Майчинството счетоводно - 37

• 29 735
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Мерси,Elfita.
Не искам да подвеждам работодателите ми да ме "чакат".Какво е решението.Ако се самоосигурявам или  го прави съпруга ми.Не е ли вариант,да се самоосигурвявам,но документите да минават през фирмата  все едно не съм напуснала(малко гадно ,но..)

какво разбираш под самоосигурявам
може да им кажеш,че ще напускаш-макара че е тъпо-имаш си право на майчинството,отпуска платена и неплатен
и ти сама да си плащаш здравните по време на майчинството и на неплатената,ако ползваш

Здравейте,изчетох темата ,но не намерих отговор на моя въпрос.Предварително благодаря на мамите,които отделят от времето си и отговарят на въпросите ни.Моето питане е следното:В момента съм в майчинство за второто си дете(децата ми са природени).Имам натрупана отпуска от 2007 год. до сега.Мога ли сега да си прекратя майчинството и да си пусна отпуска за 2007 и 2008 година и после пак да съм в майчинство,или трябва да се ползва цялата натрупана отпуска и после пак да изляза по майчинство?И работодателя има ли право да ми откаже сега ползването на отпуска-платения.Дано да сте ми разбрали въпросите,че малко объркано стана.

можеш да ползваш отпуската за 2007 и 2008 и после пак да излезеш в майчинство.по време на отпуската ще получаваш и 120 лв майчинство
раб няма право да ти откаже да ползваш отпуска-ако ти прави проблем,отиди в инспекцията по труда

# 571
Благодаря ти Elfita но пак с едно въпросче-на каква база ще се изчислява отпуската,знам че е 12 месеца но би ли ми казала ако я пусна сега през февруари кои месеци ще гледат

# 572
Здравейте,
сина ми става на годинка в края на март. Свекърва ми поема 2-рата година майчинство. Колко време предварително трябва да се подадат документите в НОИ?

# 573
  • София-Младост
Здравейте,
сина ми става на годинка в края на март. Свекърва ми поема 2-рата година майчинство. Колко време предварително трябва да се подадат документите в НОИ?
Предварително? Не се подават преди това, при теб няма промаян за прил.12, така че вие си подайте документите до работодателите, пък те счетоводителите м.04 ще ги внесат в НОИ.

# 574
  • Пловдив
Благодаря ти Elfita но пак с едно въпросче-на каква база ще се изчислява отпуската,знам че е 12 месеца но би ли ми казала ако я пусна сега през февруари кои месеци ще гледат

пл отпуск се смята въз основа на последния месец,в който имаш 10 отработени дни-т.е на заплатата ти от преди майчинството

# 575
  • София
Малко въпросче и от мен.

В момента първите 3 дена болничен се изплащат от работодателя на 70 процента.
А ако болничният е за гледане на дете пак ли изплащането е в размер на 70 на сто?

# 576
пл отпуск се смята въз основа на последния месец,в който имаш 10 отработени дни-т.е на заплатата ти от преди майчинството
А ако преди отпуската съм била в непрекъснат болничен  за общо заболяване, как ще бъде изчислена? Ако съм в болничен от 01.11.2010 до 28.02.2011 и взема 10 дни от 01.03-14.03 отпуска тя на база февруари 2011 или на база 10.2010 ще бъде изчислена?

# 577
  • София-Младост
Малко въпросче и от мен.

В момента първите 3 дена болничен се изплащат от работодателя на 70 процента.
А ако болничният е за гледане на дете пак ли изплащането е в размер на 70 на сто?
Да.

А ако преди отпуската съм била в непрекъснат болничен  за общо заболяване, как ще бъде изчислена? Ако съм в болничен от 01.11.2010 до 28.02.2011 и взема 10 дни от 01.03-14.03 отпуска тя на база февруари 2011 или на база 10.2010 ще бъде изчислена?
На база 10.2010 ако имаш отработени 10 дни за месеца.

