Ваксини - дискусия за вредата от тях... (тема 14)

• 31 648
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Не искам да развалям итересната полемика  Mr. Green но имам въпрос или по-точно молба.

На 3.01 се роди второто ми дете, отказах ваксини в родилния дом , като използвах постнатата тук декларация, благодаря за която   bouquet Сега следва хепатитната ваксина, за която също искам да подам такава декларация, както и за пентаксима и т.н. Има ли някой примерна Декларация в която мога на пример да заменя само имената на ваксините, за да не си играя да попълвам нова всеки месец  Mr. Green

По принцип за всяка ваксина би следвало да е отделно. Можеш да ползваш тази декларация, като впишеш името на ваксината.

Има вариант и да е по-подробна декларацията. Една от нашите мами намери такива в нета, бях ви пуснала линк в предишната тема, но едва ли сте обърнали внимание: http://www.danasview.net/vaxletr.htm. Ето например за хепатита /можеш да потърсиш някой за професионален превод/:

HEPATITIS B

Информиран/а/ съм за риска  детето ми да развие вирусна инфекция от хепатит B, която може да доведе до хронично възпаление на черния дроб, което води до цироза, рак на черния дроб или смърт.

Наясно съм, че рискът детето ми да развие хепатит В е нисък, ако аз не съм носител/ка на заболяването, ако детето не е ангажирано с безразборен секс или наркотици. Известно ми е, че има лечение с антибиотици за Hep B и че повечето от заразените се възстановяват напълно.(John Hanchette, "Safety of controversial hepatitis B vaccine at center of debate" Gannett News Service, 5/18/99).

Известно ми е, че ваксината за Hep B съдържа само щамове на Hep B и не е ефективна срещу хепатит А, С, D, E, F, G . Също и, че ваксината за Hep B има следните странични ефекти и нежелани реакции: уплътнение, зачервяване, подуване, повишена температура, главоболие, виене на свят, болки, екхимози, изпотяване, неразположение, втрисане, слабост, зачервяване, изтръпване, хипотония, грипни симптоми, подобни на горните дихателни заболявания, гадене, анорексия, коремни болки и спазми, повръщане, запек, диария, лимфаденопатия, болка или скованост в мускулите и ставите, болки в ставите, болки в мускулите, болки в гърба, обрив, уртикария, петехии, сънливост, безсъние, раздразнителност, възбуда, анафилаксия, ангиоедем, артрит, тахикардия / сърцебиене, бронхоспазъм, нарушена чернодробна функция, диспепсия, мигрена, синкоп, невропатична пареза, хипотеза, парестезия, синдром на Guillain-Barr, парализа на Bell, трансверзален миелит, неврит на зрителния нерв, множествена склероза, тромбоцитопения, екзема, пурпура, херпес зостер, еритема, алопеция, конюнктивит, кератит, зрителни смущения, световъртеж, шум в ушите, болки в ушите, и дизурия (PDR, p. 1744-1747, 2482-2484). Наблюдението за постваксинална реакция е само 4 дни след ваксинация.

Най-често използваните ваксини срещу Hep B съдържат рекомбинантна ДНК от дрождеви клетки (ГМО), адсорбирани върху алуминиев хидроксид, живак, макар и в минимално количество, и други вредни вещества.

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 21:55 от multimodal

# 151
Това трябва ли да означава, че нямаш нищо против ние да НЕ ваксинираме децата си, а в същото време твоето и нашите деца да ходят заедно на детска градина, да си играят, да са заедно в пясъчника?  Thinking
Аз казах още от начало, че всеки има право да реши за своето дете и да носи отговорността за решенията си не само за ваксинирането, а изобщо за всичко. Не знам дали нашите деца ще си играят заедно в детската градина съгласно сегашните правила за тях, но на пясъчника в квартала най-вероятно ще си играят.
Никъде не съм изказала крайно мнение и не съм нападнала никого. Не исках и да се включвам по темата, но го направих заради г-жа Стихийно бедствие.

Аз не съм ти казала нищо лошо, от чисто любопитство попитах.  Peace
А какво значи "сегашните правила за тях"?  newsm78
Зарежи законите и правилата, аз имах предвид, ако ти знаеш за моите, ще пуснеш ли твоите да си играят с тях?
 Rolling Eyes

# 152
Голяма част от увеличаващите се тежки хронични болести, какъвто е диабета при децата, аутизма, алергии и астмата.. се дължат на ваксините.
Това е твърде крайно твърдение.

