Математически турнири - 7

• 64 082
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
Както разбирам от сводката на СМБ, вчера в София е превалял дъжд от медали  Grinning

Награждаване на победителите

На 22.01.2011 г. в Института по математика и информатика на БАН се проведе награждаване на победителите в турнира "Иван Салабашев". Участниците с най-добри резултати в националното класиране получиха медали, дипломи и математическа литература.
Наградите бяха връчени от акад. Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика и Председател на УС на Съюза на математиците в България.
Честито на наградените ученици и техните учители!

Честито на победителите: http://www.math.bas.bg/salabashev/htm/winners.htm

Някой ходил ли е, та да даде подробности?

# 211
А за кандидатстването след 7 клас имате ли инфо дали резултата за някое състезание се признава?

# 212
А за кандидатстването след 7 клас имате ли инфо дали резултата за някое състезание се признава?

Да. Тези, които се класират в националния отбор за балканиадата, имат служебна шестица. Но за целта трябва да изместят осмокласници и даже някои по невръстни деветокласници Whistling
Мисдля, че и победителите в националното състезание за седмокласници имат право да кандидатстват с оценката от състезанието.

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 21:08 от Черна станция

# 213

Да, съгласно следните текстове от Наредбата за приемане на ученици в държавни и общински училища:

(4) Учениците, класирани на първо, второ и на трето място на националния кръг на състезанията за решаване на тестове по български език и литература или по математика, организирани от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), може да използват резултата си вместо резултат от приемен изпит по съответния учебен предмет.

(5) Учениците, включени в окончателния състав на националните отбори, определени за участие в международни олимпиади, може да участват в класирането с оценка отличен (6) вместо резултат от приемен изпит по съответния учебен предмет

# 214
Зациклих на една задача-ребус:
Ако на някого му се решава, моля да даде идеи:

ГОЛ.ГОЛ=ФУТБОЛ

# 215
  • у дома
425.425=180625

# 216
А какво е подробното ти решение?

# 217
  • София
В нашето училище няма да се организира олимпиада. Има ли специален ред за да се явим в друго училище? Съжалявам, ако въпросът ми се повтаря.

И в нашето може би няма, затова се обаждах до РИО (инспектора по математика) да питам какво се прави в този случай - беше ми обяснено, че трябва да отида до тях, да дам данните на детето и да видим в кое най-близко, или удобно за нас училище ще го разпределят - споменаха ми че трябва да ми дадат май придружително писмо, или да се говори с директора на другото училище на приеме детето. Тия дни смятам да свърша тази работа и по-късно ще мога да ви дам абсолютно точна информация.

Wladi+ благодаря много за отговора! Ако има  развитие, пиши. И аз ще трябва да действам тази седмица по въпроса.

# 218

То малко нагласистично, но:
- последните 2 цифри на трицифрените числа (ГОЛ) са същите, като последните 2 цифри на произведението. По чувство (без да претендирам за единственост) си знам, че това е изпълнено за 25. (25*25 = 625).

- Та най-вероятно числата са Г25*Г25 = ФУТБ25
- Кое е възможното Г? Г не може да е нито 1, нито 2, защото числото няма да стане шестцифрено.
- Опитваме с Г=3 и се получава: 325*325= 105 625 - то обаче не е решение, защото вече знаем, че 5 = Л
- Опитваме е и с Г=4: 425*425=180625 - ми то вече е решение. И спираме.

# 219
- последните 2 цифри на трицифрените числа (ГОЛ) са същите, като последните 2 цифри на произведението. По чувство (без да претендирам за единственост) си знам, че това е изпълнено за 25. (25*25 = 625).

- Кое е възможното Г? Г не може да е нито 1, нито 2, защото числото няма да стане шестцифрено.
- Опитваме с Г=3 и се получава: 325*325= 105 625 - то обаче не е решение, защото вече знаем, че 5 = Л

Мда. И нашите разсъждения са подобни. Рекох, да не пропускам нещо важно в разписването на задачата.
Благодаря ти!

По тази логика трябва да проверим и за 625*625, 725*725 и т.н
Да не говорим, че 15*15 завършва на 25.
Не ми харесва много този ребус.

# 220

Мда. И нашите разсъждения са подобни. Рекох, да не пропускам нещо важно в разписването на задачата.
Благодаря ти!

По тази логика трябва да проверим и за 625*625, 725*725 и т.н
Да не говорим, че 15*15 завършва на 25.
Не ми харесва много този ребус.

Ще проверяваш, ако се искат всички решения, а тук се иска едно.

15*15 не е проблем, защото 1 е различно от 2. Щеше да е проблем, ако 15*15 завършваше на 15.

# 221
15*15 не е проблем, защото 1 е различно от 2. Щеше да е проблем, ако 15*15 завършваше на 15.
Да, така е! Peace
Замотала ми се е главата от задачи вече. Whistling

Но не съм съгласна, че спираме ребуса при намирането на едно единствено решение.
Трябва да се проверят всички случаи. Peace

# 222
  • у дома
В предния пост нямах време за описване ,защото имам доста работа- да както е казала Черна станция Г е чрез налучкване,поне и аз не мога да се сетя за някаква връзка... И Фран Джонсън е парва-не се спира ,а се проверява и другите възможности за Г,които отпадат.
Ето ви подобни за упражнения :
 ВИК.ВИК=КРЯСЪК
МАЧ.МАЧ=ПОБЕДА
ЛЕВ.ЛЕВ=МОНЕТА
ШУМ.ШУМ=ТИШИНА
КОЛ.ТЕЛ=ОГРАДА
ПРИЗ.ПРИЗ=НАГРАДА
КЛЮЧ.КЛЮЧ=КАТИНАР
Ако се сетя от кой сборник съм ги извадила (за момента прерових няколко и не ги открих) ще ви кажа,но за съжаление не се сещам за момента...Сигурна съм,че са от сборник,аз съм си ги записала в тетрадка като тема Ребуси с умножение -ако някой друг се сети кой е сборника да казва.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 16:45 от svetlaem

# 223
Доста сложни ми се вижда спрямо пътвата. Каква е логиката за решаване?

# 224
Добро утро! Дали ще отложат зимния математичестки турнир заради грипната ваканция?

Общи условия

Активация на акаунт