Еманципация в семейството?

• 16 249
  • 315
  •   1
Отговори
# 180
Рокси, все едно е по отношение на стойността на осигуровките, не на това какво ще получаваш. Те осигуровките на 550лв са около 170лв, но после взимаш 90% от 550, а не от 170. То ако беше същото никой изобщо нямаше да си прави труда да се осигурява  Tired

Клише, разликата е, че по закон се предполага, че работодателя не те е осигурявал на реална заплата само тия заветни 12 месеца. Стига си ги вадила като извадка - ако работиш при него от 5 години, това са не 12, а 60 месеца на реална заплата. Ако използвам примера ти от по - напред - осигуровките върху 500 лв. са 170 лв., та за 60 месеца примерно това прави 10200 лв. и от тях вече можеш да получаваш около 400 лв. майчинство, долу горе - по 9 месеца това прави 3600лв. СЕГА схващаш ли какво трябва да се получава - от тия пари дето ти и твоя работодател сте внасяли в бюджета, част от внесените ти пари да ти се изплатят за майчинство. То предварително е сметнато така, че да не е на загуба държавата, но не са предвидили българските тарикати.

Това е направено за жени, които по принцип вземат близки като размер заплати дари при различни работодатели, щото колко са тия жени на реални заплати осигурявани, които при един и същ работодател са вземали 240, пък после изведнъж 1500лв или пък на старата си работа вземали 300лв., пък на новата - 2000  Thinking
Тъй че не се прави на завеяна. И след като се върнеш от майчинство се предполага, че ще продължи да те осигурява на тия пари, а не отведнъж ей тъй да реши, че ще те преназначи на друга длъжност на по - ниска или по - висока заплата.

Последна редакция: чт, 30 дек 2010, 12:25 от rosy_bosy

# 181
  • София
Моля ви, не си губете времето да обяснявате на Клише, че е сгазила лука! Оправданието е като задните части - всеки си го има, за да му замижа иначе високият морал!

# 182
  • София
Е то по тая логика ако съм била цял живот безработна и започна работа 3 месеца преди да забременея и ме осигуряват на реална заплата ми се събират пак 12 месеца осигуровки за майчинство. Тогава пак ли излиза, че е измамена държавата? Защото ситуацията откъм пари, които е получила като осигуровки е абсолютно същата  Rolling Eyes Щом е прието да се взимат 12 месеца назад, а не 5 години примерно явно НОИ или който там отговаря за това са си направили сметката.

Предлагам да прекратим спора и след N на брой години като почнем да пишем във форум бг-бабба смирено ще наведа глава и ще ви чета как взимате по-голяма пенсия от мен  Laughing

# 183
Като реформират пенсионната система всеки да си има индивидуална сметка на капиталонатрупващ принцип, ще видим кой как ще се осигурява и ще тегли ли от общия кюп.  Wink

# 184
Е то по тая логика ако съм била цял живот безработна и започна работа 3 месеца преди да забременея и ме осигуряват на реална заплата ми се събират пак 12 месеца осигуровки за майчинство. Тогава пак ли излиза, че е измамена държавата? Защото ситуацията откъм пари, които е получила като осигуровки е абсолютно същата  Rolling Eyes Щом е прието да се взимат 12 месеца назад, а не 5 години примерно явно НОИ или който там отговаря за това са си направили сметката.

Предлагам да прекратим спора и след N на брой години като почнем да пишем във форум бг-бабба смирено ще наведа глава и ще ви чета как взимате по-голяма пенсия от мен  Laughing

Колко са тия случаи, без тарикатлъците ?
Предполага се, че повечето жени са работещи поне от две три години на сходни заплати - примерно една продавачка е на около 400-500 лв. заплата нормално, и ако все продавачка е била последните 2-3 години, то като излезе по майчинство, ще си взема около 350-400 лв. майчинство, на колкото е свикнала, и ще й стигат колкото й е стигала заплатата.
Случай като този, който описваш са или би трябвало да са по - скоро изключение, също и жените дето са били на 2000 лв. заплата, пък изведнъж са съкратени без право на борса.
Изобщо ти искаш да ми кажеш, че застраховелните компании са на загуба, щото има случаи да си застраховаш къщата, и на следващия месец да я удари гръм и да ти изплатят застраховката  Wink