Крайно е, но за съжаление е вярно... Просто ти трябва повече информация и може би доверие на родителите, които познават най-добре децата си и добре знаят какво са представлявали те преди дадена имунизация и какво след нея...

Като начало е напълно достатъчно, за да си зададе човек двата най-важни въпроса, а именно "Безопасни ли са ваксините?" и "Предпазват ли от болести?"... И на двата въпроса, знам че отговорът е НЕ
Така е, но и в двата случая НЕ-то е с условности. Дали са безопасни зависи от типа ваксина и от производителя. А дали предпазват, пак зависи от типа ваксина. Има болести, като едрата шарка намример, които са изчезнали в световен мащаб именно благодарение на ваксинирането.
Не съм съгласна всички ваксини да се слагат под общ знаменател.

Би ли ми посочила, моля те, ваксина без странични реакции и 100% ефективна... Не целя заяждане, просто за тези няколко години, през които се занимавам с ваксини, не открих такава и явно имам пропуски...   Peace   
Ония приказки за едрата шарка много сме ги слушали, но факти, моля, факти...

# 153
Предлагам изобщо да не зачекваме темата за едрата шарка, че само ще съсипем задушевната атмосфера...  Whistling Laughing

# 154
Благодаря ви много Simple Smile  bouquet Да за всяка ваксина ще подвам отделно Peace

# 155
Моля ви да запазим добрия тон. Джулка, Стелт..  Hug
Има хора, които никога не са попадали на информацията, която за нас отдавна не е нова. Имайте търпението да се отнасяте с тях, както бихте искали да се отнасят към вас в самото начало на участието ви в тази тема. И моля, без пропаганди и нравоучения, обикновено не са от полза никому. Simple Smile
Да помагаме на тези, които търсят информация и имат нужда от помощ. Останалите трябва сами да поискат.

Голяма част от увеличаващите се тежки хронични болести, какъвто е диабета при децата, аутизма, алергии и астмата.. се дължат на ваксините.
Това е твърде крайно твърдение.
Крайно може да ти се струва, но не е голословно, повярвай ми. И аз смятах, че проблемите се преекспонират в началото.  Опитай се поне малко от информацията в линковете на първа страница да прочетеш, за да имаме обща база, която да е подходяща за дискусия.  Peace

# 156
Бебеш, защо за всяка ваксина ще подаваш декларация?
Казваш устно на ЛЛ, че отказваш ваксини.Ако той сметне за необходимо да доказва, че не искаш ваксини - тогава  Peace Не съм 100% сигурна, нека отказалите вече да кажат, но мисля, че ЛЛ си имат някакви бланки, на които се документира отказа.

Принципно, след като информираното съгласие (което си е абсолютна проформа) е устно, не се налага да се подписва какъвто и да било документ! Много е неприятен фактът, че ЛЛ се явяват от другата страна бариерата и са принуждавани да използват всякакви (вкл. репересивни мерки като заплахи и принуди), за да вземат подпис от пациентите си. Умишлено ни изправят едни срещу други, а не би трябвало да е така. ЛЛ и изобщо лекарите.. трябва да работят на първо място ЗА пациентите. Има маса европейски закони, които са действащи и у нас, и които защитават правата на пациентите.

На първо място - според Закона за здравето, Глава 2 "Права и задължения на пациентите", за ваксините би следвало да се прилага писмена форма на информирано съгласие. Според допълнителните разпоредби имунизациите са инвазивна процедура (пробиване на кожата) и според чл. 89 информирането трябва да е писмено. Както знаете, това не се спазва. Можете да си търсите правата, но само в съда. Според чл. 90 можете по всяко време да оттеглите съгласието си. За съжаление нито ни информират, нито някой ни пита дали искаме. Просто сме задължени, като че ли не живеем в 21 в. и не сме в ЕС. Никой никога не е регламентирал това изискване в подзаконв акт, поради което закона просто не се спазва. Жалкото е, че хората дори не са информирани, за да си търсят правата. Мисля, че който не е чел това, изпуска много.

# 157
И аз приветствам с добре дошла Mur. За мен също е особено полезно, когато се води културна дискусия, както неведнъж съм казвала.

