Кратко и рядко срещано име за момиченце

• 48 524
  • 447
  •   1
Отговори
# 300
Аз също очаквам момиченце, спряла съм се на името Исая, но близките ми не го възприемат това име на сериозно. Какво е вашето мнение?
Харесва ми в пъти повече от доста кратки имена. Нежно е и съм много "за" женско име Peace

# 301
Може да си "за", но името е мъжко.

# 302
Може да си "за", но името е мъжко.
Е, и? Вече беше съобщено това за незнаещите.

# 303
  • София
То и Мина е мъжко, ама само момиченца/жени го носят Wink

Исая не ми харесва. Рязко и насечено ми е някак...

# 304
Исая не ми харесва. Свързвам го с Иса - едно от имената на Исус Христос в исляма.

То и Мина е мъжко, ама само момиченца/жени го носят Wink
Не зависи ли от ударението? Rolling Eyes

Както и Андрея, и Матея, и Елия, но маса момиченца се казват така напоследък Wink
За Елия и аз знам че е мъжко, макар в Бг да се използва като женско.
Андрея е заради значението "мъжествен" мъжко, нали?
Ами Матея защо е мъжко?

# 305
  • София
Ми не, не зависи...нали се сещаш, че всичките те си празнуват на 11 ноември.(дано не бъркам датата)

# 306
Андрея, предполагам, защото в някои чужбини е мъжко.
На мен не ми харесва в тоя вид и не съм го мислила какво е и що е.
Матея, предполагам, заради Евангелието на Матея (май), обаче там това "я" би трябвало да е остатък от падеж. Т.е. човекът си е Матей. Може и да бъркам, де , не съм запозната с църковните неща особено. Ако е така както си мисля, женски вариант на Матей може да си е Матея.
Елия сме го обсъждали вече.
Св. Мина и женското Мина са различни по произход, освен ударение. Женското е съкращение на Мария.

# 307
Да, на 11 ноември заедно с Виктор. Тогава е празника на свети Мина.
Свети Мина е мъж.

Цитат
Известен Чудотворец, името му означава “месечина, луна”, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
http://trydiani.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html

Ако не сте ходили в манастира,отидете http://www.bulgarianmonastery.com/bg/obradovski_monastery.html

# 308
Елия не е мъжко име. Поне в началото е било единствено и само женско име.

Уилма - "Евангелие от Матея". Авторът е Апостол Матей. Матея традиционно се използва в различните религии, по-късно Матей.
Вероятно причината е тази, която е посочила Еовин.

# 309
  • София
Всъщност на наша земя всичко, което свършва на А и Я си звучи достатъчно добре за женско Wink

# 310
E, не съвсем всичко. Има един род имена, не знам точно защо така са формирани, но в българския са си мъжки, въпреки че завършват на -я. Най-известно до ден днешен е останало Илия, но от същия род са Андрея, Макария, Захария, Еремия. Това са български преводи на библейски имена (без Андрея). Не са от български произход и нямам представа защо по този начин са се трансформирали в български версии.

Исая ми е странно, но нямам подчертано нито положително, нито отрицателно отношение.

# 311
Е, не знам, аз не мога да го прежаля за женско, сигурно защото имах флирт с един с това име  Joy

# 312
Андрея е женския вариант, Андреа е мъжкия. Андреа Бочели....
Мина не е съкратено от Мария. Идва от гръцката дума за луна. И празнува на свети Мина.

# 313
Може, аз просто съм чувала на Марии да се казва Минка...Баби, де, не в ново време.

# 314
Е, не знам, аз не мога да го прежаля за женско, сигурно защото имах флирт с един с това име  Joy

С Исая ли?

Андрея е българско, архаично, мъжко име. Модернизирано впоследствие на Андрей. Италианското име има същия произход, но различен тип словообразуване, окончания, произношение, ударение и всякакви други фонетични особености на конкретния език, в който е попаднало.
Вече и при нас е навлязло популярното на запад име Андрея като женско, така че няма никакъв проблем да бъде и за двата пола.

Общи условия

Активация на акаунт