Предложението за брак - не се случва на всяка

• 77 689
  • 1 481
  •   1
Отговори
# 1 260
Добре де,проблем ли е да се уреди законово само детето да получи имотите?

# 1 261
И аз пак питам - при толкова семейни имоти, какъв е проблемът да се уреди документално, че при такава и такава ситуация - остават за този и този?

А чисто документално...ако ние си к упим  жилище /Дай Боже Laughing/ съм проверила, че просто го пишем "съсобственици"/има си такъв термин и съответно договор за покупка/ и нещата са точно по изредения от теб начин  Peace

Да. Ако те уведоми. Защото точно такъв случай съм виждала - събирали пари и той човекът купил имот, без да й каже - с общите Simple Smile

# 1 262
  • Бургас
Не тази вечер, Жозефина!!!, претенции могат да имат другите деца към имущество на своя родител. Тоест, това, което сте придобили по време на брака след раздялата се дели между вас. Децата наследяват родителите си - това, което е твоя част от имуществото ще бъде наследено от децата ти, независимо от кой брак са. А при нас - които сме без брак, ако се случи нещо с единия родител, го наследява само детето му, а другият родител го представлява до навършване на пълнолетие, ако е непълнолетно в момента на наследяване.
Доколкото знам е така. Ако мъжът ми, например, направи дете на друга и го признае (ние нямаме брак) това дете има равни права с моето при наследяване на неговото имущество. Всички припознати деца при тези без брак, независимо от майката, имат равни права за наследство. Не знам обаче как стоят нещата, ако брак има и доколко вече извънбрачните деца могат да имат претенции. Затова при развод имуществото се дели, за да не стане каша при последващи бракове и раждане на други деца.
Начин да бъде избегнат моментът с наследяването след смърт на един от съпрузите е да се запише апартаментът директно на името на детето - така евентуалните втори съпруг/а не могат да имат претенции към нищо, както и техните деца.

# 1 263
Ееееееееееееее, бах ти тайните пари събрани - за цял апартамент, доста ще да е покрил  Joy При нас няма такава опасност!

Да, ама то като е н епълнолетно - има настойник! Който се разпорежда.

# 1 264
  • София
Ами това е един от житейските казуси, в които бракът лишава детето на майката от наследството от собствените му баба и дядо.
Да, остава и някаква част, но от гледна точка на справедливост, другите деца на баща и наследяват заедно с нея, при положение, че нямат нищо общо.
Живот, какво да прави. Поднася изненади.

Ако преценят да оставят директно на внуците си наследството, като прескочат децата си има и друг момент. Собствените им деца да останат на улицата, както се случи с леля ми, примерно.
Дойде някаква гола и боса коза, която се омъжи за братовчед ми, а чичо ми, Бог да го прости и леля ми прехвърлиха всичко и в момента, в който той почина, леля ми бе уведомена, че на снаха и много и трябвал апартамента и леля ми да бъде любезна да се изнесе.
Вратът и щях да скърша на тази, без окото да ми мигне, но това е друга тема.

Няма универсална формула.
Винаги има и лош сценарий.

# 1 265
Юличка, да разбрах вече.

Ето, темата навлезе в прагматични и сериозни води. Кво го интересува кой с кого под каква форма спи, важното е после с керемидките какво става, ей. И не ми говорете, че това за вас няма значение, щото просто няма да ви повярвам. Laughing

# 1 266
  • София
Но на мои роднини се случи друго, те са много заможни хора, прехвърлиха всичко на дъщеря си, без да е в режим на СИО. Да, но тя почина мнада. И какво става, нейния съпруг е наследник, заедна с дъщеря им, която е малолетна, ама доста малолетна. И той и е настойник и съответно управлява нейното имущество.
Съвсем скоро след смъртта на съпругата си се жени за друга жена и цялото имущество на първата му жена, което е всъщност наследство от родителите и отива в съвсем чужди хора и деца.
Такъв е животът понякога.

Точно за такива мизерии говорех, и аз съм се нагледала, и то не само професионално, за съжаление. Затова съм фен на чистите работи - каквото е общо, се купува на името на двамата и без брак, което е лично, си е лично. Може да съм млада да ги мисля тези работи, ама не искам след себе си да оставям хаос.

# 1 267

Ако се прехвърли всичко на негово име. Но това доколкото чувам от познати се оказва пречка в един момент. Не можеш да продадеш апартамента, да го ипотекираш и т.н.
Но и при брак и при не-брак ще възникнат сходни проблеми при смърт на единият от партньорите. Защото другият партньор ще стане настойник на детето и ще може да ползва жилището на детето до пълнолетието на детето. А там ще може да живее и новата му жена и новите му деца, а втората му съпруга след време няма никой да може да я изгони оттам /справка темата за самонастаняването - живяла 6 месеца и има вече права/.
Така, че дано да не се стига дотам...  Praynig

# 1 268
То явно точно се окопаеш от едната страна, пък вземе, че животът те нападне от другата Confused

# 1 269
  • България-Швейцария

Проблем е, поне беше преди да влязат в сила предбрачните договори.
Но те са съвсем нова материя, поне за нашето законодателство, изобщо не съм наясно дали и с тях е възможно уреждане точно на този въпрос.

Моите мотиви да не сключвам брак междувпрочем са точно същите като на Flip.
Още повече, че любимият има 2-ма младежа вече отгледани, с които много се обичаме и разбираме, но си имам причини да не желая да ме наследяват.

# 1 270
  • София

Доколкото знам е така. Ако мъжът ми, например, направи дете на друга и го признае (ние нямаме брак) това дете има равни права с моето при наследяване на неговото имущество. Всички припознати деца при тези без брак, независимо от майката, имат равни права за наследство. Не знам обаче как стоят нещата, ако брак има и доколко вече извънбрачните деца могат да имат претенции.

Всички деца могат да имат всички претенции към имуществото на починал родител. Наследява се по равно, без значение кой, кога, от коя майка/баща и в какъв "режим" е роден.

# 1 271
То явно точно се окопаеш от едната страна, пък вземе, че животът те нападне от другата Confused
Peace

# 1 272
Peace
Много, много вярно! 

# 1 273
  • София
Всички деца могат да имат всички претенции към имуществото на починал родител. Наследява се по равно, без значение кой, кога, от коя майка/баща и в какъв "режим" е роден.
Не съм много съгласна. Ако биологичният ми баща е приписал огромната си къща и другите си имоти на името на втората си дъщеря или неговата втора съпруга, аз какви претенции мога да имам след неговата смърт? Вижда ми се изгубена кауза.

# 1 274
КАк така при 6 месеца живеене имам права???
Объркахте ме ептен!

Общи условия

Активация на акаунт