Еманципация в семейството?

• 16 217
  • 315
  •   1
Отговори
# 120
лабрадор е прав. аз смятам, че може би трябва да се дава възможност на бащите и майките да прекарват равни интервали (периоди) от време с децата си. ако са в един град, по половин година, примерно. ако живеят надалече, би били по-сложно. сега ми хрумна де... (говоря за случаи с развод на "нормални" хора, не примерно баща който е биел децата или реципрочното...). или да има как да се договорят.

именно така е в скандинавието
децата имат 2 дома и прекарват във всеки по 2 седмици
това, ако живеят наблизо родителите, за да може детето да посещава същото училище
иначе на по-редки интервал хвърчат насам-натам сами (даже и в чужбина) със САС при другия родител

# 121

Човече, къде в моя постинг го прочете това?  Shocked ...

Това са част от нещата, които имаме, благодарение на еманципацията, а вие ако ви изнася, изкривявайте значението й през някакви жени/мъже, които не са наред с главата и целта им е надцакване.
"моят мъж ми пере гащите, значи аз съм еманципирана" - в този стил, ако си го прочела някъде тук, лично ще те черпя едно кафе. Преиначавате нещата. Чисти дрехи, независимо чии е върпос на хигиена, не на еманципация.

# 122
Човече, аз говоря за кавалерстване, за поемане на сметките, за желание сами да издържат семействата си.. Естествено, че ще трябва да се оправят в домакинството сами и да се грижат за децата си. Това си е нещо съвсем естествено. Това са го правили и баща ми, и дядо ми. За мен не е постижение на Новото време. Като има работа, някой трябва да я свърши.

И много ясно, че не искам да са някакви тирани, чиито жени само готвят и плетат.
Не знам как ти хрумна това. Аз на такава ли ти приличам?  Laughing

Какво разбирам под еманципация съм казала вече- свободата на избор.
Тези междуполови борби за надмощие изобщо не са ми по вкуса. Има ги- и не само в тази тема, а и в други..

# 123
Аз говоря за еманципацията в чистият й вид.

Кавалерстването е др. въпрос, партньорските отношения в семейството също, ако искаш пусни др. тема, че тук много се преплитат нещата Wink ако кавалерстването е с/у цялостна издръжка да получава пълно обслужване вкъщи, съвсем пък забихме в др. посока, а не ми се повтаря до откат едно и също, това са си лични решения, продиктувани от собствени усещания, не ни е там работата, еманципацията е др. нещо  Peace

# 124

Е, кой е чистият и вид? Да няма женска и мъжка работа? Защото това е невъзможно. На теория може да я няма, но на практика тежката работа вкъщи я вършат мъжете.. Или се ползва наемен труд.  Simple Smile

# 125
От латински значи освобождаване от власт.
Писах напред - право да гласуваш, да се образоваш, да се омъжиш, за който искаш, да се разведеш, да родиш, колкото деца искаш, да вземаш решения сама и т.н.
С две думи от предмет, който бащата, а после съпругът мести насам натам, е получила правото да бъде човек, какъвто е.

# 126
За едно и също си говорим. Просто на мен и през ума ми не е минало това с предмета. Не е прието от много години...
За мен чистият вид на еманципацията е да си свободен от физическа, психическа и материална зависимост.

Иначе дискриминация и еманципация са си тясно свързани. Нищо чудно, че малко ги оплитаме в тази тема.. Simple Smile

П.П. Да драсна и една мъжка гледна точка за по-интересно.
Еманципация в семейството е, когато жената има еднакво право на избор като съпруга си.
Да ходи на работа, да готви, пере, чисти, гледа деца- каквото пожелае, стига ситуацията в семейството да го позволява.

# 127
Ами да, за едно и също говорим, но явно само ние Laughing

# 128
Ами да, за едно и също говорим, но явно само ние Laughing

Не им се пише на хората след празниците. Хапнали, пийнали тези дни до припадък.. Сега трябва първо да се настроят на форумска вълна. А събуди ли се синът ми и край с еманципацията и за мен. Добре, че поне имах време да си изпия кафето и да помисля по важни светски въпроси.  Laughing

# 129

Е, кой е чистият и вид? Да няма женска и мъжка работа? Защото това е невъзможно. На теория може да я няма, но на практика тежката работа вкъщи я вършат мъжете.. Или се ползва наемен труд.  Simple Smile

Разбира се, че има женска и мъжка работа. За мен няма нищо по-ужасно от смътните ми детски спомени, в които с възторг се говореше за преизпълнила плана монтажничка, зидаро-мазачка, кофражистка, заварчик...

# 130
И двамата работим, имаме собствени доходи, всеки си харчи парите за онази част от общите сметки, която му е отговорност, останалото за каквото му е кеф. Ако иска, ще спестява, ако не иска - не. И двамата участваме в домакинската работа. Еманципирани ли сме?  Mr. Green

какво означава това? Делите тока и водата наполовина, яденето също и нататък кой каквото иска? това за мен не е семейство, а съквартиранстване. Не погледнах имате ли деца, ама подозирам, че нямате. Какво ще правите утре като ви се роди едно и ти останеш вкъщи на едно майчинство, как тогава ще делите разходите и кой откъде ще харчи за себе си? А издръжката на детето? пералнята от чии пари я купихте? Или пък единият да  спестява и да се лишава, а другият да харчи на поразия, къде дават така!

А, не! Аз такива делби не признавам! Или сме семейство и сме на общ бюджет, или кой откъде е да си ходи!  ако се спестява, то се прави от общите разходи и спестяванията са общи. Ако ще се изплаща ипотека или други заеми, пак е обща сметката, защото дори единият да внася повече или всичките пари, другият също го отгладува този заем.

