Майчинството счетоводно - 37

• 29 671
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Елфита много благодаря! Hug  bouquet  bouquet
Забравих да питам къде трябва да отида за да направя това (да прехвърля майчинството) и преди или след като се върна на работа? Ако е преди колко по-рано е необходимо.

# 361
  • Пловдив

Трябваше първо да уточните във въпроса, че сте осигурявана на няколко места. Така зададен е подвеждащо.

да,въпросът беше зададен некоректно и затова получи и такива отговори

Здравейте!
Моя позната беше в отпуск за отглеждане на дете, като 410 ден изтече на 11.01.2011 г. Очаква второ детенце с ВТР 26.06.2011 г. Намерението и беше да използва болничен за общо  заболяване до 45-дневния болничен. От 12.01.2011 г. АГ и е издал болничен за 10 дни, който е представила на счетоводителката заедно с прил.4. Счетоводителката и се обадила вчера и и казала, че в НОИ са отказали да приемат документите. Познатата ми е звънила в НОИ за консултация и служителката и е дала отговор"Този номер вече не минава, анулирай си болничния!" newsm78Не са ли длъжни да приемат документите и ако лицето не е правоимащо да издадат разпореждане с конкретните причини? Какво ще я посъветвате да направи-да настоява ли да и бъдат приети документите или да не се занимава, а да си получава 240 лв.?

да,й подадат пак документите
няма как този номер да не минава-не е в нарушение

Момичета имам въпрос по отношение на първа страница - има ли промени в процедурата по прехвъряне на майчинство, т.е. актуализирана ли е тази процедура ако има промени в нея?

актуална е

Здравейте,мили мамиSimple Smile.Искам да попитам нещо,което ме вълнува.Ще ставам майка Simple Smile,щастлива съм,на пук на кризата и на увеличеното на 18 месеца назад за майчинство доход,но както и да е.Термина ми е за 23 март 2011г.,но аз съм в болнични от 08,12,2010.
Първият ми въпрос ще се промени ли майчинството ми от този факт,осиг.ме на 1000 лв.-взимането на болничен няма да ти промени обезщетенето ако 6 м преди декември си била на 100о лв  и ако болничните ще с комисия до 45 дневния.защото база аза обик болничено от 2011 е 12 м
Вторият ми въпрос,45-дневния болничен ми започва от 06,02,2011,но се пада неделя и болничния ми ще бъде от 07,02,2011.Това пречка ли е нещо или не?-не,няма проблем-точно така се прави
Благодая Ви!

Елфита много благодаря! Hug  bouquet  bouquet
Забравих да питам къде трябва да отида за да направя това (да прехвърля майчинството) и преди или след като се върна на работа? Ако е преди колко по-рано е необходимо.

прехвърляш след като се върнеш на работа

ако ще го прехвърляш на майката ти като работеща-документите ще ги оправите чрез двете фирми и счетоводители
ако ще ползваш соц програма-чрез социалните и Бюрото по ткруда

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 13:47 от Elfita

# 362
Елфита,много  ти благодаря,но на 1000 лв съм от 07,2010 г.,т.е. нямам 6 месеца.Какво се променя в случая?

А и болничните ми са от комисия.

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 15:35 от AnMary

# 363
  • Пловдив
Елфита,много  ти благодаря,но на 1000 лв съм от 07,2010 г.,т.е. нямам 6 месеца.Какво се променя в случая?

влиза ти само един месец,през който не си на 1000 лв-няма да е съществено отражението
и все пак зависи на колко са те осиг през юни-колкото по-малко,толкова повече ще се отрази на обезщетението
но нищо не може да направиш вече

# 364
 Привет!

Преди време, майката можеше да ползва 1 година неплатен отпуск, до навършване на 3 години на детето. Валидно ли е още това? Ако да- приема ли се за трудов стаж тази година и какви разходи има работодателя?

Благодаря!

# 365
Благодаря отново Елфита:),на 740 съм осиг.Съжалявам ,че те питам питам........Би ли ми казала сега от кой месец да изчислявам тези 18 месеца,след като термина ми е на 23,03,2011

# 366
  • Пловдив
Привет!

Преди време, майката можеше да ползва 1 година неплатен отпуск, до навършване на 3 години на детето. Валидно ли е още това? Ако да- приема ли се за трудов стаж тази година и какви разходи има работодателя?

Благодаря!

