Литературен клуб - X

• 71 421
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Tsugumi, ако не беше постнала този цитат, щях да тичам до библиотеката. Simple Smile 

# 391
В библиотеката, така или иначе, щеше да разтвориш книгата... А ако не го беше направила тогава, щеше да се случи в къщи...
Не е важно, кога точно ще го прелистиш, а дали ще го задържиш в ръцете си.

И това далеч не е прекрасният Пруст, няма да забравя описанието на чашата чай и всички асоциации, които предизвиква в една от първите части на книгата...

# 392
  • София
Красиво звучи, но аз си признавам, че голямото  образно писане ме губи като читател. Губя се в образите, които рисува и ми убягва мисълта. Може би като започнеш отначало да четеш е друго, потапяш се и се наслаждаваш на стила на автора. Понякога просто му свикваш, а друг път просто не ти допада.

# 393
Красиво звучи, но аз си признавам, че голямото  образно писане ме губи като читател. Губя се в образите, които рисува и ми убягва мисълта. Може би като започнеш отначало да четеш е друго, потапяш се и се наслаждаваш на стила на автора. Понякога просто му свикваш, а друг път просто не ти допада.
Разбирам те  Peace

# 394
  • Sofia
fam Hug
Благодаря,че каза за интервюто.
На мен книгата много ми хареса,направо я изгълтах за два дни Mr. Green
Сега се колебая дали да гледам филма,защото не обичам да гледам филмирани книги,коио са ми харесали след разочарованието с "Пътеводител на галактическия стопаджия ".
Гледах филма. За мен беше огромно разочарование.  Mr. Green

# 395
  • Пловдив / София
Онази вечер завърших "Сватовникът от Перигор", която беше коментирана по-нагоре. Всъщност по ваша препоръка си я купих.

Неангажиращо четиво, но определено мн. ми хареса много. Хареса ми английският хумор на писателката, тънката ирония. Харесаха ми ароматите и вкусовите, описанието на персонажите. Както и цялостното усещане за Южна Франция, където от дълго време ми е мечта да отида.
Според мен, би станал добър филм от книгата.

# 396
От доста коментираните е, но я възприех като прекалено "неангажираща" и изобщо не се спрях на нея. Обаче ми се струва, че така пропускам да се разнообразявам и започвам да ставам прекалено взискателна. Не зная вие как избирате и четете. Аз все повече искам героите да са ми "ясни", да има последователност и логика в събитията (не че в живота винаги има логика?!), езикът да е богат (но естествено, а не насилено)... И сякаш така започвам да се напрягам и да губя част от удоволствието. При 5-6 или повече книги една ми харесва изключително много.

Примерно сега чета "Оризовата майка" (Рани Маника) и ми направи впечатление как героинята се ожени за бедняк и ставаше въпрос едва ли не за преживяване от месец на месец, после си направи градинка да се изхранват с произведеното; сега съм на етап, когато вече има пет деца, но дотук нищичко не се спомена как преживяват. Преди без деца бяха на ръба, а сега се чудя какво става с този въпрос при седемчленно семейство... Също така за първите си 2-3 деца разказваше много и с чувство, последните деца сякаш бяха като да се завърши предвидената бройка на авторката... Много неща ми изглеждат недовършени... Вярно, че има още мнооого от книгата.

Ей такива може би излишни разсъждения... Имате ли ги и вие като четете???..
Но не мога да не призная, че има книги, в които нито разсъждавам, нито търся, просто завладяват и убеждават от само себе си...

# 397
  • Казанлък of all places
Аз лично искам да чета САМО такива книги, като от последния вид. Simple Smile Не знам дали е до взискателност или до някаква душевна настройка, но , да речем, затова не харесвам книгите на Спаркс ( прочела съм цели две) - не са ми пълнокръвни преживяванията, не са ми цялостни героите, няма градация някак си...За мен връзката между книгата и читателя изисква химия точно както изисква химия една връзка. И също като в качествена връзка с химия отношенията трябва да се развиват и допълват.
Много се боя от прехвалени книги също. Поради тази причина ми се струва ,че изпускам ред качествени заглавия, особено в преводната литература.Примерът ми от последно време е "Устоите на света"- то не бяха хвалби на приятели, не беше филм, не беше търсене, не беше чудо ...Накрая Приятно ми е -Богиня! каза две думи в една от книжните теми и ме убеди ,че си струва. И да - струва си! ( Ама цяла година ме "ухажва" тази книга).

# 398
  • Belgium
Интересна тема за начина на избор на книги.

Аз си имам вече изграден вкус и обикновено успявам да уцеля книги, които биха ми харесали, дори и да не ме омагьосат. Омагьосващите книги за съжаление са рядкост. Определени автори купувам без да се замисля, например Ана Гавалда или Марк Леви. Просто знам, че няма да ме подведат.

Осланям се донякъде и на препоръки на хора, с които знам, че имаме сходен вкус. Също и форумски препоръки са ми били много полезни. "Сватовникът от Перигор" обаче не ми допадна особено, за мен стилът беше леко насилен и монотонен. Чела съм редица по-хуабви и уютни книги както за френския прованс, така и за кулинарията.