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 15:03 от AnMary

# 578
Ала-Бала   bouquet Благодаря!

# 579
  • around the world
Здравейте,
имам следния проблем. В началото на януари си прекратих преждевременно отпуската за гледане на дете до 2 г. възраст и излязох в платен годишен отпуск след който ще се върна на работа.  За съжаление няколко дни по-късно ми се наложи да прекъсна платеният си годишен отпуск поради болест на едно от децата ми. Бях 7 дни в болничен след което отново пуснах молба за отпуск, за да изчистя натрупания отпуск( по молба на работодателя). За съжаление отново сме болни, но нашият
д-р ми каза че трябва да имам поне един отработен ден между предишния болничен и отпуск, за да се мога отново да изляза в болничен. Това наистина ли е така? Опитвах се да се свържа и с НОИ, но за сега без успех. Дали е възможно някакво решение в този случай или?
Благодаря ви предварително  bouquet!

# 580
  • Пловдив
Здравейте,
имам следния проблем. В началото на януари си прекратих преждевременно отпуската за гледане на дете до 2 г. възраст и излязох в платен годишен отпуск след който ще се върна на работа.  За съжаление няколко дни по-късно ми се наложи да прекъсна платеният си годишен отпуск поради болест на едно от децата ми. Бях 7 дни в болничен след което отново пуснах молба за отпуск, за да изчистя натрупания отпуск( по молба на работодателя). За съжаление отново сме болни, но нашият
д-р ми каза че трябва да имам поне един отработен ден между предишния болничен и отпуск, за да се мога отново да изляза в болничен. Това наистина ли е така? Опитвах се да се свържа и с НОИ, но за сега без успех. Дали е възможно някакво решение в този случай или?
Благодаря ви предварително  bouquet!

не,няма такова изискване-може да си пуснеш болничен отново

# 581
  • around the world
Elfita, благодаря ти за бързия отговор  bouquet!
За съжаление  явно има някаква нова промяна, защото най-накрая се свързах с НОИ, които ми казаха. ,че било абсолютно задължително между 2 болнични да имаш поне един отработен ден. И това че между болничните съм била в отпуск си е мой проблем  #Crazy. Мога да си остана в отпуск, но за да ми се полага болничен трябвало да се върна поне за 1 ден на работа.
Абсолютно безумие!

# 582
  • Пловдив
За съжаление  явно има някаква нова промяна, защото най-накрая се свързах с НОИ, които ми казаха. ,че било абсолютно задължително между 2 болнични да имаш поне един отработен ден. И това че между болничните съм била в отпуск си е мой проблем  #Crazy. Мога да си остана в отпуск, но за да ми се полага болничен трябвало да се върна поне за 1 ден на работа.
Абсолютно безумие!

ами не знам кой ти е отговорил от НОИ,но не е така-да,не може да имаш два първични един след друг.но при теб не е така,защото имаш отпуск платен между тях

моля и колегите да се включат

също пиши до НОИ,за да получиш официциален отговор

# 583
  • Бургас/Пз
Самоосигурявам се като ФЛ , упражняващо свободна професияи се интересувам от къде трябва да си извадя удостоверението за доход, което искат да се представи за получаването на детски. На мъжът ми ще го издадат от фирмата, обаче за моето се чудя??? До сега не сме получавали и двамата, тъй като дохода ни е бил над 350лв на член от семейството!

# 584
  • around the world
Абсолютно безумие!

ами не знам кой ти е отговорил от НОИ,но не е така-да,не може да имаш два първични един след друг.но при теб не е така,защото имаш отпуск платен между тях

моля и колегите да се включат

също пиши до НОИ,за да получиш официциален отговор
Мерси Elfita, сега ще пиша. Господина който ми отговори беше абсолютно категоричен , че ползваният платен годишен отпуск между  два болнични си е мой проблем и НОИ няма  да ми изплати втория болничен.

Общи условия

Активация на акаунт