Даже и Перси ми липсва Rolling EyesЧестно!

# 158
А какво значи "сегашните правила за тях"?  newsm78
Зарежи законите и правилата, аз имах предвид, ако ти знаеш за моите, ще пуснеш ли твоите да си играят с тях?[/b]  Rolling Eyes
Ами доколкото разбирам, ако дететето не е ваксинирано, вероятно няма да може да посещава детска градина, освен ако родителя не намери някаква вратичка за това, което у нас не е толкова трудно.
Не смятам да ходя да питам децата от площадката кое от тях е ваксинирано и за какво, за да обяснявам после на детето ми с кое да не играе  ooooh!

родителите, които познават най-добре децата си и добре знаят какво са представлявали те преди дадена имунизация и какво след нея...
Това не го оспорвам изобщо, но факта, че след ваксиниране са се отключили някакви болести, не означава, че причината за тях са ваксините. Повечето от болестите, които се цитират са с неизяснети причини, най-вероятно комплексни.

Би ли ми посочила, моля те, ваксина без странични реакции и 100% ефективна...
Ако прочетеш листовката, на което и да е лекарство, дори на тези които се използват масово и ежедневно, ще видиш описани много странични реакции, които се изписват задължително и са за "презастраховане" на производителя. А 100 процентова ефективност в медицината за съжаление няма. Какви факти искаш точно за шарката?

Опитай се поне малко от информацията в линковете на първа страница да прочетеш
Прегледах някои от тях, не всички разбира се. Моята позиция се основава на информацията, която аз съм прочела.

И аз приветствам с добре дошла Mur. За мен също е особено полезно, когато се води културна дискусия, както неведнъж съм казвала.
Благодаря, но не мисля да задълбавам повече в темата. Колкото ми е било необходимо съм се информирала. Дискутирахме въпроса за ваксините в къщи далеч преди да попадна в тази тема, съвсем сериозно и отговорно при това.
Не исках днес да се въвличам в разправии, но нямам навик да си оставям магарето в калта, когато ме нападнат.

# 159
родителите, които познават най-добре децата си и добре знаят какво са представлявали те преди дадена имунизация и какво след нея...
Това не го оспорвам изобщо, но факта, че след ваксиниране са се отключили някакви болести, не означава, че причината за тях са ваксините. Повечето от болестите, които се цитират са с неизяснети причини, най-вероятно комплексни.

Повечето от болестите, които се цитират, си ги пише в листовките на ваксините, а други (като аутизъм) се цитират подозрително странно след имунизация... Причините са неизяснени, защото повечето лекари нямат желание да са изяснени... Което все пак не пречеше да се докаже в съда връзката между ваксина и аутизъм (не помня в коя държава беше)...

Би ли ми посочила, моля те, ваксина без странични реакции и 100% ефективна...
Ако прочетеш листовката, на което и да е лекарство, дори на тези които се използват масово и ежедневно, ще видиш описани много странични реакции, които се изписват задължително и са за "презастраховане" на производителя. А 100 процентова ефективност в медицината за съжаление няма. Какви факти искаш точно за шарката?

Странични реакции за презастраховане не се изписват, даже подозирам, че се крият, най-вече в българските ваксини... А разликата между лекарство и ваксина е голяма - при първото лекуваш болен човек и избираш между съответната болест и страничните реакции на лекарството, а при второто ваксинираш здрав човек и избираш между евентуална болест и съвсем реални реакции, водещи понякога до тежки увреждания и смърт...

За едрата шарка ме интересуват много неща:
- колко хора са ваксинирани и съответно колко не са;
- колко хора са били контактни на болестта;
- колко хора от ваксинираните са си създали антитела след ваксината;
- колко хора от създалите антитела са преболедували шарката;
- колко от контактните неваксинирани са се разболели и колко не са;
- колко хора са имали странични реакции след ваксината;
- колко хора са починали именно заради шарката и колко от самата ваксина;
- какви други мерки са взети срещу болестта, освен ваксината;
- и т.н.

# 160
Никой не те напада, Mur. Simple Smile
Щом смяташ, че е въпрос на достатъчно информиран избор, добре.  Peace

Отговорността обаче, както знаеш, я носите вие като родители. Въпреки че гласувате огромно доверие на лекарите, които са длъжни по закон да ви информират за т.нар. епидемични заболявания, какво представляват и как се лекуват, ваксините за тях, съдържанието им и възможните постваксинални реакции, както и всички използвани мерки за превенция на всяко едно заболяване, извън ваксините.

