Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 314
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
Общо са 9 представителя на колежа за 3-те езика и 13 от 91-ва НЕГ - за 2-та езика, които учат.

А не зная дали има отговори след теста. newsm78
После родителят би могъл да ги провери. Повечето въпроси не би трябвало да са трудни, но са за кратко време. Този тест не съм го гледала. Обикновено са  30-35 въпроса. В случая за 25 мин. , а доколкото си спомням на изпита отделните части са за 20 мин.

Zuri, Казабланка е права. PeaceДопуснатите до националния кръг от 91 НЕГ са повече, 17 са само в частта с английския и още 3 с руски, тоест общо 20.Просто част от тях очевидно не са се явили и затова в окончателния протокол  с точките не фигурират.

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … -mnogoezichno.pdf

# 1 231
Казвали са ми, че в 10-и и 11-и клас момичетата все още изпреварват момчетата заради по-ранното си съзряване, но ми направи впечатление, че в „английски - писане на немски” с над 90 точки са само момчета – общо шестима.
Казабланка, казваш, че синът ти е искал да пише на английски, въпреки че е от НЕГ, но не му е било позволено? Странно... явно се определя от първоначалното участие чрез собственото училище... Но това май обяснява факта, че на матурата по немски не се явяват зрелостници от АК, I АЕГ и II АЕГ, но от НЕГ се явяват в пъти повече на матурата по английски...
Да, от 91-ва НЕГ има 17 допуснати до националния кръг в „английски-немски”... А в „немски-английски” са допуснати 4 ученика от АК

# 1 232
За протокола - защо не се явяват деца от 73то за комбинацията  немски - английски - ами просто в 73то вторият език е руски, или френски. До миналата година, по РЕГЛАМЕНТ децата нямаха право да избират кой да е втория език на състезанието. Лично се обаждах и питах в РИО и другаде. Комбинацията пък немски-френски, изобщо отсъстваше от това състезание. Т.е още по регламент има деца отпаднали поради невъзможност за участие. Тази година за първи път разрешиха децата да имат право на избор на комбинация (в смисъл за втория език, първия е ясен, че ще е немски за 73то), независимо че не това е изучавания втори език в училище.

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 12:47 от сапьорка

# 1 233
  • в света на илюзиите
Децата пишат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на езика, който изучават като първи западен в училището.

# 1 234
Казвали са ми, че в 10-и и 11-и клас момичетата все още изпреварват момчетата заради по-ранното си съзряване, но ми направи впечатление, че в „английски - писане на немски” с над 90 точки са само момчета – общо шестима.
Казабланка, казваш, че синът ти е искал да пише на английски, въпреки че е от НЕГ, но не му е било позволено? Странно... явно се определя от първоначалното участие чрез собственото училище... Но това май обяснява факта, че на матурата по немски не се явяват зрелостници от АК, I АЕГ и II АЕГ, но от НЕГ се явяват в пъти повече на матурата по английски...
Да, от 91-ва НЕГ има 17 допуснати до националния кръг в „английски-немски”... А в „немски-английски” са допуснати 4 ученика от АК

Не разбирам каква е целта на този разбор.
При положение, че 90% от децата в София до 7 клас изучават английски език, данните по-горе са нормални.
За повечето деца в АК вторият език е нов, докато за тези в 91 НЕГ английският не е нов език.

Не знам как е в немската, но за мен е важно следното. Около 80 % от децата от АК продължават в англоезични университети и нямат нито ден нужда за адаптация с езика или някакви затруднения, свързани с нивото на владеене на език. Мисълта им тече съвсем свободно на този език и не срещат непознати термини, които да са познати за такива с роден език английски и непознати за тях.

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 13:38 от rosss

# 1 235
  • София
Росс, с всичко написано съм съгласна, само с последното ти твърдение не. Peace Колкото и добре да знаеш един език, винаги има неща, които тепърва можеш да научиш като лексика.Че ние на БГ, който ни е роден език, не знаем всички думи, какво остава за друг език....И адаптация има при всички, независимо колко високо е нивото им  на владеене на езика.  И  възпитаниците на АК не  би трябвало да  правят изключение, особено що се отнася до следване в английски университети..Не може да няма известен  период на напасване от американски английски към британски такъв.Същото е и с другите езици. Децата може и да ги знаят на ниво, но не вярвам от първия ден всичко да е тип-топ с разбирането. Peace

# 1 236
И аз мислех да напиша същата забележка, ама нали съм черната овца на темата се въздържах. Но сега ще те подкрепя. Също така ми звучи нелепо, когато някой почне да се хвали, че знаел чужд език перфектно. Че аз за българския не смея да го кажа...

# 1 237
Първо да уточня, че в колежа се учи британски английски, а не американски. Учениците са запознати с разликите между двата.

