Предложението за брак - не се случва на всяка

• 78 015
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 135
unadaptable, мен също ме беше страх да се разделя със свободата си, но това не става ли дори и когато няма брак? И в съжителството без брак пак си обвързан с един човек и трябва да му бъдеш верен, делите имущество и деца, т.е. свободата пак я губиш. От тази гледна точка не разбирам кое му е по-свободното на съжителството.

Ами дава възможност да премислиш по-дълго, да свикнеш с новите реалности...знам ли и аз...но  си мисля, че поне стресът ще се размине. Ето сега след толкова години няма нито сянка от тревогата ми в началото, но тогава....кошмари сънувах чак Confused

Щом още премисляш, значи не си сигурна че това е правилният човек. Звучи ми като оставяне на вратичка, несигурност. Това мен би ме стресирало много повече, отколкото брак - ако знаех, че партньорът ми се колебае, че не е сигурен в решението си да бъде с мен и още иска да обмисля и премисля. Колкото до свикването, нали затова е периодът от годежа до сватбата - оставяш си една-две години помежду, и през това време свикваш  Grinning

# 136
  • София
що, Рокси? Не съм негативна, и то двойно!  Crossing Arms
то, това със страха от обвързването се наблюдава вече като тенденция и при двата пола. Колкото по-образовани, с кариера и прочие, толкова повече ги е страх, дори много от тях вярват, че няма дълготрайна любов, или поне толкова трайна, че да ги накара да се оженят. Те просто не вярват вече - нито в любовта (не онази, чисто сексуалната, а онази, другата), нито във верността. И тук става същото. Нещо като "защо да не женя, като половната бракове завършват с развод".

# 137
Andariel,  с усмивка го казах. Мисля, че си права за страха от обвързване. Но според мен е погрешно това да се асоциира с брака. Аз бих казала, че половината връзки завършват с раздели. Статистика едва ли има, хеле за България, колко от съвместните съжителства  се разпадат. Но аз например познавам двойка, която след едно дете и десетина години се раздели.

# 138
kakto почти всичко, и това е безкрайно субективно.
както аз не мога да си представя да живея с когото и да е било без брак, камо ли деца да създавам, за друг това изобщо не е проблем.

откровено казано, все ми е едно дали около мен са омъжени, получавали ли са предложения за брак, приемали ли са или не.

# 139
  • на плажа
 Ох, голяма драма. Хайде сега се покажете като булки, че да се пръснат от яд неомъжените. Коледа е все пак - семеен празник, а както разбирам от някои постове - щом няма брак - няма семейство. Горките самотници!

# 140
Хмз, време беше и за момента брак=сватба Simple Smile

# 141
Ааа, не, аз само съм го закачила с белезници за стола и съм забола брачното свидетелство.  Иначе как ще го задържа вкъщи.

# 142
Ох, голяма драма. Хайде сега се покажете като булки, че да се пръснат от яд неомъжените. Коледа е все пак - семеен празник, а както разбирам от някои постове - щом няма брак - няма семейство. Горките самотници!
хайде сега пък и самотници. нещата са прости в общи линии - на някои така им допада и нямат потребност да се женят, или просто приемат ситуацията. аз не знам ако не съм омъжена как бих наричала примерно приятеля си newsm78 - моят съкафезник ли? съвсем просто -ако съм в брак е мъжът ми, ако ли не- просто приятел/но такъв не би имал ангажимент към мен и децата в моя случай/. това за мен обаче, за другите си е тяхна работа. и не само това - отговорността е друга, ама това пак според мен Wink

# 143
  • Варна
Аз нямах късмет да ми предложат брак, но за сметка на това мъжът ми имаше и му предложих Laughing. Цял живот ще го помни  Joy.

# 144
Шанел, нарочно го правиш, сигурна съм. Скоро не е имало битка в никоя тема.
Аз да си кажа де - в брак съм, не виждам никаква разлика с преди това.

Аз пък виждам разлика, сега след брака е някак по-хубаво.

# 145
Да се бунтуваш срещу брака е разбираемо, когато го приемаш все едно той ти отнема нещо.
На мен брака само ми е дал - дал ми е ново име, нов статус, вече не съм 1, а съм 1+1, нови привилегии, нови отношения.
Когато узаконихме връзката си нещата станаха по-лесни от законна гледна точка  Laughing
Живеем в бюрократично общество, където нещата са къде - къде по-лесни, когато имаш брак с човека, когото обичаш.
В очите на бюрокрацията по-сериозно звучи "съпругът ми", отколкото "приятелят ми"

Работата ми например е свързана с много пътуване по света, едва ли съпругът ми би могъл да ме посети на повечето от тях, ако беше просто 'приятелят ми'
От друга страна той работи на място, където аз не бих имала достъп, ако не бях "съпругата му".
Няма значение, че имаме дете.

Любовта си е лично и интимно изживяване. Брака е въпрос на доверие, договор между двама души.
Ако ги имаш и двете - супер. Ако не - двете могат да същестуват и поотделно. На мен лично са ми предлагали и брак без любов /по взаимна изгода, добре щяхме да си живеем./, и любов без брак /човека беше страхотен, но не искаше законово да се обвързва с друг човек, имаше имоти и.т.н и нямаше доверие на никого/

За мен лично се оказа, че ми е най-лесно и приятно да съчетая брак и любов в едно.

# 146
Съгласна съм с всички, който преди мен писаха че мъжете не предлагащи брак са СТРАХЛИВЦИ...
Познавам няколко такива,с деца  и т.н... Говорите за страх от делба на имуществото - нима ако човек е влюбен и обича истински той ще мисли за имотите си...Не вярвам...Ако мислиш,че човека с когото си след време евентуално ще ти иска от имотите то защо се жениш въобще за него ?...
За мен където има съжителство и деца но няма брак липсва и нещо друго...

Ако гориш от любов никак не е трудно да вземеш един букет и пръстен!То просто ти идва отвътре...

# 147
някои тук пишещи изкарват хората които живеят без брак някакси недъгави и че нещо им липсвало, или не им било наред. има и индивиди, за които бракът е едно голямо НИЩО (щото брак не е равно на семейство или пък семейно щастие, а и неслучайно съществува РАЗВОД), но не обясняват на женените колко са зле. призовавам за повече търпимост. не виждам как моето безбрачие пречи на някой друг да се ожени, щом му харесва   bouquet. нека престанем да се изкарваме черни поради правото си да изберем каквото искаме. в крайна сметка, най важното е че всеки има възможността да направи своя избор и това е прекрасно! да не забравяме, че невинаги е било така.

# 148
Аз съм ретро. За мен е важно да бъде така, както трябва - предложение, пръстен с диамант, цветя и накрая приказна сватба.
Не че това е гаранция за щастие след това, но си струва да се изживее.
Гарантирам - прекрасно е!

# 149
  • Linz
Не може да се обобщава. Има безотговорни мъже, които с лекота предлагат брак. Има и такива, които поради една или друга причина не желаят да сключват брак и въпреки това създават прекрасни семейства с жената до себе си.
На мен продължава да ми е все едно дали има брак или не (с две деца сме, голямото е почти на 10, бракувахме се миналата година). Не беше страшно подписването, но не виждам и смисъл от него.

Sourcherry, а кой казва, че така трябва да е?

Общи условия

Активация на акаунт