Ваксини - дискусия за вредата от тях... (тема 14)

• 31 685
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
# 541
Ескарина, по-добре да се притесняват майките за последствията които влече МПР. Моето дете прояви 5 от изброените по-горе.

И моето прояви, но от ваксината.
След първата МПР се разболя от паротит (постваксинална реакция, диагностицирано в Инфекциозна) в много тежка форма, при това комбиниран с гнойна ангина. Беше с 40'Т няколко дни, спря да се храни, беше отпуснато и неадекватно. Върна развитието си назад с няколко месеца. Слава Богу, се възстанови напълно, но има дечица и с трайни последствия.

Да де, това казах и аз. И при нас се проявиха 5 странични реакции от ваксината. Добре че минаха всичките. Първо - силно изразена нервност на втория ден след ваксината. После - Т около 38 поддържа два-три дни, на четвъртия- ангина. На 10-я ден след ваксината обрив /петнист/ по цялото тяло. Мина за три дни. На 12 ден- водниста хрема с кашлица. 14-ти ден- възпаление на ушите. Последните минаха след 10 дни, уж с АБ, който спрях на 8-я ден. Реших, че полза от него няма. Както и да е. Относно идеята за реалните истории- мога да разкажа с повече подробности.

# 542
Щом шарките и заушката се карат по-лесно от деца, а при неваксинирани възрастни е по-опасно, значи е най-добре болестта да се изкара докато децата са малки.
Вие бихте пазили децата да не ги застигнат тези болести или бихте ги заразили, за да изкарат болестта като малки?
Лесно ли е да се зарази човек с морбили? Нали се води изкоренена болест и само в редки райони на света се появява? Т.е. хем не може да разчитаме, че никога няма да се заразят, защото ето, че в България имаше случаи миналата година, хем е достатъчно рядка, че децата ни спокойно могат и да не я срещнат в първите си 20 години от живота.
И за заушката същото се отнася. Как мислите да защитите децата си от тези болести? Ясно, че ваксините са отпаднали като вариант, но замисляли ли сте се за самите болести и евентуалните проблеми, свързани с тях?
Дано този път да съм си формулирала въпроса по-ясно.

# 543
Joselin , според мен е важно родителите да потърсят повече и то неедностранна информация, особено след реакция след ваксина. Никой друг няма да поеме тяхната отговорност при последваща тежка реакция - просто детето ще бъде вписано в графата "редки случаи" и толкова. Тези 1 на 10, 100 или 10000 случаи на увреждания при деца за системата са приемлив риск, но за всеки родител са точно 100%. Едва ли някой би рискувал здравето на собственото си дете заради хипотетична полза за обществото, ако има достатъчно информация.

# 544
Ескарина, предлагам ти един линк, където можеш да проследяваш по седмици и години съобщените случаи от някои болести - http://www.ncipd.org/?news=disease&id_week=220&y=2011  Peace

За мое голямо съжаление, не са включени всички болести, срещу които има задължителни имунизации... Между впрочем, чувала ли си за "шарка партитата"? На практика, много деца не се разболяват точно тогава, когато родителите им искат да ги заразят умишлено...

Последна редакция: чт, 10 фев 2011, 14:51 от stelt77

# 545
Щом шарките и заушката се карат по-лесно от деца, а при неваксинирани възрастни е по-опасно, значи е най-добре болестта да се изкара докато децата са малки.
Вие бихте пазили децата да не ги застигнат тези болести или бихте ги заразили, за да изкарат болестта като малки?
Лесно ли е да се зарази човек с морбили? Нали се води изкоренена болест и само в редки райони на света се появява? Т.е. хем не може да разчитаме, че никога няма да се заразят, защото ето, че в България имаше случаи миналата година, хем е достатъчно рядка, че децата ни спокойно могат и да не я срещнат в първите си 20 години от живота.
И за заушката същото се отнася. Как мислите да защитите децата си от тези болести? Ясно, че ваксините са отпаднали като вариант, но замисляли ли сте се за самите болести и евентуалните проблеми, свързани с тях?

Не се притеснявам от това, че детето ми може да се зарази, без да отхвърлям такава вероятност, дори при усложнена епидемиологична обстановка.

Ако има риск (по моя оценка), бих потърсила второ и дори трето мнение. При правилно поставена диагноза лечение има.  Peace В повечето случаи усложненията се дължат на ненавременна и/или неправилна диагноза и съответно неадекватно лечение.

