Рецепти за тиган Уок?

  • 20 520
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 090
Търся рецепти за бързи, лесни, вкусни ястия, приготвени в такъв тиган. Подариха ми, а идея си нямам какво да сготвя в него.

# 1
  • Мнения: 227
Аз правя пиле по китайски в него. Пилешко филе, зеле, лук, гъби, моркови, царевица, тиквички соев сос.

# 2
  • Мнения: 2
Здравей, и мен преди време ме снабдиха с много различни по тематика книги. Една от тях е за рецепти за уок тиган. Сега ме подсети за нея и я разгледах подробно. Има всякакви рецепти. Основното за уока е, че трябва предварително да го нагорещиш, докато започне да пуши, и след това добавяш месото, после зеленчуците като от време на време ги подхвърляш на горе. Как се изразих само, дано ме разбираш. Повечето рецепти са с продукти трудно откриваеми в България, затова ще преведа сега една, която горе долу е с лесни съставки.

Пилешко рагу с джинджифил и ориз
Продукти:
250 грама басмати ориз, сол

6 броя пресен лук
6 моркова (по-малки на размер, или около 3-4 големи)
500 грама пилешко филе

черен пипер
4 чаени лъжички царевично нишесте
4 лъжици олио
200 грама соеви кълнове
1 лъжичка джинджифил  на прах
4 лъжици оризов оцет
4 лъжици соев сос

Ориза го сваряваш в 500 мл вода на бавен огън (похлупена да е тенджерата през цялото време)
Нарязваш лука и морковите на ивички. Пилешкото филе го нарязваш напречно. Овкусяваш го със сол и черен пипер и го овалваш в нишестето. Нагряваш уока и слагаш олиото. Сотирай пилешкото като го разбъркваш постоянно докато стане готово. Оттегли го от огъня и го остави на топло място (или го похлупи с чиния). В същата мазнина добавяш морковите ,лука и соевите кълнове и ги изпържи за около 5 минути, разбърквайки ги от време на време. Овкуси ги с джинджифила на прах, добави соевия сос и оризовия оцет. Изчакай да заврят и добави сол и черен пипер на вкус. Сервирай като върху зеленчуците поставиш пилешкото и отстрани сложи ориза.

П.С. Оризовия оцет, преди да го открия на тукашния пазар  го замествах с обикновен. А кълновете може да пропуснеш, ако не ги откриеш. В книгата има още хиляди рецепти, ако се интересуваш мога да преведа още няколко.

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 01:08 от andfig

# 3
  • Мнения: 2 090
andfig, благодаря за съветите, и за рецептата. bouquet  Звучи ми мнооого апетитна! Ако не те затруднявам, ще се радвам да ми напишеш и други.
Срам, не срам, да попитам - какво значи да сотирам пилешкото? Embarassed

Дани_77, по-подробно описание може ли на пилето по китайски? Blush Hug

# 4
  • Мнения: 227
Нарязваш пилешкото филе на хапки, смесваш го с някаква подправка за пиле /от тези готовите, на които пише "за пиле"/, хубаво е да престои 1-2 часа с подправката в хладилника. Слагаш го в тигана с маааалко олио и го запържваш до готовност. Пилетата пускат толкова много вода, че допълнително не  е нужно. Като се изпари всичката вода и като видиш, че е готово, добавяш зеленчуците на куп - лук, нарязан на шайби, моркови на по едри парченца, чушка червена и зелена пак на едро, зеле, гъби, тиквички на едро, царевица. Не ги пържиш много, просто да променят цвета си и леко да се задушат. Идеята е да са хрупкави. Като изключиш котлона, добавяш соев сос. По същия начин съм правила и свинско, само че то иска малко водичка и повече задушаване. Приятен апетит  Hug

# 5
  • Мнения: 2 090
Мерси, Даниbouquet

# 6
  • Мнения: 1 980
В такъв тиган правя пиле със сметана.

400-500 гр пилешко филе
200гр печурки
200гр заквасена сметана
2-3 триъгълничета топено сирене или 100-ина грама кашкавал

Запържваш пилето на хапки почти до златисто.Ако прецениш му сложи малко вода(50 мл.), но то и само си пуска.След това слагаш гъбки на филийки, но не много.Като се задушат добре и те, слагаш сол и черен пипер.После се слага кутийка заквасена сметана.Накрая добавяш топено/пушено сирене или кашкавал.И чакаш сосът да се сгъсти.Гарнитурата е картофено пюре.Много бърза и ужасно вкусна манджа.

# 7
  • Мнения: 2
andfig, благодаря за съветите, и за рецептата. bouquet  Звучи ми мнооого апетитна! Ако не те затруднявам, ще се радвам да ми напишеш и други.
Срам, не срам, да попитам - какво значи да сотирам пилешкото? Embarassed

Дани_77, по-подробно описание може ли на пилето по китайски? Blush Hug

Сотирането е точно това подхвърляне, обръщане на продуктите с дръжката на тигана. Надявам се да ме разбереш.
Включвам се с още една рецепта с по-лесно откриваеми в България продукти.

Яхния от пуешко (пилешко) с кокосово мляко

Продукти:
600 грама пуешко (пилешко) филе
1 червена чушка
250 грама пресен лук
половин връзка пресен босилек
400 мл кокосово мляко (ако не се намира консервирано, може да се замени и с истинкото мляко от самия кокос)
1 лъжица къри паста (предполагам, че може да се замени и с подправката)
2 лъжици соев сос
1 лъжица захар

Начин на приготвяне:

Филето се нарязва на тънки ивички. Чушката се разрязва по дължината и на половина, премахват се семките и грубите части и се нарязва на тънки ивички също. Пресният лук се нарязва на парченца с дебелина 1 см. Листата на  босилека се измиват и подсушават.

Слагаш кокосовото мляко в уока и изчакваш да заври, добавяш къри пастата (или подправката) и вариш още 1 минута. Добавяш филето и сотираш за 4 минути. След това добавяш и чушката и пресния лук и сотираш за още 3 минути. Накрая на готвенето, добави босилека, соевия сос и захарта и изчакай на котлона да поемат за около минута.
Декорирай с листенца босилек. Това е!

# 8
  • Мнения: 2 090
Като за начало направих най-лесното и бързото ястие. Висок Харистерол,   bouquet Това е по твоята рецепта, наистина стана фантазия!  chef
Само картофеното пюре смених с картофи, защото според половинката пюретата са за бебетата.  Laughing
andfig, благодаря! Hug Записах си рецептите, нямам търпение да видя какви резултати  ще постигна!

# 9
  • Мнения: 1 980
Много вкусно изглежда.Радвам се, че ви е харесало. Simple Smile

# 10
  • Мнения: 2 090
Пилешко рагу с джинджифил и ориз
...................................................
Резултатът   chef
Само месцето ми беше трудно да нарежа на ивички, и затова е така. Божествен вкус!  bouquet

Следващото ми изпълнение ще е китайското пиле на Дани.  chef
Искам още рецепти! Crazy

Общи условия

Активация на акаунт