Досега не бях срещала някой да е обсъдил всчко това с ЛЛ, който да изложи логични аргументи, базирани на епидемиологичната обстановка в страната и статистики на заболеваемостта. Някой, който наистина информирано да си упражнява правото на избор.

Щом смяташ, че е достатъчно и нямаш нужда да си упражняваш правата като пациент, мога ти пожелая всичко хубаво и успех.  Peace

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 23:47 от multimodal

# 161
Причините са неизяснени, защото повечето лекари нямат желание да са изяснени...
Това е далеч от всякаква научна логика. Истината е точно обратната. Смяташ ли, че всички лекари и учени по света са се наговорили да изкарват едни и същи резултати или че на всички им плащат едни и същи фармацевтични компании? Имаш ли представа в тези среди колко ценна е всяка нова информация?

Странични реакции за презастраховане не се изписват, даже подозирам, че се крият, най-вече в българските ваксини...
Работила съм във фармацевтична компания и знам точно как се правят листовките, независимо дали става въпрос за лекарства или ваксини. Всеки производител се стреми да напише всички, дори и само теоретично вероятните странични реакции, за да се презастрахова от евентуални съдебна дела. След като е написано, никой не може да ги осъди, че е подведен или неинформиран!!!!!
Колкото до шарката, ако смяташ за достоверна справка от Института по заразни и паразитни болести, ще се постарая да ти я предоставя.

Щом смяташ, че е достатъчно и нямаш нужда да си упажняваш правата като пациент, мога ти пожелая всичко хубаво и успех.  Peace
Не виждам къде съм написала, че нямам нужда и не упражнявам правото си на пациент. Това, че мнението ми е различно, не го прави неинформирано.
Тъкмо започнах да си мисля, че може да се говори открито и спокойно....Явно е безмислено.

# 162
Mur, а ти как стигна до решение да не ваксинираш,за да предпазиш второто си дете от увреждане, след като не си 100% убедена,че ваксините са причина за увреждания? Интересува ме просто, чисто човешките ти съображения,не се заяждам.

# 163
Мур, не приемай нещата лично - не са лични...
Човек достига до някои истини едва когато сам пострада и се срине познатия му свят...
Сигурно си представяш какво е да видиш ходещото си дете да не може да се изправи от леглото си 24 часа след ваксина... Ила да спре да диша; да се върне с месеци назад в развитието си...
От една страна съжалявам, че сме ти нарушили душевното спокойствие в края на бременността точно, от друга, ако това помогне да вземеш информирано решение и да си наясно с възможностите, няма никак да съжалявам.
Тук не са се събрали хора със смахнати виждания, а такива които лично или чрез децата си са изпитали страничните ефекти от ваксните и за някои е било много драматично.... А за други продължава да бъде...
На човек, който не е сигурен нито в безопасността на ваксините, нито в безопасността на това да не ги ползва за детето си, бих предложила да избере алтернативен календар - т.е. да реши кои ваксини и кога да сложи, да се запознае подрбно с болестите начинът им на лечение, опасностите от тях и в какви случаи се реализират. Да поеме човек отговорност не е най-лесното нещо на света, но по-лесно се живее с последиците от решенията...

# 164
Аз чета тази тема от нейния 4 или 5 брой, и съм получавала безценна информация от пишещите тук. Не знам как попаднах, но нали няма случйни неща  Grinning Не се включвам често, защото нямам нищо за споделяне, но чета редовно. Малкият ми син има ваксините от РД + хепБ(1м) и първите 3 пентаксима smile3538. На една годинка установихме АБКМ и това окончтелно ме убеди да спра всички ваксини, защото за мен алергията е провокирана именно от тях. Четохме (и чета все още) и решихме със съпруга ми, че няма да имунизираме повече децата си. Дъщеря ми няма ваксини. ЛЛ не ме притиска с декларации, подписи и т.н. В отчетната тема не коментирам, защото нямам съмишленици. Мисля, че съм единствената там, която не ваксинира... Това е.
Благодарности на всички пишещи и споделящи информация тук  bouquet

Последна редакция: сб, 22 яну 2011, 00:25 от sophiepp

Общи условия

Активация на акаунт