Веганството - да споделим опит 3

  • 51 066
  • 750
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 19 992
Момичета, някъде бях мернала ваши рецепти за фалафели. Прерових целия форум и не ги намерих във веганската тема. Пускани ли са такива реццепти или си въобразявам.

# 46
  • София
  • Мнения: 3 909
От тук е рецептата, имаше и други, но тази най ми допадна. Аз не ги пържа, пека ги на хартия

Фалафели

Продукти:
    500 г нахут
    лук - 2 средни глави
    1ч.ч. ръжени ядки
    ¼ ч. лъжичка сода
    сол на вкус,ситно нарязан копър,магданоз - 1 китка
    черен пипер,индийско орехче,малко кимион
    бахар , канела ,карамфил
    2-3 скилидки чесън скълцан
За соса
    кисело мляко - 1 ч.ч.
    тахан - 2 ч.л.
    лимонов сок - 2 ч.л.
    чесън (счукан) - 1 скилидка
    кимион (млян) - ¼ ч.л.

Нахутът се накисва в глинен съд за една нощ със  сода(за да се махнат люспите). Измива се добре и се смила с мелничка с подправките. Полученото се поставя в дълбок съд и се оставч да почива 30 мин., Оформят се малки кюфтенца(оставят се за 15 мин ако сместта не е стояла 30 мин преди това), които пържите до зачервяване. Поднасят се топли.

# 47
  • София
  • Мнения: 460
Ето и цитат от " арабска кухня" във форума:
Цитат
ако искаш погледни този линк: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=44131 има рецепти, които мисля, че са изпробвани.

иначе ето и моята рецепта:
Фалафел
250 гр нахут
1 глава лук
2 ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. бакпулвер или сода бикарбонат
черен пипер, сол, брашно, галета, олио

понякога намаляваме малко нахута и вместо него слагаме бакла, която е предварително накисната и обелена от твърдата люспа. иначе като технология не се различава от тази в линка.  ако нещо не е уточнено ще помогна с удоволствие.

# 48
  • Мнения: 5 714
Маймун, нашата също е Омега, но 8006.

А мъжът ми беше писал последно септември месец това за соко-тата. Надявам се да не се сърдиш, че давам допълнителна информация. А и някой друг може да прочете.

"По принцип все още съм на мнение, че нашия модел си заслужаваше паричкие (около 320$ беше с доставката от Америка), но има едно нещо, което би я подобрило още повече, но го няма в дадения модел.
Става дума за една капачка-ограничител, която се завива на гърлото и по този начин се намалява отвора, през който излизат фибрите и плодовото месо. Когато се натегне капачката, тогава се увеличава престоя на продукта в изстискващата камера, защото се изисква доста по-голямо налягане да го изхвърли през по-малкия отвор и така се извлича значително по-добре сока.
 Ние имаме 2 приставки, като едната е за сок, а другата е за различни теста, брашна и т.н. На приставката за брашна може да се завие въпросния ограничител, но незнайно защо никой не се е сетил да го направи и за соковете.
 Има приставки за различни макарони, спагети, теста и т.н, които да си ги приготвяте самички и после само да се варят, но в нашия случай едва ли някога ще ги ползваме.
 Затова се поразрових да открия някаква алтернатива на нашата сокоизстисквачка и попаднах на фирма Samson. Тяхната сокоизстисквачка изглежда 1х1 с нашата и предполагам, че са взели базовия модел на Омега и са го променили малко. Но добрата новина при тях е, че те си имат въпросния ограничител, който може да се натяга по време на изстискване на сокове.
 Цената и е дори малко по-евтина от нашата, така че това засега е моделът, на който съм се спрял като изисквания и т.н.
 Допълнителна екстра към въпросната сокоизстисквачка, която съм повече от убеден, че ще може да се използва и от нашата е приставката за изстискване на масла от семена и ядки. Тази приставка се купува отделно и струваше около 100$, но ако Ви потрябва, винаги можете да си я набавите. В крайна сметка тя е предназначена именно за Samson Juicer. Ето и линк за какво става дума:
http://www.877myjuicer.com/samson-gb9001-juicer-black.html
 
 Иначе от нашата наистина сме доволни, защото върши работа, не гърми много, няма продукт, който да не е изстисквала досега и най-вече прави чудесни теста и смеси за бонбонки, крекери и т.н.

 Докато търсех линк за Samson Juicer , попаднах и на това, което също не изглежда никак зле:
 http://www.877myjuicer.com/wheatgrass-juicer-healthy-juicer-elec … xen-products.html
  
 Не съм гледал само гаранцията, защото нашата има 15 години, а тази не знам колко, но да ни изкара 5 години, после с огромно удоволствие ще я сменим."

Тази информация беше за едни наши приятели, които си купиха Самсон. Пробвали сме сок от тяхната машинка и наистина по-суха остава пулпата.
 

# 49
  • Мнения: 1 732

Реших да намеря съмишленици и тук , макар че виждам Вери да прави темата   bouquet Hug  здравей .

а ние останалите само  й аплодираме ли? Laughing

все си мислех,че всички, които сме тук,  правим тази тема. Simple Smile Wink
Добре дошла!
Радвам се на нови попълнения, пък и "вегански" на всичкото отгоре Wink


М/у другото как ви се е отразило цялото това време писане в тази тема?Мислите ли,че сте се променили;научили ли сте много нови неща?А как ви се струват другите пишещи тук,след толкова време ....усещате ли някаква промяна в някого?

участието ми по форумите ми се отразява многостранно. Полезно ми е. Е, има и някои минуси, но животът е пъстър. Пък и е въпрос на личен избор.
Срещнах добри хора, добри насоки, единомишленици  и няколко знакови виртуални познанства. За които съм изключително радостна и благодарна.
 Тук ми е добре Simple Smileатмосферата не ми влие отрицателно на здравето, като на едно друго място, където едва ли бих споделила ако чакам дете.

Здравейте, и аз съм от скоро веган. Темата е много полезна.
Искам да ви попитам с какво почиствате кухненският прот и там където готвите. Има ли био препарати за дърво? Моят плот на кухнята е дървен, а биопрепаратите които намирам са за под, за баня, обезмаслител. Не виждам подходящ за дърво / кухненски плот. 
Здравей и от мен.  Hug
Нямам опит с дървен плот,
моят е стандартен, почиствам го с вода, и рядко, ако се наложи и с Фрош.
За теб може би ще е добре да ползваш олио за дървени кухненски изделия. става и за дървени купи , дъски за рязане и т.н. А след него, можеш да почистваш  и  с водичка.


Пшеницата не ми се получи, не зная защо, изхвърлих я на третия ден, беше потънала в нещо бяло и странно, нищо не излизаше от зрънцата, не поникна, а в началото имаше такива изгледи Rolling Eyes
Понякога с пшеницата е трудно покълването. Аз съм се отказала да покълвам твърда пшеница, защото обикновено ми става такава, каквато я описваш и твоята- със скорбялата навън....без кълн. Confused писали сме по въпроса. Дори коментирахме ,че може би са обработени, тези, които не покъват .
Най- добре ще е да намериш пакет, на който да пише "за покълване". Или да покълваш в почва. Peace

За мазнините- много сме ги коментирали. В цитата има някои неточности.
Основни / за мен / за две неща:

1. дали мазнината е рафинирана или нерафинирана./ рафинираната е много по- подходяща за топлинна обработка/
2.  колко наистени или ненаситени/ т.е. с двойни връзки / са мазнините./ колкото са повече двойте връзки, толкова по- ниска трябва да е Т /

Ако съблюдвам тези принципи, спокойно бих казала, че мога дори и   "здравословно " да пържа. Grinning Wink
аз ползвам зехтин предимно , кокосово масло, конопено масло,

Цитат
Soleil*

   
Re: Веганството - да споделим опит 2
« #2086 Вт., 28 Дек. 2010, 00:06 »
   
Здравейте! Весела Коледа на всички  Love

Видях, че сте обсъждали растителните млека за бебета. Овесеното мляко не е ли опасно за деца под 6 месеца и такива, незахранени с глутен?
Ако изобщо се налага да се дава растително мляко на бебе под 6 месец, аз не бих дала от овес, ечемик, пшеница, ръж ....
Точно заради риска от реакция на белтъка в тези зърнени. В началото бих предложила например от елда, киноа, слънчогледови семки и др, после бих въвела първо овес /както и направих / заради това, че той не съдържа пшеничния глутен, а авенин. Има данни ,че той се приема/усвоявя по - леко.
И най- накрая, след 8- 10 месец, пшеница.


