Веганството - да споделим опит 3

  • 51 833
  • 750
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 5 714
По-долу споделям детайли и снимки, надявам се, че ще ви е по-скоро любопитно, отколкото досадно!
Естествено, че ще е любопитно. Поне за мен, нищо, че не правя квас. Най-малкото ще споделя с някого, който се интересува от това, а те хич не са малко - интересуващите се. Simple Smile

Много хубав хляб се е получил!

# 331
  • Мнения: 682
Dao, не любопитно, а много полезно за търсещите като мен. Много се изговори за квас и хляб в темата, но съвсем друго е да го видиш с очите си.
Благодаря, че се потруди да ни го покажеш нагледно.   bouquet

# 332
  • София
  • Мнения: 1 417
благодаря ви, момичета, досега ме отказваше фактът, че е времеемко, но резултатът ми харесва, пък и се оказа, че съм приготвила огромно количество квас, което пък ще спести време за по-нататък; като полезна информация: говорих с баба ми, която ме свърза с една жена, която приготвя просфора за църквата (от нея се прави пък нафората за причастие); втори източник са слънце и луна разбира се; трети източник: sourdough.com; и още нещо интересно: хлябът никак не е кисел, чела съм по блогове доста, че хлябът е кисел дори много - няма такова нещо, или моите рецептори за кисело са убити:)

# 333
  • Мнения: 2 132
Dao, не любопитно, а много полезно за търсещите като мен. Много се изговори за квас и хляб в темата, но съвсем друго е да го видиш с очите си.
Благодаря, че се потруди да ни го покажеш нагледно.   bouquet
Peace

Друго си е стъпка по стъпка Simple Smile И аз се навих да правя като гледах снимките. А 4-те захранвания, които са в един ден, през какъв период ги правиш? И дали ще стане да ползвам хлебопекарната?

Жени, асфетида от къде си купи?
Аз подправки купувам от едно малко и сладко магазинче близо до Орлов мост. Собственичката е много мила и добре запозната със стоката си.
 
В Мол Пловдив имаше индийско изложение и щанд с подправки и хрупкавки неща. Един индиец продаваше. Асфетидата е кутийката, която съм показала и беше 50гр 5лв.

# 334
  • Мнения: 1 725
Dao, поздравления за първия ти хляб! Изглежда много апетитно и със сигурност е бил  Simple Smile !
И аз се присъдинявам към въпроса на JeniB за 4-те захранвания.

# 335
  • Мнения: 1 732

Не разбрах за какви поници питаш?За люцерна ли? Е,те в Индия си хранят кравите с нея,не я консумират директно.А бобовите си ги варят.Да речем ако след накисване от предната вечер на другата сутрин се е подал кълна съвсем малко,то така или иначе после отива в тенджерата и се обработва термично.
Освен това да добавя само,че йогите примерно почитат зърнените култури,които растат над земята...


Разбира се,че не само за люцерна Simple Smile
Всякакви . И всякакви кълнове, включително и термообработени.
И аз варя боб. единствено него го кисна цяла нощ.
Интересно ми как след като зеленчуците се нареждат сред лесносмилаемите храни, пониците не ги почитат;те са като зеленчуци. Simple Smile
Dao
Възхитих се!
Гледах, гледах и не мога да се нагледам! smile3501
Поздравления!!!!
От първия път така чудесно да ти се получи!
И не е времеемко, а си е бая трудоемко. Wink

още хич ме няма мен в такива сложнотии. Blush

# 336
  • София
  • Мнения: 1 417
Palia, JeniB, това се случва в последния ден, направих го, за да активирам малко процеса, защото вкъщи не мога да вдигна повече от 23 градуса за кратко, а на кваса му трябва да е топло. Захранванията правех през 3 часа, т.е. в рамките на деня - сутринта бъркам и захранвам, на обед пак, следобед и рано вечерта; в 9 вечерта вече напираше да излиза от буркана, месих и пекох посред нощите, ама то луд умора няма:) та така - това често захранване го направих с цел, не по рецепта; цялото упражнение беше смеска от четене, опит (от години сама пека хляб у нас, но с купешка мая) и интуиция, не съм спазила нито една рецепта и пропорция, на която съм попадала за квас; направих го както го усещах, че става и някак си квасът и аз взаимно се напътствахме Simple Smile не съм ползвала никога хлебопекарна, не знам и как функционира, за да дам адекватен отговор; realist, благодаря!

# 337
  • Мнения: 1 849
Браво, Дао! Много бухнал и вкусен изглежда този квасен хляб!   bouquet
Ако не е достатъчно топло у вас (у нас също) дръж кваса близо до отоплит. тяло (но не и върху него), става по-бързо и не е нужно последното тройно захранване, но пък в случая си направила запаси за хляб поне за 2 седмици напред  Simple Smile Hug

В интерес на истината аз също имам много приятели йоги от доста години и някои от тях си ядат кълнове, а също така повечето следват собствения си усет за храната, а не някакви норми за лесно и трудно храносмилане. Повечето от тях са със 20-25 годишен "стаж" и вече са с изградени хранителни навици и представи за какво и как могат да ядат. Всъщност те не държат да обсъждат храната си в общото интернет пространство, а само със близки и приятели.

# 338
  • Мнения: 5 714
Всъщност те не държат да обсъждат храната си в общото интернет пространство, а само със близки и приятели.
И аз имам същите наблюдения. Wink
И много хубаво правят....

