Поредната лекарска грешка

• 50 310
  • 883
  •   1
Отговори
# 285
multimodal, и към министерството да се водят дела,... пак не разбираме най-важното - Закони си имаме, друго куца, ама това не са емоциите, а напротив явно здравият разум. Peace

След като закони си имаме, явно не се спазват... За всяко неспазване на закон - съд... На кой му се разправя сериозно обаче... Колко от вас си знаят пациентските права в лекарския кабинет и си ги отстояват? Колко подписват разни подхвърлени им листи, в които и идея си нямат какво пише? Кой се е почувствал наистина качествено информиран за всяка медицинска процедура, която предстои, какво се цели с нея, какви са страничните ефекти от нея, има ли алтернативи и какви са те? Въобще, хората нито си знаят правата, нито държат някой да им ги спазва...

# 286
"Доколко познаваш здравното законодателство? Нека и аз да задам въпрос.
Промени в ЗЗ бяха направени покрай членството в ЕС, но да ти кажа раздела Права и задължения на пациента си е абсолютна проформа. Затова засегнах темата за такъв закон, в който тези неща могат да бъдат уредени, както впрочем е направено в някои държави с добро здравеопазване. Сигурно ще се повторя, но смятам, че ако правото на информирано съгласие не беше просто фиктивен хвърчащ лист, а родителите на Гери бяха запознати подробно със състоянието и.. едва ли биха взели решение, което съдържа толкова голям риск.

И моля те, не ме карай да копирам тук цялата Европейска харта за правата на пациента, 14 члена са, съвсем кратички, точни и ясни (някои вече копирах). Ако намираш да ги има застъпени някъде из нашите закони, кажи.

ПП. Нищо не предлагам, защото проблемите в здравното законодателство могат да се обсъждат само на парламентарно ниво. "

Не питам за харта и общи постановки- тях ги има достатъчно, има и приложимост на европейското законодателство директно у нас от 01.01.07 г.
Питах за КОНКРЕТНО предложение /я/- пъво, врото, трето. Нещо ясно. И питах първа.
В редица директиви и регламенти постановките са изключително общи и трудно приложими на практика, с общопожелателен и принципен характер. Такива си имаме достатъчно. Редица от тях, както вече писах, са  директно приложими. Дори съда в Люксембург възприема от години директно приложение не само на Регламенти, а и на Директиви, ако и то да не е изрично предвидено в последните, а те да предвиждат транспониране във вътрешното законодателство.
Пресен миналогодишен пример с неприлагането на мерките- забрана за напускане на страната при задължение в големи размери към частно ФЛ или ЮЛ. Позоваването на ВАС е на директива, която предвижда транспониране и която, въпреки липсата на такова, бе приложена от съда директно, въпреки противоречивата разпоредба на законова правна норма от ЗБЛД.
Конкретно питах.
На мен, като гражданин на ЕС, да речем ми стига Хартата на основните права на ЕС, не ми е нужно тя да се преписва в пореден закон. Мога да се позовавам директно на нея.

Пълно е с разни организации и организацийки, които отчитат дейност и вдигат шум, но реално въпроси не решават.

Снежа, аз съм на 36 години и до сега не съм плащала за лечението си, за това, на децата ми, за ражданията си, освен за упойки, които не влизат в КП или за лечение, изследване или преглед при специалист, който не работи по каса или такова, което не е с направление от ЛЛ, направено по мое искане за бързина. Имах едно такова предложение точно за операция на сливици на сина, което ме накара да си избера тутакси друг специалист и друго лечебно заведение. Не съжалявам ни най- малко. Разказах и на редица хора около мен.

Стана ми чоглаво от това, че детето са го гледали няколко души, но цялата им реакция и загриженост се е изразявала в това "Маджунов, погледни си пациентката.". Значи човек може да си мре явно и сигурно, обаче дали ще живее зависи само от Х.
Затова питах момчето- роднината на Гери, защо родителите не са потърсили друг лекар и друга болница? Не са ли били уведомени от другите лекари в ИСУЛ какво е положението или има нещо друго?
Болницата следва да си плати. И ръководството да навикне да контролира, изисква и да носи отговорност. На всяка болница.

Допълнителна такса, викате. Че ние достатъчно осигуровки плащаме. За останалото, което не е по пътека /вече няма и пътеки, тепърва ще гледам какво е приготвено/ си има цени. Аз си знаех, да речем, колко ми е епидуралната упойка, съпругът ми си я плати на касата на болницата, беше джобна сума. Друго никой не ми е искал. За операцията на сливиците на детето ми не са ми искали стотинка. За сърдечната интервенция на съпруга ми- също. Знам колко ми е упойката при зъболекар- има си го написано. Знам какво ми покрива касата и какво следва да си доплатя. Каква още такса да си доплащам? За това, що е договорено като дължимо ми, имам право да си го искам. И си го искам. Приложенията към НРД са достатъчно подробни в описанието на лечебния алгоритъм.