# 50
  • Мнения: 189
Ще почна с корите и ще пробвам баница с червено цвекло. Ядох в слънце и луна, питах ви някой дали знае рецепта, но явно не.
...плънката може дабъде напълно сурова настъргана и овкусена или задушена или на пара. Въпрос на вкус и желание  Peace

# 51
  • Мнения: 5 714
Естествено, че не правя само аз темата. Онзи ден, докато пусках новата, видях, че Криси е и в двете. Знаем се от друго място (другите места станаха много  Laughing ). В случая не знам какво е имала предвид. Но ако има желание, нека поясни, за да е всичко чисто и ясно. За мен не е важно.
Разни заслуги не желая да си приписвам. И както 100 пъти съм казвала, всеки е свободен да пуска нова тема и да се грижи за нея.


Наскоро четох в книгата на Казънс Rainbow Green, че препоръчва бадемовото мляко за заместител на кърмата при необходимост при бебета под 6 месеца.

# 52
  • Мнения: 189
Наскоро четох в книгата на Казънс Rainbow Green, че препоръчва бадемовото мляко за заместител на кърмата при необходимост при бебета под 6 месеца.
...да и аз съм чела за бадемовото мляко, но не Казънс, а от друг източник, който не помня сега  Wink

# 53
  • Мнения: 3 869
Съвсем професионален интерес проявявам към това, което пишете за бадемовото мляко!!! Flutter
Ако няко е срещал състав, моля да го копне.
От промишлено произвежданите АМ за веге-бебета съм срещала само вариации на соя. Някои майки веганки дори предпочитат козето мляко. Все пак козето макар и доста по-приемливо от кравето, съвсем не е за малки деца/бебета. На соевите също им намират много косури...

# 54
  • Мнения: 2 654
О, темата е прекрасна! Вери благодаря за труда по направата на новата тема 

Да споделя за кълновете: много ни харесват...ммммм. Най много ни харесват от слънчоглед, но не всички покълват. Вие какъв слънчоглед ползвате за покълване?

А каква леща и просо?

Правих и елда, жито, киноа и ръж. Много хубави станаха.  Исках да попитам как ги съхранявате в хладилник, в какъв съд и колко време след прибиране.

И още нещо на тема кълнове, Норчи беше споменала за афлатоксини...може ли някой да сподели по вече моля?

Малко офф, за което се извинявам. Кажете как сваляте висока Т? Баткото ни е с Т вече 2 дни, а хомеопата иска да го остави сам да се пребори....въобще този новия ни хомео така процедира.

И още нещо колко е нормата на хемоглобина за деца?119 как ви се струва за 3 годишно дете?

# 55
  • Мнения: 3 869
Колко ви е висока Т? Хомепотите няма да се впечатлят, ако е до 39,5... На децата по принцип им е малко по-висока от нашата. До 37,4 се смята за нормална Т за дете. За бебета и до 38..

# 56
  • Мнения: 2 654
Колко ви е висока Т? Хомепотите няма да се впечатлят, ако е до 39,5... На децата по принцип им е малко по-висока от нашата. До 37,4 се смята за нормална Т за дете. За бебета и до 38..

Тя е на тласъци: в един момент е 38 С след 2 мин 39.8 С после пак спада и така. Зная за правилото до 39.5 и се опитвам да го спазвам, не винаги устисквам.

# 57
  • Мнения: 3 869
Само Т ли има? Нищо друго? Предполагам това спира хомеопата да действа за момента; вероятно иска да има по-ясна картина.
Ние карахме 12 часа с 39,8 преди година и хомепатът тогава каза само една серия от последното ХЛ да дадем. В последствие се оказа розеола, която така или иначе е напълно безобидна...

# 58
  • Мнения: 1 732
За бадемовото мляко при най-мъничките,  няма ли риск от амигдалина и от алергично провокиране ?
Моят син дълго време даваше реакция  на орехи.

За висока Т:
-плавно охлаждане с р-р оцет+вода
-много течности- Т -понижаващи чайове- липа, малинови листа,
-няколо пъти с вътрешната, бялата част от кората на лимон от хладилника се минава по гръбначния стълб и се слага на петите като компрес.
 

# 59
  • Мнения: 189
ЧЕСТИТА И БЛАГОСЛОВЕНА НОВА ГОДИНА! НА МНОГАЯ ЛЕТА!!! Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт