Резултат при болест на Даун?

• 128 263
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • Малта
Здравейте милички,
следя темата от бременността ми (назад има мои постове)  , както виждате от лентичката вече съм мама на две здрави бебета  Mr. Green отдавна искам да пиша какво се случи с нас, но не смея от суеверие да не дърпам дяволаза опашката ... но от друга страна може моята история да даде кураж на четящиите и участващите в тази тема.

Бременна с близнаци, заченати ин витро, в 12 г.с. отивам  на ФМ и БХС в св. Петка. С голяма радост се срещаме с двете бебета,барабар с таткото, лелята и бабата, докато към края на прегледа лекарката ни каза, че има проблем с едното бебе - нухална гънка 4 мм.. изчакахме резултата на бхс (аз съм на 33 г.) и ми определиха риск за Даун на единият плод 1:6   #Crazy, за другия близнак 1:250 при нух.гънка 3 мм.

Не мога да опиша шокът и последвалите нощи плач при тази новина... лекарката ни  препоръчва хорион боибсия и на давата плода. Три дена след прегледа се подлагам на рискованата процедура (пак във същата клиника)  пет дни във страх и притеснение, докато от лабораторията не ни връщат  пробата порад8 лошо взет  и недостатъчен материал  Shocked

Вариантите в тази ситуация : втора биопсия, изчасване до 16 г.с за амноицентеза или  ..  поемане на рискът.
През това време  аз се информирам, че ако само единият  близнак е с Даун, може докъм 16 седмиица да се направи редукция ... изправям се пред избора или запазвам и двамата или махам едното бебе, без амнои, тъй като за амнио + изчакване на резултатите  ще е късно за редукция и при Даун само на един,  трябва  да махна  и двете  бебета  .Tired

Е, реших да рискувам и ако едното бебе е Даун, ще го гледаме  по най -добрия начин за тези деца. Прекарах останалата част от бременноста с твърдата вяра и молба къ Господ всичко да е наред и с двете деца. Кръстих рисковото бебе Вяра Мария, като благодарност за това, че днес и двамата са живи и здрави   Praynig
Вероятно съмнения  ще таим, докато  не поораснат и не се убедим,  че всичко е ок, защото макар и съвсем  нормални и добре развиващи се до момента, гаранция никой  не дава

Вярата е всичко за мен  Praynig Peace нека да бъде така и за тези които в момента преминават през този ад.

# 526
На близнаци БХС не се прави!!!

# 527
  • София
На близнаци БХС не се прави!!!
Напротив,прави се. Peace

# 528
къде се прави?

# 529
  • София
На много места,отдавна и на близнаци правят вече БХС.

# 530
добре, напиши ги тези места

# 531
medimed, радвам се, че всичко е наред,  нека да растат живи и здрави съкровищата ти!
Изказвам за пореден път възмущение от непрофесионализма и нехуманното отношение на някой БГ лекари, които не се съобразяват с начина си на поднасяне на информация и по-точно с неинформирането на пациентите . Съжалявам, че си преживяла всичко това! От тук на такък ви желая само щастие и радост!  Hug

# 532
medimed, спомням си за твоя случай. Радвам се най-искрено за здравите бебчета и ти пожелавам все така да е Hug

# 533
  • София
добре, напиши ги тези места
Ти си бременна с близнаци и ти предстои БХС ли? Ами попитай си лекаря.
Например- в Света Петка, Малинов, Майчин дом. Всъщност репродуктивните специалисти препоръчват БХС и при близнаци, например в Малинов правят замерванията и след това се взима кръв в Майчин дом.
"Биохимичните изследвания (с вземане на кръв) са възможни само при едноплодна бременност. При близнаци е възможна оценка на риска за синдром на Даун само в първи триместър (БХС I), като се използват описаните по-долу данни от ехографски измервания."
из:
http://tralalink.com/ngl/?page_id=78
 на националната генетична лаборатория

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 18:21 от magnet_for_happiness

# 534
Аз не съм, но други са и нека се знае, че се прави скрининг на близнаци вече, защото до скоро не се правеше.

# 535
  • Малта
Аз лично в св.Петка правих БХС, но скрининга разбира се не определя за кой близнак се отнася рискът, той се прави като допълнителен фактор, който се нанас в една програма и изчислява на база на ФМ факттори и резултатът  от БХС.

Например при мен скрининга даде много добър резултат, без никакъв  риск за отклонения и това понижи общия риск който според лекарите там само от ФМ беше 1:2 на едното бебе и 1:100 на другото ...  ooooh! т.е. след нанасяне   на кръвните резултати  рискът стана 1:6 и съответно  1:250

Но ето  ссега ги гледам как слаадко спят молите бебчета, и всички лекари които са ги наблюдавали казват,  че са напълно здрави и адекватно се развиват. Може да пусна линк със снимчици, да  ги видите, но по -късно от другия комп. Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 10:02 от medimed

# 536
  • Малта
ето малко снимчици на нашите съкровища, Господ да ги пази  Praynig
https://plus.google.com/photos/107714814605986037953/albums/5719 … y=CIiS6uq5w7vJvQE

ааа ... и само да уточня, БХС е био-химичен скрининг  -това е взимане на кръв след което правят скрининг на определени показатели в кръвта, а ФМ фетална морфология, демек УЗД, но по детайлен оглед на плода,  т.е. нещата са различни, казвам го във връзка с някои постово, където момичетата като че ли бъркат нещата .. . ?! ...

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 12:02 от medimed

# 537
medimed, чудесни сте! Големи сладурчета са ти децата!  Пу пу пу, само щастие и любов от тук нататък!  Hug

# 538
БХС не се прави без определени показатели на плода- големина на нухална гънка, дължина на плода и др.
Ти се бъркаш, освен кръвните показатели се взимат и физически показатели на самия плод. Демек, БХС + ФМ, за да се изчисли рискът.

# 539
Да са живи и здрави бебоците,много са сладки- да растат на радост на мама и тати.На 1 юни ще ме оперират - стискайте палци Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт