Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 493
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 125
Не споря- размишлявам:

-    Колко от децата от математическите гимназии са част от отбора, явяващ се на международна олимпиада. Това не са ли предимно деца, които до пети клас са се занимавали активно с математика, от пети клас са примерно в СМГ , явяват се на всички възможни математически състезания,имат по 10 часа седмично математика
-   Медалът е огромен плюс, но сам по себе си, без да са покрити другите задължителни елементи, не значи прием.
-   Нужен е САТ, за който изпит дори на американците, на които езика им е матерен и ги готвят за този изпит от началните класове, им е трудно. Заблуда е да си мислим „Аз имам С1, няма да имам проблем със САТ”.
-   Добрите ам. у-ти искат минимум 2-3 САТ2. Като знания българските уеници не отстъпват, но трябва да си изключително навътре с терминологията на английски по съответния предмет, за да се представиш добре, както и да знаеш особеностите. Например по химия някой неща дори се записват по различен начин по българската и американска с-ма. Някой неща по нашата система имаш право да ги ползваш като даденост, при тяхтрябва да го докажеш. Все неща, които не са невъзможни да се научат и извън колежа, но трудно.
- Незадължителен елемент, но препоръчителен и университетите го приемат за плюс са изпитите АР. Може и да бъркам, но много малко деца от други у-ща се явяват на такива изпити
-   Деца от СМГ, които продължават в колежа и не искат да си загубят математическите предимства, посещават клуба на Кортезов. Мисля, че и майките на деца от СМГ не биха оспорили качествата на отличен преподавател като Кортезов. Деца, които са били отични математици преди колежа, не спират да бъдат такива с приема им в колежа. Жив пример – Кубрат, който продължаваше да печели награди и като възпитаник на колежа и беше приет в четири университета от айви лигата.
-   Колежът ти дава и много опции за други изяви, с натрупани знания на място, естествено и с добра предварителна основа. Пример: Възпитаник на колежа с отлични задължителни елементи /Сат-ове, диплома, есе , препоръки/, със спечелена международна награда с клуба по дебати на колежа, занимания и в сферата на изкуството – приет в Харвард
-   97% от възпитаниците на колежа записват университети извън България. Основно във Великобритания. Ако не се лъжа 17 % са записали ун-ти в щатите от випуска миналата година
-   Кембридж измести Харвард от първото место в световните класации. За настоящия випуск знам със сигурност за един приет в Кембридж, а може и да са повече
-   - С всяко училище могат да се сбъдват мечти – с учене, четене и не малка доза късмет
И ДА, съгласна съм, че в колежа дипломата по всяка вероятност ще бъде по-ниска от диплома в друго у-ще. А и като ученик на колежа-двете дипломи не са еквивалентни. На моето дете българската диплома ще е по-висока от американската диплома  с около 20 стотни

vyarah,

Не разбрах в кой клас си. Как така ти предстои кандидатстване след няколко месеца. Изпитът поне за след 7 клас е другия месец.
Успех с решението! Всяко място си има своите плюсове и минуси.

# 1 126
Доколкото знам дипломата от АК няма абсолютно никакъв "етикет", даващ предимство при кандидатстване САЩ. Даже обратно - има риск дипломата да е по-ниска в сравнение с дипломата на дете от друго училище и така да загубиш конкурентност.
Абсолютно не е вярно !!! Точно обратното е !

Ако се интересуваш от математика то дипломата от АК не дава никакво предимство
А коя българска диплома дава предимство ще споделите ли ?

например  медал от международна олимпиада е много сериозен плюс за CV-то ти. А къде се вземат повече медали - в АК или в друго училище, можеш сама да прецениш.
Странно защо не кажете че в АК за подготовката на кандидатите за мат. олимпиада се грижи доц. д-р Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика -БАН ?
Ако vyarah прочете темата има изнесена информация.относно медалите, които печели АК.

Детето ЯСНО  е дефинирало позицията си - "определено се ориентирам към САЩ".
В ТАКЪВ случай това е най доброто у-ще !  

PS. Виждам че г-жа rosss си е дала труда да обясни по потробно предимстват на АК. Напълно съм съгласен с нея ! По "пътя" който описва г-жа rosss  дъщеря ми е минала, така че имам добра представа.

Последна редакция: пн, 13 фев 2012, 09:50 от plamenhk

# 1 127

А ти къде мислиш да следваш? Това е главният въпрос, когато се мислят предимствата на АК. Ако искаш да следваш в САЩ, то АК ще ти помогне да се адаптираш към американските порядки и разбирания, а и после ще ти помогнат с кандидатстването и ориентацията. Ако обаче ще следваш в Европа (не в Англия) или у нас АК няма да ти помогне кой знае колко

Все още не знам какви са американските порядки и разбирания, но знам кое е различното, на което учат в колежа: честност, лоялност, забрана за плагиатстване,страхотна работа в екип, изключителна взаимопомощ, невъзможност за безпричинно отсъствие от училище, възпитано поведение, отличен изказ на мнение и съждение.

И на мен преди години ми казаха "Как ще запишеш детето си в колежа, ами ако реши да учи право в България, какво ще правиш". В пространството се насаждаше мнението, че след като са в колежа и учат всичко на английски, губят познанията си по български. Добре, че се появиха матурите по БЕЛ, за да покажат безпочвеността на такива твърдения.
Сигурно имаш друго предвид, но прочитайки изречението се сетих за тази случка. Ако имаш предвид, че от всяко българско училище можеш да бъдеш приет в български университет, съм напълно съгласна.

# 1 128
vyarah, ако си се ориентирала към американски университет, Колежът определено е училището за теб, защото:
- ще свикнеш на американска система на преподаване, изпитване, готвене на домашни работи, натовареност, дисциплина, презентационни умения, работа в екип (а това смея да твърдя от личен опит би ти помогнало и в български университет, че и във всяка една работа след това)
- академични съветници ще ти помогнат около кандидатстването и подготовката на документите без допълнително заплащане, същото важи и за СИП-овете, подготвящи за САТ и изучаването (ама наистина), а не про форма на всички предмети на английски език
- дори дипломата ти да е по-ниска (в което се съмнявам, защото аз завърших Колежа с 5.80, без да съм математически или друг вид гений и без да се лишавам от социални забавления) от на други твои връстници, завършващи в държавни езикови гимназии, американските университети, в които кандидатстваш вече 100% знаят (от опита с предишните им възпитаници идващи от Колежа) що е то Американски колеж в София и как да транслират 5.80 взето в Колежа спрямо например езиковата във Враца
Успех ти желая!

# 1 129
  • Там, където ме обичат
американските университети, в които кандидатстваш вече 100% знаят (от опита с предишните им възпитаници идващи от Колежа) що е то Американски колеж в София и как да транслират 5.80 взето в Колежа спрямо например езиковата във Враца
Toва така ли е , наистина?

# 1 130
Всички казват, че е така. Казват, че възпитаниците на колежа са създали доста добро име на АК сред университетите.
Самите университети искат от колежаните по-ниска диплома спрямо други кандидати.

Системата, в която се регистрират зрелостниците на колежа например има база данни за всеки университет, всяка година колко ученици от колежа са кандидатствали, колко са били приети и колко са се записали.

# 1 131
Не е точно твърдението, че колежа има смисъл единствено и само за следване в Щатите и Острова, а за Европа системата на преподаване и обучение, която се следва в него не дава полза.
Като пример - дъщеря ми завърши колежа преди 3 години, избра да учи в колежа към Утрехския университет, в който системата на обучение е именно такава, за каквато plamenhk беше споменал преди няколко поста - liberal arts, е, тя записа точно тази факултет liberal arts and sciences, като до втората година можеше да се определи какво точно иска да вземе като мейджър и майнор, със съответния туитър и т.н., точно американската система на академично обучение , с тегло на всяко едно занимание през семестъра, а не със сесии и упражнения, както е и у нас, впрочем, с колективни проекти и т.н....
Отделно преимуществата  нещата, на които АК учи (или поне учеше докатао тя бе там, сега не зная как са нещата), изредени много точно от rosss..
Малката ми щерка сега е 6-ти клас и се замисляме дали да не я насочим и нея към АК, макар че там условията ба прием доста се промениха, основно липсата на спонсорирана такса при първоначалния прием.
Но това беше логично, още преди време тогавашния президент Пърски го заяви на една среща, че парите на фондацята са изчерпани и за да оцелеят ще трябва драстично да вдигнат таксите...  

# 1 132
Същите резултати не могат ли да бъдат постигнати със по-здраво учене в обикновените гимназии?....Родителите ми са убедени, че със много учене всички резултати са напълно постижими, независимо къде учиш.
Теоретично  да, могат, но изисква много съвпадения на условия, обстоятелства и информация, което прави вероятността много малка.
Условията много се промениха в последните няколко години, все по трудно се получава стипендия в САЩ, така че по добре не залагайте на самостоятелна подготовка. Именно затова много хора се пренасочиха към Европа (UK) или към следване с немски език.

# 1 133
американските университети, в които кандидатстваш вече 100% знаят (от опита с предишните им възпитаници идващи от Колежа) що е то Американски колеж в София и как да транслират 5.80 взето в Колежа спрямо например езиковата във Враца

Моят не знае.  Peace Не е като да няма студенти от АК, но никой не си прави труда да поддържа такива статистики, че да знаят кое българско училище какви кандидати им праща (те за китайците и индийците не го правят, дето идват със стотици, че ще седнат за 5-те българчета годишно да мислят). И приравняване на дипломите не се прави, не е необходимо - те са доста маловажен елемент в цялостния профил на кандидата.