# 546
Joselin , според мен е важно родителите да потърсят повече и то неедностранна информация, особено след реакция след ваксина. Никой друг няма да поеме тяхната отговорност при последваща тежка реакция - просто детето ще бъде вписано в графата "редки случаи" и толкова. Тези 1 на 10, 100 или 10000 случаи на увреждания при деца за системата са приемлив риск, но за всеки родител са точно 100%. Едва ли някой би рискувал здравето на собственото си дете заради хипотетична полза за обществото, ако има достатъчно информация.
Споделям.  Wink

# 547
  • София

рядко съм се погнусявала така от цял блог! Sick
Между другото авторката ми напомня на Persona (може и да бъркам)

Еаскарина, въобще не смятам да защитавам детето си от конкретните болести по друг начин освен като го приуча на добри хигиенни навици и се опитам да го науча да живее по възможно най-здравословния начин. Когато съм била малка, брат ми се разболял от паротит и майка не ме е отделила за да се заразя и аз (което не се е случило), варицелата пък съм си я хванала.Всичко е въпрос на добро общо здравословно състояние и известна доза късмет. Във всеки случай, в жизнения си път може да се срещнете с една или друга болест, срещу 95 % от тях няма ваксини.
Книгата на Коток е добра основа за вземане на решение дали да ваксинирате!

# 548
Нито ти си луда, нито те. Просто фактите не са еднозначни или по-скоро, няма интерес да се покажат фактите в тяхната цялостност, при който случай вероятно ще може да се тълкуват еднозначно. Съответно всеки реагира различно.. Има и други фактори. Например, родителите на деца с увреждания стават много зависими от докторите. Когато на теб един доктор ти каже "Ако не си ваксинираш детето, няма да те лекувам", не е голямо чудо, отиваш при друг, или при хомеопат, или сама си лекуваш детето в голяма част от времето. За тях обаче нещата съвсем не стоят така. Друг проблем е, че са много много по-притеснени за здравето на децата си. Ако за здраво дете една температура 39 градуса е ОК, за едно дете с епилепсия или с ДЦП, може да е огромен проблем. За някои такива дечица дори една хрема е проблем, а какво остава нещо по-сериозно... Въобще не искам да кажа, че ваксините не носят други, по-лоши рискове, но за тези хора дилемата за 'по-малкото зло' е още по-тежка...

Мария, чета те много внимателно, но от всяка една такава ситуация лъха голяма доза страх. Дали детето няма да се подложи на твърде голям риск, дали ще отговори адекватно на лечението, ако заболее? Никой не може да даде гаранции в каквато и да било посока, дори лекарите...

# 549
Сетих се за една статия - http://www.monitor.bg/article?id=131191

Подчертавам, че не съм съгласна с повечето неща в нея, но има любопитна информация, която смятам е добре да се прочете...

Полк. доц. Камен Сотиров Плочев, началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести: "Ето пример с вариолата - едрата шарка. Тя беше характерно заболяване за човека. Болестта тръгва от кравите, заразява хората, след което в средата на 18в. се превръща в пандемия за човечеството. Изобретена е ваксината и тя започва да се прилага масово в света. На 1 май 1980г. СЗО официално обяви, че няма повече вариола, защото е изкоренена в целия свят. Е, къде отиде този вирус? Все пак още не е доказано човечеството да е овладяло умението да унищожи каква да е форма на живот.
Вирусите на едрата шарка отидоха в маймуните. По напълно неизвестен досега начин, от маймуните попадна в прерийни кучета и миналата година бе публикуван доклад в САЩ, че 30 деца са заразени с вариола от прерийни кучета. Стана страшно, защото признахме, че вариолата се е върнала в човешката популация, но много видоизменена. А ние вече нямаме имунитет, защото сме прекъснали имунизацията през 80-та година. Хората родени след това са обречени да умрат, ако вариолата отново се върне. А тя вече се върна, затова трябва да се постараем да не се разпространи. Говоря като човек, който цял живот се е занимавал само с инфекциозни болести."

# 550
...Как мислите да защитите децата си от тези болести? Ясно, че ваксините са отпаднали като вариант, но замисляли ли сте се за самите болести и евентуалните проблеми, свързани с тях?
Не съм насочила усилията си да защитавам детето от някоя конкретна болест, за която не му е поставена ваксина, тъй като не мисля, че въобще е възможно да го предпазя. Относно възможните усложнения, правя това, което мисля, че е най-адекватно - старая се да го отглеждам максимално здравословно според възможностите ми (повече време на слънце и въздух, на планина, НИКАКЪВ junk food, повече сурови плодове и зеленчуци, повече положителни емоции, движение, храна от село когато има и пр.)
При реална опасност мисля, че е важно да се реагира бързо и адекватно. Както multimodal е писала:
...Ако има риск (по моя оценка), бих потърсила второ и дори трето мнение. При правилно поставена диагноза лечение има.  Peace В повечето случаи усложненията се дължат на ненавременна и/или неправилна диагноза и съответно неадекватно лечение.
Също така мисля, че при сериозни остри състояния е най-добре да се комбинират доказано работещи терапии от класическата и алтернативната медицина.