В момента нямаме деца, имаме общ бюджет, който е съставен от общите пари и на двамата, както и индивидуални бюджети, съставени от личния доход на всеки. Идеята е да се избегне плащането на всички сметки и поемането на всички разходи само от единия, а и двамата да участват (ти си го написала -  "Или пък единият да  спестява и да се лишава, а другият да харчи на поразия, къде дават така!" и ние искаме да избегнем точно това, защото не мислим, че е справедливо, затова и делим общите разходи, пък всеки си посреща личните разходи - не искам от него пари, за да си купя нови обувки например). Не видях какъв е проблема в това, че и двамата участваме в общите разходи?  newsm78 Пералнята ни е подарък  Wink
Когато имаме деца, ситуацията ще се промени, разбира се, защото ще има нов член в семейството. "Ти останеш вкъщи на едно майчинство" - че аз пак ще взимам 100% заплатата ми, докато съм в майчинство, не виждам как раждането ще се отрази негативно на приходите ми?  newsm78 Освен че ще добавим и нови приходи от детски надбавки.
Имам странното чувство, че и двете с 10 c's сте изтъкували погрешно думите ми, но няма значение  Wink

# 131
каква метла? Въпросът за харчовете е не само принципен, но и от практическа важност. Познавам две семейтва, в които  приходите бяха разделени, разходите в общи линии поделени, точно като присъквартирантите. Е, цялата работа се прецака, когато в единия случай се роди дете, а в другия единият съпруг остана без работа. Бяха стигнали дотам да си броята капките, да не би случайно да се мине някой.

Можеш да се успокоиш - нашето семейство не е от тези и макар че живеем заедно, не сме съквартиранти, а имаме съвсем друг тип връзка и отношения  Wink Ако си против деленето на разходите, подкрепяш идеята само единия да носи този товар или просто ей така принципно си против деленето на разходите?  Wink

# 132
Андариел, какво ще рече "...като останеш вкъщи на едно майчинство..."? Една жена ако има достатъчно акъл да си организира нещата преди да забременее или е при свестен работодател може да взима майчински около 1800лв на месец през първата година. Малко ли е това за семейния бюджет?
Ние също уж сме на общ бюджет, но и не съвсем. Не седят парите на куп на едно място, а примерно аз като взема купувам каквото е нужно на детето, той като вземе пазарува храна за нас и оправя сметки, после пък аз плащам примерно горивото за колата, следващия месец - обратното. На който каквото остане си го харчи както сам намери за добре. Единият ако свърши личните си пари казва и другия му дава и така... Няма семеен съвет какво да се купува или да не се купува. Всеки прави с парите си каквото си иска (стига естествено всички останали месечни разходи да са покрити вече). Вече като става дума за някакъв сериозен разход като покупка на голям електроуред, екскурзия или нещо друго тогава само сядаме обсъждаме какво, как и за колко пари. Не го намирам за странно или "съквартирантско" съжителство  Rolling Eyes

Много добре си го описала - горе-долу и при нас е така, но явно за Андариел сме съквартирантки с мъжете ни  Laughing А за майчинството ... и аз наистина не разбрах какво значи "на едно майчинство" като ще взимам 100% от заплатата ми преди раждането, но явно има някакъв скрит смисъл, който ми е непознат  Thinking

# 133
  • София
Тереза, жените, които имат минимален или никакъв доход няма как да разберат това делене на разходите. Ето, аз например винаги съм била за това и така практикуваме вкъщи защото имаме почти еднакви доходи с мъжа ми. Но от един месец ми свърши платеното майчинство върху заплатата и взимам 240лв, с които и да искам няма как да участвам особено в тези разходи още 1-2 месеца докато не се върна на работа. Затова в момента вече ми е ясно защо домакините се изумяват от подобно поделяне на финансовите задължения  Peace

# 134
ами, виж, вече писах 0 въпросът е принципен - какво става, когато статуквото като приходи или отношения се промени под натиска на обстоятелствата. Човек, веднъж свикнал дори в брака да си разполага с парите, после много трудно се разделя с част от тях заради партньора.

Брей, интересно обобщение  Thinking Сигурно нещо ми има щом с лекота ще се разделя с парите ми, ако на мъжа ми му трябват. Явно съм някакво изключение  Thinking Какво става, когато статуквото като приходи и разходи се промени под натиска на обстоятелства - променя се статуквото да пасне на новите обстоятелства, това става. Ако само единия има приходи, временно другия поема разходите, докато отмине кризисния период и нещата се върнат към предишното положение с два дохода, а не с един. Ето това би станало в нашето семейство например.

Клише, брей, поне един човек ме разбра - да си жива и здрава  Laughing Аз разбирам общия семеен бюджет не като "Дай ми банковата ти карта да ида да си купя нови дрешки, защото твоите пари са и мои", а като "Трябва да направим ремонт на апартамента, дай да видим кое колко ще струва и как ще стане плащането - единия да плати това, другия да плати онова, да разделим разхода за третото". Но си права, че жени с минимален или никакъв доход трудно ще разберат деленето на разходите, защото са много зависими от много по-големия доход на мъжа. Явно ако си финансово независима от мъжа ти - си му съквартирантка, а съпруга само ако си финансово зависима от него  Laughing Така разбрах логиката ... За протокола ние също имахме почти еднакви доходи за известен период от време, сега обаче нещата се променят и неговите доходи растат по-бързо от моите поради различното естество на работата ни  Laughing Което не значи, че само той ще поема общите разходи, разбира се - докато имам доход, ще участвам активно и аз.

Общи условия

Активация на акаунт