Консултация с Логопед

• 184 518
  • 1 011
  •   1
Отговори
# 465
  • София, в офиса
За всичко за двуезичните деца съм съгласна с теб, Амброзия,

А за това, че говорът му е ужасен, нормата за усвояване на всички звуци, включително трудните от бг фонетиката - ч, ц, ш, щ, с, з е 6 години.  Simple Smile Приятен ден!

но това???
Тези критерии от къде ги извади?
Не искам да бъда неучтива, но има норми и те не са тези.
Може да са били преди мнго години или да са в някоя друга държава, но точно за тези звукове в българският език ако чакаме до 6-тата година и тепърва да ги поствавяме или корегираме, детето ще се научи да чете на около 10 години

Последна редакция: ср, 22 фев 2006, 16:33 от nnnnina

# 466
А за това, че говорът му е ужасен, нормата за усвояване на всички звуци, включително трудните от бг фонетиката - ч, ц, ш, щ, с, з е 6 години.  Simple Smile Приятен ден!

???
Тези критерии от къде ги извади?
Не искам да бъда неучтива, но има норми и те не са тези.
Може да са били преди мнго години или да са в някоя друга държава, но точно за тези звукове в българският език ако чакаме до 6-тата година и тепърва да ги поствавяме или корегираме, детето ще се научи да чете на около 10 години

Nnnnina, не сте неучтива, а ме коригирате, което е ок, защото е грешен изказът ми по-горе. Сложните български съгласни (съскави, шептящи и сонорни) от късната онтогенеза се усвояват с краен срок (т.е. границата на нормата и патологията) - 5-6 г. Но това е абсолютно крайният срок (а не нормата), за да е възможно обучението. Ще коригирам и поста си по-горе, за да не обърквам четящите, а ако имате корекции, кажете.

Последна редакция: ср, 22 фев 2006, 17:03 от Амброзия

# 467
  • София, в офиса
 Hug
за майките е важно да знаят вариативността на нормата и отклоненията
Благодаря

# 468
Hug
за майките е важно да знаят вариативността на нормата и отклоненията
Благодаря

Моля smile3521. Като цяло темата е изключително полезна, защото логопедите, специалните педагози, а и психолозите сме длъжни към родителите, рядко им се разяснява това, че всяка норма се проявява различно у едно дете, така биха се спестили много тревоги особено на грижовните майки, каквито са всички майки тук  smile3525

# 469
здравейте ,имам няколко въпроса към логопедите .Имам дъщеря на 4 години ,родена нормално 3,400кг, развиваше се по книга до 1година като изключа фибрилния гърч на6мес,след него също казваше мама,тати баба дядо ,но на 1год,направи пневмония и ни лекуваха в болница с пеницилин.Бедата е че,на 1,3год,ни сложиха ваксината ТРИМОВАКС но тъй като лекарката постъпи доста мърляво тДетето е било болно остана без никакви мускули в краката.След 3дневен престой детето започна да стъпва и ни исписаха но,тя не проговори повече само мучеше и ънкаше.Вкрайна сметка след пиенето на ноотропил Б-6 що годе започна да прави изречения що годе ,но това мучене и остана когата е изплашена или много развълнувана и бърза да се изкаже .Посещава логопедична градина от където именно се подобрява ,но искам да попитам трябва ли да и направим ЯМР

# 470
  • София, в офиса
ЯМР е необходим на невролозите, които да го разтълкуват на логопедите. Ако един логопед не е виждал ЯМР и не му е обяснявано как да го чете, не му трябва. На вас а информация дали ви трябва илли не - добре е да посетите детски невролог. Комбинацията фебрилен гърч с последстваща"загуба на Мускули" - подсказва, че до сега би трябвало да се консултирате с невролог, още повече след като сте пили НООТропил, а той се изписва от невролог само. Така че моля първо се консултарайте с невролога, ако на него му е необходим ЯМР, той, ще ви даде направление. Hug

# 471
Здравейте! Тревожа се за по - голямото ми дете. Той  навърши 4 години, но все още не използва, как да се изразя, пълни, завършени изречения. Пропуска звуци, набора му от думи е малък. Няма здравословни проблеми, просто проговори късно - на 2,5 год. каза първата дума/ кола/. Знаех, че чува. Разбираше всичко, което му се казваше. Ходеше на детска ясла, не е преживявал някакъв стрес или заболяване. До 2г. знаеше да казва само:"ъъ". Сега не млъква, но ми прави впечетление, че не запомня текста на детските песнички в градината. Схваща смисъла, но променя думите.
Дали е необходимо да го прегледа логопед или се случва при някои деца?

# 472
  • София, в офиса
Желателно е да се консултирате вече с логопед, за да избегнат евентуални проблеми с развитието на писмената реч.

# 473
дъщеря ми проговори след 3та си год,до тогава в речника си имаше запас от 10думи всичко друго беше с ЪЪЪЪ,след това започна да повтаря повечето думи ,сега съставя просто изречение ,но когато я попитам нещо ново започва да повтаря думите ми като ехо без да се замисли и да ми отговори примерно с ДА или НЕ.Много се притесняваме,че тя понякога блокирва и не може да каже нищо ,иначе е много добро общително дете смного голям инат агресивна ако не стане на нейната не обича много да и се протеворечи .Първо дете ни е след шока че тя е различно дете може би я разглезихме ,иначе сама се храни от малка понякога все още се испуска когато се заиграе,прекалено подвижна е никога не спира на едно място чудя се как я приспивам вообще ,.

# 474
тярся мнение от логопед дали дете с диагноза ММД ще се научи да се изразява

# 475
  • София, в офиса
ами така както е зададен въпроса е все едно да ви отговоря дали дете с ДЦП ще проходи
Децата с ММД - в превод минимални мозъчни дисфункции - лекарите използват диагноза MBD са с най-различни нарушения на езиковото развитие. Тези дисфункии дават отражение върху развитието на най-фините структури и обикновено при кодиранто и декодирането на информацията. MBD често се придружава и с различна форма на диспраксия, или с дислексични проблеми, или с нарушен интелект.
Нсй-общо казано няма рецепта и няма обща прогноза, всичко зависи от отделното дете и специфичното му нарушение.

# 476
Здравейте, бих желала и аз да задам един въпрос. Синът ми е на 7 години и ни може да казва Р и Л. Очевидно се налага консултация с логопед. Въпросът ми е:Има ли някъде в района на кв.Младост център, където бих могла да се консултирам с такъв специалист. Благодаря ви.

# 477
  • София, в офиса
в Младост има 3 държавни кабинета, на подчинения на Логопедичен център - ето телефон
9835360
и един частен, той е в близост до окръжна болница

# 478
Здравейте, бих искала да попитам и да се посъветвам с майки чиито деца са проговорили късно. Синът ми е на 2г.11м. и още нищо не иска да казва. Само "дай" и то ако изрично му кажа.Нито "мама", нито "тати". А може да ги казва , чували сме го. Но не иска да ни нарича така.Чува, разбира всичко. Какво бихте ме посъветвали.

# 479
По-добре се посъветвай с логопед, защото и мойта  голямата проговори късно и сега си сърбаме попарата, а другата ми дъщеря е на 1г. и 8м. и знае много повече думи от твоето дете и отдавна ни вика по име- мамо, тати , како, а от скоро и -мамо Каси и како Сисе.

Общи условия

Активация на акаунт