болест на Хашимото и бременност

• 365 322
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 135
При кой гинеколаг следите бременността си с тази диагноза? Има ли значение според вас?

# 136
  • София
При кой гинеколаг следите бременността си с тази диагноза? Има ли значение според вас?
Ако е само хашимотото-няма  значение при кой гинеколог се следи бременността,важното е с ендокринолога да следите ТСХ и ФТ4 и да се коригира дозата при нужда.

# 137
  • Варна
Здравейте момичета,

прочетох почти всичко изписано по тази тема тук, но не успях да намеря отговор на моя въпрос.
Аз имам поставена диагноза Хашимото от преди 3г, като след дълги колебания на хормоните и прием на Тироксин, останах на без медикаментозно лечение в продължение на година. След това от хипофункция обърнах в хиперфункция и сега диагнозата ми е Автоимунен тиреодит в хипертириодитна фаза.

Бременна съм в 8г.с. и пия Пропицил. За сега ме следят доста на често, но ето последните ми изследвания :
на 21.07 - фт3 - 3.91 ( 2.25 - 6.00)
                фт4 - 12.03 (9.15 - 23.68)
                тсх - 0.299 (0.35 - 5.00)

на 01.08 -фт3 - 3.18 (2.25- 6.00)
               тсх -1.97 (0.35- 5.00)

Притесних се, че толкова бързо се качва тсх, а според лекарката ми трябва да се стремим да поддържаме хиперфункция, вместо хипо, защото било по-добре за бременноста, т.е. тя няма да спре приема на Пропицил, а само ще коригираме дозата, защото сега ми е малко висока ( в разпределен дневен прием за 5 дни приемам 11 хапчета) и редувам дозите.

Какво мислите вие - няма ли да вдигна така още повече тсх-то, защото аз вече съм на границата?
Също така - според ендокриноложката ми не е необходимо да изследвам фт4, а тук виждам, че вие го следите, да си пускам ли и този хормон?
Има ли нещо, което от опит можете да споделите - как да действам, за да запазя едно здраво бебче до края?

# 138
  • София
fufi_7 ще ти кажа как беше при мен...аз съм с хипо функция и пия лтироксин като по време на бременността стигнах доза 125.
През цялото време ТСХ ми беше  под 1, само за малко в първи триместър ми беше 1,92 и ми увеличи дозата лтироксин.
На всеки 30 дни изследвах ТСХ и ФТ4, никога ФТ 3.

Засега твоето ТСХ е ок,няма място за притеснение,но не съм ендокринолог и не мога да предположа как би се движило по-нататък при прием на Пропицил.Защо не направиш консулт и с друго ендо...

# 139
  • Варна
fufi_7 ще ти кажа как беше при мен...аз съм с хипо функция и пия лтироксин като по време на бременността стигнах доза 125.
През цялото време ТСХ ми беше  под 1, само за малко в първи триместър ми беше 1,92 и ми увеличи дозата лтироксин.
На всеки 30 дни изследвах ТСХ и ФТ4, никога ФТ 3.

Засега твоето ТСХ е ок,няма място за притеснение,но не съм ендокринолог и не мога да предположа как би се движило по-нататък при прием на Пропицил.Защо не направиш консулт и с друго ендо...

Благодаря ти   bouquet, мен точно това ме притеснява - по принцип е редно да пия в тази ситуация тироксин, а не пропицил. Утре ще ходя на преглед да изясним пак с лекарката ми какво ще правим и може бои наистина ще отида при друг лекар, за да се успокоя.
Във Варна можете ли да препоръчате някой добър ендокринолог?

# 140
  • Сфия
във Варна съм чувала за Сарджева, че е добра.

# 141
   Здравейте момичета отдавна не съм писъла тук но сега нещо ме тревожи много.  С автоимунен тереодит съм имам завишени ТАТ и МАТ останалото ми беше ОК и аз по препоръки посещавам д-р Сарджева от Варна през цялата бременност изследвам само ТСХ и ФТ3 и аз незнам защо но това иска
Пия Л-тироксин също по нейно настояване въпреки че ТСХ винаги ми е било в идеални стойности 1.64 преди да забременея но сега към края започна доста да спада
от 1. 08 за 3 седмици спадна на
     0. 83 /0.27 - 4.20/
ФТ3 също ми е било винаги в норма 5. 73 е сега при реф./2.8-7.1/
бях на доза 25мг на ден после ден 25мг на следващия 12.5
сега сам 12.5 но съм доста притеснена
Моля момичетата с подобни резултати да споделят взимали ли са лекарството при тези стойности на ТСХ и не е ли опасно спадането му

# 142
  • Сфия
бебка, според мен ти е назначила Тироксин, защото ТСХ по време на бременност започва да се вдига. Ниските стойности на ТСХ при бременност не са опасни, а високите. Сарджева е искала да си върже гащите според мен. Не се притеснявай!  spoko

# 143
  • Варна
във Варна съм чувала за Сарджева, че е добра.

Да, аз точно при нея ходя и имам доверие на лечението й, но все пак ако имате друг опит, ще бъде от полза  Simple Smile

