Литературен клуб - X

• 70 655
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Но определено, от двете, Слънцата за мен е по-силна и много по-интересна.

Споделям  Peace

Да. И аз така чух и затова я запазих за десерт  Laughing

# 676
Реших да препрочета "Богат, беден" на Ъруин Шоу. Бях я чела като тийнейджър, но нещо не ми достигна мерак за последните стотина страници. Някои сцени са ми се запечатали в съзнанието, но за други съвсем бях забравила и истински се забавлявам сега. Тогава като тийнейджър са ме впечатлили едни неща, сега чета всеки ред с голямо удоволствие.

# 677
Реших да препрочета "Богат, беден" на Ъруин Шоу. Бях я чела като тийнейджър, но нещо не ми достигна мерак за последните стотина страници. Някои сцени са ми се запечатали в съзнанието, но за други съвсем бях забравила и истински се забавлявам сега. Тогава като тийнейджър са ме впечатлили едни неща, сега чета всеки ред с голямо удоволствие.

Аз съм я чела като студентка 2-3 курс и почти нищо не си спомням, освен,че ми беше много интересна Simple Smile
Със сигурност ще я препрочета. 
Някой чел ли е продължението?

# 678
  • Пловдив / София
Вчера се сдобих с Оскар и розовата дама на Шмит.
Чела съм от него Г-н Ибрахим...

Но засега не съм я започнала, че още 1-2 седмици чета за изпити.

Мн. се чудих и на Погребете ме зад перваза на Санаев. Всъщност, тази книга още преди да се появи в тукашната класация, я бях "забелязала" в книжарницата. Но не съм я купила досега.

# 679
  • София
Мн. се чудих и на Погребете ме зад перваза на Санаев. Всъщност, тази книга още преди да се появи в тукашната класация, я бях "забелязала" в книжарницата. Но не съм я купила досега.

На мен много ми хареса. Ако си готова да поемеш hard- дозата руска душевност, бих ти я препоръчала. Simple Smile Под hard-доза имам предвид словесното и физическо насилие, което упражнява бабата върху момчето. Книгата разглежда темата за паразитизма, представен като любов, и е много искрена и въздействаща.

# 680
Даже не бях я чувала тази книга на Санаев, а така представена с този сюжет съвсем пък ме заинтригува.

Ето затова често надниквам в темата -   bouquet за всички

# 681
Моля за мение за тези книги, ако някой ги е чел:

"Момичето на хладилника", Етгар Керет
"Всекидневното нищо", Сое Валдес
"Дневник на една лоша година", Дж. М. Кутси
"Човекът, който искаше да бъде щастлив", "Бог пътува винаги инкогнито", Лоран Гунел

# 682
  • София

"Дневник на една лоша година", Дж. М. Кутси

Самсара, тази ми престои, но ти препоръчвам другите му три издадени книги.
До момента Кутси не ме е разочаровал... прекрасен автор.

# 683
  • Пловдив / София

"Момичето на хладилника", Етгар Керет

Четох от него Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог.

Бих нарекла стила му странен, необичаен. Прочетох книгата до край. На моменти ми беше увлекателна, на моменти не. Не е мой тип четиво. Но не съжалявам, че се "сблъсках" с този автор.
Опитай!

# 684
Иля, fam, благодаря Ви !  bouquet

# 685
....
"Човекът, който искаше да бъде щастлив", "Бог пътува винаги инкогнито", Лоран Гунел
Купих си и двете, но само Човекът прочетох. Лично аз съм много приятно изненадана от книгата, хареса ми и ме зареди с позитивизъм, в момент когато имах нужда точно от това. Препоръчвам я, много свежа и истинска! Аз съм писала мисля по назад в темата за нея, но не ми се рови сега да търся Simple Smile

# 686
  • Пловдив / София
Прочетох за трети път Дневникът на Бриджет Джоунс. Това е единственият чиклит, който ми харесва, най-вече заради бритхумора.

А иначе вчера на разпродажба си купих Автобиография на Б. Нушич.

Оскар и розовата дама приключих в неделя. Мога само да кажа, че е разтърсваща.
С простички думи обяснени толкова мн. истини. Това е мой тип четиво.
Ще си купя и Миларепа.

# 687
Доживяхме "Пражкото гробище" и на български език  Peace

Корицата е еднаква с тази на оригинала.

Все още нямам впечатления за превода, но текстът на италиански е много труден. От преводачката на "Тайнственият пламък на кралица Лоана" знам, че желаещите да го превеждат са много малко, а и различните му романи у нас минават през различни "ръце", което няма начин да не се отрази и на читателите. Би било много по-добре Еко да намери "своя" единствен преводач тук.

# 688
  • София
Да се отчета след прочитането на "Хиляда сияйни слънца".
Хареса ми определено повече от "Ловецът на хвърчила". Не за друго, а защото историята беше някак по-истинска, а не низ от безкрайно удобни случайности. Все пак и тук Хосейни беше твърде лаконичен за моя вкус. Обичам по-подробни описания, по-задълбочено запознаване с персонажите, дори и това да е причина за разтягане и размиване на основната сюжетна линия. Просто имам нужда от малко повече психологизъм. Да се запозная много добре с всеки герой, да имам време да го обикна или поне да го разбера истински.
Мъжът ми ме бъзика, че за да ми хареса една книга е достатъчно да е над 500 страници, пък всичко останало е без значение, дори и целият сюжет да е сведен само до отиването на героя до магазина за яйца  Laughing

# 689
Мъжът ми ме бъзика, че за да ми хареса една книга е достатъчно да е над 500 страници, пък всичко останало е без значение, дори и целият сюжет да е сведен само до отиването на героя до магазина за яйца  Laughing

Може би за теб са книгите на Уилиам Уортън тогава...? Wink Не според страниците, а според темпото на развитие на действието и обстоятелствеността на описанията. Спомних си как в "Илюзии" в началото на книгата започваха да празнуват Коледа, на края тъкмо бяха приключили празнуването на Коледа...  Laughing Това е малко преувеличено де, но наистина ме впечатлява в книгите му как подробно описва примерно почистването на къщата, сутрешния тоалет и т.н. Иначе за героите често сама трябва да си правя изводи, не е описан директно вътрешния им свят и това ми допада.

А за Хосейни - при мен по-трайна следа оставиха героите и събитията от "Ловецът на хвърчила". Перфектната заплетеност в "семейна констелация"...

Общи условия

Активация на акаунт