Почивка на о. Корфу през 2011 :)

• 45 227
  • 183
  •   1
Отговори
# 75
   Сетакап, да споделя няколко неща, които може да са ви полезни:
   1. вчера плановете ни се объркаха, защото цял ден не тръгваха фериботи от Лефкими  newsm78
   Никой не каза нищо конкретно. Така се наложи да се върнем в Корфу таун и оттам да хванем ферибот-изгубихме около 2 часа  и доста пари
   2. на магистралата често правят ремонти-непрекъснато отнякъде те връщат и се чудиш откъде да се включиш после. Пресен пример-вчера заредихме газ на Василикос на 14 км от Игуменица и после се оказа, че няма как да се включим пак по детелината, защото са я затворили и любезно ни обясниха пак да отидем до Игуменица.
   3. Метеора отнема доста време/май е по-добре да нощувате/, определено е по-добре човек после да се върне до Гревена, за да се качи на магистралата, ние обаче решихме да минем през Лариса да разнообразим  ooooh! Един ден път с камили се оказа. Да не говорим колко пъти пак ни връщаха откъде ли не. На много места имаше зачеркнати с червен кръст отбивки, които сега не важат, защото се ремонтират явно. Джипиесът започва да те превежда през десет дерета, ама пак да те завърти там. Няма как да му обясниш, че не може точно оттам  Crazy
  4. В Гърция направо е невъзможно човек да намери газ, особено ако предварително няма информация къде точно се намират места. В Солун въртяхме от 21 часа до 22 часа, докато с джипиес+хорски упътвания успеем да намерим газ да си заредим  ooooh!

# 76
  • София
Да кажа и аз за Метеора, ние бяхме решили да спим там на отиване - голяма грешка се оказа. От отбивката от магистралата (при Гревена) до Калабака е 50 км. само, но пътя е тесен и завойчест. Отнема си час и половина, ако се случи да има натоварен камион отпред, защото няма как да го изпревариш...
Наистина по-разумно е да се планира на връщане, но задължително с нощувка. Самите манастири си отнемат време, дори само един да разгледате - докато се качите, докато влезете и разгледате - минимум 2 часа, а те към 4.30 следобед затрварят врати - по мои спомени. Резервация за нощувка - може през Booking com - там има много места за спане в двете селца под манастирите, а по рейтингите и коментарите може да се ориентира човек, ние така направихме и бяхме доволни от хотелчето.
Освен за газ, проблем може да е и дизела в някои райони - в Гърция е забранено личните автомобили да са дизел, разрешено е само за такситата. На нас почти всеки път ни казваха, че сме спряли на грешната колонка Wink
За магистралата - ние понеже се отбивахме от нея само за Метеора, никакви други проблеми не сме имали. От Солун до Игуменица и обратно, всичко си беше наред.
Кливия, разказвай какво и как, да си добавя в списъка за следващото посещение Simple Smile

# 77
Абел, много имам за разказване, ама понеже съм твърде емоционална на тема Корфу, още не съм си систематизирала нещата  Mr. Green Планирам направо да напиша един-два пътеписа с подобаващи снимки, прикрепени към тях.
   Сега да кажа за още едно място, което задължително трябва да се посети-село Хломос по пътя към Агиос Георгиос бийч е, става въпрос след Месонги-А. Георгиос южен плаж. Та това село е горе в планината, твърде автентично, на високото ,с прекрасни гледки и към двете крайбрежия и дори петли не кукуригат, толкова е спокойно  Wink Чудесни къщурки, бедни хорица и примитивен начин на живот.

