След "1001 нощи" - Приказката прелива в безкрайна песен 158 (17)

• 32 493
  • 725
  •   1
Отговори
# 495
Варна  Laughing Hug Hug
И като се замислиш,че това е само началото!
Ще ни уморят и нас! Laughing Laughing

# 496
  • В центъра на България
"Muhteşem Yüzyıl"--Matrak--Show TV-12/1/2011

http://www.youtube.com/watch?v=J_EInvPDfzg

# 497
Като си хапваха маслинки Сюлейман й разказваше колко верен, добър приятел му е Ибрахим.

Хюрем: Искам и аз. Искам да ти бъда приятел, сподвижник, да бъда твоята любов.
Сюлейман: Ти май ревнуваш от Ибрахим.
Хюрем: Да!

Пред огледалото

Сюлейман: Откъде се взе такава? Откъде?!
Хюрем: Морските води ме доведоха при теб. Очите ми, устните ми, сърцето ми са твои.

# 498
Като си хапваха маслинки Сюлейман й разказваше колко верен, добър приятел му е Ибрахим.

Пред огледалото

Хюрем: Морските води ме доведоха при теб. Очите ми, устните ми, сърцето ми са твои.

Варна, ама и ти си мноого сладкодумна - маслинки, любов, морски води, устни, сърце...Е!

От всичко това, само маслинки можем да си набавим! Joy На Сюлейман ще му се любуваме отдалеч!

# 499

Пред огледалото

Варна, ама и ти си мноого сладкодумна - маслинки, любов, морски води, устни, сърце...Е!

От всичко това, само маслинки можем да си набавим! Joy

Не знам къде го е научил този номер с маслинката Халит, ама добре му се получи.  Grinning Grinning Grinning

Да добавя и репликите след "кекса".

Сюлейман: Александра
Хюрем: Твоята робиня, твоята фаворитка Александра.

Отпуска главицата си на султанските гърди и заслушана в музиката казва

Хюрем: Цигулка... Много е хубаво.
Сюлейман: Ибрахим свири. Да, чудесно е.
Хюрем: Кой е Ибрахим.

# 500
http://www.engingunaydin.com/anasayfa.php

http://www.bitkimarket.org/engin-gunaydin-kimdir-biyografisi.html

За този актьор имаше публикувани добри думи в темата.

# 501
marman,на мен и той ми допада,но повече ме впечатли  главния евнух-Сюмбюл,мисля,че беше името му.

# 502
Варна    bouquet  bouquet

# 503
Цитат
marman,на мен и той ми допада,но повече ме впечатли  главния евнух-Сюмбюл,мисля,че беше името му.

Май обърках евнусите! JoyТози не беше главния! Joy Joy Joy

Много евнуси, много чудо, fresh! Shocked

# 504
Малко за разнообразие. Гледах на Халит шлема и ми беше доста странен с него.

1553 г. - Бусбек срещнал турската войска на север от БудаПеща. Унгария след битката при Мохач (1526 г.) била вече под турска власт. Бусбел бележи, че турската войска имала шарени копия и щитове, украсени със скъпоценни камъни, саби с хубави ножници, бели чалми с боядисани пера, дрехи червени, коне арабски, великолепно оседлани и натъкмени. Унгарската столица Буда, седалище на турския бейлербей ,, изглеждала полуразрушена. В града имало войски, които живеели в неизмазани и изкъртени къщи. Еничерите носели дълги до земята дрехи, като калугери, с златен рог на чалмата. Из Унгария имало пръснати 12,000 еничери. От Буда-Пеща пътниците пристигнали в Белград, град стар, обиколен с двойна стена, по която стърчели назъбени кули. Старата крепост стърчала на брега, гдето се влива Сава в Дунава, Градът бил населен с турци, сърби, гърци, евреи, маджари и далматинци. Превзет от турците преди 32 години (1521), той много време служел за врата на турските нашествия в Европа. От Белград пътниците поели правия главен път за Цариград през Ниш - София - Пловдив - Одрин. Във всеки от тия градове имало построени страноприемници-кервансараи. По целия път писачът се чуди на българската селска носия, която била „болярска".

Сулейман Великолепии (1520-1566) бил последният султан, който лично предвождал еничерите и спахиите във войните. След него султаните вече не отивали на война, а изпращали великия везир, пък те са наслаждавали в харемите си.

По пътя от Дубровник за Цариград пьтниците забелязали че турците никъде не поддържали старите кули, крепостите и градските стени. Всичко било изоставено на хората и на времето да го разрушават и унищожават. Действително, облягайки се на своите непобедими еничери, турците не давали никакво значение на крепостите, дори ги презирали.

varna72,  bouquet  bouquet  bouquet

# 505
Цитат
marman,на мен и той ми допада,но повече ме впечатли  главния евнух-Сюмбюл,мисля,че беше името му.

Май обърках евнусите! JoyТози не беше главния! Joy Joy Joy

Много евнуси, много чудо, fresh! Shocked
Яшак!  Joy Така ли беше, Варна?! Hug Фрешче, Сюмбюл ли беше, Зюмбюл ли беше - големи чупки, голяма физиономия... Joy Joy Joy

# 506

Ясак! Забранено!

Всичко в харема е ясак! Joy  Даже и еркек ясак (мъжете), на което новите момичета първо се учудиха, ама после им стана ясно каква е работата.

# 507
Павче, благодаря ти за информацията. Същото си го мислех, когато четох Роксолана - какъв султан - с огромна власт, а тръгнал на военни походи. То си е въпрос на чест и дълг...Но неволно човек се замисля...При такава голяма войска и сума везири. А ето, че Сюлейман е бил последният такъв...Благодаря ти! А за кулите и крепостите в други времена колко се е разчитало на тях...дори има такива изрази - добре укрепена крепост, укрепен град, огромни порти, външен и вътрешен град и т.н.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 22:43 от Mydream

# 508

Ясак! Забранено!

Всичко в харема е ясак! Joy  Даже и еркек ясак (мъжете), на което новите момичета първо се учудиха, ама после им стана ясно каква е работата.

Между другото сцената с "ножичката" за евнусите беше забавна...То без тези евнуси в харема би било голяма скука...Поне така го дадоха...Само завистливи погледи...Я те благоволи султана, я не и всичко ясак... Joy

# 509
Днес една жена от турския форум пътувала в автобуса, някакво момиче на 7-8 години разказвало снощната серия. Хюрем така направи, Сюлейман така.

Една жена от пътуващите скокнала и казала на момичето: Не гледай този сериал, трябва да се подават жалби срещу него.
Жената от форума също скокнала с думите: Гледай го, мойто момиче, гледай го, ще научиш нещо.
Другата: Какъв е този мъж. От жена на жена.
Жената от форума: Ами така е било преди. Като не сте чела история, не говорете!

След което била удостоена със смразяващ поглед.

Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning
Ще се хванат за косите тези хора, заради един филм.

Общи условия

Активация на акаунт