Това въведение беше направено за жените, които са на високи заплати, и след като излязат в майчинство изведнъж доходите им падат, целта беше да не променят стандарта си. Точно като продавачката, която споменавам. Жените с ниски заплати, така или иначе не им се променя нищо. Предполагало се е, че случаи на бременни изведнъж преназначени на високи заплати /не забравяй, че първоначално беше 6 месеца назад дохода/, ще са твърде редки тия случаи, или пък безработна почнала високо платена работа тъкмо преди да забременне. Толкова малко, че да не нарушат общия принцип. Обаче не се предвиди българския тарикатлък както казах. заради него ще отпадне тая промяна в закона или ще вземат дохода толкова назад, че да не ти се отрази съвсем реалното повишение на доходите, понеже си повишена преди година, а те вземат дохода 18 или 24 месеца назад.
 А представи си жена, която е била без работа, тя трябва да направи поне 18 месеца на новото работно работно място преди да разчита на майчинство върху заплата, която получава, а не върху минималната.
И накрая по въпроса за пенсиите. Изобщо не говорим за пенсии, а за това че аз и още доста жени има като мен, сме си скъсали задника от работа, получили сме повишение, на по - висока длъжност, получавам добра заплата, и държавата ми дава възможност да изляза по майчинство и да си гледам детето, като получавам първата година толкова пари, колкото съм вземала като заплата. Еми мен напълно ме устройва. 

Последна редакция: чт, 30 дек 2010, 12:46 от rosy_bosy

# 185
  • София
От къде тръгна темата, къде стигна  ooooh!
За еманципацията говорехме май  Laughing

# 186
Това въведение беше направено за жените, които са на високи заплати, и след като излязат в майчинство изведнъж доходите им падат, целта беше да не променят стандарта си.

Ето това на мен ми се вижда дискриминиращо. Значи, за да те примамят да раждаш, ти дават същите пари.
Ами, че ти, ако си държиш на кариера и си на ръководен пост, така или иначе не можеш да седнеш у вас една година. Ясно е кой ще се възползва от това. А и нали говорим за майчинство, деца.. Да не би бебета на продавачката от село "Незнамкъде" са по-безинтересни за държавата от децата на "Г-жа Шеф отдел". Много дискриминиращо. Надявам се някой умен политик или правист да чете тук и здраво да разтърси държавата.

Бърди, наистина доста се отплеснахме май.  Blush
Но ето и това има връзка с темата- майката с високо майчинство ще е по-независима от майката с минимално.

# 187
Това въведение беше направено за жените, които са на високи заплати, и след като излязат в майчинство изведнъж доходите им падат, целта беше да не променят стандарта си.

Ето това на мен ми се вижда дискриминиращо. Значи, за да те примамят да раждаш, ти дават същите пари.
Ами, че ти, ако си държиш на кариера и си на ръководен пост, така или иначе не можеш да седнеш у вас една година. Ясно е кой ще се възползва от това. А и нали говорим за майчинство, деца.. Да не би бебета на продавачката от село "Незнамкъде" са по-безинтересни за държавата от децата на "Г-жа Шеф отдел". Много дискриминиращо. Надявам се някой умен политик или правист да чете тук и здраво да разтърси държавата.

Бърди, наистина доста се отплеснахме май.  Blush

E, не Лили Лу, защо така да ги виждаш нещата - детето на продавачката по - маловажно от това на мениджърката примерно. Идеята е в това, да не се притесняваш да родиш дете, само защото доходите ти после ще са много малки. Аз имам съседка, а и други жени познавам, които работят на заплата около 300 лв. И моята съседка не че е доволна от заплатат си, но сама си казва, че си е родила детето без колебания, щото си стои вкъщи и взема същите пари, дори е малко по - добре, щото няма разходи на път и храна на работа. Същото би трябвало да е и ако вземаш висока заплата - къде е справедливото - последните 2-3 години да си била на 800 лв. заплата примерно, и като родиш - 240.

А жени като Клише /без да визирам точно нея/ объркаха това решение на държавата.
Ето ти пример за жена, която е ощетена от промените последвали "тарикатлъка" свързан с тези 90% майчинство:
Аз разбрах, че см бременна април 2008г. намерихме човек да ме замести, и тя започна при нас на моето място октомври 2008. На стартова заплата 300лв. и изпитателен срок 6 месеца. През март  2009 й изтече срока и от април шефът я назначил на по - висока заплата - 500лв. Но някъде през април колежката е забременяла, не е планувано, но това няма отношение, тя излезе по майчинство декември 2009г. И й взеха дохода 12 месеца назад т.е. 6 месеца по 500 и 6 месеца по 300лв. И естествено се получава 90% от 400 лв. заплата, а ако беше преди промените, щеше да е 90% от 500 лв. майчинството. В същия случай ако изчисляваха дохода от 18 месеца щеше да й влязат 6 месеца от предишната й работа - на 260лв. по някаква програма за временна заетост. А ако беше 24 месеца - щеше да има 6 месеца като безработна върху 240лв. И всичко това става, защото много жени опитаха да прецакат държавата.
Аз също се извинявам за спама и с това приключвам писанията си  Wink

# 188
Не знам, на мен така ми звучи... Един вид, който е печелил повече- има нужда от повече.
Защото майката на ниска заплата може също да се притеснява, но има ли избор?