# 1 134
Aко не бъркам, детето попита за дипломата и аз му отговорих точно и конкретно за дипломата. Не виждам защо бивам апострофирана с това и онова, какво развивал АК, какво давал и пр. Аз ТОВА НЕ СЪМ ГО КОМЕНТИРАЛА ИЗОБЩО, камоли да го отричам. ( Даже написах, че ако ще кандидатства в САЩ АК има смисъл.) Единствената диплома, на която се гледа различно, е IB диполомата. От там нататък дипломата от кое да е българско училище си е диплома и толкоз.

И нека Пламен да отбележи, че НИКЪДЕ не съм твърдяла, че някоя друга диплома дава предимства. Изобщо не виждам логика в апострофирането му. Освен мерак за заяждане.

Кортезов е супер преподавател, също не го отричам, но след въпросния Кубрат АК вече няма математик, който да в националния отбор. Мога да дам и линкове към последните състезания за подбор на националните отбори, но не мисля, че е нужно.  А какви са тези информации за спечелени медали не знам. Просто в последно време няма такива.

# 1 135
Черна Станция,

Нека изчистим недоразуменията.

аз лично имах предвид, че националния отбор се състои от примерно 10 деца, не вярвам да са повече. И че ако си част от този отбор или имаш даденостите за него, няма да изгубиш възможността да си в отбора, ако си в колежа, затова дадох пример с Кубрат. И с влизането в СМГ например, нямаш гаранция, че ще си един от тези 10 деца, защото приемат те  с бал 32 примерно и тепърва трябва  да догонваш, тези които са трупали знания там от 5 клас Уважавам СМГ, сега да не ме разберете погрешно.
Моята си лична класация е АК, СМГ, НПМГ, ПЧМГ, НЕГ, АГ.

За медалите не разбирам какво имаш предвид Embarassed

# 1 136
  • София
През почивните дни говорих с преподавател от АУ в Благоевград. Тя ми каза, че учениците от Ак се отличавали от учениците от останалите училища . Много по-добре се справяли. Не сме задълбочавали повече разговорът на тема АК и не твърдя, че учениците са по-умни от останалите. За себе си направих изводът, че през тези 5 години ги подготвят така, че после лесно да се справят с изискванията на американските университети. Така, че АК ще е от полза за ученик, който иска да учи в САЩ.

# 1 137
Черна Станция,

Нека изчистим недоразуменията.

аз лично имах предвид, че националния отбор се състои от примерно 10 деца, не вярвам да са повече. И че ако си част от този отбор или имаш даденостите за него, няма да изгубиш възможността да си в отбора, ако си в колежа, затова дадох пример с Кубрат. И с влизането в СМГ например, нямаш гаранция, че ще си един от тези 10 деца, защото приемат те  с бал 32 примерно и тепърва трябва  да догонваш, тези които са трупали знания там от 5 клас Уважавам СМГ, сега да не ме разберете погрешно.
Моята си лична класация е АК, СМГ, НПМГ, ПЧМГ, НЕГ, АГ.

За медалите не разбирам какво имаш предвид Embarassed

Изобщо не ми се влиза в спор за стойностите на АК и СМГ. Забелязах само, че това дете твърди, че от 5 години сериозно се интересува от математика. За една седмокласничка това значи целенасочени занимания от 2 клас. Ако е така, тя най-вероятно има успехи в състезания, а не е просто едно от многото деца. И затова казах, че за изявен математик е по-ценно да си направи математическо CV, отколкото да вземе диплома от AK. Нищо повече, никакви провокации, никакво заяждане.

Цитат
За себе си направих изводът, че през тези 5 години ги подготвят така, че после лесно да се справят с изискванията на американските университети. Така, че АК ще е от полза за ученик, който иска да учи в САЩ.

Което казваме всички тук и никой не го оспорва.

# 1 138
И нека Пламен да отбележи, че НИКЪДЕ не съм твърдяла, че някоя друга диплома дава предимства.
А кой твърди обратното ???
Твърдите че за математиката "дипломата от АК не дава никакво предимство", затова и попитах коя българска диплома дава такова предимство.  Иначе защо ще поставяте въпроса за предимствата ако такива въобще не съществуват в практиката ?  

Сомням си "научните" доказателства за "уловеният" кит в Черно море, които са копие на вашите разсъждения:
 "Съветският учен Виноградов не твърди че в Черно море живеят китове, но не твърди и обратното".  (c) филм "Кит"

# 1 139
Благодаря на всички за мненията! Hug

Общи условия

Активация на акаунт