Пак за пушенето на обществени места

• 32 993
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 735
значи, искате да ми кажете, че всъщност някой ползва електронна цигара за да не го гонят за пушенето на обществени места, а не защото се надява така да откаже цигарите?
  Аз не искам да кажа нищо такова. Идея си нямам какви са мотивите на всеки, който е избрал електронната цигара, а и няма начин да разбера.
   Просто се предполага, че тук се дискутира пушенето на обществени места. Кой какво мисли по въпроса и какво евентуално предлага.  Не кой какви цигари пуши, не защо и как се пристрастяваш към цигарите, не колко са вредни те или как да се откажем от тях.
  За отказването на цигарите си има отделна тема. Мисля, че беше в " Потребителски групи".

# 736
  • София
не знам, явно електронните цигари са извън обсега, по-скоро са ни риба, ни рак.

# 737
Дидева, дали някой въобще те чува /т.е чете/. Като се навие пружинката, спиране няма... Hug

# 738
Точно така - темата е за пушене на обществени места.

Аз ще ви напиша за любимите ми обществени места - кръчмите :о)

Пушачите имат усещането, че правата са им нарушени.

Защото ще бъдат накарани да пушат само в определени затворени пространства. Ще бъдат изолирани като болни, в плътно затварящи се помещения.
„Изолатори” наричат тези места. Това ще са места, където никой няма да иска да припари?

Защо?
Хайде да погледнем на това по някакъв смислен начин.
Някой някъде се е сетил, че димът от цигарите е вреден и е решил да остави възможността да се тровят само на тези, които наистина са проявили своето право на избор да се тровят на обществено място.
Така, ако някой иска да пуши на обществено място, той би трябвало да прави това само на определените за целта места.
Ако се замислите, каква е разликата от досегашното положение в кръчмите?

Сегашното положение:
Имаме кръчми с лоша вентилация, без отделяне на пушещи от непушещи. Цялото заведение се задимява зверски и се превръща в един голям изолатор. Толкова се задимява, че даже заклетите пушачи, какъвто бях аз, започват да забелязват, че димът пречи и дразни на очите…
Започва толкова да дразни, че с удоволствие бихме излезли от заведението да изпушим по една цигара на „чист въздух”…
През цялото това време, в заведението има и хора, които не пушат. Или поне не го правят съзнателно.
Какво се случва с тях?

Не след дълго след като са се настанили в заведението те започват да вдишват този вторичния дим от цигари. Постепенно, се оказва така, че всяка глътка въздух изпълнена с цигарен дим, вече е била в дробовете на някой пушач…

Получава се следната цветна картинка: 
Всички се къпем в един басейн, но част от къпещите се, пикаят в него.
Не само пикаят в общия басейн, но са свикнали да смятат това за свое право, и се забавляват докато го правят.
Как да разделим басейна на пикаещи и непикаещи?
За да може, който иска да си се къпе в „пикото”, а който не иска, да се къпе в чистата вода?

Защо пушачите не разбират непушачите?
Много просто:
Проблема е в това, че пушачите по принцип не разбират концепцията с вторичния цигарен дим. Казвам го от опит, разбира се.
На всички пушачи отдавна им е омръзнало да им говорят за вторичен цигарен дим, този който те издишат, и който витае в помещенията, в които се пуши.
Пушачите не се тревожат особено за този дим, тъй като те имат повече вземане-даване с първичния цигарен дим.
Проблемите с вторичния дим изобщо не засягат пушача – това вече са прекалено много неща, за които да се тревожи.
Точно тук се къса веригата на разбирането – вторичният дим е вреден и неприятен, точно толкова колкото и този, който се всмуква от цигарата.

Какво ще имаме, ако „Изолаторите” наистина се случат:
Ще имаме една част от кръчмата, където , който желае, ще има възможността да се насладят на своя релакс с цигарка в ръка. Това ще се случва без да се одимяват и останалата част от заведението. А когато им писне от цигарен дим и започне да им влиза под кожата и да им люти на очите, те ще имат възможност да се пренесат в свободната от дим част от кръчмата, където ще може да се диша нормално, и без риск за здравето.