Ескарина, а ти замисляла ли си се колко безброй други (включително и заразни) опасни болести има, за които няма задължителни ваксини? Какво правим тогава? Въвеждат се стотици или хиляди ваксини и други профилактики ли?

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 23:56 от magi1111

# 551
НИКАКЪВ junk food, повече сурови плодове и зеленчуци, повече положителни емоции, движение, храна от село когато има и пр.)
Ама как го каза само Wink Подкрепям 300 000 % !!!

# 552
Мария, чета те много внимателно, но от всяка една такава ситуация лъха голяма доза страх. Дали детето няма да се подложи на твърде голям риск, дали ще отговори адекватно на лечението, ако заболее? Никой не може да даде гаранции в каквато и да било посока, дори лекарите...

Да, така е, Мулти. И този страх е породен от конкретни неща, през които хората са минали и минават. Не разбрах "но"-то в случая.

Ескарина, не смятам необходимо да взимам някакви специални мерки за болестите, за които има ваксини, извън тези, които по принцип взимаме да живеем здравословно и в добро физическо и емоционално състояние, доколкото го позволяват времената.

# 553
  • Пловдив
Какво става с нас? Толкова ли са промити мозъците ни? Имам приятелка, чието първо дете е увредено от ваксина. Доказано е. Детето е с някакъв синдром, физически и умствено изостава, постоянно боледува, родителите го наливат с лекарства... някакъв ужас. Имат второ детенце и пак ваксинират. Говоря с тях, а те ме мислят за луда. Имам комшийка, чийто втори син е починал на 4месеца след ваксината. Тя има още едно момче след това и пак ваксинира. Имам още една позната, чието момиченце е със сърдечно заболяване след ваксина и тя продължава. И какво излиза накрая - аз съм лудата, че не ваксинирам децата си.
Чета тази тема За страничните ефекти от ваксините...има ли пострадали дечица.... Какво да ги съжалявам, като повечето продължават да ваксинират децата си въпреки проблемите!
Това пак ме връща към моите си разсъждения  Mr. Green
Самия факт, че ваксините са задължителни, не може да накара масата родители да се замислят по въпроса. Държавата е решила вместо тях, убедила ги е и е промила мозъците...
След като държавата си стиска на нейното, че общото "благо" е над индивидуалното, след като сме вида чудо, който игнорира ествствения подбор и избира да живее с общества от болни от автоимунни заболявания... осигурявайки доживотни потребители на фамаиндустрията... то тогава е добре да се притисне да си поеме отговорността за последствията от това решение. Според мен освен делата за правото на избор, нещо трябва да измислим и в тази насока. Нямам идея как може да се постигне. Мисълта ми е, че едва когато държавата официално признае, съществуват сериозни усложнения от ваксини (ако се създаде подпомагане на пострадалите) или признае правото на избор, едва тогава обществото може да си отвори очите и да мисли. И някак ми се струва, че това е последователността към постигане на правото на избор.
Извинявам се, че изпадам пак само в теоритични излияния, без да имам конкретна идея как да се постигне.

# 554
...едва когато държавата официално признае, съществуват сериозни усложнения от ваксини (ако се създаде подпомагане на пострадалите) или признае правото на избор...

Има само една подробност... Може да се създаде държавен фонд за пострадали от ваксини, но той ще отпуска пари само на доказано пострадали, а това е една съвсем не лека, да не кажа почти невъзможна в България задача... Демек, тези които ще могат да се възползват, ще се броят на пръсти, но пък държавата ще се бие в гърдите, че си е поела отговорността... Освен това държавните пари са наши пари, т.е. аз, ти и дори родителите на пострадали ще плащат на този фонд и съответно обезщетенията от него... В някои европейски държави въпросът е решен, като на мястото на фондовете е дадено правото на свободен избор, т.е. имаш избор да сложиш или не, но ти си поемаш риска и не търсиш нищо от държавата... Там проблемът е, че чрез постоянни кампании и лъжи, реално хората се засипват с лъжлива информация, на базата на която правят своя иначе информиран избор... Аз съм съгласна в България да сме със свободен избор, отколкото с фонд за пострадали...

Последна редакция: чт, 10 фев 2011, 10:10 от stelt77

Общи условия

Активация на акаунт