Да споделя за единствения проблем на Корфу-москитооооооооос   ooooh!
  Голям проблем е, да знаете. Корфуанците нямат мрежи за комари-явно не им правят впечатление. А техните комари хапят яко-дупки оставят направо  ooooh! Да не говорим, че аз не мога да спя, когато ми жужат край ухото.
   Първата вечер прекарахме трепейки комари в стаята-около 25 парчета убихме, ама те прииждат отнякъде още  #Crazy Следващите дни не сме отваряли никакви прозорци, карахме само на климатик и купихме машинка: горе-долу се ядваше /а може би вече бяхме трупясали от безсънни нощи в трепане на комари, корфуански емоции и прочие/  Mr. Green

За плажовете, ако трябва да ги подредя в класация:/коментирам само тези, които сме посетили/
1. Марафия
2. Исос
3. Глифада
4. Каналът на любовта в Сидари
5. Агиос Георгиос Аргирадес
6. Палеокастрица
7. Месонги /има камъчета само на брега, а той е оскъден-около 4 метра плажна ивица/
8. Лиападес-голямо разочарование този плаж, защото бях чела, че е супер. Изсипали 2-3 камиона с чакъл едър, отзад пък едри хубави камънаци  ConfusedЕдинствено гледката към планините беше впечатляваща. И моите хора се спукаха да ме подиграват  Rolling Eyes
На всичкото отгоре, като влязох във водата за 5 минути ме ухапаха 3 пъти рибките там, та се изнесохме набегом към Глифада, където е пясък, широка ивица-отлично  Peace

Иначе да ви кажа не ме впечатлиха плажовете им-имаме прекрасни бг плажове като Аркутино, Перла,Бутамята и Силистар до Синеморец, дори Резово, където е приятно за гмуркане. Първите три корфуански плажа са такива.
   Йонийско море е по-солено от нашето, много спокойно, няма водорасли, почти няма миди, има много рибки в краката, непрекъснато те следят като плячка, а си стъпал на дъното, а са дошли всичките 20-30 броя лаврачета и ципурки да си похапнат от теб. Някои го правят по-нежно, другите малко по-брутално. Общо взето, трябва да се свикне. Дъщеря ми така и не успя, притесняваха я и яко кълвяха на моменти...
  В село Макрадес продават домашен зехтин от техните си маслини-за 7-8 лв литъра. Опитах пак там тяхно сладко от маслини, лимони и мед  Simple Smile и много вкусен мед от мащерка.
  Също така се поразходихме из вътрешността на острова в община Ахилио- село Гастури, Курамадес  Laughing и др.
  Двореца на Сиси-не влизайте, ако нямате аудио гид-думичка не пише под експонатите. А при нас се случи така, че в 18 часа билети ни продадоха, но гърка с гидовете хлопна кепенци, че много се беше изморил newsm78 и ние просто обикаляхме двореца и зяпахме хаотично. Много ми хареса, Сиси ми е любимка  Heart Eyes  

Питайте нещо друго, ако ви интересува  Simple Smile

# 78
Чак сега четох, че през септември има ужасно много оси и стършели... С моята фобия сега сън няма да спя. Не ми остава нищо друго, освен да се моля тази година популацията им да се е намалила драстично... Някой знае ли нещо по въпроса  newsm78

# 79
Ние не видяхме такова нещо. Има много комари  #Crazy  Носете си устройства за контакт.

По плажа видях 1-2 оси, нищо страшно  Peace

# 80
Ние не видяхме такова нещо. Има много комари  #Crazy  Носете си устройства за контакт.

По плажа видях 1-2 оси, нищо страшно  Peace

Дано и през Септември е така, че....  #Crazy

# 81
Сета, ние бяхме през септември

# 82
Незнам дали не си въобразявам, но според мен зависи от коя страна на острова си! Аз съм ходила през септември и от източната (в Гувия) и от западната страна (Лиападес и Пелекас) - в Гувия имаше много комари, а от другата страна пък имаше ужасно много оси, но честно казанотова е последното нещо, което си спомням за Корфу! Искам да кажа, че не е чак толкова фатално!
Сега се сетих, че някъде по-нагоре четох, че на някой не му беше харесало в Лиападес - само да кажа, че красотата на Лиападес изобщо не се състои в централният им плаж! Наоколо има толкова малки хубави, уединени плажчета, които са страхотни за шнорхелинг  Peace!