Информиране- страхотни са екипът на ІІІ-та градска, например, на съпруга ми му бе детайлно пояснено от няколко лекари какво се прави, как се прави, какви са рисковете, какво следва, ако се прояви някой от тях. И той е питал за подробности, и на всеки въпрос му бе отговорено. Нито се познаваме с когото и да било там, нито са се държали с нас недопустимо. Напротив.
Стелт, съгласна съм с теб. Във връзка с горното.

Последна редакция: ср, 05 яну 2011, 14:22 от Judy

# 287
Много хора не си знаят правата, но правото на живот е основно и един лекар е задължен да го знае и спазва.
Не съм медицинско лице, не искам и да бъда, но искам като отида на лекар да бъда лекувана и аз и детето ми по всички правила .
Не ми е ясно, защо като отидеш в болница, някой първо ти носи какви ли не бележчици или изисква от теб подобни и ако нямаш какво или ако откажеш да подпишеш?
Това е огромна бумащина, която си мисля, че заема половината време от прегледа ти и лечението.
Първо: престоя се обвързва с куп документация, зад която не се знае какво стой/иди след това да доказваш/.
Второ: те карат и да подпишеш, под нещо за  което повечето не им е известно под какво се подписват, да оставим състоянието в което се подписват.

# 288

Снежа, аз съм на 36 години и до сега не съм плащала за лечението си, за това, на децата ми, за ражданията си, освен за упойки, които не влизат в КП или за лечение, изследване или преглед при специалист, който не работи по каса или такова, което не е с направление от ЛЛ, направено по мое искане за бързина. Имах едно такова предложение точно за операция на сливици на сина, което ме накара да си избера тутакси друг специалист и друго лечебно заведение. Не съжалявам ни най- малко. Разказах и на редица хора около мен.

Стана ми чоглаво от това, че детето са го гледали няколко души, но цялата им реакция и загриженост се е изразявала в това "Маджунов, погледни си пациентката.". Значи човек може да си мре явно и сигурно, обаче дали ще живее зависи само от Х.
За съжаление,аз не мога да кажа същото, нито от собствен опит, нито от наблюдения.
За второто, много одавна лекарят си гледа само "собствения" пациент и евентуално друг в който сте в една стая и подържат с него добри отношения/доно да са добри/.

# 289
Затова питах момчето- роднината на Гери, защо родителите не са потърсили друг лекар и друга болница? Не са ли били уведомени от другите лекари в ИСУЛ какво е положението или има нещо друго?
Момчето няколко пъти обясни какво са казали другите лекари в ИСУЛ, а въпроса ти защо не са потърсили друг лекар и друга болница е излишен, тъй като случилото се е факт и нищо не може да бъде променено.
Ама защо така са направили, ама защо не са направили иначе.......... не наливай сол в раната, хората сигурно и без това се чувстват достатъчно виновни.

# 290
не поради липса на закони, а поради липса на адвокат, който да ги използва, за да защити правата не на виновния, а на пострадалия.".

С това се покрива напълно и моето мнение.

# 291
Преди година ампутираха крака на близък. Колкото пъти сме ходили в болницата, все на дежурни лекари сме попадали /аз не съм търсила специално лекуващ, ако съм искала нещо да питам, най- малкото той не винаги е бил на смяна/ и всеки бе в състояние да ни информира.
Същият близък бе лежал в друга болница, в която състоянието му се влоши. Смени я.
За мен не е допустимо болният да е болен на лекаря, той е болен и болницата следва да организира грижите по него. На него са му дали направление за хоспитализация, не са го зачислили към Х персонално.

Лиана, какво са казали лекарите разбрах, не питах за това.
Не е хич излишно да се разисква. Напротив. Когато човек не е доволен от лекар или лечебно заведение, то негово право е да потърси друг. Нещо повече- следва да го направи. Стига да е наясно с положението.
Изключително важно е кой какво е направил във всеки един момент.
Аз повдигам въпроса основно заради последващите случаи.
Ако не може някой да отговори на въпрос конкретен, то няма смисъл да се пъне. Без друго аз го отправих към друг.

# 292
Страх ме е, че нещата тръгват по стандартния път- тема, плачем, съчувстваме, минава време, темата минава в архива, слиза от новините и така до поредният случай.
А милите родители ...
Петицията за Дани, протеста на който бяхме шепа хора и какво ...
СРСтата  и потреса на високо ниво и пак тишина...
Да не сме смесвали случаите, как да не ги смесваме, та то самото заглавие ги обединява.
Какво трябва да се случи за да има наистина сериозна промяна на лекарските практики?
Иначе по конкретния случай не разбрах за какво писмо става въпрос  newsm78, петиция ако има моля сложете я в първия пост.

# 293

Иначе по конкретния случай не разбрах за какво писмо става въпрос  newsm78, петиция ако има моля сложете я в първия пост.
Виж на стр. 14 от темата има примерен текст (поста е оцветен в синьо). Идеята беше нещо такова да се разпради до институциите - персонално или по електронен път.