# 339
  • USA
  • Мнения: 675
ॐ, Вери, благодаря ви, че се включихте за соковете  bouquet! Вече не смесвам плодове със зеленчуци и ще се постарая да намаля морковите, а увелича зелените Grinning.

# 340
  • Мнения: 2 761
Интересно ми как след като зеленчуците се нареждат сред лесносмилаемите храни, пониците не ги почитат;те са като зеленчуци. Simple Smile

По принцип проблема на зеленчуците е целулозата.За това и при готвене на пара тя омеква и е по-лесносмилаема.Същото е и с пресните зеленчукови сокове.

Дао,чудесна закваска и хляб.И аз си правих скоро.Квасът позволява Cа,Мg и останалите елементи в пълнозърнестите брашна да станат разтворими и ги прави лесноусвояеми.

Вери и М_Ник,едно е да имаш приятели йоги,друго е да си изпитал в практиката си сам за какво става дума.Токсична кръв,обърната асана и кръвта ти е в главата...Тази работа противоречи на принципите залегнали в системата.Всеки може да се занимава с йога,малко постигат истински резултати.
И намалете кълновете,че ще се задавите от токсини вече-нямам намерение да ви зaсенчвам величието в темата,просто по някой въпроси съм  по-информирана и мисля самостоятелно. bowuu

# 341
  • Мнения: 415

И намалете кълновете,че ще се задавите от токсини вече-нямам намерение да ви зaсенчвам величието в темата,просто по някой въпроси съм  по-информирана и мисля самостоятелно. bowuu


По толкова теми исках да се включа, ама като видях това си глътнах граматиката...

А, въпреки граматиката в главата ми е останал хлябът на Dao...  Crazy
Благодаря ти за обяснението и най-вече за снимките - едно е да кажеш - правих хляб, стана страхотен, друго е като го видим...наистина е страхотен!  Hug
На мене ми е интересно обаче как ще ги съхраняваш тези останалите 10 топчета квас?  newsm78 В хладилника ли?

# 342
  • София
  • Мнения: 1 417
Ом, дебатът малко ми прилича на моята религия е по-яка от вашата, независимо колко е аргументиран. И малко по-общо: живеем във време, в което масовото производство изисква масова консумация на масови неща; отдавна човекът е загубил усещането и убедеността на тялото си кое е хубаво за него и кое не. Тепърва всеки от нас, който е тръгнал по този път на откритието, трябва да открие себе си (във всяко отношение). Не сме се отърсили от една система, за да влезем в друга. Една система казва едно, друга - друго. Страхувам се, че крайният ефект ще бъде като при религията - превръща се в мръсна дума и е нещо много далечно от вярата. Не може да се угоди на всички - това е порочно! Затова не така - като малките деца. Ти знаеш истината за себе си. Не пречи да я споделиш спокойно с всеки тук. Както виждаш хората, които списваме тук, имаме по много въпроси крайно различно отношение, но това не пречи отношението на всички към всички да е добронамерено и всеки да уважава различията в другия. В крайна сметка какво друго е толерантността? Аз лично кълнове не употребявам. Купешките никога не са ми харесвали. Не ми се занимава да правя домашни. Някой ден ще пробвам, за да знам, че ако реша да консумирам кълнове регулярно, знам как да го направя. Но всичко това, ще бъде след като си мина по моя път, а не по пътя на някой друг.

M_Nik - благодаря Simple Smile Наистина имам глям запас, стига като пробвам да го съживя отново да стане:) Щастливата, по препоръка от сайта на слънце и луна чакам топчетата да изсъхнат на стайна температура, после прибиам в стъклен буркан, хартиен плик или нещо подобно. С 1-2 топчета (направих ги по-големки) може да се направи отново жив квас, този път за един хляб.

# 343
  • Мнения: 5 714
И намалете кълновете,че ще се задавите от токсини вече-нямам намерение да ви зaсенчвам величието в темата,просто по някой въпроси съм  по-информирана и мисля самостоятелно. bowuu
A защо си мислиш, че само ти си информираната? Убедена съм, че всички участващи в тази тема, са такива. За мисленето самостоятелно- то се вижда достатъчно добре. Май себе си описваш в цитираното от мен изречение, което е сътворено от зрял, мъдър и спокоен човек.  Joy Ти май беше влезнала да черпиш идеи, а не да ни набиваш канчетата?! На теб нещо като не ти изнася, си готова на живот и смърт да докажеш другите колко грешат, а ти си единствената права. Както едно време беше на тема хомеопатия. Теб ще те посъветвам да намалиш животинската и готвена храна. Май токсините са в твоя организъм, личи си по агресивното ти поведение, което хич не е присъщо на един отдал се на йогата човек. Или си поредния фанатизиран йогин, има ги и такива...
Така и не каза защо са токсични кълновете...С линкове и научни статии, ако може... Joy

Имаш си тема за йога, мисля.

# 344
  • Мнения: 2 761
Аха,да си дойдем на думата-засегната ти е територията.Тема за йогата нямам-пиша от време на време в някои,но там наистина има хармония,защото  списващите там не се държат като ощипани госпожици.Месо не ям-нещо си сбъркала адреса.
От къде измисли,че съм се отдала на йогата? Имам семейство,живея сред хора,общувам даже реaлно с тях.
Хомеопатията ми е много забавна.Радвам се,че си ме прочела навремето,както се радвам и че нищо не си проумяла.
За кълновете-ама не са токсични,продължавай да си ги ядеш,даже в двойно количество,че са много полезни.
Желая ти здраве и напускам терена.Сори,че стана така,но знам,че отдавна го намекваше.

Общи условия

Активация на акаунт