болест на Хашимото и бременност

• 367 712
  • 2 613
  •   1
Отговори
# 2 280
Ами най-вероятно не сте. Изчакайте още няколко дни и направете пак. Може да има и друга причина за закъснението.

# 2 281
Здравейте, болна съм от Хашимото и ендокринолога ми каза, че забременяването ще е много трудно. Сега ми закъснява с 10 дни, направих 4 теста на 7 ден от закъснението, всички бяха отрицателни. Ще изчакам още малко и ще направя кръвен, но все пак дали е възможно?

С Хашимото СЕ забременява.
Разбира се, но при 4 отрицателни теста, възможно ли е да съм бременна и има ли смисъл да правя кръвен тест?

Не съм много компетентна, но мисля, че при 10 дни закъснение и отрицателен тест - по-скоро не си бременна. Може да е било биохимична бременност, а може причината изобщо да не е бременност.

# 2 282
  • Замък сред облаците
Хашимото е автоимунна болест и означава, че имате антитела срещу щитовидната. Само по себе си не пречи на самото забременяване, по-голямата част от жените забременяват с Хашимото. Вече друг е въпросът дали хашимотото към момента е придружено от активен хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм (хашитоксикоза) или друга екстра. С Хашимото може да се постигне и нормално еутироидно състояние. При закъсняващ цикъл без бременност (с 10 дни закъснение, ако имаше нещо тестът щеше да отчете), си пуснете хормонални изследвания на ЩЖ пълен пакет и вижте дали причината е там. При промяна функцията на жлезата се получават понякога нарушения в цикъла. Също ако сте боледували наскоро (грип, ковид), стрес - това може да са неща, които да се отразят на цикъла. И с хашимото се забременява! Сменете си ендокринолога, ако говори просто ей така.

# 2 283
Хашимото е автоимунна болест и означава, че имате антитела срещу щитовидната. Само по себе си не пречи на самото забременяване, по-голямата част от жените забременяват с Хашимото. Вече друг е въпросът дали хашимотото към момента е придружено от активен хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм (хашитоксикоза) или друга екстра. С Хашимото може да се постигне и нормално еутироидно състояние. При закъсняващ цикъл без бременност (с 10 дни закъснение, ако имаше нещо тестът щеше да отчете), си пуснете хормонални изследвания на ЩЖ пълен пакет и вижте дали причината е там. При промяна функцията на жлезата се получават понякога нарушения в цикъла. Също ако сте боледували наскоро (грип, ковид), стрес - това може да са неща, които да се отразят на цикъла. И с хашимото се забременява! Сменете си ендокринолога, ако говори просто ей така.
Констатацията му за много трудно забременяване беше след изследване на витамини и фолиева киселина. А иначе теста е правен след 7 дни закъснение и днес вече е 10 ден.

# 2 284
  • Замък сред облаците
Така представена информацията е съвсем друга. И хашимотото няма общо в тази връзка. С ниски витамини не забременяването, колко правилното развитие на бременността ще е трудно. Но витамините се наваксват и с внимание към потенциалните дефицити и проблеми всичко ще си дойде на мястото. Успех!

# 2 285
Здравейте!Бих искала да ви попитам на каква цена е прегледа при д-р Начев и дали има нормално свободни часове или е трудно да се доредиш?С хашимото съм и се притеснявам,че тсх е 2,97, а съм в 5-та седмица.Мисля да увелича дозата двойно,дали ще спадне бързо?Много съм притеснена Sad Благодаря ви!

# 2 286
Здравейте, за доктора не мога да помогна, но идвам да споделя, че моето ТСХ беше 4.5 в 6та седмица и за месец слезе под 2 с доза 25мкг Еутирокс. Вашето не е много високо, така че не се притеснявайте, ще го вкарате в норми.

# 2 287
Здравейте, за доктора не мога да помогна, но идвам да споделя, че моето ТСХ беше 4.5 в 6та седмица и за месец слезе под 2 с доза 25мкг Еутирокс. Вашето не е много високо, така че не се притеснявайте, ще го вкарате в норми.

Благодря много!Аз досега редувах 50мг със 75мг,но сега за да го вкарам в норма,мисля да вдигна дозата на 150 за един ден и 100 за друг.

# 2 288

Благодря много!Аз досега редувах 50мг със 75мг,но сега за да го вкарам в норма,мисля да вдигна дозата на 150 за един ден и 100 за друг.
В НИКАКЪВ случай не вдигайте дозата толкова - моето ТСХ спадна от 4 на 0.01 след като ми вдигнаха дозата от 100 на 125 мг. за три седмици. Консултирайте се с лекар и не си правете такива експерименти.

# 2 289

В НИКАКЪВ случай не вдигайте дозата толкова - моето ТСХ спадна от 4 на 0.01 след като ми вдигнаха дозата от 100 на 125 мг. за три седмици. Консултирайте се с лекар и не си правете такива експерименти.

Добре,няма тогава да е толкова много,но примерно 100 редувани със 75 е добре предполагам?Нямам час скоро за ендо,а искам да реагирам по-рано.Примерно да повиша с 25мг.
Също при вас това по време на бременност ли е било?Защото нали тогава нуждата осебено в първите месеци е повишена?

# 2 290
Добре,няма тогава да е толкова много,но примерно 100 редувани със 75 е добре предполагам?Нямам час скоро за ендо,а искам да реагирам по-рано.Примерно да повиша с 25мг.
Също при вас това по време на бременност ли е било?Защото нали тогава нуждата осебено в първите месеци е повишена?
Да, в начална бременност беше (третата). Не се притеснявайте толкова, през първата ми бременност, когато го откриха някъде в 15-16 седмица, ТСХ ми беше 4.5 и го сваляхме с еутирокс 25 мг. Детето си е съвсем ок. И след третата бременност, когато ТСХ спадна до 0.01, детето си е пак ок.
Съветът ми е наистина консулт с лекар за определяне на дозите.

# 2 291
Здравейте,

2,97 не е ниско, но не е супер високо, че сама да си регулирате дозата.  При Начев няма часове така че може веднага да отидете в Майчин дом и да изчакате да ви приеме. Звъннете в ендокринологията да ви насочат за часови диапазон. Той ще ви консултира как точно да го направите. И имайте предвид, че бързо ще спадне - не се притеснявайте. Моето се беше вдигнало до 5 в началото на бременността и след вдигането за месец падна под 2.

# 2 292
Бих минала на 75 всеки ден и по най- бързия начин бих потърсила лекар. Начев поне преди беше всеки ден до обед в ендокринологията в Майчин дом. Отивате и чакате без час. Прегледите са бързи и не се чака много.

# 2 293
И да попитам още нещо-този д-р Начев,първото му име е Емил нали?И той ли е същия,който преглежда в Надежда?Знаете ли на каква цена са прегледите в Майчин дом?Благодаря ви пак!

# 2 294
  • София
Същия е доктора, да. Той преглежда и в МЦ Панацея.  Нямам идея за цените.

Общи условия

Активация на акаунт