# 144
  • Варна
   Здравейте момичета отдавна не съм писъла тук но сега нещо ме тревожи много.  С автоимунен тереодит съм имам завишени ТАТ и МАТ останалото ми беше ОК и аз по препоръки посещавам д-р Сарджева от Варна през цялата бременност изследвам само ТСХ и ФТ3 и аз незнам защо но това иска
Пия Л-тироксин също по нейно настояване въпреки че ТСХ винаги ми е било в идеални стойности 1.64 преди да забременея но сега към края започна доста да спада
от 1. 08 за 3 седмици спадна на
     0. 83 /0.27 - 4.20/
ФТ3 също ми е било винаги в норма 5. 73 е сега при реф./2.8-7.1/
бях на доза 25мг на ден после ден 25мг на следващия 12.5
сега сам 12.5 но съм доста притеснена
Моля момичетата с подобни резултати да споделят взимали ли са лекарството при тези стойности на ТСХ и не е ли опасно спадането му

bebka-ki , всички сме с такива притеснения. ИСкам да ти кажа какво сподели моя позната по повод на леченията, които провежда д-р Сарджева. Тя каза, че независимо в какви стойности се движат хормоните й, Сарджева категорично не сменя лекарствата, а само коригира дозите. Тя я посещава вече близо 10г. Това било правилно според нея и така лекувала. Наистина е различен метод от другите лекари, но може би е права.
 Не знам, на мен ми се иска да е права. Тя не спира лекарства ( преди посещавах друг лекар и когато тсх падна ниско - просто спрях приема на тироксин. Аз също съм с Хашимото като теб, но след спирането на тироксина, както бях в продължение на 3г с хипо, обърнах в хипер и сега пак съм на лекартва.) Мисля си, че в този дух, ако не беше спряно лекартсвото щях да поддържам и коригирам постепенно хормона. Още повече да не забравяме, че сега и е лято и е по-трудно за жлезата.
Ако много се притесняваш отиди на друг лекар, но не се притеснявай. Не е страшно за бебчо вече - то си има жлеза, която ти помага и на теб.
Колкото до не изследването на т4, обяснението е че той се произвежда и допълва от хапчетата ти и от т3. Така поне обяснява. И на мен ми е странно малко, защо не го пуска, а на другите места гледат именно него.
Позитивно и спокойно бременеене  Grinning

# 145
  • Сфия
фуфи, ти си с хипер и пиеш Тироксин, така ли да го разбирам? Според мен другият лекар, който ти е спрял Тироксина при хипер е постъпил правилно. А сега през лятото ТСХ пада, а не се вдига. При бременност е опасна хипо функцията. За хипер функция се брои, когато ТСХ падне под 0,1(при бременност говорим). Малко объркани, като че ли ми се виждат методите на Сарджева...  newsm78
А иначе, ако питаш за друг ендокринолог във Варна, майка ми посещава Кирова, в някаква поликлиника в циганската махала. Същата консултира и лежащо болни във Военна болница. Доволна е от нея. Така, като гледам успява да закрепи нещата и ми се струва, че методите й са правилни. Съдя по това, че са сходни с тези на лекаря, който аз посещавам в София-д-р Начев. Той е може би един от най-добрите ендокринолози в момента в България и сигурно най-посещавания.

# 146
  • Варна
фуфи, ти си с хипер и пиеш Тироксин, така ли да го разбирам? Според мен другият лекар, който ти е спрял Тироксина при хипер е постъпил правилно. А сега през лятото ТСХ пада, а не се вдига. При бременност е опасна хипо функцията. За хипер функция се брои, когато ТСХ падне под 0,1(при бременност говорим). Малко объркани, като че ли ми се виждат методите на Сарджева...  newsm78
А иначе, ако питаш за друг ендокринолог във Варна, майка ми посещава Кирова, в някаква поликлиника в циганската махала. Същата консултира и лежащо болни във Военна болница. Доволна е от нея. Така, като гледам успява да закрепи нещата и ми се струва, че методите й са правилни. Съдя по това, че са сходни с тези на лекаря, който аз посещавам в София-д-р Начев. Той е може би един от най-добрите ендокринолози в момента в България и сигурно най-посещавания.

Не, имах предвид че съм с Хашимото, който от хипофункция премина в хипер функция. Мисълта ми беше, че когато бях на прием на тироксин (бях в хипофункция - в началото бях с невъзможни стойности TSH >110,0 при 0.38-4.31) и след лечение тсх падна под 0.001 предната лекарка ми спря лекартвата, вместо да намали дози или да замени в пропицил. И така си стоях около година с много ниски стойности на тсх - без промяна, но лечение не предписваше. За разлика от Сарджева, която за близо месец ме вкара в граници и то перфектни.
Да, може и да има странни методи или поне такива, които аз не разбирам, но съм доволна. Вярно е, че се притеснявам - дали е правилно лечението или не, дали е най-доброто или не, но това е повече в момента заради бременността ми, защото вече се притеснявам за 2-ма  newsm53. Винаги съм за проверка на мненията, така че благодаря за информацията за Кирова.
При мен Хашимото много варира - хормоните се променят като луди и след пробване с друг тип лечение - спиране, почване, сега смятам да проверя и методите на Сарджева, а пък да видим.

Ще пиша за допълнителна информация - когато има развитие Simple Smile

# 147
   Благодаря ви момичета лека бременност на вас и по малко притеснения за всички ни  Hug

# 148
  • София
bebka-ki ТСХ ти е чудесно, аз също имах ниски резултати но даже ми увеличи дозата на лтироксина на 125 т.е не ми  я намали даже, моето беше паднало до 0.17, така че нямаш повод за никакво притеснение!

# 149
Здравейте, извинете, че се включвам, но  понеже и аз съм с Хашимото в 8 месец и реших да споделя моя опит.
 Наистина се знае, че е по-добре да е малко по-ниско ТСХ, отколкото по-високо, но при мен се получи неприятната ситуация да падне до 0,3, което доведе до сърцебиене, високо кръвно и редица изследвания, докато се разбере, че е от ТСХ-то- намалихме рязко дозата и за 10 дни нещата влязоха в норма, последно беше около 1.4. Д-р Тодорова каза, че може да се очаква подобна реакция при ниско ТСХ и е хубаво да се качи. Така, че е дота индивидуално, но нито една от двете крайности не е хубава.

Общи условия

Активация на акаунт