Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са пробиотиците и каква е тяхната функция?
Кои са някои от наличните на пазара пробиотици?
Как се приемат пробиотици по време на антибиотично лечение?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са пробиотиците и каква е тяхната функция?
Пробиотиците са полезни бактерии, които подпомагат здравето на човешкия организъм. Те играят роля в поддържането на баланса на стомашно-чревната микрофлора. Тяхната цел включва възстановяване на баланса по време и след антибиотично лечение, подпомагане на храносмилането, предотвратяване на гастрити, колити, язви, висок холестерол, подуване на корема, отслабнала имунна система и други. Пробиотиците имат различни цели като например подпомагане при стомашно-чревни нарушения, дисбактрия по време на антибиотично лечение, гъбични инфекции, улцерозен колит, алергии, подобряване на имунната система, подобряване на храносмилателните ензими и други.
-
Кои са някои от наличните на пазара пробиотици?
-
Как се приемат пробиотици по време на антибиотично лечение?
Пробиотиците трябва да се приемат по време на антибиотично лечение, за да се предотврати дисбактрия и диария. Обикновено те трябва да се приемат 2-3 часа след приема на антибиотика и трябва да продължат поне 10 дни след спиране на лечението. Важно е обаче да се консултират с лекар за точната схема на прием. Пробиотиците също трябва да се приемат по време на лечение с антибиотици, за да се компенсират щетите, причинени на чревната флора. Антибиотиците унищожават както вредните, така и полезните бактерии. Приемането на пробиотици успоредно с антибиотичното лечение помага да се поддържат полезните микроорганизми и да се увеличи шанса за бързо възстановяване на чревния баланс.
-
Какви са ползите от приемането на пробиотици?
-
Кои са някои български пробиотици и какви са техните характеристики?