# 294
Когато човек не е доволен от лекар или лечебно заведение, то негово право е да потърси друг. Нещо повече- следва да го направи. Стига да е наясно с положението.
Изключително важно е кой какво е направил във всеки един момент.
Ако не може някой да отговори на въпрос конкретен, то няма смисъл да се пъне. Без друго аз го отправих към друг.
Когато човек не е доволен от един лекар, трябва да знае това как?
Първо отиваш на лекар/специалист/ който казват, че е добър и добра болница.
Второ по-добре при усложнения при същия лекар/поне би следвало да знае какво е правил/, важи и за заболекари, отколкото при друг, който не познава пациента.
Това е общо мнение и моето е същото.

# 295
liana** , благодаря ти.

# 296
Не питам за харта и общи постановки- тях ги има достатъчно, има и приложимост на европейското законодателство директно у нас от 01.01.07 г.
Питах за КОНКРЕТНО предложение /я/- пъво, врото, трето. Нещо ясно. И питах първа.
В редица директиви и регламенти постановките са изключително общи и трудно приложими на практика, с общопожелателен и принципен характер. Такива си имаме достатъчно. Редица от тях, както вече писах, са  директно приложими. Дори съда в Люксембург възприема от години директно приложение не само на Регламенти, а и на Директиви, ако и то да не е изрично предвидено в последните, а те да предвиждат транспониране във вътрешното законодателство.
Пресен миналогодишен пример с неприлагането на мерките- забрана за напускане на страната при задължение в големи размери към частно ФЛ или ЮЛ. Позоваването на ВАС е на директива, която предвижда транспониране и която, въпреки липсата на такова, бе приложена от съда директно, въпреки противоречивата разпоредба на законова правна норма от ЗБЛД.
Конкретно питах.
На мен, като гражданин на ЕС, да речем ми стига Хартата на основните права на ЕС, не ми е нужно тя да се преписва в пореден закон. Мога да се позовавам директно на нея.
Добре де, къде е тогава проблема, след като смяташ, че законодателството е приложимо и в тоя си вид. В изпълнителната власт ли? И защо дела срещу медицински лица, болници, РИОКОЗ и пр. са толкова трудни, след като всичко е уредено законово. Надявам се не смяташ, че е само заради липсата на вещи лица.

Конкретно - информираното съгласие продължава да е проформа, след като е заложено в ЗЗ (прогласено в Хартата на основните права на ЕС), на пациентите не се дава никаква информация за състоянието им, не им се разясняват всички възможности за лечение,  рисковете и пр. Някъде може и да го правят, но не е практика. Къде е всъщност проблема, за да не е работеща тази система? Почти ежедневно ни засипват с нелепи случаи на пострадали пациенти и нищо не се променя. Трябва ли всеки гражданин да започне да води дела, за се зачитат правата му?

И на мен ми стана мъчно, че детенцето е било хоспитализирано няколко пъти, но никой не е помислил конкретно за него, а само чий е проблема. Ей това не ми го побира акъла. Нямат ли си болничен протокол, в който да е ясно кой какви задължения и правомощия има, и след като са държвна болница, защо МЗ не контролира това - няма написани конкретни правила и процедури, няма одит. А най-жалкото в цялата тая история е, че няма човещина..  Confused

# 297
Multimodal, ако правораздаването ни беше зле само по отношение на здравните дела- с мед да го намажеш. Аз втора година водя гражданско дело за една тъпа неустойка за неособено голяма сума. Няма вещи лица, няма кой знае какви доказателства освен един договор, няма нищо. И ей го на, 2 години. Сега ми предстои друго, пак по горе долу същата тема, и направо ми настръхва козинката.
Малко по глобално гледайте на нещата, не стреляйте по несъществуващи мишени. Никой не може да ти упражни правата вместо теб самия.

# 298
Има и един друг момент.
Стигна се до най-страшното и тогава излязоха и други потърпевши.
Миролюба Бенатова ги пита подали ли са жалби, отговорът- не!Ами какво да се очаква.
В общи линии жалби се подават, когато трагедията се случи.

Точно така е, както пише Холограма, "Нещата не трябва да се смесват. Към доказването на вината на този лекар трябва да се подходи прагматично, което може да направи само един много добър адвокат. Трудно е, защото главното в евентуални дела, е да се докаже причинно-следствена връзка между действията на лекаря и смъртта на детето, което може  именно добър адвокат...Да се съберат пари на родителите за наистина добър адвокат ще е много полезно в случая, защото за огромно съжаление, често именно обвиняемите, с привидно очевидна вина, имат възможност да си позволят такъв, а пострадалите - не. И действително виновни хора могат да се разминат с адекватно наказание не поради липса на закони, а поради липса на адвокат, който да ги използва, за да защити правата не на виновния, а на пострадалия.".

Има осъдени:
1.Две болници осъдени да платят 150 000 лева за лекарски грешки
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=172357
2.“Осъдиха лекар и болница, осакатили момиче” - обезщетение в размер на 33 502 лв.
http://www.bnews.bg/article-17791
3.” Майка осъди болница, лекари увредили детето й при раждане”- 30 000 лв.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/07/maika-osydi-bolnica-lek … pri-rajdane.94077
4. Русенският окръжен съд осъди двамата лекари
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=475090

адв.Тушанов защитава интересите на Болниците./справка дела/

# 299
  • София
Присъдите влезли ли са в сила?

Общи условия

Активация на акаунт