При нас нещата стоят така- полага ти се толкова и толкова майчинство. Ти решаваш предварително колко месеца ще си в майчинство (има три варианта) и ти разпределят сумата месечно. Ами средната заплата е около 1700 евро, майчинството за 20 месеца е около 600 евро месечно и са си точно за бебето. Представи си, какво става, ако работиш на висок пост и изведнъж получиш смешните 600 евро. Какво правят жените? Чакат с бременността и планират предварително. А всички дами от моите познати, които са на примамливи постове, се връщат след осем седмици на работа. Тази мила страна е социална само към определен слой граждани, а другите си ги ръфа отвсякъде.

# 189
Лили Лу, съвсем друга е идеята. Когато се разболееш, получаваш болничен в % от осигурителния си доход( пожелателно  Wink заплатата ти). Не защото аз като съм болна съм по болна от този с 300лв, а защото системата освен солидарна, отчита и индивидуалния принос. Аналогично с обезщетение при майчинство, пенсии и т.н. Дори при безработица има разлика, само че заради стажа- хората с по дълъг стаж имат по дълги обезщетения.
Така или иначе, осигурителния доход е 2 000 лв, 90% са 1800лв. Хората с кариери получават по голяма от тази сума ( ако са в бизнеса де, за наука не говоря). Счита се, че хората с доход над 2 хил. могат сами да се погрижат за себе си с  горницата- било чрез форми на спестяване, застраховки и т.н.
По отношение посрещане на разходите около бебето,всички получават еднаква сума-200 за първо,600 за второ, ако не се лъжа за цифрите. Друг е въпросът колко е адекватна тя, и защо нямаме детски плащания всеки месец за всички. Обезщетението при майчинство е точно за да те обезщети че не работиш, а не за да си гледаш детето. Като се върнеш на работа ще спреш да го получаваш, но детето ти пак ще има нужда от мляко,памперси, дрехи или каквото там ползвате.

Последна редакция: чт, 30 дек 2010, 14:51 от Рокси

# 190
Една последна скоба да отворя след Рокси:

Една от причините България да е намбър уан в сферата на аутсорсинга е именно това, ниският осигурителен праг. Щото после можеш да вземаш 3000, 5000, 10 000...но работодателят те осигурява макс на 2000. Докато в една Франция, за да вземат 1500 евро, да речем , чисто, колко трябва да е брутната заплата (и какви осигуровки се плащат, е ясно0

# 191
според мен, редно е темата да се върне към караницата за еманципацията, понеже много малко от авторите на отговори са информирани относно законовата уредба за изплащане на обезщетението по време на  майчинство.  то просто няма смисъл да хвърляме примери един към друг - ето тук има инфо по въпроса, за който го интересува: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=547069.0. смляно, сдъвкано и изплюто.
последно по темата с майчинството само: да ви кажа,  аз харесвам как е уредено в бг, само да нямаше толкова масово злоупотреби... с удоволствие бих се възоплзвала от правата си като му дойде времето, понеже откакто работя, спазвам задълженията си. само да не се променят към зле нещата дотогава (то с моя късметм, нищо чудно де)...

# 192
A аз си мисля да съм по майчинство само 3 или 6 месеца колкото и лошо да звучи. Колкото и да не искам да съм еманципирана, имам чудесна професия. Е, ако мъжът ми си спази обещанието да изкарва еди-колко-си пари като вземем да правим деца, тогава с най-голямо удоволствие ще се отдам на домакинстване и никога няма да си помисля за работа. Да я таковам аз тая еманципация Simple Smile

# 193
  • София
Тц, няма да го направиш, ако ще да е милиардер! Ти сама пишеш още във второто изречение, че имаш чудесна професия.

# 194
Може и така да е, но сега ми се почива, че ми се плаче. И никога не ми се работи. Аз съм си домошар. Там до печката, ама глезена, водена насам натам, а не ходеща сама...

Общи условия

Активация на акаунт