психически за такъв важен момент.

Моля за малко помощ за линковете на първа страница. Като се опитам да отворя http://www.purebirth-australia.com/ попадам на някакви неща, които съвсем на са по темата. Да не би нещо да е преместен сайта?  Thinking

# 95

Въпросът е искаме ли при сегашната квалификация и умения на акушерките да се разреши законово присъствието им на домашно раждане.

Meg, мисля, че такова законово положение ще създаде пазар за една нова професия-на акушерки, асистиращи на домашни раждания. А където има ниша има и предлагане. Обикновено жените, които искат да раждат в къщи са по-ориентирани какъв човек им трябва и кого да повикат, и едва ли ще извикат някоя акушерка, която знае само каквото се прави болниците.Така че желаещите да станат такива акушерки ще трябва да се образоват подходящо, което е прекрасно. Дали да не заведа дело...Simple Smile

# 96
  • Варна
Все пак това е някаква крачка напред. Във всяко поприще има проблеми, които се изчистват с натрупването на опит. Самия факт, че все повече се говори за домашно раждане ще накара доста предприемчиви хора да се пренасочат към него. И тъй като то не е платено от държавата, а от клиентите, има голям шанс те да получат това, което искат.

Последна редакция: сб, 15 яну 2011, 15:13 от Lilibon

# 97
  • София

Моля за малко помощ за линковете на първа страница. Като се опитам да отворя http://www.purebirth-australia.com/ попадам на някакви неща, които съвсем на са по темата. Да не би нещо да е преместен сайта?  Thinking

сайтът вече не съществува и може да се открие само в архивите - ТУК

# 98
И тъй като то не е платено от държавата, а от клиентите, има голям шанс те да получат това, което искат.

А защо трябва да се плаща за домашно раждане?!? Аман от касови бележки... Явно всеки трябва да лапа.

# 99
И тъй като то не е платено от държавата, а от клиентите, има голям шанс те да получат това, което искат.

А защо трябва да се плаща за домашно раждане?!? Аман от касови бележки... Явно всеки трябва да лапа.

Нормално е НЗОК да плаща за домашно раждане на акушерката/лекаря присъствали на такова точно както плаща и за болничните раждания. Правото на медицинска помощ при раждане е универсално. Разбира се ако ражданането не е асистирано, няма и закакво да се плаща, понеж майката/таткото надали имат договор с НЗОК ;№

# 100
Мег, имах предвид защо аз примерно трябва да плащам. Касата да си плаща на акушерката, това не ме засяга.

# 101
Аха, разбирам те. Ти ако ползваш такава, коята има договор с НЗОК не би трябвало да плащаш. Ако позваш такава на свободна практика и без примерно застрохавателят ти да я покрива (пък те много се дърпат да покриват точно раждане у нас), тогава вече ще се наложи.

Абе, до там да го докараме, да искаме да плащаме (през НЗОК или по друг начин) на акушерка за домашно раждане Simple SmileSimple Smile

# 102
  • Варна
И без това народът си плаща здраво за болнично раждане, достатъчно е НЗОК да поеме следенето от акушерката през бременността, парите, дето се дават за болницата, все ще й покрият хонорара за раждането.

# 103
Мисля, че се губи фокусът. Магията на домашното раждане е в свещенодействието на мъжът и жената заедно - нещо, което само те двамата могат да направят. Тяхната енергия слята в едно ще извърши чудото, което никой лекарски екип, с най-ултра-модерната апаратура не може да направи.

Не знам дали ме разбирате; сигурно ви звучи откачено, но го преживях и знам за какво говоря. Не мога да си представя, ако у дома присъстваше лекарски екип - говорят, мерят, суетят се, надничат в жена ми, командват, а аз в най-добрият случай подтичвам с камерата наоколо и асистирам.... просто щеше да е една по-добра алтернатива на болницата, нищо повече.

То е.... как да кажа... представете си, как извършвате свещенният акт на зачатието на нов живот, и в стаята присъства лекарски екип; дава ви съвети и следи всичко да е наред  Wink

Последна редакция: нд, 16 яну 2011, 00:27 от Людмил

# 104
Людмил, аз те разбирам, но не всеки е готов за неасистирано раждане, каквото сте имали вие.
От това, което съм чела като разказ на раждала жена вкъщи с акушерка, оставам с впечателние, че тя (акушерката) съвсем не: "да говорят, мерят, надничат, командват". А бащата- негов си е изборът дали ще държи камерата или ръката на жена си.

Общи условия

Активация на акаунт