Лошото е, че ако не ме грабне дадена книга, все пак я довършвам от някаква криво разбрана научна добросъвестност. Вместо да я оставя и да си спестя време и нерви  Laughing

# 399
Познато Wink (за прехвалените книги). Аз пък се "пазих" повече от година от популярната "Любов" на Елиф Шафак. Голям "страх" беше - ще ми хареса ли, няма ли да ми хареса, особено като знам, че не чета "такива" книги... Е направо се носих в нея като в свои води, нямам обяснение защо и как... Wink Сигурно тази  химия, за която казваш, angelina.bgk.

А вчера си мислех за друга тема, която засегна - преводните и българските книги. Не бях чела отдавна български автори и вчера започнах "Мемоарите на едно жълто паве" на Г. Данаилов. Изведнъж ми хрумна, че тук поне мога да съм 100% сигурна, че точно това е написал авторът. Представих си и какъв труд и отдаване е преводът на една книга. Често усещам, че там нещо куца, а понякога си личи голямото постижение на преводача; запитвам се можем ли винаги да оценим съвсем точно чуждия автор... Наистина отговорна работа е преводът...

# 400
  • Варна
angelina.bgk, чувствам се поласкана Embarassed И се радвам, че ти е харесала книгата.

Относно избора на книги, рядко се нося по вълните на всеобщите бестселеризации - в повечето случаи това се оказват някакви недоразумения от типа на чиклит или нравоучения за ученички. Най-много недоумявам от книги, тип "напразни са усилията на твореца" - толкова напъни за оригиналност, че се получава едно голямо плоско НИЩО.

# 401
Чела съм редица по-хуабви и уютни книги както за френския прованс, така и за кулинарията.

Лу , сподели заглавия и автори , моля .   bouquet

Препоръчаха ми "Вълшебният април " , но не обичам да чета книгата след филма и обратното , да гледам филм след прочетена книга , особено ако ми е харесала . Винаги се разочаровам или от едното или от другото . Усещанията при мен никога не са равнопоставени в това отношение.

Сега се "хвърлих" на Хемингуей . В момента чета "Безкраен празник " и за мен е наистина така .

За после съм си подредила стари и ценни книжки от библиотеката на мама - Андре Мороа , Фицджералд , Еманюел Роблес ...

# 402
  • Пловдив / София

Относно избора на книги, рядко се нося по вълните на всеобщите бестселеризации - в повечето случаи това се оказват някакви недоразумения от типа на чиклит или нравоучения за ученички. Най-много недоумявам от книги, тип "напразни са усилията на твореца" - толкова напъни за оригиналност, че се получава едно голямо плоско НИЩО.

Аз също. Не купувам от т.нар. бестселъри. И от тези, булевардна психология. Букай ми е такъв. Опитвала съм да го чета. Не става.

М/у другото съм с предразсъдъци към книги от Далечния Изток. Филми - също. Като цяло нямам слабост никаква към този регион - храна, култура, бойните изкуства, напр., са ми страшно скучна и непонятна тема. Не знам защо така. Нямам обяснение.

Избягвам и книги от съвременни бълг. автори. Почти всички са за прехода, а тази тема не ми е интересна. Както и темата за подземния свят по време на прехода.

Иначе съм на периоди. Понякога ми се чете определен стил, друг път нещо различно. Авторът, който знам, че няма да ме подведе е Маркес, Стайнбек, също. От българските - Бойка Асиова.
След две прочетени мн. добри, според мен, книги на двама автори - швед и норвежец /"Пътят на змията" и "Историята на майка и татко"/ започвам да харесвам и скандинавската литература.

# 403
  • Варна
Цитат
М/у другото съм с предразсъдъци към книги от Далечния Изток. Филми - също. Като цяло нямам слабост никаква към този регион - храна, култура, бойните изкуства, напр., са ми страшно скучна и непонятна тема. Не знам защо така. Нямам обяснение.

fam, и аз съм така Peace Не я разбирам тази култура, не мога да схвана естетиката й и всичко ми е чуждо. Единственият японски автор, който ми хареса, е Такео Аришима "Жена".Което е доста логично, защото е първият японец, създал роман в европейски стил Simple Smile

Четейки "Златният храм" на Юкио Мишима, не можех да се отърва от раздразнение - и към главния герой, и към философията му, и към стилистиката на самия роман.

Мураками буди само досада в мен. Нищо не съм чела от край до край, но прелистих няколко страници в книжарницата и се убедих, че Япония и аз - това са два острова, които по-добре да бъдат на прилично разстояние един от друг.

# 404

Сега се "хвърлих" на Хемингуей . В момента чета "Безкраен празник " и за мен е наистина така .

За после съм си подредила стари и ценни книжки от библиотеката на мама - Андре Мороа , Фицджералд , Еманюел Роблес ...

Любимата ми на Хемингуей е "Фиеста ( И слънце изгрява)". Моля те, хвърли се после на нея  Grinning
Относно избора на книги, имам поглед върху авторите (професионален, да кажа) и винаги зная точно какво ще взема и няма да ме разочарова. Ако посегна към непознат автор, винаги зачитам малко- да проверя химията. Табелка "Бестселър" е антиреклама за мен, обичам тъмните кътчета, с недокоснати книги, спокойни и далеч от комерсиални обложки.

Общи условия

Активация на акаунт