# 83
 newsm51  Утре, живот и здраве потегляме. А как стои въпроса с интернета - срещат ли се често заведения с Wifi като при нас (че трябва да поработваме от време на време)

# 84
Марипоса, аз бях писала за Лиападес  Simple Smile
   Не се гмуркам, не знаех тези подробности Peace

Сетакап, в ресторантчетата имаше интернет и молехме за паролата.
   Лек път!

# 85
И аз бях в Лиападес, на няколко пъти видях оси на плажа, но те просто си се въртяха и спрях да им обръщам внимание. Обаче комарите са си напаст, стаята в хотела имаше мрежи, но някакси успяваха да влязат в момента, в който се отвори вратата към терасата  #Crazy
А около Лиападес наистина има много други хубави заливчета, но до повечето от тях води черен път или не можеш да отидеш с кола, затова не са много известни. Ние ги бяхме видяли на Google Maps още преди да тръгнем, но ако не ни бяха казали от хотела как да стигнем, нямаше да можем.

# 86
Необикновена, пиши как мина  Simple Smile

# 87
О, страхотно беше, не ми се тръгваше после  Wink Спахме в Лиападес, но през деня обикаляхме навсякъде. Трябва си кола за там, иначе нищо няма да видиш. Източното крайбрежие не ми хареса особено, каменисто е и плажните ивици са тесни. В столицата обаче има много за разглеждане и ми заприлича на Италия с малките тесни улички.
На западното крайбрежие има много дълги плясъчни плажове, някои почти пусти. Един ден отделихме на северната част, Сидари и Перуладес, но имаше вятър и силни вълни. Много ме беше яд за плажа на Перуладес, Sunset Beach, вълните го бяха заляли и направихме само снимки, не можахме да поплуваме.
Ангелокастро го видяхме само от входа, оказа се, че работи до 15 часа и не ни пуснаха, въпреки че беше 15.10 и се бяхме събрали 3-4 коли с чужденци, гледащи жално към него  Laughing Гледката от кафенетата около Макрадес наистина е уникална, на едно място бяха написали, че е в топ 10 на Европа за най-хубава гледка. Изобщо, около Палеокастрица беше разкошно всичко, с това синьо море. Една вечер бяхме в бар La Grotta в Палеокастрица, намира се на дървена платформа между две скали, на която са подредени масите, но има и една дъска, от която можеш да скачаш и да си плуваш, ако си носиш бански.
Кливия, фериботната линия до Лефкими все още не работеше като се прибирахме и хванахме ферибот от столицата, опитахме се да се обадим на фирмата в Лефкими и да ги питаме защо, но никой не вдигаше телефоните, а на сайта им имаше съобщение, че от 6 септември временно са преустановени услугите.

Забравих да спомена, такива тесни улици като в селата на острова рядко съм виждала. На някои места, където нямаше светофари, се изчаквахме с други коли и особено рейсове, защото беше страшно да се засечем на завой, някой трябваше да върне назад, за да се разминем.

# 88
 Laughing Ние тръгнахме точно на 6 септември /били сме едни от първите неприятно изненадани от фериботите в Лефкими/ Между другото, направи ми впечатление, че на една брошура тяхна с разписания, пишеше, че важи до 10.09.2011. Явно  просто са решили по-бързичко да приключат сезона  Naughty Надявам се, че поне вие не сте се разхождали дотам.

Аз такива тесни улички съм виждала и в Македония и там никой няма широка или дълга кола.

Ънюжуъл, много интересни неща пишеш. Радвам се, че всеки допълна темата с нови впечатления и попадения  Simple Smile

# 89
Даа, другата година повече (ако ми се отвори парашута  Laughing пак). И три седмици да изкарам там, всеки ден ще виждам нещо различно, толкова много места има.

Пробвахте ли местните специалитети? Аз ядох Пастицада, много беше вкусно, въпреки че като го видях да пристига не беше това, което очаквах. Представлява начупени спагети с картофено пюре, телешко (но много на ситно) и корфуански червен сос, леко лютив, не знам какво слагаха в него, но придаваше невероятен вкус на яденето. Може в различните заведения да го правят по различен начин, но го имаше навсякъде в менютата, както и някакво Софрито, месо пак в корфуански сос.

Общи условия

Активация на акаунт