Предвижда да се направи добра вентилация в помещенията за пушачи за да не се задимява. Стискаме им палци, по тоя въпрос.

Според мен, правата на пушача не се ограничени с нищо.

С тази нова организация се добавя още едно право на избор. Правото на избор на непушача да заведе семейството си някъде, където в комфорт да могат и те да релаксират от напрежението на деня.
Когато това се разбере ясно от всички – че всички имаме своите права да живеем както сме си избрали, но без да накърняваме правото на избор на другите – тогава такива дискусии няма да са  необходими. :о)!

# 739
  • София
не знам, явно електронните цигари са извън обсега, по-скоро са ни риба, ни рак.

Обаче мога да подтвърдя, че електронните цигари по никакъв начин не пречат на непушачите, те даже не ги усещат.

# 740
  • София
стана ми интересно ка би се процедирало в този случай - хем не димят на околните, хем са цигари.

# 741
  • София
Ще демонстрирам на всички желаещи  Simple Smile

За мен това вече е перфектното решение, когато ходя някъде с приятели непушачи, и най-хубавото е, че вече няма да се чувствам виновна, че ги тровя.

# 742
nicofree, повечето пушачи пишещи тук подкрепят забраната за пушене на обществени места. Аз също съм категорично против т. нар. " смесени" заведения, каквато и вентилация да имат. Против съм и да се пуши на места, където хората се хранят. Основното противопоставяне на последните страници е по линията, че пушачите искат да има заведения, където да си изпият кафето с цигара ( например едно на сто), а непушачите държат изобщо да няма такива, най-често с аргумента, че били принуждавани от пушещите си приятели да посещават места, където се пуши или че държавата трябва да се погрижи за пушачите, щото те самите са неспособни да го направят.  Mr. Green
Извинявам се за обобщеното използване на понятията " пушачи" и " непушачи". Голяма част от участниците в дискусията не изпадат в крайности и злобни нападки помежду си.

# 743
 Пушенето по заведенията не ме засяга,защото за разлика от много хора не вися по кафетата. Чудя се обаче кога ще прокарат закон,с който да забранят пушенето на работното място! Самата аз също припалвам от време на време,не съм истинска пушачка,не съм и непушачка, ама ми писна колежките ми в стаята всички да димят и да се прибирам умирисана на бардак от работа! Пушенето официално е забранено,но в стаята всички пушат. Не ми е толкова за здравето,колкото за дрехите и особено палтата зимно време- цигарите смърдят и миризмата попива

# 744
  • София
Последното поставя в неравностойна позиция заведенията, особено ако плащат едннакъв лиценз. Ако ще езаведение само за пушачи, би трябвало да е поне десет пъти по-висока цената на разрешителното.

Нали забраната за работните места влезе още ехеее, поне от година! Би тряябвало да е разписано в корпоративните правилници. мислех си, че поне там се спазва, поне така чувам от познати.

# 745
Последното поставя в неравностойна позиция заведенията, особено ако плащат едннакъв лиценз. Ако ще езаведение само за пушачи, би трябвало да е поне десет пъти по-висока цената на разрешителното.
И защо?

# 746
  • София
защото е по-печелившо.

# 747
защото е по-печелившо.

А стига, бе. Тия хора трябва да са ненормални - да искат да се тровят, вместо да се тълпят в прекрасното съседно заведение за непушачи.

# 748
защото е по-печелившо.
Е, дай всички заведения, които печелят добре да им наложим по-високи данъци и цена на лиценза. А защо не и на магазините?   Grinning Впрочем и ти очевидно не си чела цялата тема. Много непушачи упорито твърдят, че няма такова нещо като отлив на клиенти в заведенията, където са забранили пушенето, дори напротив броят им се е увеличил.

# 749
  • София
защото е по-печелившо.

А стига, бе. Тия хора трябва да са ненормални - да искат да се тровят, вместо да се тълпят в прекрасното съседно заведение за непушачи.

ами, елементарно - човек е роб на страстите си! готов е да плаща много и винаги за тях.

Аз останах с обратното впечатление - че в някои заведения няма отлив, но като цяло има, защото пушачите търсят заведения, в които се пуши.

Общи условия

Активация на акаунт