не,не е валидно вече /за родителите с брак/
всеки има по 6 м и не може да ги прехвърля
зачита се за стаж
раб плаща само здравна вноска

Благодаря отново Елфита:),на 740 съм осиг.Съжалявам ,че те питам питам........Би ли ми казала сега от кой месец да изчислявам тези 18 месеца,след като термина ми е на 23,03,2011

за базата се гледа 45 дневния,а не термина

той ти е някъде през февруари
базата ти е янураи 2011-август 2009

ииииии шъ черпиш една бира  Mr. Green

# 367
ами да попитам някой ще взима ли социално маичинство или там каквото се води.....някой ако знае ще може ли да ми каже какви документи ми трябват??? Hug

# 368
  • София
На болничния ми е сгрешен адресът на работодателя, дали ще имам проблеми с НОИ за това, от счетоводството ни го взеха и казаха, че нямало проблем и сега се чудя трябваше ли да им го давам така

# 369
  • София-Младост
На болничния ми е сгрешен адресът на работодателя, дали ще имам проблеми с НОИ за това, от счетоводството ни го взеха и казаха, че нямало проблем и сега се чудя трябваше ли да им го давам така
Не би трябвало да е проблем.

# 370
  • Пловдив
Привет!

Благодаря!

не,не е валидно вече /за родителите с брак/
всеки има по 6 м и не може да ги прехвърля
зачита се за стаж
раб плаща само здравна вноска

Здравейте,
и мен ме вълнува въпроса за тези 6 м. неплатено майчинство.
Върнах се на работа след 2 години платено майчинство, но имам много проблеми в отношенията с шефа и сега почти съм принудена да напусна, просто е нетърпимо отношението му.
Въпросът ми е мога ли да ползвам тези 6 м. неплатено майчинство, при положение, че детето ми посещава държавни ясли и че вече съм се върнала на работа?

# 371
  • София-Младост
Да, можете.

# 372
  • Пловдив

Благодаря за отговора!
Скоро ще излезна в болнични (лека операция ще си правя), след което мисля да си пусна платен отпуск (ако ми разрешат) и след него неплатен.

Има ли някъде формуляр на заявлението, което трябва да се подаде за този неплатен отпуск?
След като детето ми ще е малко над 2,6 г. колко отпуск ми се полага - 6 м. или по-малко, оставащите месеци до 3-тата година? Дано съм се изразила ясно  Blush

# 373
  • София-Младост

Благодаря за отговора!
Скоро ще излезна в болнични (лека операция ще си правя), след което мисля да си пусна платен отпуск (ако ми разрешат) и след него неплатен.

Има ли някъде формуляр на заявлението, което трябва да се подаде за този неплатен отпуск?
След като детето ми ще е малко над 2,6 г. колко отпуск ми се полага - 6 м. или по-малко, оставащите месеци до 3-тата година? Дано съм се изразила ясно  Blush

Отпуска е 6 месеца за всеки родител и е за перодът от 1до 8 годишна възраст на детето, а не до третата. Не се отказва от работодателя, но молбата се подава минимум 10 дни преди ползването. Внасят се здравни вноски, които са за сметка на работодателя и периодът се зачита за трудов и осигурителен стаж без осигурителни вноски.

# 374

Здравейте!
Моя позната беше в отпуск за отглеждане на дете, като 410 ден изтече на 11.01.2011 г. Очаква второ детенце с ВТР 26.06.2011 г. Намерението и беше да използва болничен за общо  заболяване до 45-дневния болничен. От 12.01.2011 г. АГ и е издал болничен за 10 дни, който е представила на счетоводителката заедно с прил.4. Счетоводителката и се обадила вчера и и казала, че в НОИ са отказали да приемат документите. Познатата ми е звънила в НОИ за консултация и служителката и е дала отговор"Този номер вече не минава, анулирай си болничния!" newsm78Не са ли длъжни да приемат документите и ако лицето не е правоимащо да издадат разпореждане с конкретните причини? Какво ще я посъветвате да направи-да настоява ли да и бъдат приети документите или да не се занимава, а да си получава 240 лв.?

да,й подадат пак документите
няма как този номер да не минава-не е в нарушение

а защо е нужно на майката да е в болничен до термина?! - при нея има застъпване на майчинствата
ако е в болнични, ще й се преизчисли предстоящото майчинство по новия закон

Общи условия

Активация на акаунт