В поста си съм написала, че знанията им по езика са такива като и на тези с роден език английски, имайки предвид техните връсници с роден език английски, които също продължават да трупат лексика.

Поне за сега не съм чула някое от децата от АК да е имало нужда от време за адаптация с езика. Нееднократно сме коментирали, че още от 9 клас учат по университетски учебници и голяма част и от тази терминология и материя им е позната. АР изпитите, на които се явяват са си на студентски материал. Даже си спомням как веднъж Черна станция ми се учуди, когато споменах, че се готвим на материал за висша математика и се наложи да доуточнявам, че не бъркам термините, а наистина става въпрос за интеграли, диференциали и тн
Бяха 9 клас, когато им даваха тестовете от учебника за С2 /само като пример/

# 1 238
Вече ми става забавно... Какъв „британски” английски ви гони?! Вижте какво правят „майните” – ЕГ „Пловдив” хем се е явила с повече зрелостници от АК на матурата по английски, хем е изкарала по-висока оценка. На всичкото отгоре, ЕГ „Пловдив” е безплатна...

# 1 239
  • София
Вече ми става забавно... Какъв „британски” английски ви гони?!
Да разбирам ли, че  отричаш наличието на разлики между British and American English или...? Rolling EyesОсобено по отношение на разговорната реч, при която има известна нужда от  адаптация, въпреки иначе високото ниво на владеене на езика от страна на студента?

http://en.wikipedia.org/wiki/American_and_British_English_differences

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 18:39 от eine in Rente gegangene Nixe

# 1 240
  • София
Именно в ЕГ "Пловдив" се изучава British English. И като имала щастието да завърша въпросната гимназия знам, че нивото на обучение сега е далече от това, което беше преди и не съм убедена до колко може да са показателни цитираните за пример резултати при положение, че на матура по езика са избрали да се явят тези, на които тази оценката им трябва най-вече за кандидатстване в бг висши училища....

# 1 241
  • София
Именно в ЕГ "Пловдив" се изучава British English. И като имала щастието да завърша въпросната гимназия знам, че нивото на обучение сега е далече от това, което беше преди и не съм убедена до колко може да са показателни цитираните за пример резултати при положение, че на матура по езика са избрали да се явят тези, на които тази оценката им трябва най-вече за кандидатстване в бг висши училища....
Любопитно ми е на какво се основава такъв извод?  Rolling Eyes
Справката показва, че примерно през 2010  на матура по английски от АК са се явили  109 души.На матура по немски  от 91 НЕГ през същата година са се явили 121 души, а  9 ФЕГ на матурата по френски е била със 146 представителя.Същото важи и за ЕГ Пловдив. Както се вижда, навсякъде по първия език са се явили много хора, повече от 2/3 от випуска.Това за мен няма koй знае колко общо с кандидатстването или не в тукашни университети.Напротив, една огромна   част от тези деца е отправила твърдо поглед към университетите навън.Избират обаче тази матура, защото знаят, че на нея ще се справят отлично. Толкова е просто и практиката доказва правотата на избраната от зрелостниците в ЕГ, включая и в АК, стратегия.Нима цели 109 души от АК при випуск от 140 са били през  2010 с намерението да кандидатстват тук? Едва ли..

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 22:57 от eine in Rente gegangene Nixe

# 1 242
  • София
Ами, аз не съм по задълбочените анализи, та няма да влизам в полемика, но си знам нивото на училището и знам, че там не се учи езика, както трябва или дотолкова, че да ти върши работа за кандидатстване с него. И затова не смятам оценките от матурата за показател за нивото на обучение. Мое мнение (по-скоро тъжна констатация, щот много си обичам училището), не го налагам, нито ще продължа да го обяснявам Просто не ми хареса да се дава пример, който за мен, която познавам въпросното училище, изобщо не е адекватен.

# 1 243
Първо да уточня, че в колежа се учи британски английски, а не американски.

newsm78

В Американския колеж, където учебниците (по информация от тази тема) са колежански американски учебници, а болшинството от преподавателите (по информация от сайта им) са американци или обучени в САЩ, се преподава британски английски? Има ли някакво обяснение за този парадокс?

# 1 244
  • София
Първо да уточня, че в колежа се учи британски английски, а не американски.

newsm78

В Американския колеж, където учебниците (по информация от тази тема) са колежански американски учебници, а болшинството от преподавателите (по информация от сайта им) са американци или обучени в САЩ, се преподава британски английски? Има ли някакво обяснение за този парадокс?

И на мен ми стана интересно, но честно не посмях да попитам, понеже определени хора мигом ще скочат.

Мilenita, никой не спори. Матурата по английски е еднаква за всички явили се и дотолкова е критерий за сравняване на представянето на едни и други ученици. А доколко е показател за придобити  знания е съвсем друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт